A lakóparki biztonsági dolgok itt való megtárgyalása miatt egy-két hozzászólásra moderációt kértem (a tied nem volt közte), és az index moderátora, ha már itt járt, alaposan kigyomlálta az aznapi termést. Vigyázni kell, mit írunk, mert ha a moderátorok beszabadulnak, akkor nem metszőollóval dolgoznak, hanem bozótvágó késsel. :-)
Múlt héten volt egy hozzászólásom, ami furcsa módon eltűnt a fórumból... és ahogy láttam sok más hozzászólással együtt. Mi ennek az oka?
Köszi a válaszod! Szép napot
ui: szemét: mi már kb 3-4 éve szelektíven gyűjtjük és elvisszük mindig a legközelebbi szelektív gyűjtő pontba - természetesen én is szeretném és támogatom a lakóparkban a szelektív gyűjtést a jelenlegi szokásos 1000 éves megoldás helyett
Mi mindig elvisszük a szelektív hulladékgyűjtőbe a szemetünket. De az lenne a legjobb, ha a kukák meg lennének osztva, és egy-egy ki lenne jelölve papírnak, üvegnek, műanyagnak... Úgy még a lusták is talán rávehetők a külön gyűjtésre.
Az alapja az, hogy Hannáék ovijában gyűjtik a papírt és a tiszta műanyag palackot. Ezeket szoktam én a csomagtartómba dobni és elvinni az oviba.
Az üveget és a fémdobozokat továbbra is jórészt a lakók maguk kezelik, bár van kint doboz erre is, de az nemigen gyűlik.
A probléma az ezzel, hogy a garázsban vannak a dobozok letéve, ahova be lehet dobni a hulladékot, de ha egy-két naponta nem tudom elvinni akkor bizony szemétdomb van, bár én igyekszem ezt nem hagyni. Tehát ezt figyelembe kell venni.
Én támogatom azt, hogy vágjunk egy kisajtót a garázskapura amit csak kulcs segítségével lehet nyitni. :) Láttam már ezt a megoldást ilyen rendszerű ajtón is.
Hallottam egy olyan pletykát, hogy a C épületben megszervezték a lakók a szelektív hulladékgyűjtést, és mivel ez a dolog egyrészt a szívem csücske, másrészt meg ha jól tudom, lehet vele a szemétdíjon is spórolni, nem kellene-e erről lakóközösségi szinten is beszélni. Ha pl. a szállítást nekünk (lakóknak) kellene megszervezni, abból mi szívesen részt vállalnánk. Az persze egy másik kérdés, hogy a szelektív hulladékgyűjtés feltételei most is adottak (mindenki elvihetné a hulladékot pl. az igen közeli és kocsival is kiválóan megközelíthető Növény utcai gyűjtőbe (a György-villával szemben), a kukák mégis műanyag-palackokkal, sörösdobozokkal meg újságpapírral vannak tele.
Ez valóban egy akut probléma, biciklivel a jelen helyzetben távirányító nélkül csak lépcsőzve lehet a garázsba jutni, gondolom, egyes babakocsival járókat is zavar a dolog.
A járőrlétszám 12 főre emelkedett, a C-ből egy fő jelentkezett, a B-ből még mindíg nincs senki. 4fő/nap-al számolva 28 főre van szükség, akkor mindenkire csak egy alkalom jut, ami elviselhető. Szinte érthetetlen, hogy kb 190 belakott lakásból, ami kb ugyanennyi férfilakót jelenthet, csak 12 fő aktivizálta magát(és ebből két fő hölgy!). Lehet, hogy értelmetlen volt az elképzelés?
Aki úgy érzi, hogy képes és akar is tenni valamit a lakóközösségért, az Szombaton délelött vagy délután jöjjön a gondnoki irodába egy rövid megbeszélésre. A többség által választott időpontban tartanánk egy összeröffenést a hogyan továbbról.
Sajna a nyomtatónk bemondta az unalmast és most éppen nem szervízbe akarom vinni, hanem kedvezőr áron keresek egy fejszét amivel miszlikre apríthatom:) különben szívesen ki is nyomtattam volna.
Ha megírom és 9 példányban kinyomtatom a használati utasítást, megcsinálod a laminálást? Hülye kérdés, de lamináló géppel még nem dolgoztam: mekkora méretű legyen? Lehet kisebb, mint A4-es?
A héten valamikor kerítenék rá időt, ha ezt össze tudjuk hozni, és szerintem találok valakit, aki felszereli a falra legkésőbb jövő héten...
Az új KK és az SZVB pillanatnyilag gőzerővel máson dolgozik, kéretik mindenkit szíves türelemmel várni kicsit, megpróbáljuk megoldani ezeket a dolgokat is, de kérnénk egy kis időt...
A Dép kukatároló külső ajtajában zár sincs. :P Belülről a kilincs nyitja, kívülről csak fix gomb van, így ha a lakók hajlandók éppen bezárni maguk után akkor nem átjárható kívülről, de belülről igen. Én mondjuk örülnék rá egy behúzó automatának, és akkor a lusták is boldogok lehetnének.
kedvesek, csak hogy lássátok a dolog milyen egyszerü, egyikőtök lejön egy megbeszélt időpontban a kapuhoz, a másikótok pedig otthon marad a telcsinél. Az egész két percig fog tartani, és professzorok lesztek a kaputelefon rejtelmeiben, megígérem.
Ha nem terelődik egy irányba a csapat, akkor csordává fog válni, az pedig csak erőszakos módon kezelhető...:((((
Tehát nem szabad feladni azt, hogy a többség igenis jól kezelhető rendet szeretne, és lehet hogy van egy kissebbség, akik pedig nehezen tudnak alkalmazkodni. De nekik is van mentségük, mert eddíg nem volt mihez.
Csak az SZVB-n és az új KK-n múlik, hogy milyen lesz az "élhetőség szintje" ebben a lakóparkban. Nyílván való, hogy a rend az nem mehet át elviselhetetlen fegyelmezések sokaságába, és senki sem sértheti meg mások jogait, a saját vélt jogainak elérésében. magyarabbúl ne legyünk minden határon túl lazák.
Írtam mindezt Pako155 azért, mert mint írtad "a lakótársaink kapuhoz való viszonya elég sztohasztikus", nos ha az események nem véletlenszerűen fognak bekövetkezni, akkor nem valószínüségi változók fogják a rendszer működését meghatározni, hanem előre jelzett és ismert dolgok fognak bekövetkezni, pl.: mindenki elmondja az ismerőseinek, hogyan lehet bejönni a lakóparkba;
és mindenkinek lesz bejárati kulcsa - a nyomógombos megoldásig - a kijutáshoz; és amíg nincs rá fedezet, addíg mindenki elolvassa a kifüggesztett használati útmutatót, ami ismétlem NEM BONYOLULT; és mindezeket (vagy, azt amit ezzel kapcsolatban jónak lát) az SZVB a KK-val karöltve ki nem hírdet és betartat.
Jó rendben, akkor legyen maratott, végül is nem értek hozzá.
Viszont a laminált lap filléres megoldás lenne, igaz nem olyan elegántos, de talán ideiglenesen megtenné.
Amúgy asszem ennél bonyibb kaputelefont nem lehetett volna felszerelni:)))))))))
Nekem különben az lenne a legszimpibb megoldás, ha olyan zár lenne a kapun ami magától becsukódik (talán csapdazárnak hívják) és nem kilincs lenne hanem gomb mindkét oldalon. Akkor legalább azzal nem kéne "fáradni", hogy bekulcsolják maguk után. Mert ugye a távirányító nyomkodás sem megy igazán.
A vésett az tényleg marha drága lehet, de ezt maratni szokták. :) És nem azt mondtam, hogy rögtön, hanem, hogy ez az egyik végleges megoldás. Mindenesetre úgy gondolom az eddigi tapasztalataim alapján, hogy a lakótársaint kapuhoz való viszonya elég sztohasztikus, így én nem jósolok nagy jövőt ezeknek az elképzeléseknek.
Szerintem is nagyon drága egy vésett fém lap, bár biztos, hogy esztétikus.
Ajánlanék egy áthidaló megoldást.
Nekem van itthon laminálóm, ha valaki megírja és kinyomtatja a használati utasítást szívesen belaminálom. Ezáltal jó ideig vízhatlan lesz. Ugyanúgy négy kis csavarral ki lehetne tenni. Ha meg elhasználódik, hát nyomtatunk újat, laminálok újra és meg van oldva a probléma.
Tudod arra gondoltam, ha tudom, hogy jön hozzám valaki és még nem volt nálam, hát elmondom neki mit kell csinálnia, mikor megbeszéljük a randit. Ha meg valaki váratlanul érkezik és még nem felvilágosult, hát akkor telefonozás van. Igen ám, de ez csak addíg tart, amig mindenki meg nem ismeri a bejövetel módját.
Egyébként megismétlem amit írtál az kultúrált megoldás, de pénzkérdés. Lehet, hogy nem drága, de azt is ki kell fizetni, gondoltam spórolunk...
Azt hittem, hogy aktívabbak lesznek a lakók és felismerik a saját érdekeiket, és nem utolsó sorban tenni is akarnak érte. Arra is gondoltam az elmúlt időszak nem derüs tapasztalatai alapján, talán összekovácsolódnának az ittlakók, hiszen tetszik.nem tetszik egymás mellett élünk, és szerintem nem mindegy, hogyan!
Na ennyit a líráról, a lényeg az, hogy eddíg 9 lakótársunk jelentkezett az önkéntes járörözésbe, ami ahhoz, hogy ne terheljünk egyeseket túl, igen kevés. Egyik lakótársunk tegnap még említette volt, hogy két ember még jönni fog, az összesen 11 fő. Mivel párban kellene járni, minima kellene még valaki, de alsó hangon a 20 fő lenne az elfogadható létszám.
A házakból való jelentkezés megoszlása is igen "érdekes" képet fest: 6 fő jelentkezett a D-ből; 4 fő jelentkezett az A-ból és 1 fő jelentkezett az E-ből. A B és C épület érdektelenséget mutatott eddíg. persze ez annak is betudható, hogy két nappal ezelöttig csak a fórumon volt látható a szervezés, de most már Liu és Maca révén kikerültek a felhívások az épületek bejárati ajtajaira is.
Lehet jelentkezni, nem nagy igénybe vétel, a létszámtól függően 1-2 alkalom eshet egy emberre egy héten.
A saját kódját mindenki megkapta tudtommal, és a gond nem is itt van. Hanem ott, hogy ha jön egy vendég az nem tudja a kaputelefont segítség nélkül használni. Próbáld ki egy ismerősöddel, úgy hogy nem adsz neki előzetes infot a használatról. Ha meg már felhívott téged mobilon, hogy hogyan tud bejutni akkor meg a kaputelefon már fölösleges.
Így mindenképp kintre a kapu elé kell tenni egy időtálló használati utasítást nem belülre a hirdetőtáblára.