Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
1874: Megszületett Carl Bosch Nobel-díjas német kémikus. 1915: Megszületett Norman Foster Ramsey Nobel-díjas amerikai fizikus, a Harvard Egyetem tanára. 1930: Megszületett Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író (Törvényen kívül és belül).
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 27-én: 1770: Megszületett Georg Wilhelm Friedrich Hegel német filozófus 1776: Megszületett Barthold Georg Niebuhr német történész. Elsőként szakított radikálisan azzal a nézettel, hogy az ókori auktorok munkái minden vonatkozásban hiteles forrásként kezelendőek
1845: Megszületett Lechner Ödön építész
1883: Megszületett Verebély László villamosmérnök. Részt vett több vasútvonal villamosításában, Kandó Kálmánnal közösen dolgozta ki az 50-es periódusú fázisváltós mozdonyokat. Fontos szerepet vállalt a villamosenergia-ellátás országos kialakításában is.
1895: Megszületett Alföldi András régészprofesszor.
ehatóan foglalkozott epigráfiával és numizmatikával, de legfőképpen a császárkori Pannóniára specializálódott, mellette érintette a hunok és az avarok hagyatékát is.
1918: Megszületett Mészöly Dezső író, költő, műfordító
"A 106 éves Zsuzsika néni lediktálta az orvosnak a hosszú élet receptjét
Augusztusban lett 106. éves Budai Istvánné Zsuzsika néni, Orgovány legidősebb lakója. A néni egészsége nagyon jó, könnyen mozog. Így nyilatkozott a hosszú élet titkáról: Egy parasztasszonynak mi a dolga? Gyerekeket kellett nevelni, a jószágokat etetni-itatni, lovat neveltem cumival. 8 hízóval, 6 malaccal, két ökörrel foglalkoztam, két tehenet fejtem. Ez volt a dolgom, sosem pihentem. Majd Zsuzsika néni azt is hozzátette: az orvos is megkérdezte tőle, mi a hosszú élet titka. Azt mondta neki, hogy sokat kell a libák után szaladni."
évfordulók augusztus 24-én: 1899: Megszületett Jorge Louis Borges argentin költő, embeszélő 1901: Megszületett Gertler Viktor filmrendező 1947: Megszületett Paulo Coelho brazil író 1948: Megszületett Jean-Michel Jarre francia zeneszerző
évfordulók augusztus 25-én: 1629: Megszületett Gyöngyösi István költő 1734: Megszületett Mitterpacher Lajos mezőgazdász 1744: Megszületett Johann Gottfried von Herder német költő, műfordító, filozófus
1865: Megszületett Alice H. Parker afro-amerikai feltalálónő, aki megalkotta a központi fűtésrendszerhez szükséges kazánt. 1918: Megszületett Leonard Bernstein amerikai zeneszerző 1991: Linus Torvalds bejelentette, hogy egy új projekten dolgozik, a Linux-on. 1954: Megszületett Elvis Costello.
évfordulók augusztus 26-án: 1740: Megszületett Joseph Michel Montgolfier francia feltaláló, a léghajózás úttörője, az első léggömb készítője. 1743: Megszületett Antoine Lavoisier francia vegyész 1880: Megszületett Guillaume Apollinaire francia költő, író 1898: Megszületett Peggy Guggenheim amerikai műgyűjtő, a New York-i Iskola művészeinek pártfogója. 1910: Megszületett Kalkuttai Szent Teréz anya Nobel-békedíjas Indiában élt, albán származású apáca, misszionárius
1918: Megszületett Katherine Coleman Goble Johnson amerikai fizikus, matematikus, űrkutató, a NASA számítógépprogramozója.
1957: Megszületett Szentandrássy István festőművész
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 23-án: 1572: Szent-Bertalan-éji (augusztus 23/24) mészárlás során a francia katolikusok megpróbálták kiírtani a hugenottákat 1759: Megszületett Georges Cuvier francia zoológus, geológus 1877: Megszületett Szabó Ervin társadalomtudós, könyvtáros 1879: Megszületett Berze Nagy János néprajzkutató.
Falusi tanítók segítségével értékes néprajzi anyagot gyűjtött. Tanulmányaiban a monda és a mese, a mese és a néphit viszonyaival, a népköltészet műköltészetre gyakorolt hatásával foglalkozott, de írt tanulmányokat a hiedelmekről és a temetkezési szokásokról is. Legjelentősebb műve a magyar mesekatalógus, amelyben mintegy 530 magyar népmesét rendszerezett, megjelenését sajnos nem érhette meg.
1924: Megszületett Ephraim Kishon magyar származású izraeli író, humorista.
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 22-én: 1778: Megszületett James Kirke Paulding, amerikai író és novellista. 1837: A mai Astoriánál megnyílik a Pesti Magyar Színház 1862: Megszületett Claude Debussy francia impresszionista zeneszerző 1864: A Genfi Egyezmény jóváhagyta a Nemzetközi Vöröskereszt létrejöttét. 1908: Megszületett Henri Cartier-Bresson francia fotográfus. 1915: Kanadában megszületett James Hillier, az elektronmikroszkóp feltalálója. 1917: Megszületett John Lee Hooker amerikai bluesénekes, gitáros 1920: Megszületett Ray Douglas Bradbury, amerikai író, költő. (Fahrenheit 451, Holdkórosak temetője) 1932: Megkezdte adását a BBC (British Broadcasting Corporation), az első tv-csatorna Angliában.
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 21-én: 1698: Cremonában megszületett Giuseppe Antonio Guarneri (del Jesú) hegedűkészítő. 1918: Megszületett Lengyel Balázs műkritikus, író. A második világháború utáni legjelentősebb magyar folyóirat, az Újhold szerkesztője volt. Jelentős tanulmánykötete volt A mai magyar líra című könyv.
1930: Megszületett Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista 1938: Megszületett Kenny Rogers country-énekes. 1941: Budapesten megszületett Vukán György, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző.
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 20-án: 1083: I. László szentté avattatja I. Istvánt 1245: IV. Béla magyar király fiát, V. Istvánt - még gyermekként - királlyá koronáztatta. 1310: Székesfehérvárott harmadszor - és már teljesen jogszerűen - királlyá koronázták I. Károlyt (Károly Róbertet). 1779: Megszületett Jön Jakob Berzelius svéd vegyész 1827: Megszületett Josef Strauss, osztrák zeneszerző, karmester. 1847: Megszületett Bolesław Prus a pozitivizmus korszakában alkotó lengyel író és publicista. 1890: Megszületett Howard Phillips Lovecraft amerikai író 1920: Detroitban megkezdte adását a 8MK (WWJ) rádióadó, az első kereskedelmi rádió. 1943: Megszületett Halász Péter avantgárd író, rendező, színész. 1948: Megszületett Robert Plant angol énekes 1966: Megrendezik az első Debreceni Virágkarnevált
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 19.én: 1881: Megszületett George Enescu román zeneszerző, hegedűművész, pedagógus, zongorista és karmester. 1940: Megszületett Johnny Nash énekes 1951: Budapesten megszületett Karácsony János gitáros, énekes és zeneszerző.
1951: Megszületett John Deacon brit zenész, a Queen rockegyüttes basszusgitárosa 1957: Megszületett Sebestyén Márta népdalénekesnő Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 18-án: 1750: Megszületett Antonio Salieri olasz zeneszerző, karmester, aki Beethoven, Schubert és Liszt tanára volt. 1910: Megszületett Turán Pál matematikus. Kidolgozta, majd széleskörűen alkalmazta a hatványösszegmódszert, amely számos eredményt adott az analitikus számelméletben és általában az analízisben. Elsőként alkalmazott valószínűségszámítási módszereket a számelméletben. Erdős Pállal közösen számos kutatást végeztek, egyik legismertebb közös témájuk az approximációelmélet volt.
1922: Megszületett Alain Robbe-Grillet francia író, filmrendező. Legismertebb regénye A radírok. 1933: Megszületett Roman Polanski lengyel színész, színházi-és filmrendező
Még két hétig nézhettek koncerteket, és hallgathattok Digitális Irodalmat honlapunkon, regisztráció nélkül! Kellemes kikapcsolódást! Katt ide: https://www.mupa.hu/multimedia/video?utm_source=facebook&utm_medium=video&utm_content=textlink&utm_campaign=video
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 16-án: 1832: Megszületett Wilhelm Wundt német pszichológus. Lefektette a pszichológiának, mint kísérleti tudománynak alapjait. 1928: Megszületett Juhász Ferenc költő 1954: Megszületett James Cameron kanadai születésű amerikai rendező 1958: Megszületett Madonna olasz származású amerikai énekesnő, színésznő
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 17-én: 1865: Megszületett Némethy Géza klasszika-filológus, irodalomtörténész. Érdeklődése homlokterében a római irodalom története és jelesebb szerzőinek életműve állt. Számos római szerző művét rendezte sajtó alá kommentárokkal kiegészített szövegkritikai kiadásban, ezek mellett lefordította Cicero néhány írását és Xenophón Szókrátészról lejegyzett emlékiratait. Foglalkozott még a római elégia-és epigrammaköltészettel is. Szerkesztője volt az Egyetemes Philológiai Közlöny című folyóiratnak és két verseskötete jelent meg.
1903: Joseph Pulitzer magyar származású amerikai újságíró megalapozta a róla elnevezett Pulitzer-díjat.
1932: Megszületett V. S. Naipaul trinidadi indiai családból származó brit író. Műveinek leggyakoribb témája a gyarmatosítás és a nacionalizmus káros hatása a harmadik világra.
1936: Megszületett Margaret Heafield Hamilton programozó, tudós, a Holdraszállás szoftverének készítője.
1968: Deep Purple piacra dobta a első kislemezét, Hush címmel.
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 15-én: 1771: Megszületett Walter Scott skót költő, regényíró 1890: Megszületett Hunyady Sándor regény-és drámaíró. Regényeiben egy-egy drámai szituációt aknáz ki novellisztikus tömörítéssel, legismertebb közülük önéletrajzi vonatkozású műve, a Családi album.
1969: A New York állambeli White Lake-ben elkezdődik a Woodstock Fesztivál
Ez a vacak homoktövis pillanatok alatt nagy területet befutott, de nagy termés ma még csak egy tövön van. Nekünk elég és igazi kedvencünk. Csodálatos szörp készül belőle.
A fényszennyezés valóban kicsi probléma.
Már 15-20 perc alatt csodálatosan jó helyek érhetőek el.
A napokban fedeztük fel a legjobb helyet, egy sekély völgyecskét a terepszint felett.
Igazi csillagfényes amfiteátrum.
Már amikor kiérünk, révületbe esik a család a kiemelkedő seeing okán.
Sziporkázás amerre nézel.
Mindez átkötve a Tejút ezüst szalagjával.
Ilyenkor magamban azon mosolygok, mennyire jó, hogy a "sötét Zalában" élek! :)
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 14-én: 1777: Megszületett Hans Christian Orsted dán fizikus, vegyész 1811: Megszületett Adam Clark skót mérnök 1867: Megszületett John Galsworthy angol író
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 13-án: 1899: Megszületett Alfred Hitchcock angol filmrendező 1906: Megszületett Borsos Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész, grafikus. 1921: Megszületett Sarkadi Imre író 1942: Megszületett Hunyady György pszichológus 1997: Elindul a South Park című amerikai animációs vígjátéksorozat
Azt hiszem, te vigasztaltál utolsó alkalommal (jó régen) kedvenc rockegyüttesem kapcsán!
Hadd mondjam el, hogy a 3. ÉVEZRED c. magazin idei 9. számának 6-7. oldalán, poszter terjedelemben ott virít "A Pink Floyd együttes saját garnélarákja!" a maga "pink' színezetű ollójával!
A Panama öbölben fedezték fel és mivel a felfedezők egyike, Sammy De Grave az együttes nagy rajongója, a latin neve nem is lehetett más a pink rákocskának, mint Synalpheus pinkfloydii!!! :D
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 12-én: 1793: Megszületett Kiss Károly katonatiszt, hadtudós, hadtörténész. Munkásságával jelentősen hozzájárult a magyar katonai műnyelv megteremtéséhez, nevéhez fűződik az első magyar nyelvű hadtudományi szakszótár szerkesztése1887: Megszületett Erwin Schrödinger osztrák fizikusa kvantummechanika egyik atyja. Kiemelkedő munkát végzett a statisztikus fizikában, a kvantumelméletben, a relativitáselméletben és a biofizikában 1908: Elkészült az első Ford T-modell.1912: Megszületett Pálos Ádám László orvos. A magyarországi hematológiai kutatások jelentős alakja, számottevő eredményeket ért el a véralvadás folyamatának feltárása, valamint a trombózis és az embólia kóroktana és belgyógyászati kezelése terén. 1945: Megalakult a Magyar Újságírók Szövetsége. 1949: Megszületett Mark Knopfler brit rockgitáros, énekes, zeneszerző és producer, a Dire Straits alapító tagja. 1954: Megszületett Patrick Bruce "Pat" Metheny amerikai gitáros, zeneszerző. 1969: Megszületett Tanita Tikaram énekesnő, dalszerző (Twist in My Sobriety). 1981: Forgalomba hozták az első IBM személyi számítógépet.
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 11-én: 1860: Megszületett Bláthy Ottó Titusz gépészmérnök, feltaláló. Megoldotta a váltakozó áramú generátorok lehetséges párhuzamos kapcsolásának kérdéskörét, indukciós wattóra-számlálót szerkesztett. Legismertebb találmánya a Déri Miksával és Zipernowsky Károllyal közösen megalkotott zárt vasmagú váltakozó áramú transzformátor. Kandó Kálmán halála után ő tökéletesítette a nagyvasúti villamosmozdonyok fázisváltóját. 1871: Megszületett Heltai Jenő író, költő 1859: Megszületett ifj. Szlávics László szobrász, éremművész 1933: Megszületett Vásáry Tamás, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Nemzet Művésze. 1937: Megszületett Komoróczy Géza író, történész, egyetemi tanár. 1939: Megszületett Bozay Attila, Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, citera- és furulyaművész. 1942: Szabadalmaztatták a széles spektrumú frekvenciaváltó rendszert, amely a későbbi Wi-Fi technológia alapja lett. Hedy Lamarr színésznő és George Antheil zeneszerző szabadalmaztatta a rendszert. A "Frequency-hopping spread spectrum (FHSS)" rendszer rádió jeleket továbbított gyorsan váltogatva a frekvenciát. 1950: Megszületett Steve Wozniak, az Apple egyik alapítója, az első Apple számítógépek tervezője
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 10-én: 1793: Párizsban megnyílt a Louvre Múzeum. 1805: Megszületett Toldy Ferenc irodalomtörténész, orvos, kritikus. Legnagyobb érdeme az az agitátori munkásság, mellyel az irodalmat mintegy fél évszázadon keresztül súlyos válságok közepette összetartotta...
1865: Megszületett Alekszandr Konsztantyinovics Glazunov orosz zeneszerző, karmester. 1869: O. B. Brown szabadalmaztatta a vetítőgépet. 1942: Megszületett Hajnóczy Péter író. Legjelentősebb műve A halál kilovagolt Perzsiából.
Tegnap: 1690: Megszületett Mikes Kelemen memoáríró, műfordító, a XVIII. századi magyar prózairodalom legnagyobb alakja.
1790: Megszületett Kölcsey Ferenc költő 1840: A Pesti Magyar Színház átnevezésével létrejön a Nemzeti Színház 1861: Megszületett William Bateson brit zoológus 1926: Ungváron megszületett Ország Lili (Majlát Györgyné) festő, grafikus, bábtervező. 1940: Megszületett Gregor József operaénekes 1943: Megszületett Harangozó Teri énekesnő
Kultúrtörténeti évfordulók augusztus 9-én: 1866: Pesten megnyílik a mai Fővárosi Állat-és Növénykert 1921: Megszületett Hanák Péter történész 1955: Megszületett Laár András humorista, költő, zeneszerző 1963: Megszületett Whitney Houston amerikai énekesnő, színésznő