Keresés

Részletes keresés

SLali75 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 37716

Szia!

Belehegesztetted,vagy csak beszorul magától a cső a spirálba?. Akkor az emelgetőkart leszerelted,és lent ül teljesen ha jól értettem.

Üdv.

Előzmény: cs.beci (37657)
laca615 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 37715

Szia!

Köszi a tanácsot. Tavaly az Attacknál én is próbáltam a keresztbe rakást. Működött az akácnál, de a fenyőnél nem, ahogy te is tapasztaltad.

Ma először sikerült a Ladanban böfögés nélkül leégetni egy közel teljes rakatot. Ez már valami számomra!

Vegyesen volt benne a puha- és a keményfa.

A menüben 16 kW-ot (!) állítottam be 40 kW helyett, elvettem  a primerből, a szekunder gyári beállításon maradt.

Nyugodtan égett, egyenletesen, halkan duruzsolt. A füst 160-180 fok között, a Dt. 11-13 fok. Sajnos egy kis rotyogás így is volt, bár szelídült.

Még a levegő arányon lehetne finomítani, mert nem égett elég tisztán. Egyenlőre marad így, mert eddig ez a legjobbnak tűnő beállítás december óta.

Előzmény: komplexity (37708)
komplexity Creative Commons License 2019.02.22 0 0 37714

Találtam valamit, erre gondoltam kivitelezni:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146923921&t=9154219 

Kb pont egy éve is ez volt a téma a fórumon. :)

Előzmény: laca615 (37707)
sankó36 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 37713

Régóta olvasom a fórumot és kipróbáltam minden módszert amit  itt olvastam de csak fél sikert

értem el. Az a módszer hogy a szélére vékony fát tegyek viszont érdekes,ezt így tudatosan még

nem csináltam,ki fogom próbálni. Köszi!

Előzmény: KO75 (37711)
sankó36 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 37712

Az idén vegyes kemény fát használok,csertölgy bükk közte kevés gyertyán 33 centire vágva.

Tavaly juharral fűtöttem az még rosszabb volt mert könnyebb.

Sunsistem Burnit bolgár kazánom van, csöves modulációs tehát nem lenne rossz csak meg vannak

a maga kis hibái.

Előzmény: komplexity (37710)
KO75 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 37711

Üdv mindenkinek!

Boltosodni akkor tud ha az elégett fa helyére nem kerül "friss" tüzelő.Ez azért lehet tapasztalatom szerint mert a fa fölakad a kazán valamely belső alkatrészében, vagy túl szorosan lett a rakat bepakolva. Meg rakásnál még szerintem arra érdemes figyelni hogy a rakat szélein vékonyabb hasábok legyenek, ezek gyorsabban elégnek és könnyebben rogyik a rakat a fúvóka irányába, kisebb az esély a boltozódásra.Egyébként Precíziós kolléga küzdött a boltosodással ha jól emlékszem, felső levegő bevezetésen munkálkodott az Attackján ha jól emlékszem, érdemes lenne az ő hozzászólásaira rákeresni.

komplexity Creative Commons License 2019.02.22 0 0 37710

Hmmm...furcsa. 

Mondjuk, amit én keresztbe rakok be hasábok nem szorulnak be a kazán oldalai közé, lazán van még hely, úgy nem boltozódik a rakat Ladan-ban...nálam.

Neked milyen kazánod van, és milyen fát használsz?

Előzmény: sankó36 (37709)
sankó36 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 37709

Nálam pont úgy van kialakítva a levegő bevezetés ahogy leírod. A tűztér alsó negyedében lyukak

vannak fúrva a takaró lemezbe és kb. a tűztér alsó harmadában ég a fa,ennek ellenére nálam is 

felboltozódik a fa.Mindég irigykedtem azokra a kazánokra ahol felül van bevezetve a primer levegő

mert azt hittem hogy azok jobbak,de úgy látszik az sem jobb. Próbálkoztam keresztbe rakással

de úgy is egyben marad a fa,a legrosszabb a fél méteres hasáb. Most úgy gyújtok be hogy a

gyújtóst keresztbe rakom arra 4-5 centire vágott vékony fát pakolok elég sokat és utána jön

hosszába a vastagabb fa. Begyújtás után néhány percig még kevés plusz levegőt adok a felső ajtón

keresztül majd becsukom.Így elég intenzív tűz létre és talán nem boltozódik fel,de csak talán mert nem mindég sikerül.

Úgy látszik ez népbetegség a fagázosoknál !

Előzmény: komplexity (37708)
komplexity Creative Commons License 2019.02.22 0 0 37708

Szia!

Felboltosodás ellen volt itt aki tett fel képet, hogy hogyan oldotta meg. "Maszek" megoldás, de úgy írták hatásos. Ha olvassa az illető, lehet megosztja újra.

A Ladan primer levegő csövei felfelé vezetik a levegőt a kazán belsejében a kazán tetejéig.

Ha ezeket lecseréled vízszintes bevezetőkre, aminek az oldalára lyukakat fúrsz és a végét lefenekeled, akkor a kazán a rakat alsó kb 1/3-ától fogja a levegőt lefelé "szívni".

Így nem boltosodik a rakat és talán ez nem is engedné nagyon hamar felégni a puhafa rakatot vagy a vékony akácot, nem lenne annyi gáz és nem fortyogna a kazánod.

Kérdés az, hogy van e ilyen lehetőséged/kedved/időd, hogy csinálj vagy csináltass ilyen csöveket. 

A másik lehetőség boltosodás ellen, hogy a keményfa hasábokat keresztben rakod be a kazánba, nem pedig hosszára.

Nekem ez bejött, így nem is foglalkoztam az elsőnek említett móddal.

Persze ha 50-55 cm-es hasábjaid vannak felvágva a szezonra, akkor nem hiszem, hogy neki állsz újra fűrészelni.

Puhafára ez a módszer nem jó... hamar felég a rakat így is.

Előzmény: laca615 (37707)
laca615 Creative Commons License 2019.02.21 0 0 37707

Szia!

Igazán még nem tudom eldönteni mi a jó beállítás száraz, puha fához.

Nálam, ha többet pakolok mindig felég a rakat, túlgázosodik és visszaböfög. Ma is ezzel szenvedtem.

Az akácom nagyon száraz és talán vékonyra is van hasogatva. Túl heves heves volt az égés. Kicsit vissza kellett fogni a kazánt.

Nálad lehet, hogy jó a gyári beállítás is.

Nálam semmi nem akar összeállni. A szaki is és Tibor is csak ötletel.

Szóval szí....s!

Előzmény: komplexity (37706)
komplexity Creative Commons License 2019.02.21 0 0 37706

Köszi a képet!

A gyári beállítás nem volt megfelelő? Így "gazdaságosabban" működik a kazán?

Puhafához milyen beállítást használsz?

Előzmény: laca615 (37705)
laca615 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 37705

Szia!

A primer 70% lehet, a szekunder 60% talán.

Előzmény: komplexity (37704)
komplexity Creative Commons License 2019.02.19 0 0 37704

Szia!

Megkérdezhetem, hogy milyen levegő beállítást használsz akácra?

A gyári ajánlott beállítás 100 % a primer és 50 % a secunder nyílásra.

Előzmény: laca615 (37700)
heabcd Creative Commons License 2019.02.19 0 0 37703

Elküldtem

Előzmény: laca615 (37702)
laca615 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 37702

Szia!

Beszélhetünk telefonon, ha nem túl nagy kérés?

A mail címem publikus.

Köszi.

Előzmény: heabcd (37693)
KO75 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 37701

A felső lapra gondoltam(de az alsóra is igaz lehet), nálam annyiból egyszerűbb a helyzet hogy 40cm mély az alsó kamra így hosszában betudom rakni a lapot.A lapok az oldalsó és a hátsó lapra vannak ültetve elől a kamra kilépő oldalán pedig a tiédhez hasonló tartó elem van.Ha elég passzosan tudod berakni nagy alátámasztásra nincsen szükség csak a saját súlyát kell a lapoknak tartania. A Rath hungária gyárt talán 50cm-es lapokat is, azzal is lehet próbálkozni ha a mostani elosztás nem válik be.Fenyővel még nem tüzeltem de talán az enyvtől lehet, talán még több levegő kellene neki, a puha fa amúgy is jobban gázosodik.

Előzmény: laca615 (37700)
laca615 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 37700

Szia!

Jól sejted. Van egy perem sacc. 1 cm.

Igen én is beteszek egy háromszöget lángterelőnek, de nincsen csak 3 cm-es samott lapom. Legalább 4cm kéne vagy nem?

Az alsó lapot kellene félbe vágni hosszirányban vagy a felsőt? A felső is keresztben van, de amúgy mi tartaná meg középen  amennyiben hosszában lenne? Nekem 50 cm mély az égetőtér. Ilyen hosszban szerintem elreped.

Ha az alsó reped el az nem gáz. Az eredeti is elrepedt mindenkinél már 2-3 hét után. Persze csere esetén már hosszában fogom elvágni. Most így adta ki a lap gazdaságosan.

Nem akartam sokat invesztálni a próbába.

Biztatónak tűnik az átalakítás. Ma jónak tűnt... Semmi rotyogás.  Persze egy próba nem próba!

Csak fenyővel nyomtam. Jól ég, illetve jó gyorsan. Nem igazán sikerült belőni a levegőt. Nem füstöl a kémény ez pozitív, de az alsó tér kicsit feketés nem az akácnál megszokott világos szürke.

Az akáchoz sikerült már szépen belőni, remélem ehhez is sikerül. Idő kérdése (ami nincs)! Ezután a botfa is ismét sorra kerül -persze nem tisztán - és kezdődik minden előröl.

Előzmény: KO75 (37699)
KO75 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 37699

Szia!

Ha a boltozatnál forralta a vizet akkor ez biztosan megoldja, viszont így veszítesz hőátadó felületet, hatásfok szempontjából jobb ha a fémhez simul a samott lap.

Jól látom hogy az ajtó nyílás után van egy perem befelé, az alsó tűztér magasabb mint az ajtó nyílás felső éle? Ha úgy van ahogy sejtem a képek alapján akkor is betudod rakni a lapokat plafonig csak az oldalsó lapokat utána kell, lehet becsúsztatni ha van ez a perem.A headcd fórum társunk által javasolt "terelő" elemre nem is gondoltam én sem eddig de van abban is valami igazság.Még annyi a a lapok elhelyezésével kapcsolatban hogy én a fúvóka alsó nyílásánál hosszában osztottam meg azokat(a kazán hossztengelyében), hőterhelés szempontjából így jobb mert ahol a legnagyobb hőt kapja ott van a lap széle.Ha keresztben van akkor szétrepedhet.

Előzmény: laca615 (37697)
trakisbandi Creative Commons License 2019.02.17 0 0 37698

O.K.

Előzmény: laca615 (37695)
laca615 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 37697

Szia!

A mai projekt!

3 cm alul felül. Oldalt maradt a régi 65 mm-es abból a megfontolásból, hogy nagyobb felületen fekszik fel

Szerinted az probléma, ha a felső samott és a boltozat (fúvókatartó) között kb. 2 cm hézag van?

Este próba?!

Előzmény: KO75 (37682)
laca615 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 37696

Szia!

Megpróbálom, de vastag samott kellene hozzá.

A puha fa nálad milyen levegő beállításokkal ideális? Esetleg egy fotót betennél?

Köszi!

Előzmény: heabcd (37693)
laca615 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 37695

Szia!

"Az első (1000 l) a fal túloldalán a kazán feletti szinten"

A kommentben látható képen lévő puffer (szürke burkolat) a második tartály.

Amit az alábbi képen látsz az az első tartály.

Előzmény: trakisbandi (37694)
trakisbandi Creative Commons License 2019.02.17 0 0 37694

Szia !

A fotók alapján csináltam egy móricka montázst + rajzot.

"Az első (1000 l) a fal túloldalán a kazán feletti szinten" , viszont a belépővel lefele fordultatok, oda kellene valahova (ahova emelkedik) egy automata légtelenítő, mert ott megreked a levegő .

Viszont ha csak nem látszik akkor feleslegesen koptattam a billentyűket.

Előzmény: laca615 (37668)
heabcd Creative Commons License 2019.02.17 0 0 37693

Szia! A saját tapasztalatom megosztanám veled. (Ladan x40) A szúró lang alá tettem egy háromszögre vágott téglát hogy ne egy ponton terhelje a samottot,(kettévágva a szuró lángot) és nálam megszünt a fortyogás. Az ötletet innen vettem. De a te esetedben mintha ez a tanács nem hangzott volna el. Most majd samott háromszöget kéne szereznem alá.

Nalam a dT 65/85-re lett állitva de 83 fölé sosem ment. Szivattyú 3 fokozat. Hulladék fával, nyárfával, fűzfával, uszadékfával, némi keményfával megspékelve tüzelek. Remélem segítettem.

Előzmény: laca615 (37686)
Bitorló88 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 37692

Üdv! Végigolvastam a szóban forgó részeket arról, hogy hova kell tenni a puffer érzékelőt. Na most én a könyve szerint a tároló tetején helyeztem el, de látom szinte mindenki az aljára tette. Véleményed szerint áttegyem? Értem a logikáját, csak fura, hogy teljesen ellenkező áll a használatiban. Köszönöm segítségedet!

Előzmény: -Tsunami- (36786)
Bitorló88 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 37691

Szia! Sikerült kideríteni miért írja az AUT-ot? 

Előzmény: gorazs (36777)
KO75 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 37690

Szia!

Régen voltál itt. Pár ember fejébe most biztosan sok a ??? Ha kifejtenéd bővebben akkor értelmet nyerne a topik lényege, mert neked készítés és üzemelés kapcsán van tapasztalatod bőven.....szerintem.

Előzmény: kardos ricsi (37688)
laca615 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 37689

Szia!

Jogos az észrevétel. Még nincs változtatva valójában semmi. Amint látod vassal van átépítve a rendszer és sajnos én nem tudok jól hegeszteni, a szerelőnek meg könyörögni kell és folyton vitatkozni vele, hogy mit- és hogyan csináljon.

Eddig csak ígéret van a "mikorra". Talán kettő hét!

Megkérdezhetem, hogy te mire gondolsz?

Előzmény: kardos ricsi (37688)
kardos ricsi Creative Commons License 2019.02.12 -1 0 37688

Filóztam hogy hozzászólok laca615 bajaihoz de mivel nem vagyok fűtésszerelő nem teszem:)

Én +látásom volt már aki megírta mi a baj de ahogy nézem azon nem lett változtatva

Ez is csak vélemény aki szerint 20-25 fokos dt kell az fogyatékos,normális keringésnél még 10 fok sincs/az is sok

KO75 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 37687

Azt hiszem 20x40-es méretek vannak (sz x h) én ehhez igazodtam. Ebben a méretben kevésbé hajlamos a repedésre tapasztalatom szerint, a 40x40-ek 3-4 felé repedtek, meg a fúvóka helyét is könnyebb kivágni a kisebb darabból.

Az lehet hogy lassabban emelkedik a vízhő mert a samott mire narancsizzásba megy addig eltelik egy kis idő, de utána úgy fűti a kamrát mit a platnyi a gázon a vizet csak a hő egyenletesen el van osztva, belül pedig magasabb hőfok uralkodik ami jó az égésnek.A leégés után is rengeteg hőt sugároz a víztérbe 20-30 percig nyomja a 88-90 fokos vizet az üres kazán(80-82 fokos visszatérővel).

Jó kísérletezést! Várjuk az eredményeket!

Előzmény: laca615 (37686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!