Azt szeretném kérdezni, hogy kb. mennyi hely kellene 1 kakas + 2 tyúknak, ha zárt helyen vannak. Volierre gondoltam, mert nem vagyok ott mindig, és jobb ha be vannak zárva.
Tizenöt hetesek. Indítóval kezdtem, utána dara és nevelő vegyesen, sok-sok hagymaszár, kezdetben túró, tojás, felváltva almaecetes és jolovitos no meg "natúr" víz. Sok-sok zöld.
Van egy kisbebújós óljuk széna alommal és egy kifutójuk, a fele föld, a másik teljesen fedett fele szénával beszórva, magas ülőfa hogy éjszakára felgallyazhassanak.
Délre kettő már csipegetett kicsit, de a harmadik is lábon van. megkapták a déli adag gyógyszert, este is kapnak és ha a legbetegebb addig nem csipeget, hát próbálok beleerőszakolni egy kis túróval összegyúrt darát.
Most nagyon szomorú vagyok. Tényleg beteg a három pulykám és az állaiorvos vasárnap elérhetetlen. Reggelre már hígat kakáltak, nem neonzöldet, "csak" sárgát és nem edznek. Megpróbálom a magam háziszereivel kúrálni őket, ezekkel már mentettünk meg baromfit, csirkéket és a lányomnál két pulykát. Talán elég erősek már hozzá, hogy felépüljenek.
Ez a ködös idő se jó, már azon gondolkozom, hogy bekapcsolom az infrát nekik.
Valószínű, hogy én aggódtam túl. A két kakas mellett nem tűnt fel, hogy milyen nyugodtak tudnak lenni, mert versenyezniük kellett a "vadakkal" (A csirke hozzájuk képest forgószél, törtet, dűt-borít stb.) Azonkívül elkényeztettem őket nagy féltésemben. (Anyósom mondja, hogy szinte kanállal etetem őket.) A darájukba kevertem hagymát és vágtam össze kelkáposztalevelet, azt ették szépen, minden lökdösődés, harc nélkül.
Az Ónodi vásárba mentünk ki június elején, mert a második költésnél csak öt csirke kelt ki. Gondoltam veszek melléjük vagy tízet, hogy érdemes legyen tartani. Egy pasasnál nagyon kedvemre való "csirkéket" láttam A csőrük fölött ugyan volt egy kis dudor, gondoltam valami díszbaromfi. Már csak hét volt az eladónál. Konkrétan nem mondta, hogy kispulykák, de feltételezhette, hogy olyan hülye nincs, aki nem ismeri fel, hogy mit vesz.
Végül 600Ft-ért darabját ideadta. Tudtam én, hogy ez kicsit drága csirke, de nagyon megtetszettek. Itthon már rájöttem, de mit volt mit tenni felneveltem őket.
Elég macerás volt, de a kiscsirkék megtanították őket enni-inni. én meg rátanultam, hogy mi tévő legyek velük.
Köszönöm a gyors választ. Reggel szórtam be nekik összevágott fokhagymát, felcsipegették. Adtam be nekik egy kis túrót, az is elfogyott és a vizükben jolovit van. Vágok nekik hagymaszárat (szerencsére most kezd nőni az évelő hagymám). Jó száraz helyük van, az udvaruk hátuljában, ami teljesen fedett, száraz széna van, meg az óljukban is. Remélem, csak én látok rémeket és nincs bajuk.
helló. Akkor van gáz ha a sárga ürülék hig is esetleg neonzöldes,ha homogén akkor nem vészes. Adj nekik hagymát vitamint böven. Ha hig akkor adhatsz rá valami gyógyszert. Fázhatnak is a madarak ebben a vacak idöben,a pulyka különösen kényes ilyenkor,tartsd szárazba öket. Mivel irod hogy már 15 hetesek,remelhetöleg már szivósak de ha még holnap is bágyadtak akkor kezelés kell.
Segítsetek, vagy nyugtassatok meg. Idén tavasszal véletlenül (tapasztalatlan vagyok és azt hittem kiscsirkét veszek) vettem hét kispulykát, úgy egy hetesek lehettek. Ebből szerencsésen és sok törődéssel felneveltem hatot. Most kb. 15 hetesek. Hármat tartottam meg belőlük és két, velük egyívású kakassal nevelkedtek. Tegnap a két kakast levágtam. Ma a pulykáim bent vannak az óljukban, holott éjszaka az ülőfájukon ülnek. (Fedett, szélvédett helyen.) Az ülőrúd alatt sárgás kakit szedtem ma össze. Mi lehet a bajuk? Fáznak? Szomorkodnak? Betegek?
Jó lenne, ha válaszolnátok, mert nagyon aggódom értük?
Jolovit ,jolomax, chiktonic stb. De a legjobb a kert, gyümölcsök zöldségek,füvek. Hagymatea darabolt hagyma. Tehát ami van. Körte szilva paradicsom most nálam ez megy nekik korlátlanul. Tetüre van sok por,én tavaly kiégettem,az ólakat majd használt étolajjal meg zsirral átkentem a faülöket . Idén nincs tetvem sem himlöm. Igaz már pulykám sem. 2db gigant tojobol 14 hetesen nyertem 15 kg szinhust, táppal meg ami volt a kertben. Kolbaszt sajnos nem csináltam de nagyon finom az, már ettem házi kolbit meg füstölt mellsonkát,combot, pulykabol.
Nem adok nekik vitamint. Mit szoktak?? A Jolovitet olvastam itt. A betadint kipróbálom. Aki tud segitsen!! Levágni nem akkarjuk még mert kolbászt akkarunk belölük csinálni majd. Mennyi ideig tart ez az állapot? A tyúk tetűt mivel irtotad?
helló. Nálam már volt bfi himlö és a pulykán is kijőtt de jol vészelte át. Gyógyszer himlöre nem nagyon kell,kivéve ha már bedagad a szemük is, / nálam nem jutott idáig / a pörköket kend le betadinnal hogy ne fertőzzön tovább, a vitamint meg duplázd meg. Ha esetleg van tyuktetü azt irtsad mert ezek a dögök meg a szunyogok terjesztik föleg a himlöt.
Nekem is fura volt a bak szó egy madárnál aztán megszoktam miután rengetegen mondják így is.Valószinűleg nagyüzemi szinten kezdett elterjedni ez a szó pulykakakasra,ugyanis találtam egy írást és kiragadtam belőle egy mondatot:
Kedves Juhosttt. Az én pulykáim 14 hetesek. azt tudom hogy a pulyka nyaka ragyásodik de ez fekete pont vagy pörsenés. rákerestem a neten és a kép szerint himlő. De érdemleges gyógymódótt nem találtam. Valaki tud segitteni?? Köszi
Sziasztok. Még új vagyok itt. Azt szeretném kérdezni tőletek hogy volt már valakinek himlős a pulykája?, És ha igen mit csinált?? Van 16 db fehér gigant pulykánk és most az esti etetésnél vettem észre a dudorokat a nyakukon egy párnak. Megnézem a neten és himlőnek mutatja. Köszönöm a segitséget.