Keresés

Részletes keresés

Old Salt Creative Commons License 2021.08.21 0 0 10789

Természetesen. Ez az egyik különbség a sör és a whiskey között, sőt főzés elött sem szűrik főleg ha duplafalú (vizes vagy  olajos) a főző. Én azért biztos ami biztos főzés elött szűröm, inkább beválalom a veszteséget. (a sörös fórumon találtam ötleteket a szűrésre) 

 

üdv:

o-s

Előzmény: nyikto nye (10787)
obsitos3 Creative Commons License 2021.08.21 0 0 10788

persze

Előzmény: nyikto nye (10787)
nyikto nye Creative Commons License 2021.08.21 0 0 10787

Ez eddig sörfőzés. De nem az lenne a végtermék;)
Az erjesztéskor benne maradhat a gabona a cefrébe, elég ha lepárlás előtt szűröm le?

kardosur Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10786

Ne már, hogy csirizezzél! De tényleg.

Előzmény: kalomista mark (10780)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10785

A klór nem probléma, már a cefre forrás közben kimegy belőle, a csapvíz teljesen megfelel. A kénes, vasas kútvíz, vagy forrásvíz annál kevésbé. A vas azontúl, hogy fékezi az erjedést, lepárlással nem is távolítható el, az íze a párlatban is kiérződik, akárcsak a kéné, de az legalább idővel kiszellőzik. A kemény víz önmagában nem jelent gondot.

Előzmény: nyikto nye (10781)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10784

Eléggé apokaliptikus a helyzet. Ezek nem hollandinak tűnnek, hanem tömlőcsatlakozóknak. Az biztos, hogy így nem jó.

 

A fentebbi kérdésedre válaszolva: A legjobb csiriz zablisztből készül, Popcorn bácsi is azt használta. De neked ebben az esetben nem erre van szükséged, úgyhogy felejtsd is el!

 

 

Cseréld le azokat a nyüves csatlakozókat rendes félhollandira, és hozzá való forrvégre, és a problémád végleg megoldódik.

Előzmény: kalomista mark (10779)
Old Salt Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10783

Popcorn Sutton igy csinálta

https://files.fm/u/4jn4bsfce

 

Üdv:

o-s

Előzmény: kalomista mark (10780)
Old Salt Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10782

Próbáltad dupla tömítéssel?

Előzmény: kalomista mark (10779)
nyikto nye Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10781

Sziasztok,

Ezek a gabonapárlatok mennyire kényesek a cefréző víz összetételére?
Gondolom, vas, klór itt sem előny. Főleg a keménységre gondolok.
Sört főzök már jó ideje, ott nagy szerepe van. Persze ott nincs lepárlás.

kalomista mark Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10780

A zablisztel való tömítés készítés menete is ugyan az mint a csirízé? 

Előzmény: barbárállat (10777)
kalomista mark Creative Commons License 2021.08.18 0 0 10779

forrasztva van minden+még egy szigetelot is tekertem rá, (biztos ami biztos alapon) csak a hollandi nem tekeredik rá teljesen végig és ezért ereszt, tömítő gyűrű van benne, ezért gondoltam valami gyurhato dologra 

Előzmény: barbárállat (10777)
kardosur Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10778
Előzmény: kalomista mark (10775)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10777

Nem látom, mihez kéne itt a csiriz. Az idomokat forrasztani kell, a hollanderekhez meg "O" gyűrű kell. Egyébként egy igazi moonshiner zablisztet használ. :)

Előzmény: kalomista mark (10775)
Jolida Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10776

Inkább csak kenhető.

Hátránya, hogy rászárad/ráég, úgy kell utólag levakarni.

 

Szerintem jobban jársz, ha veszel teflon tömítő zsinórt.

 

Loctite 55:

https://www.obi.hu/ragasztok/loctite-55-csomenettoemito-zsinor-50-m/p/2779262

 

Egy ilyen kis kötésre alig kell pár menet. Szétszedés után kidobod, tekersz rá másikat.

Ezer évig elég az 50m, nekem a komplett egylépcsős víz részéhez sem kellett az egész.

Előzmény: kalomista mark (10775)
kalomista mark Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10775

Ha surubbre készítem akkor ez gyurhato is? Kb gyurma állagúra lenne szükségem. Ide kelle tapasztanom

Előzmény: Jolida (10774)
Jolida Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10774

Csirizt: liszt+meleg víz.

https://lexiq.hu/csiriz

Előzmény: kalomista mark (10773)
kalomista mark Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10773

Köszi a sok segítséget, még annyit kérdeznék, hogy tudna e tippet adni valaki, hogy régebben milyen anyagot használtak tomitesre? Sajnos a paracso és a hűtő közt illetve a sisak es a paracso közt a menetes csatlakozo nem zár légmentesen,nem csavarodik végig a meneten..., annó hallottam hogy búzakorából készítettek tomitest, használ itt valaki hasonlót?

kardosur Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10772

Valóban.
Félre értettem a kérdést.

Előzmény: obsitos3 (10771)
obsitos3 Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10771

A darált zabpehellyel nem kell csinálni semmit,nem keményítőforrásként,hanem élesztőtápként kerül a cefrébe.

Előzmény: kardosur (10770)
kardosur Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10770

A pelyhesített gabonákat főzik, préselik. Ezzel a keményítők már könnyebben hozzáférhetők, nem kell csirizesíteni. De még mindig csak keményítő.
Az elcukrosítás ugyan úgy kell. Malátával, vagy enzimmel.

Előzmény: kalomista mark (10769)
kalomista mark Creative Commons License 2021.08.17 0 0 10769

A darált zaphelyhet is el kell cukrositani mintha gabonát cefréznék?

Előzmény: barbárállat (10758)
nyikto nye Creative Commons License 2021.08.16 0 0 10768

Ahh, így jobban hangzik. Köszönöm.

Előzmény: obsitos3 (10767)
obsitos3 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 10767

ezek közűl választhatsz

Előzmény: nyikto nye (10765)
Old Salt Creative Commons License 2021.08.16 0 0 10766

Ha szűröd nem kell duplafalú.

 

Üdv

 

o-s

Előzmény: nyikto nye (10765)
nyikto nye Creative Commons License 2021.08.16 0 0 10765

Köszi, ettől féltem. Dupla falú az nincs.

Előzmény: obsitos3 (10764)
obsitos3 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 10764

Cefre szűrése,dupla falú főző,keverő.

Előzmény: nyikto nye (10763)
nyikto nye Creative Commons License 2021.08.15 0 0 10763

Sziasztok,

 

Maradt egy kis teljes kiőrlésű rozslisztem. Kenyérsütés lett volna a cél, de elmarad.
Főznék egy kis rozswhiskey-t.
Van  néhány jótanácsotok liszt állagú gabona cefrézésére, lepárlására, hogy ne égjen le?

Old Salt Creative Commons License 2021.08.14 0 0 10762

Pár éve főzök wiskeyt, kezdve Uncle James (UJSM) recepjével, majd Popcorn Sutton féle, később malátásat, de eddig ha betartottam a vágásokat a főzésnél még nem opálosodott be 40 fokra hígítva.

 

üdv:

o-s

Előzmény: kalomista mark (10761)
kalomista mark Creative Commons License 2021.08.13 0 0 10761

Köszi a recepteket, szeszfok beallitasnal le mennék 40fokig, megprobalkoznek egy kis whiskyvel, tartok tőle hogy nagyon opalos lenne, van esetleg valami jó praktika erre, hogy ezt elkerüljem? Eddig mindent 52 re minimum 50re állítottam be, azokkal probléma nem volt problema eddig, (sima forralt vízzel szoktam, néha forralt Mizse)

nyikto nye Creative Commons License 2021.08.13 0 0 10760

Sziasztok,

van ez az ősi alap Ö.M. recept:


Gabona cefre

 

2 kg árpamaláta, 4,5 kg törött búza (elcukrositva 65 C –on 90 percig ), 1 teáskanál citromsav, víz kiegészíteni 20-21 literre,1 evökanál pék élesztö 26-28 C nál.

 
Mi van akkor ha az árpa is és a  búza is maláta? (maradt sörfőzésből)
Az árpamaláta Pale ALe, meg van egy kis árpapehely is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!