Keresés

Részletes keresés

Bosanac Creative Commons License 2019.08.07 0 0 6586

Hello, mint azt itt https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151813549&t=9124284 is írtam, van Surfroam SIM-em, már egy éve, és mindenkinek ajánlom, aki szokott utazni nem EU-s [ nem "nyugati"] országokba.

Pont most fogom feltölteni  ismét 15€-val, mert lejár az 1 éves érvényessége a tavalyi első feltöltésemnek és ha most nem hosszabbítanám meg újabb (minimum) 15€ feltöltéssel, elveszne az ott még meglévő ~10€ balanszom. (És így 10+15=25€ induló balanszom lesz 1 évre.)

Sajnos ez az 1 éves limit ugyanígy megvan Mo-i mobilszolgáltatóknál is. És bár a tavalyi egyenlegemből az utazgatások során csak ~5€ fogyott el, úgy gondolom, hogy nekem megér újabb évi 15€-t az, hogy bármikor legyen egy olyan SIM-em, amit "egzotikus" országokba [csak ami itt van közel: Szerbia, Bosznia, Montenegro, Koszovó, Albánia, Macedónia, Ukrajna + a világ összes többi része, beleértve Mo-t és az EU-t is.] utazva tudok viszonylag alacsony áron mobilnetezni. És adott esetben már nem kell új SIM-et rendeljek 3,5€-ért.

Mint írtam, ez nem versenytársa a helyi 1 hetes olcsó, ám csak az adott országra korlátozódó turista SIM-knek, ez egy más dolog. Ez egy 1 éves érvényességű turista "világjegy", ésszerű áron.

Felfoghatod egyfajta biztosításnak is: "Úgysem fogunk netezni/telefonálni Macedóniában" - aztán egyszer csak kiderül, hogy dehogynem: Eltévedtek, éjszaka közepén lerobbant az autó, otthon felejtettétek a gyerek kedvenc játékát, amit a Jóskáék még holnap utánatok tudnak hozni - vagy egy jóval valószínűbb felhasználás, ha pl. hazafelé Magyarországra még Szerbiában meg szeretnéd nézni, hogy hogy is áll a határ? Belefutnál-e a röszkei 12 órás sorba, vagy ezt tudva inkább kerülsz Tompa vagy Hercegszántó felé és megúszod az egészet ezzel a +1 órával...?

Ha van Surfroam SIM-ed, akkor ez a netezés abból mehet.

Ha nincs, a roamingért fizethetsz több ezer Ft-ot. Alkalmanként persze.

Díjak: https://surfroam.com/pages/rates

Szerbia, Albánia, Macedónia, 0.01 €/MB

Montenegro, Ukrajna 0.02 €/MB

Bosznia 0.07 €/MB

Koszovó 0.05 €/MB

Mennyi volt a szállítás a 15€ felül?

Most 3.5€, és ennyi volt tavaly is,  ha jól emlékszem.

De akkor kaptam 10% kedvezményt a 15€ feltöltésre (vagyis csak 13.5+3.5=17€ volt a fizetendő.)

PayPal-el fizettem, "biztos, ami biztos" alapon. Előre, nyilván.

Postán jött meg kb hany nap alatt?

Igen, ajánlott levélben. Hétfőn este rendeltem, péntekre a kezemben volt.

3fele méretet ki lehetett torni belőle?

Igen.

Az elmúlt 1 évben többször használtam Szerbiában, Montenegróban, Albániában, Boszniában + Horvátországban, Romániában, Magyarországon.

Fontos, hogy a telefonon az "APN"-t be kell állítani a használathoz.

Előzmény: Bombyna (6583)
Roninkaa Creative Commons License 2019.08.07 0 0 6585
Köszi az infot. Merre kerültél? Banja luka felé? Én úgy tervezem,hogy: Barcs határátkelő,innan banja luka, zenica alatt vitez-nél elmegyek és onnan mostaron keresztül ulcinj.
Előzmény: Kelemen Zoltán2 (6584)
Kelemen Zoltán2 Creative Commons License 2019.08.07 0 1 6584

Mi tegnap az-az hétfőn este hazafelé ugy este 7 körül értünk volna az alaguthoz ha nem az elkerülő utat választom.Én személy szerint azt tapasztaltam ,hogy sem oda sem visszafelé nem sokan, szinte alig használták ki ezt a lehetőséget.Nem volt nagy a forgalom az elkerülő uton,viszont az elkerülő utrol jól lehetett látni ,hogy milyen hosszu sor ált az alagut előtt.Mivel nem sokan választották ezt az elkerülöt igy fél óra alatt sikerült megtenni. Csodálkoztam is mennyire kevesen választják ezt a megoldást.   Én ugy gondolom,hogy ez biztosabb mert az ember nem tudhatja hogy mennyit kell várnia az alagut előtt.Lehet hogy 20 perc alatt át lehet jutni,de azt ki kell fogni,ami bizonytalan.Amugy ha ugy hajtottam volna az elkerülő uton mint a bosnyákok akkor fele annyi idő alatt is meg lehetett volna tenni.Amugy az egész utvonal nem kapott uj utburkolatot,csak néhol.Én azt hittem,hogy az egész utat leaszfaltozták.Amugy nagyon egyszerü a kerülő.

Előzmény: ufonauta2 (6578)
Bombyna Creative Commons License 2019.08.06 0 0 6583

BOSANAC jól ertem hogy Neked van il,en SURFROAM? HA igen írsz rola reszletesebben? Mennyi volt a szállítás a 15€ felül postán jött meg kb hany nap alatt? 3fele méretet ki lehetett torni belőle?

Szajci Creative Commons License 2019.08.06 0 0 6582
Előzmény: magdus62 (6579)
pjuli Creative Commons License 2019.08.04 0 0 6581

Pénteken jöttünk le Doboj-Zenica-Szarajevo-Mostar útvonalon. Zenica előtt az alagutaknál kb. 2 km-es sor állt, vártunk több, mint félórát, majd lépésben elindultunk. Elég katasztrófális az alagutak belseje, visszafelé nem választanám ezt az utat, ha nem muszáj. A másik irányú sor is több, mint 2 km volt, ráadásuk a végétől nem messze egy csúnyán összetört autó miatt csak egy sávon lehetett közlekedni. Ezek miatt kb. másfél óra hátrányt szedtünk össze Budapesttől Mostarig. Horvátországba Gradacba jöttünk, határátkelőnek viszont évek óta szuperül beválik a Bijacai, aztán autópályán Ploceig. Ha valaki a déli régióba jön Metkovic alternatívája.

Bombyna Creative Commons License 2019.08.04 0 0 6580

Évekig. Én kerülöm. Álljon a franc a dugóban.

Előzmény: Roninkaa (6575)
magdus62 Creative Commons License 2019.08.04 0 0 6579

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy Szarajevóban lehet heti vagy több napos jegyet venni a villamosra és a buszra. Ha igen, akkor hol, és mennyibe kerül?

Ha nem, akkor sima jegyet hol lehet venni, és mennyibe kerül?

Köszönöm.

ufonauta2 Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6578

Nos többen kérditek az alagutak járhatóságát. Itt http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152031560&t=9124284 leírtam múlt szombati tapasztalataimat. A lényeg, hogy ez szombaton kora délután volt, amikor is a legtöbb Horvátországból hazafelé tartó éppen odaér. Én csak az alagutak miatt nem kerülnék. (szerintem sokan mennek az elkerülőn, így kicsinyt tehermentesültek az alagutak) Alig 20 perc alatt átjutottunk. A lefelé irány szivatósabb, de meglátásom szerint 30-40 perc plusszal abszolválható.

Roninkaa Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6577

szuper... akkor Banja luka érintésével lehet jobb lenne ? és onnan lejönni szarajevo mellé

Előzmény: Flat Szeged (6576)
Flat Szeged Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6576

ha jól olvastam, az alagutat 202Xig újítják...

Előzmény: Roninkaa (6575)
Roninkaa Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6575

hali.
És meddig újítanak fel vajon ? mi hónap végén mennénk montenegróba arra fele... gondolom akkor minket is érint a dolog, kérdés addigra végeznek e ?! vagy nekünk is el kell kerülni azt a szakaszt...

Előzmény: Bombyna (6568)
Flat Szeged Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6574

Mostanára készen van, van viszonylag friss youtube video róla.

Ez a Doboj-Zenica irány csak emiatt rossz vagy más baj is van vele? Melyik út mennyire hegyes? Vagy mind hegyes? (Előzör járunk mahd arra...)

Előzmény: Bombyna (6573)
Bombyna Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6573

Előjött. Akkor erre mondtak hogy mostanra leaszfaltoztak? Az is tuti lehet akkor.

Előzmény: Flat Szeged (6572)
Flat Szeged Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6572
Előzmény: Bombyna (6570)
Bombyna Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6571

Bánja luka Barcs nem jo?

Előzmény: Flat Szeged (6569)
Bombyna Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6570

És utana hogy? Úgy látom az csak Zenicaban van.

Előzmény: Flat Szeged (6569)
Flat Szeged Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6569

OK, odadfelé akkor ez lesz. Vissza sajna Bugojnoban ébredünk, így elég nagy kerülő lenne nem a Zenicai utat választani. Ha kimegy az ember Zenicában az R445-re? Vagy már ott is dugó van?

Előzmény: Bombyna (6568)
Bombyna Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6568

Csak Tuzla a másikat még se probald 6almas szívás az alagút javítás miatt. Több oras dugók. Az út jobb mint magyarorszagon.

Előzmény: Flat Szeged (6567)
Flat Szeged Creative Commons License 2019.08.03 0 0 6567

Sziasztok,

holnap indulunk Mostarba. két út között vacillálok:

- Eszék - Orasje - Tuzla - Szarajevó- Mostar

vagy

- Eszék - Samoc - Doboj - Zenica - Mostar

A másodikra (Doboj felé) készültem, de most simán az elsőt ajánlja a GMaps. Jó arra az út minősége?

köszönöm

The_Rible Creative Commons License 2019.08.02 -1 0 6566

Rakitnica: egy a sok videó közül:

https://youtu.be/rKx6EguhX-k

Ez már 4 éves, nem biztos, hogy még mindig ők is szerveznek, de könnyen rákereshetsz.

Előzmény: joci4321 (6565)
joci4321 Creative Commons License 2019.08.02 0 0 6565

Kelemen Zoltán2 Köszönöm szépen! :D

The_Rible írtad a Rakitnica kanyont. Néztem de nem sok mindent találtam róla :(

Valami olyasmit olvastam, hogy kell hozzá vízálló ruha ( valaki írta neten) , illetve képen néztem hogy sokan gumi csónakban mennek lefele...

Ez pontosan honnan indul? Illetve valaki tudna ebben segíteni, hogy hogy működik ez pontosan? Kell speckó ruha meg minden? Találtam pár képet és valami csodálatosan szép. Nagyon szívesen ki próbálnám!

Bombyna Creative Commons License 2019.08.01 0 0 6564

Na az jó. Tavaly én is arra jöttem haza.

Előzmény: házfal (6563)
házfal Creative Commons License 2019.08.01 0 0 6563

Köszi, arra mentünk.. :) Szerintem élvezetesebb volt az út, mint tavaly az alagút felé. Az út első fele hegyes, de bőven vállalható, a második fele lapos és tele van településekkel (emiatt lassabb a haladás) és a határ előtt picit jobban lehet jönni. A határon kb. annyit kellett várni mint egy piros lámpánál :)

Előzmény: Bombyna (6554)
hul Creative Commons License 2019.08.01 0 0 6562

Többször volt téma, igen ez a Balkán, román, bulgár és persze a szerb stb. De legalább már nem "rendszerszerű", manapság nem kell elővigyázatosságból potya cigit, italt vinni, hogy legyen ajándék rendőrnek, vámosnak, határőrnek bárkinek... de a kisebb címletek eur.ból nem ártanak még ma sem:-) 

Előzmény: Bosanac (6558)
Bombyna Creative Commons License 2019.07.31 0 0 6561

Kösz az nem vészes. 21hez vagyok szokva

Előzmény: Szajci (6560)
Szajci Creative Commons License 2019.07.31 0 0 6560

jó az út, egy részén 17%-os emelkedő van

Előzmény: Bombyna (6559)
Bombyna Creative Commons License 2019.07.31 0 0 6559

Igen és a kapuja olyan mint egy csodálkozó fej))))

Srebrenikbol körbe lehet felmenni azt olvastam. Gondolom jó az út ugye? Várom már.

Előzmény: Szajci (6557)
Bosanac Creative Commons License 2019.07.31 0 1 6558

http://ribizlifozelek.blogspot.com/2014/08/talalkozas-rendorrel.html

"Találkozás a rendôrrel

Dober dan! Dokument! - mondta a rendôr. Odaadtam. Ha az ember mögött egy szirénázó rendôrautó jön, akkor az ilyesmit illik odaadni. 

A nagyhasú rendôr megnézte a papírokat. 
- Ribizli?
Bólogattam. 
Egy fiatal rendôr lépett az ajtóhoz. 
- English?
Elôször arra gondoltam, azt mondom, nem, magyar, de megôrizten komyságom. 
- Igen. 
A nagyhasú mondott valamit. 
- 12 km-re arrébb a városban az egyenesen menô sávból kanyarodott balra. 
Mondjuk a fene se emlékszik, hogy mit csinált 12 km-rel arrébb, mi vagyok én, fekete doboz, de speciel tudtam, Szarajevóból jól jöttem ki: tudtam, melyik sávba kell menni. Azóta meg nem váltottam sávot. 
De ha a közrend pocakos ôre úgy gondolka...
- Külföldi vagyok és biztos késôn vettem észre. 
- Ez komoly szabálytalanság. Ez 50-150 eurós büntetést von maga után. Bevonjuk a jogosítványát és hétfôn kiválthatja a kapitányságon. 

Befele ekkor már röhögtem és láttam, már V is kezdi a dolgot kellô távolságtartással kezelni. 

Mindenesetre automatikusan felvettem a szerepet:
- De nekünk tovább kell utaznunk. Mit csináljak?
- Szálljon ki a kocsiból. 

Komoly pofával szálltam ki és igyekeztem úgy nézni, mint Yoda, aki bûnbánó képpel várja a letolást, miután ellopott egy szelet kolbásszal töltött karajt. 

- Hétfôn kell fizetni a büntetést - mondta a tanoncrendôr. 
- Nem fizethetem esetleg itt ki? - kérdeztem és Rejtôre gondoltam. 
- Nem. 
- Mit tehetünk? - néztem az égre. 
- A fônök jó ember - fordított a rendôr - visszaadja a dokumentumokat, de szeret ajándékot kapni. 
- Mennyi ajándékot kell adni?
- 50-150 Eur között van a büntetés. 
- 20 Euro jó lesz?
- Igen. 

Fizettem és rengô vállal beszálltam az autóba. V-vel azóta is csak röhögünk."

#
Jártam kb. én is így.
Amilyen balfék vagyok, 2x is. (2016, 2018)
Mindkétszer ugyanott*, mindkétszer ugyanazzal a rendőrrel.
Az is nagyhasú volt - még az is lehet, hogy ugyanaz a rendőr volt.
Kb. ugyanez a sztori (na jó, nálam "gyorshajtás"), ugyanez a felállás (jó rendőr - rossz rendőr) és nálam  is egy-egy húszast húzott ki a pénztárcámból.

* Szarajevótól Foča felé az M18-on, Trnovo után. Kb itt: https://binged.it/2SU1NHO

:-) :-(

PS: Azt remélem mindenki tudja, hogy miért kell ehhez a "művelethez" mindig kiszállni a kocsiból... (Azaz egyedül lenni a pénz átadásakor.)
Ps2: Ezen egy rendőrtől/két esettől eltekintve semmi problémám nem volt sehol Boszniában.

Szajci Creative Commons License 2019.07.31 0 0 6557

én tavaly és tavalyelőtt is vittem turistacsoportot. Tavaly 2 márka volt a belépő. Maga a vár felejtős szerinte, viszont a látkép az valami elképesztően szép!

Előzmény: Bombyna (6555)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!