Most olvastam egy hirt, miszerint az Apollo Tyres tovabbra is targyal Szlovakiaval ( valoszinuleg, illetekesek erosen hallgatnak ), tehat nem biztos Gyongyosnek a befektetes. Forumreszben elahangzott olyan eszrevetel, miszerint lehet, hogy az Indiaiakat elgondolkoztatta a Szlovak eurobevezetes. En nem tudom, mert ezt mar 95 % - ra eddig is boritekolni lehetett. Szoval reszemrol kerdojel. Erdeklodessel varom a fejlemenyeket.
Hát igen, ilyen szemmel mondhatjuk I. István is belement a multikba és a globalizációba. Igaz akkor még kereszténységnek hívták. No jó picit eltúloztam a dolgot, de mindig figyelembe kell venni az ország földrajzi helyzetét és a lehetőségeket + bizonyos döntéseket meg kell hozni, bármennyire fáj.
De a Panasonic minőségileg jó, drága is volt. Az nem ötödáron vettem, hanem drága volt akkor. Tulajdonképpen világpiacra készülő termék, nem a szlovák piacra készült. Készakarva nem kínai terméket akartam, mert nem szeretem a kínai dolgokat. Például voltak valamikor ezek a szlovák Orava termékek. Nos ezeket viszont már Kínában gyártják.
"Közben az atomreaktor meg lényegileg ugyan az mint ami mellett 70 ével ezelőtt még fermi ott állt egy baltával, hogy ha zür van elvágjon valamit ami leállítja."
Jártál már életed során korszerű erőműben, vegyiüzemben, kőolajfinomítóban? Aligha ...
"Az ürhajózás leragadt ott Gagarin szinjénél, fel tudnak lőni ezt az jó magasra."
Gagarin másfél óráig egy kis szűk kapszulában kucorgott, ma már űrállomáson hónapokig tartózkodnak az űrhajósok. Az űrszondák a Naprendszer külső bolygóiról és a holdakról olyan képeket küldenek, amelyekről 40 éve még nem is álmodhattál.
"Persze, hogy kell számítógép, de sok mindent tud ami felesleges, nem jobb tőle senkinek semmi. "
Lehet, hogy neked felesleges, de más esetleg éppen azt a funciót használja, vagyis neki az a fontos.
"Nem értek hozzá, de szerintem commodore 64 es szintű számítógéppel meg lehetett járni a Holdat. Erre a célra is megfelelne sokkal egyszerűb, hogy nyomjuk itt egymásnak a hülyeséget. (-:"
Óriási mázli kellett ahhoz, hogy az akkori technikai fejlettség mellett élve megjárják a Holdat. A balesetben meghalt űrhajósokról se feledkezz meg ...
"A spektrum tv ben volt egy ilyesféle műsor, állítólag az orosz rakéták azért jobbak az amerikaiaknál mert nem használnak a tervezők számítógépet. Persze ironizálni akart, de jártak Krasznojarckban egy ürtechnika laborban és ott tényleg nem számítógéppel terveznek."
Ezt biztosan félreértetted: attól, hogy valamit papíron/ceruzával és abakusszal terveznek meg, nem biztos, hogy jobb lesz, sőt ...
A számítógép rengeteg feleleges rabszolgamunkát levesz a tervező válláról.
Nekem szlovák gyártmányú Panasonic DVD lejátszóm van. Néhány évvel ezelőtt vettem, tehát DIVX-eket nem lehet lejátszani vele. Gondoltam amint elromlik lecserélem. Veszek újat, hiszen már olcsók nagyon. De nem akar elromlani. Na a lényeg az, hogy elég erős az elektronikai iparág is. De biztosan az autógyárak a legmeghatározóbbak.
Szlovákia a jövő héten zöld jelzést kap az euró 2009. január 1-i bevezetésére – derül ki az Európai Bizottságnak az Euobserver birtokába jutott jelentéstervezetéből. Brüsszel szerint Pozsony valamennyi feltételnek megfelel.
Szlovákia minden jel szerint 16-ik országként csatlakozhat 2009. január 1-től az eurózónához, miután május 7-én megkapja az Európai Bizottságtól a zöld jelzést az egységes valuta bevezetésére – állítja a brüsszeli Euobserver, amelynek birtokába került a bizottsági értékelés tervezete
Ma megtörtént az utolsó előtti lépés az euro bevezetésére...
"Az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozta a szlovák inflációval kapcsolatos előrejelzését, mely szerint ebben az évben a harmonizált infláció 3,8 százalékkal eléri a csúcsot és 2009-ben 3,2 százalékra mérséklődik. A brüsszeli bejelentést követően a korona új történelmi maximumra (32,200 SKK/EUR) erősödött az euróval szemben.
„Ezek az adatok pozitív hírek az euróbevezetés terén. Most már csak az a kérdés, hogy a korona árfolyamát milyen értéken rögzítik“ – nyilatkozta Patrik Malec, az UniCredit Bank szakértője a SITA hírügynökségnek. Szerinte a szlovák pénznem az árfolyam-rögzítés előtt tovább erősödhet.
Az Európai Bizottság (EB) előrejelzése nem tartalmazza a 12 havi átlagos infláció értékét, amely kulcsfontosságú az euróbevezetés szempontjából. A nyilvánosságra hozott harmonizált fogyasztói áremelkedési ráta azonban bizakodásra ad okot, ugyanis azt vetíti előre, hogy Szlovákia teljesíti majd az euróbevezetés inflációs feltételét.
Elemzők szerint Szlovákia számára egyedül az inflációs kritérium okozhat gondot. Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort szakértője is úgy véli, hogy általánosságban pozitív az EB előrejelzése, azonban teljesen nem zárta ki, hogy esetleg meglepő döntés születik majd a szlovák euróval kapcsolatban.
A múlt héten az Európai Központi Bank aggodalmának adott hangot az inflációs kritériummal kapcsolatban.
Az EB, valamint az Európai Központi Bank is május 7-én fogalmazzák meg végső álláspontjukat a 2009-es szlovák euróbevezetésről. Amennyiben az EB és az EKB pozitív értékelést ad Szlovákiáról, a pénzügyminiszterek júniusban ajánlást tesznek arra, hogy az országot 2009. január elsejével vegyék fel az euróövezetbe. A végső hozzájárulást az EU-tagországok állam- és kormányfőinek június 20-án megrendezésre kerülő csúcstalálkozóján adhatják meg." forrás bumm.sk
Pedig rossz döntésnek látszik Amennyiben a szlovákok az autóipar felfutásából származó hasznot nem szórják szét a szélbe, hanem további befektetéseket alapoznak meg vele, nem lesz gondjuk, mire "ezt az iparágat éri valami". Mellesleg happoltak el már LCD-gyárat is Magyarországtól. A magyar kormánnyal az a baj, hogy túl sok mindent akar támogatni, így aztán semmire se jut érdemleges összeg. 1500 milliárd sokfelé osztva tényleg eltűnik "Mint a víz a homokon". Ismert ősi dilemma: sokan kapjanak keveset (hogy mindenki elégedett legyen, pedig nem lesz), vagy kevesen kapjanak sokat (nem jó hallgatni a kimaradottak hörögését).
Na jó, csak épp ez egy technikai civilizáció piacgazdasággal kombinálva (a világ boldogabb részein, legalábbis). A műszaki fejlődésnek fogyasztói értéket kell hordoznia. Nem morális kritáriumok alapján bírálódik el egy termék hanem piacképesség alapján. A piac viszont egyes emberek halmaza, tehát egyes emberek döntenek úgy ami miatt pl. a mobil csengőhangok (ha a szgépet nem tartod jelentősnek, ezt vajon minek tartod ;)) piaca milliárdos nagyságrendű üzlet itt Mo.-n. Nem a rendszerben kell keresni a hibát, hanem az emberekben :)
Tegyük hozzá, Afrika legtöbb országa széthullás határán áll. Most mégis hogy gondolod, vajon baj-e hogy Botswana-nak nincsen atomreaktora? Hol kötne ki az a technológia?
Az viszont megbocsáss, de tényszerűen nem igaz hogy az űrtechnika Gagarin szintjén állna. Ez egyszerűen nem igaz. Amennyire tudom, a nukleáris reaktorok is fejlődtek (leginkább üzembiztonság terén), és a hatásfokuk is javult.
Vagy nézzél meg egy gyártószigetet, a megmunkűló központjaival, kiszolgáló berendezéseivel, szerszámozó gépekkel, logisztikai moduljával. Nem kicsit fejlődött ez a dolog.
Meg ne haragudj, de valahogy így gondolkozhatott az őskorvégi ember is, amikor látta a frissen feltalált kereket. "Minek az? A mamutot haza lehet húzni anélkül is. Legfeljebb többen húzzuk" - tette még hozzá.
Döntési helyzetben lévő magyar politikusok felesleges kiadásnak ítélték a 150milliárdnyi forintot az autógyárakra, következményeképpen ma a szlovákok gyarapodnak. Jó döntés volt?
Minden orszagban nemzeti kormany iranyit, aki az orszag erdeket tartja szem elott. Ezert elozhettek le minket." ---Gondolsz itt --SLOTA-ur,a SLOVAK NEMZETI PART-jara? Hat, igen benne vannak a
"Minden orszagban nemzeti kormany iranyit, aki az orszag erdeket tartja szem elott. Ezert elozhettek le minket."
Pontosan erről van szó.
A Magyar Köztársaság legalább annyit fejlődött volna, mint a környező államok, ha egy hazaáruló, komcsi bűnbanda nem ragadja magához a hatalmat választási csalással Magyarországon.
Bizonyára nem egyenletes a fejlődős, de mondjuk éppen akkor kezdett fejlődni az űrtechnika. Nehéz megítélni nekünk, hogy az űrben a kutatások mennyit adtak, vagy a számítógépek terjedése mennyire erősíti más technikai megoldások megvalósítását. Könnyebben elérhető egy információ, ez sok minden mást is felgyorsít.
A megéri nem megéri szempontoknál más a jövőben lehetséges tényezőket is figyelembe kell venni. Jelenleg Szlovákiának talán nem éri meg a koronát leváltani, mert folyamatosan erősödik az euróval szemben. DE!!! -Mi van, ha egy támadás éri a koronát? Ugyebár lehetséges, mert a jövőbe nem látunk. -Mi van, ha egy kormánynak a jövőben szerencsétlen gazdasági intézkedései lesznek, és ez vágja el a korona nyakát? -Az euró sok lehetőséget kivesz egy kis állam pénzének manipulálására. Külső tényezők részéről is, és a belső spekulatív erők spekulatív lehetőségeit is jelentősen nyirbálja.
Tehát 2 év múlva mondhatja valaki, hogy nem érte meg, de valójában az igazi választ nem tudhatjuk, mert megelőzhettek vele egy bármit, ami az euróval már nem történhetett meg. Az euróval is történhet bármi, de emeli a biztonságot.
Magyarország: Ha euró lett volna 2002-ben Magyarországon nem emelkedhetett volna csillagászati magaslatokba a költségvetési hiány. Gyorsan az akkori kormány körmére koppintottak volna. [természetesen akkortól nem is lehetett euró, ez csak egy szerencsétlen példa]
De a többi nem így működik. A világ soha nem váltja ki teljes mértékben valaminek a kihasználthatóságát, még akkor sem ha megéri, illetve a technika lehetőséget ad rá. Ma is vannak lovak!
A XIX. század végén a tudós elmék java azt gondolta, hogy már nincsenek nagyon felfedezhető dolgok. Tévedtek. Hiszen mennyi minden felfedeztek a XX. században. Akkor azt jósolták 100 év múlva New Yorkban 3 méter magasan lesz a lószar, mert annyira sokan lesznek, és olyan nagy lesz a forgalom.
Természetesen mindig vannak krízistényezők, de gyakran onnan jön a krízis ahonnan nem is várják. Tehát nem arról beszéltem ,hogy kiváltani valamilyen energiahordozót, elég ha bármilyen okból megcsökken a kereslet, ez problémát válthat ki azokban az országokban. Főleg, ha már túl magas az ár, jobban megéri nem annyira hatékony dolgokat is használni. Magában ez is elég, mert vásárlóképes kereslet is kell. Egy egyszerű recesszió a fejlett országokban, ami ugyan nekünk nem jó, de ez is az olajtermelők árait harmadolhatja.
Ha már az Euro-nál vagyunk .....az olaszok és a portugálok nem nyertek vele, de a spanyolok és a görögök igen (ez teljesen a hazai gazdasági feltételeknek volt a függvénye).
A görögök ott baszták el, h a béreket a - az amúgy sikeresen gyorsuló - gazdaság növekedési ütemén felüli mértékben növelték, így a versenyképességük - az önálló monetáris játéktér feladása miatt - csökkent
Ellenben a spanyol felzárkózást árnyalja, h erősen az ingatlanpiaci boom által generált kereslet-vezérelt volt, így kétséges, h fenntartható-e eme növekedési pálya.
Itt az ingatlanár-boom statisztikai értelemben vett - és nem a lakosság által "érzékelten" (pl. kimutatott, h a lakosság áltlagban a valós infla dupláját véli érzékelni)
Tehát Szlovákia - ugye csak a ClubMed országok tapasztalataira hagyatkozhat jelenleg - esélyei igen jók (most nem is volt szó olyan fontos tényezőkről, mint pl. a gazdasági szerkezet és ciklusok összhangja, stb.), amit az is erősít, h Szlovákiában az elmúlt évek során (ez is téma volt itt minap a topikban) nem volt túlzott ingatlan-reálárnövekedés (mint, pl. a baltiaknál v a bolgároknál ) és főleg még ez a régió 2. legmérsékeltebb jelzálog-hitel állomány növekedésével is társult.
Epitik a hulyek a Babel tornyat , csak meg nem veszik eszre hogy hova fognak jutni vele, pedig ott volt az eredeti nem messze toluk....sipalya a sivatagban , meg amit csak elkepzelsz.
Hát éppen nemcsak az üzemanyagra gondoltam, de ha lecsökkenne akárcsak az üzemanyagként használt mennyiség, már az is gondot okozna az exportálóknak. Nem lenne akkora kereslet. Nem azt mondtam, hogy megszűnne teljesen a kőolaj felhasználása.