Szabadjon megjegyeznem a licsi kifejezetten szubtrópusi gyümölcs, tehát 10-20 fok között is elvan ahogy Csoer mondta, de ideálisabb sztem 5-10 (15) fok között tartani, ahogy eredeti élőhelyén is telel. Amire figyelni kell ilyen hőfokon a túlöntözés elkerülése.
Nekem van egy,úgy vettem észre,szereti a párás levegőt.Idén kinőtte a mini üvegházat,most 10-15fokon van az áttelelő növényekkel,nem csukja össze a leveleit,jól érzi magát.
Sok levele leszáradt már,többször spricceltem vízzel.A cassiám nagyon hasonlít hozzá,az azt szerette nyáron,ha vízben állt.Jövő nyáron megpróbálom a karambolát is vízinövényként tartani,de most már hidegebb van,nem akarom túllocsolni.
Volt amikor azt hittem kimúlik,de újra elkezdett hajtani.
Üdv, nincs itt valakinek egymagvútök (vagy trópusi tüskéstök)? Idén akartam volna beszerezni a füvészkertben a sima héjú változatot, de most valamiért épp nem rendezték meg a Trópus a télben kiállítást. Kicsit elcsüggedtem... (Tavaly már vásároltam egyet, de elhibáztam, mert megpróbáltam eltárolni legalább tél végéig, és megromlott. Idén rögtön csírázás után palántáznám.)
Nyár végén kikelt egy Karambola mag. Világos helyen van, figyelmesen öntözöm, ne száradjonki, ne legyen túl vizes, mégis leszáradnak a levelei, hozza az új hajtásokat. Nem mozgatom,mert úgy olvastam arra is kényes. 20 fok van a szombában, ablakot nem nyitom rá.
Mit tegyek még, hogy ne száradjanak le a levelei???
A képen látható acerola számomra óriási. Szerintem min. 3 méteres. Nem is gondoltam volna, hogy idehaza ilyen nagy acerola is létezik. Gondolom, ez a piros (és nem a fekete) változat.
Nem semmi ekkorát teleltetni sem. Számomra a 7 db 2 méteres leander teleltetése oldható meg ilyen méretben a pincében, ahol kemény télen 5 c fokig lemegy a hőmérséklet. Az acerolának sajna ez már túl alacsony hőmérséklet.
Többnyire megkötnek és be is érik, de sokkal kevesebb mint nyáron. Anno én is a tradewindsfruit-ról rendeltem a fekete szurinamit. Idén is kínáltak többfélét feketét is meg valamiféle nagy termésű piros fajtát.
Kb. 10-20 fok között teleltem. Képet a nagy fáról csak egy nyárit tudok felrakni, mostani állapotában nem tudom lefényképezni. Ekkor még nem virágzott.
Te valamit nagyon tudsz!Nekem is van elég nagy acerola,pitanga,guava,cserimoja,cseresznye mirtusz,mirtuszdió és natalszilva.A két utóbbin volt virág,de gyümölcs nem.
Örülök, hogy van kivel ezt a két viszonylag különleges növényt megvitatni. Köszönöm a válaszod.
Megleptél a válaszoddal, és természetesen elhiszem, hogy a pitanga termés minősége évről-évre javul. Erre nem gondoltam és nem olvastam róla.
Valószínű jövőre félturbózóm a növényemet.
Sokszor vettem tropi magokat egy Santa Rosa székhelyű honlaptól. Többször láttam a fekete termésű pitangát, de annyira visszataszítót a piros termés íze, hogy nem érdekelt.
Valószínű, türelmetlen voltam.
Az acerolával kapcsolatban köszönöm a tippeket. Való igaz, nem raktam ki tűző napra idén sem, tavaly sem. Védett helyen, egy nyitott teraszon voltak. Ezen kívül nagyon mérsékelten öntöztem.
Viszont kíváncsi lennék, a mostani virágzásoddal kapcsolatban, kötnek -e az acerola virágok és beérnek-e?
Elfelejtettem hogy az én nagyobbik acerolám már 8 éves és most gyakorlatilag teljesen beborítják a virágok, nagyon látványos. A 3-4 év szerintem még fiatal, nekem is van még egy 4 éves növényem idén termett először, kb. negyed annyit mint a nagy, most például csak mutatóban van rajta virág.
A pitangánál az első termés nálam borzasztóan keserű, gyantás volt, a leírások alapján nem erre számítottam. A második évben már jobb volt, de a harmadik évtől kezdett el igazán ízleni. A tavalyi nagyon finom édes volt, gyantás útóízt is csak egy kicsit lehetett érezni. Azt tudni kell viszont hogy a piros termésű változat mindig gyantásabb ízű lesz, mint a fekete termésű. Az állítólag nagyon édes minimális gyantás ízzel. Ha majd teremni fog a fekete termésűm akkor beszámolok róla milyen ízű.
Az acerola nyáron igényli a sok vizet. Én azt vettem észre, hogy ha nemcsak egy-két bogyót szeretnék enni róla, akkor vadul öntözni kell. Ez természetesen csak nyáron igaz. Fontos még a meleg és a tűző nap. Idén ez sajnos nem volt meg, a tavalyihoz képest kevesebbet is virágzott és termett. Neked milyen ízű a gyümölcs? Inkább savanyú vagy édes?
Szép az acerolád. Nekem is van kettő, 3-4 éves közötti korban. Sokszor virágzott, tavaly télen, idén nyáron többször is és rengeteg virággal volt tele. De csak egyszer maradt meg néhány szem gyümölcs.
Jelenleg az egyiket 22 c fokon, a másikat 16-17 c fokon tartom.
Nem tudom (és igen bosszant), a sok virágból miért nem maradt legalább néhány gyümölcs? A talaj igen laza, lombozat szép és egészséges.
Talán a túlöntözéstől való félelem miatt, nagyon alacsony szinten tartom a talaj nedvességet? Hagyom a felszín közel por száraz legyen, csak ez után öntözöm.