Ah! Farkasköröm. :) Ez természetes a keverék kutyáknál. :) A többségnek van ilyenje. Képzeld, hogy itt a szomszédban van egy kutyus (cigány kutyus), akinek a bal hátsó lábán nemcsak hogy farkasköröüm van, de van még gy + ujjacska! :D Érdekesek ezek a keverékek...
Igen, a farkasköröm igazából nem is ujj...szal azzal semmit nem tud csinálni, de mivel egy pár hajszálér ellátja, így ha leszakad, nagyon fájdalmas tud lenni, és rettenet módon tud vérezni. :S És ha begyullad, akkor abból nagy bajok lehetnek. Vannak kutyák, akiknek soha életükben nem lesz baj vele....valakinek meg le kell műteni. :S
Farkasköröm, azt hiszem így hívják. Van a mellső lábon is, de ott nem zavaró (viszont nagyon tudnak vele karmolni). A hátsó lábakon a legtöbb kutyának nem is nő már alapból.
A rüsztjén volt egy-egy ujj, de mivel kb 10 centi magasan volt, funkciója nem volt, ellenben nőtt rajta a köröm és félő volt,hogy futás közben összeakad és letépi magának. Ezért műtötték le. Nem is volt összecsontosodva a lábszárral... Bent voltam a műtét alatt is.
Először szegényem kapott gallért, meg ragasztószalaggal (olyan orvosival, nemtom hogy hívják) körbetekerték a lábát. Aztán levettük a gallért mert nagyon zavarta és nem szedte le a kötést!!! Kétszer rászóltunk, amikor piszkálta és többet nem nyúlt hozzá.
Ééédespofa! Majd én is mutatok nektek sztárfotókat a kutyikról. Sajna már csak egy van.
Volt egy dobermannom, Tina (törzskönyvi nevén Subi-Dobi Amina :o)). Nagyon imádtam a drágát! Sajnos el kellett altatni 9éves korában. Elég beteges volt szegénykém. Kezdtük még kölyök korában úgy, h újra kellett vágni a farkát, mert nem jól vágták le neki, és nem forrt össze a seb :oS Aztán jött egy szemműtét (szemölcsök vagy mik a belső szemhéjon, ami elvileg nagyon sok dobinál előfordul), aztán bőrbajok, amiből szerencsére gyorsan kijött. Aztán jött egy emlődaganat, ami jóindulatú volt. Aztán 9évesen jöttek a rosszindulatú daganatok... Sajnos átterjed a gerincére is, így lebénultak a hátsó lábai is. :o( Ezek után nem akartuk, hogy szenvedjen... Nagyon kemény döntés volt. Nem nagyon szeretném többet átélni... Tényleg olyan volt, mint egy családtag. Jóban-rossszban ott volt az ember mellett, és mindig fel tudott vidítani, amikor jött valami hülyeségével. Imádtam, hogy olyan kis gyagyagyerek maradt még "felnőtt nő"-ként is. Persze, ha kellett, akkor megvédett, kemény kutya volt és nagyon okos. De nagy rettegés volt viharoknál, bármilyen csörömpölésnél (pl mosogatás...) Jaj, de nagyon hiányzik!!! Aztán párom nagymamájánál lakott Cézár. Egy németjuhász. Tipikusan a nagyon okos, megfontolt öregfiú volt. Ő nemrég, 12évesen ment el. Már másfél éve gond volt a szívével, illetve a hátsó lábaival. de gyógyszerekkel teljesen jól volt. Aztán egy szerdai napon nem kelt fel, nem evett. Elvittük dokihoz, infúziók, stb. Pénteken ismét. Szombaton ismét. És amikor a dokitól mentünk hazafelé, ott ültem mellette a kocsiban, simogattam, odabújt hozzám. Majd egyszercsak elhúzódott, elfeküdt, és meghalt. A kezeim között. De sokkal könnyebb volt így elengedni. És most van egy 3éves, nagyon bolond németjuhász, Cleo. Ő volt Cézi "párja". Hát róla csak annyit, hogy tényleg egy hülye pi**a... Olyan kis gyagyás tud lenni. Ő már kölyöknek előadta azt,h a kis műanyagkerítéssel a nyakán jelent meg előttem... merthogy ő benézett a kiskertbe a cica után, és beszorult a feje a két léc közé... :o) Imádom!
Hú szegény, mennyi baja lett. Szegény nagyanyám kutyája volt ilyen. Ő is menhelyről származott, bár nem tudom milyen körülmények között került oda. Őt csak majdnem ütötte el az autó pont a ház előtt, mert az volt a kedvenc szórakozása, hogy átugrotta a 2,5 méteres kerítést, és világnak eredt. Ezért aztán meg kellett kötni, mert volt, hogy napokra eltűnt. Aztán szegény már 19 éves volt, amikor meghalt. Jó hosszú ideig élt. Az állatorvosnak kellett elaltatnia, mert már nagyon öreg volt, fel se kelt. Amikor már öreg volt, de még tudott járni - igaz nehezen - átjöttek a hülye szomszéd kutyái, és megtépték szegényt, amikor a nagyi nem volt otthon. Könnyű nagylegénynek lenni egy öreggel szemben! Én ott voltam, hogy átmegyek, és agyonverem a szomszédot, hogy még egy tisztességes kerítést se bír felrakni. De visszagondolva azért nem rakott fel kerítést, mert suttyomban átjárt a nagyanyám hátsó kertjébe ribizlit meg szőlőt lopni.
Na ennyit erről. Bár a kutya azóta is mindenki emlékezetében elevenen él, mindig emlékezni szoktunk rá, ha látunk egy olyan kutyát mint az. Ő is németjuhi keverék volt, csak alkatra is jobban hasonlított egy némejuhászra, a színe meg majdnem tök ugyanilyen volt, mint a tiéteké. ~:c))
Kb 4. Szegényt anno egy nylonzacsiban találták egy kukában, a megtalálótól került hozzám. Aztán volt egy lábműtétje (ujjamputáció), majd elütötte egy autó, a combcsontja három centit szétmozdult, úgy kellett összedrótozni.
De ahhoz képest, hogy mennyit szenvedett, eszméletlenül jópofa, vidám, szófogadó kutya lett belőle. Még macskáról is vissza lehet hívni. Van még kb száz képem róla, de azért nem terhelem le vele a rendszert :)
Hát ja, ismerős a szitu. De mondom, ezért kell egy megbízható jót taláni. Bár lehet, hogy a helyedben nem váltanék, ha jól dolgozik, az minden pénzt megér. Csak itt jön be a képbe, hogy ha elkezd egyre drágábban dolgozni, akkor sokszor egyre trehányabbul is, persze nem törvényszerű, de ez van. Ilyen a legtöbb ember. Nem irigyellek. :-)
Hú wazze! Mire megtaláltam az off topikot, megőszültem! Aztán rájöttem, hogy csak a hozzászólásaimban kell szétnéznem, és már meg is találtam. De hogy miért nem hozta be a rendszer, az kész rejtély.
Szóval a dízelekhez annyira nem értek. A főnököm szokott mutogatni nekem mindenféle grafikonokat, meg táblázatokat, a benzines és a gázolajos motorokról. Mondanom kell, hogy semmit sem értek belőlük! -:) Csak azt fogtam fel, hogy sokkal több alkatrész = sokkal több hibalehetőség. Legalább is a főnököm szerint. És hát mondjuk a munkám is olyan, hogy a vállalati kocsiflottának látom el a karbantartását, szóval valamennyire benne vagyok ebben a témában, de csak nagyon felszínesen. Csak leadom a kocsit a szervizben és kész. A többi a szerelők dolga. De azt tudom, hogy azért nem bírtunk új kocsit venni az osztályunknak, mert a főnököm túl sokat tökölt azon, hogy most benzinest vegyünk, vagy dízelt, a dízel neki nem volt jó a fent elmondott okokból, benzinest meg nem lehetett kapni... :-S A főnököm se lesz már hülyébb, de mindegy. De azt tudom, hogy a volkswagen transporterünk - mármint a vállalati kocsi, ami az osztályunké - sokkal kevesebbszer ment szervizbe mint az összes kocsi együttvéve. Szóval nem tudom mit kellett ezen ennyit parázni.
Számla volt, a munkafelvétel alapján, alkaztrész nem volt, csak aztmondták átnézték és semmi baja.
Úgy ment náluk, hogy bementem, elmondtam mit nézzenek meg (munkafelvétel) aztán kulcs oda és jónapot, jöjjek vissza ekkor.... visszamentem kulcsot odaadták, papírral, amivel irány a pénztár, fizetés..... ha kérdeztem, részletesebb dologra lettem volna kíváncsi, akkor csak annyit mondtak, minden rendben van...
a mostani autószerelőm meg a skoda-szervízben volt és elkezdett otthon is bütykölni, mert sokan észrevették, hogy jól dolgozik és jobb megkerülni a szervizet... szal már csak otthon dolgozik, de egyre drágább.... mostmár annyit (vagy többet) kér, mint a szervízben, szalmost vagyok azon, hogy újatkeresek....
Hát igen, az igaz, hogy a mostani dízeleket telepakolják elektronikával, aminek a nagy része csak arra jó, hogy elromoljon (bár ez a benzinesekre is igaz, szóval...)
Viszont valójában a dízelmotor sokkal egyszerűbb, és strapabíróbb konstrukció, kevesebb mozgó alkatrésszel, és sokkal nagyob stabilitással.
Hogy egy őrült példát mondjak, egy benzinmotornak folyamatosan szüksége van gyújtásra, egy dízel ha beindult, akkor gyakorlatilag öngerjesztő, ugyanis a gázolaj elégéséhez szükséges hőmérsékletet saját maga előállítja. Mondhatni magától jár, amíg van üzemanyag (ez persze így azért erős túlzás, de tény, hogy egy benzinmotornál fontos a gyújtás, míg egy "ősi" dízelt gyakorlatilag úgy állítasz le, hogy elzárod az üzemanyagot).
Szóval az "ősi" dízelek gyakorlatilag sokkal biztosabbak. Az hogy a dízelek 'jobban mennek' az valóban a turbónak köszönhető, benzinmotorokat nem nagyon szerelnek fel turbókompresszorral (mondjuk ebben az is közrejátszik, hogy egy turbós benzines nem produkál akkora teljesítménynövekedést, plusz egy dízelnek turbóval javul a hatásfoka is). A turbo iszonyatosan ritkán megy tönkre, gyakorlatilag még nem hallotam ilyenről, inkább a porlasztóval szokott gond lenni...
Egy öreg dízel sokkal jobb vétel, mint egy öreg benzines, a probléma az szokott lenni, hogy két ugyanolyan idős motor közül a dízel általában *sokkal* többet futott, ezért esélyesebb meghibásodni. A dízel azért (is) drágább, mert sokkal nehezebb, mivel sokkal nagyobb a nyomás benne, így több anyag kell hozzá.
Nekem is rossz a movie maker.Mikor el akarom menteni a filmet,ki irja,hogy nem tudja elmenteni..Amikor meg leakartam játszani mentés előtt akkor meg kikapcsolta az egészet.anno kb 3szor csináltam meg 1 filmet aztán mindig kilépett/lefagyott szal hagytama fenébe.
Válaszok Dorinesznek, és Farore-nek a videokkal kapcsolatban:
A codec egy rövidítés: COder/DECoder. Szerintem ebből már akár sejthetitek is, hogy mi is ez. A digitális adattömörítés algoritmusai nagyon sokfélék lehetnek, és egy ilyen CODEC az egy függvény/eljárás/program csomag, amivel az adott 1 fajta tömörített információ (avi/wmv/mov/mpg/...) visszanyerhető képpé/hanggá, illetve a kép/hang digitalizálható fileba. pl a DivX és a WMV az egy-egy codec (persze van belőle több verzió, ahogy az algoritmusok fejlődnek).
Az avi kiterjesztés pl. egy gyűjtőnév, önmagában semmit nem jelent, ugyanis sokféle codec-kel lehet tömörítve benne az adat. Ugyanígy a wmv (=windows media video asszem) is. Az, hogy a wmv amit a movie maker csinál milyne verziójú, függ a fent levő codec-től, illetve a legújabb media player ha fent van, valszeg 9-es codec is van fent.
A motion jpeg az meg Apple Quicktime licensz, ergo quicktime codec kell hozzá, de ez nem "ugyanaz" mint a mov, hanem a mov is csak egy gyűjtő, amibe a motion jpeg pl beletartozik. Csak az a probléma, hogy az apple valahogy nem szereti Billy-éket (na nem csoda) és ezért a windows media playerhez nincs quicktime codec, hanem le kell tölteni az egész quicktime lejátszót a codec-kel (erre jó a Quicktime alternative, amit linkeltem pl.) Viszont a quicktime lejátszó meg sajnos összekötve jön egy csomó sz*rral, pl iPod programmmal, ami nagy és fölösleges. Ezért nem igazán szeretik a világ műveltebb felén :P
A másik komolyabb problémám a quicktime codec-kel kódolt dolgokkal, hogy mivel a codec nem nyílt, ergo a legtöbb (lehet, hogy az összes?) átalakító program nem tudja olvasni ill. írni. Ezért nem tudok a mov-ból wmv-t csinálni sajna.
Azért zárójelben hozzátenném, hogy a wmv-t meg azért nem szeretem, mert nem megbízható, hogy milyen egyéb kódok vannak/lehetnek még benne. Ugyanis ebben lehetnek programrészletek is, és ezzel bizony rosszindulatú dolgokat is lehet az ember gépével csinálni. Amolyan trojai faló, és nincs rá semmi biztosíték, hogy nem jelent valahova fel pl. amikor megnézed a file-t (ugyanis képes rá).
Köszi! Anyum a fejébe vette,hogy állatkertbe akar menni :-O Én meg nem akarom 100%osan kivenni magamat a családi életből,szal gondoltam elmegyek vele:o)
Mármint szal a Podmaniczky-ban. Ha tudod, hol a McDonalds a felszínen, akkor onnan pár lépés a Podmanicky utca. Onnan a 72es trolira felpattansz, és az Állatkert Elefántos kapujánál leszállsz. :)