Tegnap raktam el második sűrítnényes sörömet. Nagyon szépen elkezdett erjedni pár óra elteltével.
Azonban a fejlődő gázok most nem szagtalanok, hanem erősebb nem tudom mihez hasonlítható szaga van. Az előzőnél éppen ha a kotyogóhoz hajoltam éreztem sör illatot, most ha nincs állandó huzat a szobában, akkor megtelik ezzel a furcsán édeskés-savanykas szaggal.
Mitől lehet ez? Lehet a sűrítmény miatt? Vagy a gyümölcsösök mindig erősebb szaguak erjedés közben?
Illetve milyen módokat tudtok a szag elvezetésére?
Az egymalátás ,komlós sörök egyszerűségük és gyorsan fogyaszthatóságuk miatt népszerűek.Minél több alap anyag felhasználással készül várhatóan annál hosszabb lesz az érlelési idő.Talán az ESB stílus ? 94.8% maris otter,4.3%crystal malt II 80L ,0.9% black malt .Komló, EKG 60-20-5percnél 40 IBU val kb. Vagy :15l-re 2.5kg pale,0.5kg bécsi,0.3kg melanoidin, 0.3kg caramunich II maláta. Komlók:10g magnum 60 perc,10g chellenger30perc,10g fuggle és chellenger 15perc ,10g fuggle és chellenger 5 percnél. Esetleg hideg komló. Cefrézés 64C-on.Élesztő lellemand ESB, fermentis 04, WLP013.
Ha az alapmalátákat kombinálom az miért nem elfogadott, mert azt látom h nem alkalmazzák, de miért nem? Sajnos a cara-kat nem ismerem...
Szívesen kipróbálnám a K-97-et, de ugy latom a ülepedési tulajdonsága lassú, én pedig szeretem a tiszta sört, ezért lehet US-05 lesz, de ez nem termel gyümölcsös ízeket? mert kifejezetten kerülni szeretném.
Feltolom 5%-ra az alkoholt, a keserűséget lentebb veszem, bár szeretem a keserű sört. Cél az lenne h ne amerikai stílusú gyümölcsös sört kapjak , de legyen keserű, ne túl magas alkohol fokkal. Több malátát és komlót direkt azért választottam h komplex ízeket kapjak, ne domináljon semmi.
Kókusz porter élete.Söröm még ennyit soha nem változott az érlelés alatt. Főzés után egy két hónapig friss kókusz illat és aroma,ezután jött a szomorúság eltűnt az illat majd az aroma is. Csak a korty végén érződött.Szerencsére egy részét eltettem kíváncsiságból.Hatodik de inkább hetedik hónap után újra elő jött a kókusz íz enyhén pörkölt formában(eredetileg erre számítottam). Recept az alábbi volt: porter alap,styrian golding komló ,20l-be 450gr világosra pirított kókusz (olaj fel itatva papír törlővel),élesztő US05 16C-on erjesztve. Van még mit finomítani rajta.Tanulság, jobban kellet volna jegyzetelnem az érlelést.
Pár észrevétel: 79 IBU az nagyon nem APA kategória,az még egy IPA-nál is combos,APA-k inkább ilyen 30-50 körül mozog.
Ahogyan már írták ne 3 féle alapmalátát rakj bele hanem inkább helyettesítsd valamilyen carával. A k-97 élesztő elvileg belga búzákhoz van azoknak,akik nem szeretik a fűszeres izéket, jobban járnál egy us-05-el, de úgy meg nem lenne német gondolom de a németek meg nem csináltak erősen komlózott söröket úgyhogy ez elég nehéz. Szerintem inkább csinálj valamilyen német ale-t , mondjuk egy kölscht ezzel a komlózással.
Van egy olyan topic, hogy Komló termesztése, és szalaij eladó beírását az első oldalon meg fogod találni. Én tavaly tőle vettem, már teremtek is, és idén elképesztően szépek, már több mint 2 m-esek. Korábban vettem mástól rizómát és csemetét, de messze nem olyan szépek, mint amit ő adott el. Igaz, kicsit várni kellett rá, de megérte - jó szívvel ajánlom. Tavaly sok fajta volt neki. Sok sikert a komló termesztéshez -arra azért készülj fel, hogy elképesztő iramban nő, nagyon kell neki a támaszték :)
Nekem talán az IBU túl magas a 4.3% alk.-hoz. K93 élesztőt nem ismerem.Hideg komlózásban nem gondolkodtál esetleg.Pelenka helyet inkább BIAB zsák.Át fejtek másodlagosba így nagy szűrést nem végzek.Nem akarlak el téríteni de egy malátás(esetleg kis pehely, búza, cara pils) ,egy komlós főzetben is érdemes kísérletezni.SMASH ipa-ként érdemes keresni.
csak egy gyors kérdés :) honnét lehetne rendelni komló magot, cserjét vagy valamit amit otthon el lehetne elültetni, és ha lehet nem sima mezei komlót, hanem valami "aromásabbat" cascade, chinook, citra
Sziasztok! Főztem két, amerikai komlós sört, de túl gyümölcsös ízt hoztak, megprobálkozok egy German APA recepttel, nézzetek rá, itt a fórumon nem találtam ilyet: 30liter 4,3% alkohol IBU79
Pale Ale 1,5kg Mücheni 2kg Bécsi 1,5kg Zabpehely 0,5kg
Más: az vettem észre hogy a komlóforralózsákból nem oldódik úgy ki az aroma, keserűség mint nélküle, Ti tapasztaltatok ilyet? Inkább előveszek dupla annyi pelenkát és kiszűröm úgy.
Sok mindenen múlik. Az élesztő lehet akár elég is, attól függ, mennyi volt az induló fajsűrűséged. Ha nem mérted, akkor mérd meg holnap, aztán holnapután. Ha rendesen süllyed, akkor van remény, de csak akkor fog kiderülni, amikor eléri a végleges fajsúlyát és nem süllyed tovább. Hogy ez mikor lesz, az sok mindentől függ: milyen típusú sört főztél, mennyi és milyen régi volt az élesztőd, milyen hőmérsékleten erjeszted, mennyi volt az induló fajsúlyod, stb. Szóval nem egyszerű. Talán nagy általánosságban: ha a beélesztőzést követő kb. egy hét múlva két egymást követő napon 1010-1014 körül van a fajsúlyod és nem változik, akkor leerjedt. Láger sörnél ez lehet másfél-két hét is.
Legközelebb inkább készíts startert az élesztőből, illetve előtte tervezd meg a sörödet egy sörtervező programmal. Van rengeteg angol, de létezik magyar is, pl:
Ha nem erjedt le, akkor viszont utólag pótolni kell az élesztőt. Ha nincs és nem is tudsz venni, van olyan, aki sima Budafoki sütőélesztőt használ. Én alapból nem tenném, de szükség esetén megteheti, ha ezzel megmented a főzetet.
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Tegnapi napon főztünk 30 liter sört, de csak egy zacsi élesztőnk volt, ami ugye 23 literre van írva. Mai napon a kotyogón ugyan látszik, hogy van nyomás a hordóban, de nem bugyog ahogy szokott másnap. Van esély hogy ebből még sör legyen? Vagy valahogy tudunk javítani a dolgon? Köszönöm a segítséget előre is!
1. Én úgy palackozok, hogy a tiszta üveg aljára szórom a megfelelő mennyiségű cukrot(van egy kis spéci mérő kanál erre), és arra engedem a sört. Lezárom, 2-3x átfordítom és kész. Mindíg jó lett még így.
2. Nem nagy probléma(persze jobb lenne, de ha nincs ilyen hely akkor nincs) ha rövid időn belül elfogyasztod ami ez első saját sörnél gyakran előfordul:-) Nálam szobahőmérsékleten is eláll hónapokig, tovább meg nem is nagyon van rá ideje:-)
Hamarosan leerjed a legelső söröm, és a palackozáshoz lenne egy kerdesem.
1 ,Ha nincs második erjesztőtartályam, ahová át tudnám fejteni és ott összekeverni a cukros vízzel, akkor jó megoldas-e az ha a már kitöltött sörbe a palack aljára szórom a cukrot és ott keverem össze razassal? Vagy inkább próbáljam a vödörben csinálni csak nagyon óvatosan hogy ne kavarjam fel nagyon az alját?
2, Ez után ugye két hétig meleg helyen kell lennie a palackozott sörnek. Ha nincs lehetőségem hideg helyre szállítani az probléma?
Tudom ajánlani a BeerSmith programot. Persze van másik is, ki mit szeret meg. Én egy ideje minden receptet átküldök a programon. Könnyen lehet átkonvertálni is vele más mennyiségekre. Pont a héten találtam egy elég alapos elírást a Gre Hughes receptben. Ezen kívül viszont szinte fél literre kijönnek az értékek amit a könyv ír. Egyébként az sem mindegy, hogy roppantva, vagy darálva van a maláta. Én pl. darálok és BIAB zsákkal főzök + máslás. Ez is okozhat eltéréseket a kihozatalban. Meg az sem mindegy mekkora a forraló edény átmérő magasság arány. Ha nagy a felület, nagyság rendel több lehet a párolgás.
Azt hogy mennyi vizet kell használnod neked kell kitapasztalnod.Függ a forralás intenzitásától, de a fazék nagyságától is. 50 literesben főzök én, a tiéd 70L akkor valószínű több párolog el forralásnál a fazék mérete miatt. Kimértem adott mennyiségű vízzel a szükséges litert és égettem rovátkákat a sörfőző fakanalamba. Így ha függőlegesen beleteszem a fazékba a kanalat le tudom olvasni a forralás elején és végén is a sörlé mennyiségét.
Üdv, kevés vizet használtál.6 litert felszív a maláta, legalább 5 litert elforralsz. Gondolom szűrésnél is maradt az alján trutyi legalább 1 L. Hasonló mennyiségnél én 20+20L vizet használok és abból lesz 25L söröm.
Sziasztok! Ma lefőztem egy adag portert! Könyvből lesett recept alapján. Az ott leírt vízigény 23 l sört eredményez. Nekem 16 lett. Nem tudom mi a hiba. 15 l cefréző víz 6 kg malátához, 18 l máslóvízzel. Egy 70 literes fazekam van, most mivel ez az első porterem, gondoltam csak fél adaggal kezdek. De nem jött össze. Csak 16 l lett.
Köszönöm szépen a választ, egyelőre jól forr, 22 C fokon van, 30 másodpercenként kotyog egy jó nagyot. írok majd a fejleményekről :D Más téma: találtam itthon nagyapámtól megmaradt szőlőmustfok-mérőt, 0-30 ig van skálázva, elvileg ez BRIX fokoló, fajsúlymérő, ugyan olyannak kéne lennie, mint a balling mérőnek, ez jó lesz a sörömhöz?
A sörfőző géphez nem tudok hozzászólni, de ha még egyáltalán nem főztetek sört(nem sűrítményest), akkor mindenképpen jó dolog néhány adagot hagyományos lábosos-fazekas, szűrős, vagy BIAB zsákos módszerrel lefőzni. Gáztűzhelyen, vagy gázzsámolyon, stb. Akár kölcsön is össze lehet szedni néhány alkalmas edényt. Az ismerkedéshez ez a legjobb módszer. Erjesztőt, meg egyéb tartozékokat pedig úgy is meg kell venni mindegyik módszerhez. Na, persze lehet rögtön géppel is kezdeni.
Barátokkal szeretnénk elkezdeni sört főzni otthon. Mi kezdésnek a Brew Monk 2.0, 30 literes sörfőzőgépre gondoltunk. Érdemes ezzel a géppel kezdeni, vagy valami más javasolnátok?