Nagyon is lehet Maria Bianca. Hazai könnyen beszerezhető fajták között eléggé a magvaválók elején érik. Nálam a Redhaven és Remény előtt pár nappal. Idén augusztus 5-6 körül levettem az utólsókat is. Július 30 körül lehetett éretteket találni a fán.
A koronája és a növekedése nálam gyengécske, inkább közepesen, nem túl intenzíven nő. Rendszeresen terem, néha ritkítani kell, idén és tavaly persze nem kellett.
Különlegesen jó zamata van, vetekszik a Championnal. Különleges ismertető jegye nálam az ikergyümölcsök feltűnő mennyisége. Legtöbbször az egyik elsorvad, egy ideje már én intézem el inkább körömmel, mert korábban volt, hogy szimmetrikusan kinevelte a dupla gyümölcsöt de mivel ezek könnyebben megbetegszenek nem szeretem megtartani ezeket.
Ti mit ajánlotok őszibarack talajtakarasara? Én friss istalotragyara gondoltam. 1 pupos talicskanyi marhatragyat teritenek szét a fák köré. Szerintetek ősszel, télen vagy tavaszon csinalhatnam.
Ez a réz is érdekes. Idén tavasszal viszonylag későn fújtam rézzel egyik kertben. Az őszik már bőven bimbóztak. 2 fa kapott rezet. Championt. Na, az a kettő fa termett, az összes többiről lement a termés. Lehet, hogy véletlen.
Ezt a mennyiséget be is itta a talaj a gyökérzónán belül? Nem folyt el? Legalább akkora tányér kell, ami azt a 10-20 liter vizet úgy löttyre meg tudja tartani, amíg az el nem tud szivárogni a talajba.
Mi volt ezelőtt ezen a területen? Tápanyagot adtál a fáknak ültetéskor? ..és utána? Ősszel 1-2 lapát érett marhatrágyát dolgozz be a tányérba. + ha rendszeresen oda rakod a tövükbe a vágott füvet, azt is meghálálják.
Szerintem (is) vízhiány a baj egy része. Ki kéne tányérazni a tövüket, esetleg mulccsal lefedni, hogy ne tudjon kiszárazni. Legalább 1 méteres kör. Heti 2 vödör víz legalább fánként.
Nagyon örülök hogy felraktad a képeket ékes példája annak hogy nem lehet növényvédelem nélkül őszibarackot termelni helyi domborzati viszonyok ,mikro klíma stb ....a képeken én nem látok tafrinát inkább sztigmina lesz rézzel mindenképp permetezned kell még a fa alatt is a lehullott levelek az áttelelö képletek miatt .Mivel nincs talajvizsgálatod inkább érdeklödj milyen alany él meg jobban az adott területen vadőszi v mandula vagy jó lenne a gf677 nehéz hozzá jutni.Sok sikert.
Sziasztok. Leirom az idei őszibarack tapasztalataimat, hátha valakinek segitek. 14 fajta őszibarackom van mind elfagyott az áprilisi - 7 tol. Csak a Ford termett bőségesen a 3 éves fákról 25-30 gyümölcsöt szureteltem le...
Az tüzépről hozott erdei szervesanyag, ami a fa behordás és rakodás után lepotyogott nekik, fakéreg stb, külön eladják humusznak. Felvásároltam akkor szinte az összeset.. :)
Ültetéskor raktam a gödrükbe szervestrágyát is bőven, de az agyagos, cserepesedő, szikesedő talajfelszínt nem szeretem, ezért szórtam ki ezt utólag.
Tányér ki lett alakítva ültetéskor, illetve szerves marhatrágyát kaptak ültetés során, viszont később már nem.
Úgyhogy mindenképpen megfogadom a tanácsot, körbetrágyázom, illetve keverek a vízbe komplexet, valamint a fák körüli területet kigazolom. Plusz megpróbálok gyakrabban kimenni locsolni.
Ha van esetleg még bármi "best practice", ami nektek bevállt, akkor szívesen fogadom és köszönöm.
Augusztus elején így nézett ki a jól táplált Mariska, amely körül a tányér 1X1 méter. A tápanyagból a fűnek is jutott, ezért a tányér közelében a fű is jobban növekszik, mint máshol.
Egy őszibarackot nem elég csak locsolni és permetezni. Nagyon oda kell figyelni a tápanyagellátásra. Ősz végén, vagy esetleg tél elején szerves trágyát adjál nekik. Pelletált marhatrágya vált be nekem, sokkal jobbnak tűnik, mint a zsákos komposztált trágya.
Az öntözővízbe tavasztól nyár végéig havonta egyszer célszerű kb. 0,3-0,5 %- os töménységben komplex műtrágyát keverni.
Egy ideje kifejezetten figyelek a tápanyag utánpótlásra és a barackfák sokkal erőteljesebben nőnek, valamint ellenállóbbak is a gombabetegségekkel szemben. Permeteznem gombabetegség ellen egyértelműen kevesebbszer kell, mint korábban. Régebben több permetezés mellett sem voltak olyan zöldek, egészségesek a levelek, mint most.
Még egy tanács: érdemes úgy ültetni a fákat, hogy rögtön ki is tányérozod őket, mert így könnyebb locsolni őket.
Alapjában véve ez egy gondozatlan ültetvény. Nem elég megvenni a fákat, azokat gondozni is kell. Ha jól látom valamilyen köves talajod van. Az ilyen talajra keserűmandula vagy GF677-es alanyon lévő őszibarackot célszerű ültetni. A vegetációban réztartalmú készítménnyel (kivéve Cuproxat) nem permetezzük az őszibarackot.
Ezekkel a fákkal az idén már nem sokat lehet kezdeni. Az ősz -tél folyamán alaposan olvass utána, hogy mivel kell az őszibarackot permetezni. Ne hagyatkozz a gazdaboltos tanácsaira. Egy minimális ismerettel neked is rendelkezned kell. Ezeket a vesszőket majd tavasszal vágd vissza 3-4 rügyre, és kezdjél hozzá a normális gondozáshoz. Télvégén rezes permetezés, majd Chorus/Topas. Ha tetvek jönnek akkor inszekticid (Karate). A fák körül a gazokat ki kell kapálni és rendbe tenni őket.
A segítségeteket szeretném kérni, mint kezdő őszibarackfa gondozó! Tavaly ősszel ültettem 2-3 éves Redhaven őszibarack fákat, teljesen egészséges ágakkal és zöld levelekkel.
Idén, tavasz elején kaptak egy rezes lemosó permetezést. Tavasz közepén tafrina jelent meg rajtuk, amit permetezéssel kezeltem.
Azóta viszont a levelek állapota folyamatosan romlik, most már kevés levél van rajtuk és ami van, annak nagy része nem egészséges, a fák ránézésre haldokolnak, csatoltam képeket.
A gazdaboltban, a képek alapján Champion WGt ajánlottak, mondván valami gombafajta lehet a kártevő, de úgy néz ki nem használ, illetve már alapból is többször voltak idén permetezve a fák, nem tudom, ez okozhat-e ilyen jellegű problémát vagy súlyosbíthatja-e az állapotot.
Ha esetleg tudjátok, mi lehet a betegség, probléma a képek alapján és azt hogyan lehet orvosolni, illetve ha van jó tanácsotok, akkor szívesen várom hozzászólásotokat.