Az almát, birsalmát, paradicsomot prímán és nagyon gyorsan viszi, ez most nem ment. Nem baj, a masszába ágyazott egész termések is jók lesznek. Mondjuk a sötét anyag mosogatását szívesen megspóroltam volna, de talán jövőre már nem játszom el újra ugyanezt.
10 kilóval már bajban lennék, annyi lekvár nem fogy, szörpöt nem szoktam eltenni. Csak egy bokrunk van, azzal talán később is el fogok tudni boldogulni.
Ez is le volt fagyasztva. Kivettem, kis lángon föltettem a tűzre, levet eresztett, egy része elfőtt, és utána álltam neki passzírozni.
Muszáj is volt lefagyasztani, mert mikor leszedtem, még nem volt hozzá alma.
Most már összekevertem az almapéppel. Még azon gondolkodom, nem lenne-e érdemes főzni hozzá még egy kis almát. Úgy emlékszem, tavaly kevesebb berkenyéhez raktam ugyanennyi (egy nagy kuktányi) almát. Utánanézek, hátha felírtam valahová, miből mennyi volt. Holnapig kigondolom, addig elvan még a fazékban.
Most 1,65 kg volt a berkenye, szerintem tavaly kb. csak feleennyi termett. De persze ez se biztos...
Nekiálltam az alma-fekete berkenye lekvárnak. Úgy terveztem, hogy mindent átpasszírozok, az alma meg is van, de a fekete berkenye nem megy, beszorul a passzírozó. Pedig úgy emlékeztem, tavaly is át volt passzírozva.
Megnéztem egy tavalyi lekvárt, egész bogyókat látok benne... Úgy látszik, tavaly is csak a szándék volt, aztán egyben maradt...
Én még a tavalyit is éppen csak egy kanállal megkóstoltam, mikor üvegbe töltöttem, de egy ismerős kapott kóstolót, ő már megette, és nagyon jónak találta.
Bővebben az uborka kordonozásáról Tintus tud jó tanácsokat adni. Képeket is tud mutatni. Azt gondolom ma már uborkaháló nélkül nem célszerű ubit termeszteni. Idő hiányában nem részletezném de a fertőzések elkerülése miatt nagyon hasznos.
Könnyebben átlátható kapcsolható szedhető locsolható trágyázható. Esetleg mulcsozható vagy éppen kapálható. Ezek függvényében vélhetőleg több a termés is.
Elrakóuborkával kapcsolatos kérdésemre sokféle fajtáról kaptam tőletek ajánlatot, amit köszönök szépen.
(A 4735. számú hozzászólásom.) (Most kialakult a bőség zavara, és úgy jártam kicsit mint az egyszerű ember. Aki azt mondta, hogy jó volt, amikor még csak egyféle volt, könnyen választottam.)
Még itt lenne egy felvetődött kérdésem. Nem írtátok a művelési módot, így most azon agyalok, hogy vajon van e általánosítható szabály rá, illetve különbség a földön futtatott és az uborkahálóra fölfuttatott növény termés képessége között? Esetleg fajtafüggő is a dolog? Köszönném a véleményeteket.
Megnéztem. Na ez az, amit nem csinálnék. Adagonként csomagolgatni, aztán rongyból ki, rongyba be... És ez szabadtéri tevékenység, nem konyhai. Jó időben viszont inkább a kertben dolgozom, a gyümölcsfeldolgozást rossz időre és estére hagyom.
Elég barátságtalan most az idő, újabb adag birsalmasajt fog készülni. Az almát most csak eszem, éppen írás közben is, már 3.-nál tartok, és ki van választva a következő.
Egy adagból nekem szűk 2 l lé lesz, és egy fagylaltos doboznyi rost, ha hámozom az almát. Ha nem hámozom, a lé ugyanennyi, a rost nyilván több. Utána vagdosom a következő tételt. 2-3 adagnál többet még nem csináltam egyszerre, nincs elég üvegem a dunsztoláshoz, és meginni sem tudunk többet.
Én most direkt nem csukom be a prés belsejében lévő gumisapkát, hogy ne legyen annyira száraz, amit kinyom. A hulladékból süti készül, így finomabb. Lé szempontjából nem túl kiadós, mert hámozom az almát, de nem is kell nekünk 100 l lé. Csak én iszom, kb. két hétig áll el a hűtőben. A kidunsztolt nem annyira finom, mint a nyers, úgy kompót íze van. Az se rossz, de nem kell hektoliterszám, elég az a pár üveg, amit eddig eltettem. Majd karácsonykor megisszuk a keresztlányomékkal, akkor jól fog esni.
Az én présemmel tényleg nem lehet 100 litert préselni, negyedórát mehet egy huzamban. De nekem bőven elég, amennyit egyszerre összevagdosok, hamarabb átpréselődik, mint negyedóra, és míg vágom a következő adagot, hűl.
A kevés macera nekem nagyon fontos. Ha minden adag után szét kellene szedni a készüléket, és úszna a konyha, menne a padlásra a centrifuga mellé, és inkább nem csinálnék levet. Eddig is megvoltunk almalé nélkül, csak sajnálom, hogy a gyümölcs veszendőbe megy.
Tőled kérdezném, mert te használsz ilyen gépet, de mekkora mennyiséget lehet vele egyszerre ledarálni? (Pontosabban az érdekelne, hogy nagyobb mennyiségű alma feldolgozásához is használható? Bírja?)
Ó, hát azt nem mondtad hogy elég ha a kinyerhető lének csak a feléhez jutsz hozzá, és így is vállalnád a lényegesen több macerát mint ami a gyümölcscentrifugával jár. :)
Ha jól értem, elég ha 100 kg almából kinyersz 50 l lét szemben azzal, hogy a gyümölcscentrifugával kb 80 l lenne. Centrifugálással szinte száraz a rost ami megmarad.
Összehasonlítva ennyi. Ezt követően kinek mire van igénye, úgy éri meg. A további véleményeket is ennek függvényében kapod majd. :)
A tárolást én úgy oldom meg mikor teljesen megszárad műanyag zacskóba teszem és a mélyhűtőben tárolom. Korlátlan ideig eláll és az ízét sem veszíti el és nem szárad keményre.
Én ezt teljesen normális, jól megszilárdult sajtnak látom. Kemény, alaktartó, az is lehet, hogy nem fog nagyon összeragadni, de biztosra akarok menni. Kínos, ha a megnyitó közönsége kénytelen az ujját nyalogatni.
De megvan a megoldás: két sütőpapírral letakart tálcán visszük egy rétegben, akkor nem kell beszórni semmivel.