Természetesen. Ez az egyik különbség a sör és a whiskey között, sőt főzés elött sem szűrik főleg ha duplafalú (vizes vagy olajos) a főző. Én azért biztos ami biztos főzés elött szűröm, inkább beválalom a veszteséget. (a sörös fórumon találtam ötleteket a szűrésre)
A klór nem probléma, már a cefre forrás közben kimegy belőle, a csapvíz teljesen megfelel. A kénes, vasas kútvíz, vagy forrásvíz annál kevésbé. A vas azontúl, hogy fékezi az erjedést, lepárlással nem is távolítható el, az íze a párlatban is kiérződik, akárcsak a kéné, de az legalább idővel kiszellőzik. A kemény víz önmagában nem jelent gondot.
Eléggé apokaliptikus a helyzet. Ezek nem hollandinak tűnnek, hanem tömlőcsatlakozóknak. Az biztos, hogy így nem jó.
A fentebbi kérdésedre válaszolva: A legjobb csiriz zablisztből készül, Popcorn bácsi is azt használta. De neked ebben az esetben nem erre van szükséged, úgyhogy felejtsd is el!
Cseréld le azokat a nyüves csatlakozókat rendes félhollandira, és hozzá való forrvégre, és a problémád végleg megoldódik.
Ezek a gabonapárlatok mennyire kényesek a cefréző víz összetételére? Gondolom, vas, klór itt sem előny. Főleg a keménységre gondolok. Sört főzök már jó ideje, ott nagy szerepe van. Persze ott nincs lepárlás.
forrasztva van minden+még egy szigetelot is tekertem rá, (biztos ami biztos alapon) csak a hollandi nem tekeredik rá teljesen végig és ezért ereszt, tömítő gyűrű van benne, ezért gondoltam valami gyurhato dologra
Nem látom, mihez kéne itt a csiriz. Az idomokat forrasztani kell, a hollanderekhez meg "O" gyűrű kell. Egyébként egy igazi moonshiner zablisztet használ. :)
Köszi a sok segítséget, még annyit kérdeznék, hogy tudna e tippet adni valaki, hogy régebben milyen anyagot használtak tomitesre? Sajnos a paracso és a hűtő közt illetve a sisak es a paracso közt a menetes csatlakozo nem zár légmentesen,nem csavarodik végig a meneten..., annó hallottam hogy búzakorából készítettek tomitest, használ itt valaki hasonlót?
A pelyhesített gabonákat főzik, préselik. Ezzel a keményítők már könnyebben hozzáférhetők, nem kell csirizesíteni. De még mindig csak keményítő. Az elcukrosítás ugyan úgy kell. Malátával, vagy enzimmel.
Maradt egy kis teljes kiőrlésű rozslisztem. Kenyérsütés lett volna a cél, de elmarad. Főznék egy kis rozswhiskey-t. Van néhány jótanácsotok liszt állagú gabona cefrézésére, lepárlására, hogy ne égjen le?
Pár éve főzök wiskeyt, kezdve Uncle James (UJSM) recepjével, majd Popcorn Sutton féle, később malátásat, de eddig ha betartottam a vágásokat a főzésnél még nem opálosodott be 40 fokra hígítva.
Köszi a recepteket, szeszfok beallitasnal le mennék 40fokig, megprobalkoznek egy kis whiskyvel, tartok tőle hogy nagyon opalos lenne, van esetleg valami jó praktika erre, hogy ezt elkerüljem? Eddig mindent 52 re minimum 50re állítottam be, azokkal probléma nem volt problema eddig, (sima forralt vízzel szoktam, néha forralt Mizse)