Keresés

Részletes keresés

halkergető Creative Commons License 2006.08.09 0 0 610

A sportlövészet és a szabadidős lövészet (vagy a fene tudja ki-milyen megnevezést használ ennek leírására) azért nem egy és ugyanaz. Akkor sem, ha az utóbbi bekerült a hazai szövetség kereteibe.

Nem véletlenül említettem volt a nemzetközi és hazai szövetség szabályait!

A kisöbű sportpuska az sportfegyver! Ettől függetlenül a vadászok rendezhetnek golyós vadászfegyverrel versenyt saját maguknak, akár sportlőtéren is, ha az az ilyen fegyverek használatára engedélyezett. Ettől még az a vadászfegyver nem fér bele a sportlövészet kereteibe.  

Előzmény: gvass1 (587)
canahari Creative Commons License 2006.08.09 0 0 609
Ja. De ha százezer paksaméta papír között keresik, és addig el sem indulnak, akkor lehet, hogy nem érnek ki időben.

A legjobbat tették, amit tehettek: keresték, ÉS közben elindítottak egy mentőcsoportot. Igen, nem értek oda időben. Igen, minden bizonnyal jobb felszereléssel több esélyük is lett volna. De nincs jobb felszerelés. Ahogy a rendőrségnek, a hadseregnek, a kórházaknak sincsen, ahogy nincsen árvízvédelem, ahogy elégtelen a balesetvédelem. Szörnyű ezt mondani, de ez van. Erről senki nem tehet.
Előzmény: Árpi (604)
zaimoo Creative Commons License 2006.08.09 0 0 608

dupla palack meg vezetőkötél most is van náluk.

Az adómból meg évente egy db kamera kitelik bőven, te tegyél hozzá mégegyet, az már 2 db,  és ha ezt a pénzt nem a hülyegyerek egyetemistára költenék, akkor jutna belőle kamerára.

Előzmény: canahari (601)
Árpi Creative Commons License 2006.08.09 0 0 607
""Hőkamerával, dupla palackkal, egy ilyen riasztóval túlélhették volna társaim a keddi tűzesetet. De most három baráttal kevesebben vagyunk Még hányan kell elmennünk? Holnap az lehet a hír, hogy a 2005-ös év tűzoltója meghalt, mert nem volt a lábán csizma. Miért a tűzoltóság a belügy mostohagyereke?" - tette fel a kérdést Benke Donát."
Nyilván sok igazság van abban, amit korábban elmondott, de ez itt olyan, mintha politikusnak készülne.
ohrana Creative Commons License 2006.08.09 0 0 606
Más a hős, és más a hősködés.
Esetünkben megfelelő felszerelés nélkül vszeg. csak hősködtek. (Megfelelő felszerelés: hőkamera, madzag, rádió) Régebben írtam, hogy éppen a parancsnoknak kell tudnia megálljt is parancsolni: nem visszamenni kevés levegővel, megfelelő felszerelés nélkül.

o
Előzmény: canahari (595)
A kindertojás fantomja Creative Commons License 2006.08.09 0 0 605
Persze utólag mindig könnyebb okosnak lenni, de akkor is...
Előzmény: A kindertojás fantomja (600)
Árpi Creative Commons License 2006.08.09 0 0 604
És már megbocsáss, de mennyibe kerülhet egy paksaméta papír ott, ahonnan leghamarabb kiérhetnek a tűzoltók? Miért nem ott volt a terv, ahol szükség volt rá? Ez nem annyira pénz, mint szervezési kérdés.
zaimoo Creative Commons License 2006.08.09 0 0 603

...ahelyett, hogy levenné a sisakját, és elvegyülne a tömegben.

Képzeld csak el, van ilyen:  amikor Törökbálinton robbantak a petárdák, akkor azt is tudták, hogy hány méterre mehetnek csak közel.

Előzmény: egyenlítő (578)
A falu Bikája Creative Commons License 2006.08.09 0 0 602

Hőkamerával, dupla palackkal akár élve megúszhatták volna

"Még hányan kell elmennünk?" - kérdezi a társai halálán megrendült Év Tűzoltója, aki szerint a megfelelő felszerelés híján folyamatos életveszélyben vannak a tűzoltók. A kedd éjszakai tragikus tűzeset régóta meglévő gondokra világít rá.

Nagy Attila (nak@mail.index.hu)
2006. augusztus 9., szerda 12:50

Három tűzoltó meghalt kedden éjjel Budapesten, a műegyetem alagsorában, mert nem volt elég a kijutáshoz a magukkal vitt egy palack sűrített levegő. A tűz az egyetem K épületében, a pincében működő lőtéren ütött ki, egyelőre tisztázatlan körülmények között. Az oltást megkezdő, a pincében tartózkodó civileket kimentő tűzoltók közül tíz füstmérgezést szenvedett, hárman a helyszínen életüket veszették, heten még kórházban vannak.

A tragédiához az vezetett, hogy a sűrű, koromfekete füsttel telített, bonyolult alaprajzú, zegzugos pincerendszerből nem találtak ki a tűzoltók, és a magukkal vitt egy palacknyi sűrített levegő elfogyott. A bentrekedtek mentésére indult tűzoltók fél órán át próbálták újraéleszteni három társukat, sikertelenül.

Az életébe is kerülhet

"Terheléstől függően legfeljebb 30-50 percig bírják a sűrített levegős palackjaink" - mondta el az Index megkeresésére Benke Donát tűzoltó törzsőrmester. A 2005. Év Tűzoltója. A szentendrei tűzoltóparancsnokság munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi gyakorlat szerint csak a viszonylag ritkán előforduló metrótüzekhez vittek dupla palackot a tűzoltók, a mindennapos pincetüzekhez csak egy-egy palackkal vonulnak, ami - mint a mostani eset is mutatja - veszélyes is lehet. Egy ismeretlen, sűrű füsttel teli helyiségben ugyanis könnyen kerülhet olyan váratlan szituációba a tűzoltó, ami akár az életébe is kerülhet.

Három társukat vesztették el egy este alatt (Keddi képek)
A műegyetem mint kiemelt objektum természetesen nem tekinthető ismeretlen terepnek, a tűzoltóságnak bejárási tervrajz, tűzvédelmi terv is a rendelkezésére áll. A bajt részben az okozta, hogy a vonulási állománynak ez nem volt a kezében, ők a riasztás után a helyszínre siettek, lementek a labirintusba, a pontos menekülési útvonal, tűzoltási tervrajz csak az őket később követő háttércsapatnál volt.

Jobb palack és hőkamera

"Felvetődik a kérdés, hogy miért nincs a tűzoltóknak nagyobb kapacitású sűrített levegős palackja" - mondta Benke. A bányamentők például évtizedek óta használnak több órára elegendő palackokat, a technika nem új, érthetetlen, hogy a "kiemelten veszélyes üzemnek számító tűzoltóság" miért nem nem ilyenekkel küldi akcióba az életüket veszélyeztető tűzoltókat.

A tűzoltók évente pályáznak sikertelenül olyan hőkamerákra, amik a sűrű füstben, nulla látási viszonyok közt is segítené őket a tájékozódásban. Van néhány ilyen kamera az országban, "de azok sem belügyi forrásból", tette hozzá Benke. Ha minden tűzőrség használhatna ilyet, akkor ezzel is a túlésés esélyét növelhetnék, a keddi tűz esetében például könnyebben megtalálhatták volna a sűrű füstben keresgélő tűzoltók az eszméletüket vesztett bajtársaikat.

Egyetlen palackkal (Szerdai képek)

Riasztó kell

Megmenthette volna a három tűzoltó életét az is, ha van a felszerelésük közt személyi riasztó. A kis szerkezet ugyanis észleli, ha gazdája mozdulatlan, vagy nem lélegzik. Azaz ha például a tűzoltó összesik és eszméletét veszti, akkor éles fény és hangjelzéssel jelez a riasztó, társai ez alapján sokkal könnyebben találhatják meg.

"Hőkamerával, dupla palackkal, egy ilyen riasztóval túlélhették volna társaim a keddi tűzesetet. De most három baráttal kevesebben vagyunk Még hányan kell elmennünk? Holnap az lehet a hír, hogy a 2005-ös év tűzoltója meghalt, mert nem volt a lábán csizma. Miért a tűzoltóság a belügy mostohagyereke?" - tette fel a kérdést Benke Donát.

canahari Creative Commons License 2006.08.09 0 0 601
Veszel nekik? Mert akkor leveszem előtted a kalapom.

Mellesleg már mondtam, de akkor mondom még egyszer, hogy mi teljesen tiszta levegő mellett is többször eltévedtünk odalent, pedig a lőtér a lejárattól kb. 20 méter és _két_forduló_. Jó, mi kitaláltunk 30 percen belül. De tegyük hozzá, hogy mi nem az életünkért futottunk hatalmas stressz alatt, és nem volt füst sem.
Előzmény: zaimoo (591)
A kindertojás fantomja Creative Commons License 2006.08.09 0 0 600
"Hőkamerával, dupla palackkal akár élve megúszhatták volna
2006. augusztus 9., szerda 12:50

"Még hányan kell elmennünk?" - kérdezi a társai halálán megrendült Év Tűzoltója, aki szerint a megfelelő felszerelés híján folyamatos életveszélyben vannak a tűzoltók. A kedd éjszakai tragikus tűzeset régóta meglévő gondokra világít rá."

http://index.hu/politika/bulvar/mostoha0809/
Előzmény: A kindertojás fantomja (593)
maydayray Creative Commons License 2006.08.09 0 0 599

Emberek, két barátommal anno én is lőttem Hídvégi úrnál, és nagyon odafigyelő, nagyon tapasztalt, nagyon magabiztos, a biztonságra VÉGIG odafigyelő embert ismerhettünk meg, kizárt dolog, hogy valami linkséget csinált volna, aki ismeri őt, aki tisztában van a titulusaival és képességeivel, az ilyet fel se vetne.

A tűzoltók pedig nyugodjanak békében.

Árpi Creative Commons License 2006.08.09 0 0 598
Szerintem a vakon való berohanás értelmetlen kockázat, mert ezzel ők maguk is kimentendővé válhatnak.
Zak Creative Commons License 2006.08.09 0 0 597
...hogy lássátok, kikrôl is beszéltek...
http://www.tuzoltosagbp.hu/reszlet/hirek/nekrolog.htm

ohrana Creative Commons License 2006.08.09 0 0 596
Régebben vagyok ott, mint hinnéd :-)))
A szar eszköz jellemzője, hogy ugyanaz a hiba jön elő ugyanolyan helyzetben. Lehet, hogy nem voltak feltöltve a palackok, annyira, amennyire hitték. Lehet, hogy eresztett valami ki, vagy be.
A tűzoltóság eszközei nagyon lepusztult állapotban vannak, lehet, hogy a hétköznapi esetekhez megfelelnek.

o
Előzmény: mamicska (584)
canahari Creative Commons License 2006.08.09 0 0 595
Nem szarvashibácska.
Bátor cselekedet, hogy emberéletet mentsenek.

Tudod, a hősök úgy születnek, hogy nem várják meg a tervrajzot, mert addig emberek megfulladhatnak odabent, mert addig nagyobb kár eshet odabenn, satöbbi, satöbbi.
Néha a hősök meghalnak. Mi pedig megrendülten tiszteleghetünk előttük a hősiességükért, VAGY megpróbálhatunk hibát keresni mindenben, mindenkiben, okosabbnak lenni olyanoknál, akik hosszú évek óta ezt csinálják és erre tették fel az életüket.

Szerinted melyik a jobb?
Előzmény: Demim úr (586)
Zak Creative Commons License 2006.08.09 0 0 594
10... heten még kórházban.... :-(
A kindertojás fantomja Creative Commons License 2006.08.09 0 0 593
Nem értem. Amellett, hogy három hasonló hiba tényleg nem túl valószínű, mi a fenéhez is kellene bátorság? Azt feltételezni, hogy egy rogyadozó, korrupt országban nem működik valami tökéletesen?
egyenlítő Creative Commons License 2006.08.09 0 0 592
"A készülékek általában 30-40 percig használhatóak, a terheléstől függően - erről Kajsza Zoltán, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének ügyvivő elnöke tájékoztatta a Független Hírügynökséget. Hozzátette: szigorú szabályok szólnak arról, hogyan lehet egy égő házba behatolni, azonban szó szerinti alkalmazásuk esetenként akár az életmentést is akadályozhatja. Kajsza Zoltán szerint a tűzoltók valószínűleg eltévedtek, és kifutottak az időből."
zaimoo Creative Commons License 2006.08.09 0 0 591

Thermal Imaging Camera.   Hőkamera.    Arra találták ki, hogy a tűzoltó átlásson vele a füstön.

Itt megnézhető
Árpi Creative Commons License 2006.08.09 0 0 590
Ez honnan van?
(Mellesleg ez csak azt igazolja, amit az elejétől mondtam, Aki beküldte őket, hibázott. .o( )
Előzmény: Demim úr (586)
GyöBzs Creative Commons License 2006.08.09 0 0 589
javaslom a tuzoltosagbp.hu oldalt, ahol a tűzoltó segédanyagok között a tűzoltási taktika c. jegyzet nyomul hasonló tárgykörben.
Előzmény: zaimoo (575)
Demim úr Creative Commons License 2006.08.09 0 0 588
már bocs, de ez bloki reszortja... ;-)
Előzmény: Törölt nick (580)
gvass1 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 587

"És ezzel most mit bozonyítottál? Hogy mégis van törvény, vagy hogy a spotlövészet szabálykönyve az irányadó?"

Van oylan sportloveszeti ag, ahol felautomata vallfegyver hasznalhato, tehat legalisan lehet iylet sportcelra engedelyezni.

Előzmény: halkergető (582)
Demim úr Creative Commons License 2006.08.09 0 0 586

"A bajt részben az okozta, hogy a vonulási állománynak ez nem volt a kezében, ők a riasztás után a helyszínre siettek, lementek a labirintusba, a pontos menekülési útvonal, tűzoltási tervrajz csak az őket később követő háttércsapatnál volt. "

hopp, egy szarvashibácska...

gvass1 Creative Commons License 2006.08.09 0 0 585
" Az egyetem pince részében, illetve alagsorában különböző vegyi laborok is működnek. Ezek sérültek-e?

Molnár Károly (rekort, BME):
- Ott nem, ezen a mínusz kettes szinten nincs labor, a magasföldszinten, tehát egy szinttel följebb, vagy talán kettővel följebb van vegyészeti labor, amely az épület másik szárnyában van, tehát nem ért oda el. Az igazság az, hogy tűz nem volt az egyetem épületén, tehát ezen a lőtéren kívül és ott is, miután a golyófelfogó fal egy 5-10 méter mély gumival, iszappal kitöltött terület, ott gumiégésre került sor, amelynek az elfojtott térben inkább csak a füst keletkezése okozta a problémát. Mindent nagyon nehéz füsttel, mérgező füsttel árasztott el, tehát ilyen szempontból tűz esetről nem beszélhetünk azon a helyiségen kívül, tehát nem okozott gondot, a vegyész laborokat nem érte el, de a többi épület, terület sem rongálódott, csak a füst általi rongálódás, ami nem egy szokványos füst, el lehet képzelni egy gumi égésekor keletkező füst. Ez jelenti, de ez a szomorú eset, ami bekövetkezett, az egyetem vezetése függetlenül attól, hogy nem mi üzemeltettük és nem mi okoztuk ezt a problémát, az elhunytakat mi is a családokat 500 ezer forinttal fogjuk támogatni. Tudom, hogy ez nem egy megoldás, de mégis talán kis segítség és a kórházban lévő hét tűzoltót pedig 100 ezer forinttal fogjuk támogatni, az elhunytakról pedig idén szeptemberben, a 225. évnyitón egy emléktáblával fogunk megemlékezni róluk.

- A baleset körülményeiről ön mennyit tud, tudják-e például azt, hogy kik használták utoljára a lőteret?

Molnár Károly:
- Tudjuk, hogy ki volt benn, az az öt személy, este hét órakor kezdődött a lőgyakorlat, most nem tudom idézni az öt kollegának a nevét, köztük voltak egyetemi hallgatók is, akik megpróbálták a tűz keletkezésekor poroltóval eloltani, de mikor látták, hogy ez nem megy, akkor ők hívták ki a tűzoltókat."
mamicska Creative Commons License 2006.08.09 0 0 584
mind a három ??Gondolom, hogy azt is ellenőrizniük kell - regisztrálj a langlovagok.hu-ra és ott add elő magad a fórumukon, ha van bátorságod hozzá!

én beleolvastam - nem először az évek alatt, nem ártana neked sem
Előzmény: ohrana (577)
Zak Creative Commons License 2006.08.09 0 0 583
A füstöt egy tûzfészek csinálta.
Előzmény: Törölt nick (580)
halkergető Creative Commons License 2006.08.09 0 0 582
És ezzel most mit bozonyítottál? Hogy mégis van törvény, vagy hogy a spotlövészet szabálykönyve az irányadó?
Előzmény: gvass1 (570)
Zak Creative Commons License 2006.08.09 0 0 581
Nálad a pont, egy mondatban összefoglalva.

....és továbbra is R.I.P., nem lehet elégszer gondolni, mondani.... :-(
Előzmény: canahari (573)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!