Keresés

Részletes keresés

egy mutáns Creative Commons License 2009.11.02 0 0 996

Nincs vizszintes, függőleges.

A feladatban explicite szerepel a függőleges irány szóhasználat.

Mi újat tettél hozzá ahhoz, amit mondtam azon kívül, hogy a vízszintes és függőleges szavakat lecseréleted egyi-másik irányra?

A nyomatéki egyenletet pedig felírom a koncentrált nyomaték helyére.
Ez (a nyomaték helye) ugye nem volt megadva, mégis ki lehet számolni a reakcióerőket.

1m

Előzmény: Törölt nick (995)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2009.11.02 0 0 994
Kár, mert én is szerettem olvasgatni.....
Előzmény: Aurora11 (991)
egy mutáns Creative Commons License 2009.11.02 0 0 993

Jaj, most vettem észre, hogy arra adtam választ, amit magadtól is tudsz.

Egy ilyen függvény:

f(x)=a*x2+b*x+c

integrálja:

m(x)=(a/3*x3+b/2*x2+cx)-(a/3*x13+b/2*x12+cx1)

ahol x1 az a pont, ahol a megoszló terhelés kezdődik, A pont felől nézve.

p2(x)-et érdemes a fenti alakba átírni.

Amikor az erőket számolod, m(x2) kell neked, ahol x2 az a pont, ahol befejeződik a megoszló terhelés, az igénybevételi görbéknél meg a futó x koordináta.

Ekkor a nyomatéki egyenletet az A pontra kell felírni.

1m

Előzmény: egy mutáns (992)
egy mutáns Creative Commons License 2009.11.02 0 0 992

2.

4 ismeretlen erő van, az A és B pontokban ható erők vízszintes éf függőleges kompnensei, Ax, Ay, Bx, By. Ezekben a pontokban nyomaték nem hat, mert csuklós az alátámasztásuk.

Átmeneti ismeretlen a két rudat csuklósan összekötő pontban (jelöljem ezt C-vel) ható erők (nyomaték ott sincs). Jelöljem ezeket Cx, Cy -nal.

B pontból induló rúd egyensúlya:

Cx=-Bx

Cy=-By

valamint a B pontra felírt nyomatéki egyenlet:

Cx cos delta = Cy sin delta

Ezekből By/Bx=tg delta, ez az első egyenlet.

Ezután a többi egyenlet:

x és irányú erők egyensúlya illetve egy nyomatéki egyensúly. célszerűen pl. az A pontra, hogy az x koordinátá használhassuk. 

(C-beli erők nélkül, belső erők, kiesnek).

4 egyenlet, 4 ismeretlen.

A koncentrált erők nyomatéka a komponensre bontásból, x és y erőkarokkal,

a megoszló erők nyomatéka (mer y irányúak):

m(x)=int (x1 ->x2)   x*p(x) dx

Az igénybevételek az x függvényében:

x, y irányú erő, nyomaték. Koncentrált erőknél és a koncentrált M nyomatéknál ugrásszerű a változás, a megoszlóknál az adott pontig végzett integrál.

A nyomaték helye kell még a nyomatékeloszlási görbéhez.

Itt már a C erőket is figyelembe kell venni.

Elég?

1m

Előzmény: nkatuska (990)
Aurora11 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 991

Szia!

Most vettem észre,hogy azt a részecskefizikás jegyzetet(elméleti és gyakorlati),amit kiírtam a Fórumra az oldal gazdája letörölt. Pedig boldog voltam,hogy van végre egy fasza órai jegyzet.:( Pedig nem is az ő jegyzete volt,hanem egy lányé.

Előzmény: gyremete (988)
nkatuska Creative Commons License 2009.10.30 0 0 990
Sziasztok!
Ide is beírom, hátha szerencsével járok. Nem tudom, hogy tudna-e nekem valaki segíteni. Egy mechanika házihoz kellene segítség, ami keddre kell. Már kérdeztünk egy-két tanárt, de ők is azt mondták, hogy nem tudják, most így egyből hogyan kell megcsinálni (mondjuk ők középiskolai tanárok voltak), szóval, ha valakinek ez nem megterhelő, akkor örömmel venném a segítségét (bármennyinek örülnék) :)
A 2., 3. része kellene, a szerkesztés még talán menne..., de még nem tanultunk integrálni, meg igénybevételt számolni jövőhéten fogunk, amikorra már be kell adni.
Szóval, ha valaki valamit tudna segíteni, annak nagyon-nagyon örülnék!
Előre is nagyon szépen köszönöm!!!
http://kepfeltoltes.hu/view/091030/P1040428_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Simply Red Creative Commons License 2009.10.29 0 0 989
Területet akart írni. A sugár R.
Előzmény: gyremete (988)
gyremete Creative Commons License 2009.10.29 0 0 988

Hát elkezdtem olvasgatni Gossont. A szimplektikus geometria természetesen teljesen új nekem, de a fázistérben sem vagyok elég otthonos. Ezt olvasom a könyv 23. oldalán az 1.6.2 fejezet első sorában:

"Consider a ball B in phase space, with radius R. The 'shadow' of that ball on any plane is always a disk with radius (pi)R2."

Nem elírás ez? Nem területet akart írni? Ha tényleg sugár, akkor abszolut nem látok a fázistér geometriában világosan.

Segítenél?

Előzmény: Simply Red (986)
y0ni Creative Commons License 2009.10.27 0 0 987
Sziasztok!

Írtam a megfelelő topicba is, csak nagyon sürgős lenne, ne haragudjatok, hogy ide írom, ha gondoljátok töröljétek itt.

Lenne egy fizika beadandóm szerdára, számomra elég bonyolultnak tűnik, van megoldás vázlat is, de nekem így se jön össze sajnos.
Ha valaki tud kérem segítsen :S

Feladat:

http://jszgh.uw.hu/feladat.JPG

Vázlatok:

http://jszgh.uw.hu/vazlat1_1.JPG
http://jszgh.uw.hu/vazlat2.JPG
http://jszgh.uw.hu/vazlat3.JPG

Ha megtudná valaki csinálni, kérlek vegyen fel msn-re vagy küldj ugyanerre a címre egy mailt!

y0ni_88@hotmail.com

Előre is nagyon köszönöm!!

Üdv: y0ni
Simply Red Creative Commons License 2009.10.25 0 0 986
Előzmény: gyremete (984)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.25 0 0 985
Ha tudsz valami kiválót és elérhetőt a témában, szivesen veszem további tanácsaidat.

Nem tudom, milyen témára gondolsz, a Riley-könyvben rengeteg minden van (de szimplektkus geometria nincs), és én ezt a könyvet speciel nem ismerem.

Amiket mondtam, azok szerintem mind jó könyvek, talán a legkönnyebben érthető a Silva-könyv, de abban a nonsqueezing theorem nincs benne, a másik kettőben igen.
A szimplektikus témára való ráhangolódásra viszont talán az Arnold-könyv a legjobb. De legjobb együtt olvasni őket.

A Matolcsi-jegyzet talán a legnehezebben olvasható, mert nagyon tömören van megfogalmazva, viszont ez az egyetlen közülük, ahol a Galilei-csoport szimplektikus ábrázolásairól szó van, pedig szerintem ez a legfontosabb, ez definiálja a klasszikus elemi részecskék fizikai mennyiségeit (a spint is beleértve!). Talán antikváriumból, vagy könyvtárból megszerezhető (én az enyémet nem adom ki a kezemből, esetleg az érdekesebb lapokat beszkennelem neked, ha nagyon kíváncsi vagy rá, miről beszélek, és nem tudod sehogy sem megszerezni).

Előzmény: gyremete (984)
gyremete Creative Commons License 2009.10.25 0 0 984

Sajnos ezekből itt nincs megvásárolható példány. Nem baj, matematikából elég nagy a választék, inkább a bőség zavarával küzdök. Legutóbb találomra beszereztem egyet:

K.F.Riley...: Mathematical Methods for Physics and Engineering

és elég jónak találom. Részletes (több, mint 1300 oldal!), és van hozzá kidolgozott feladatmegoldás kötet is. Undergraduate szinten van, ami nekem pont jó.

Ha tudsz valami kiválót és elérhetőt a témában, szivesen veszem további tanácsaidat.

Előzmény: Simply Red (982)
gyremete Creative Commons License 2009.10.25 0 0 983

Hálásan köszönöm a gigapedia tanácsot. Tényleg ott van a könyv, és a pillanatnyilag ottlévő öt link közül az utolsóról le is tudtam tölteni, kiváló pdf minőségben. (nem is djvu, ami többnyire szokásos, azt nem szeretem)

Még vissza tudtam vonni a megrendelésemet, megspóroltál nekem 100 dolcsit. :-)

Előzmény: Simply Red (981)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.24 0 0 982

Ja, és az alapmű: Matolcsi Tamás - Matematikai Fizika I, II. (Tankünyvkiadó, Buapest, 1977-1980)

Ezt nem tudom, hol lehet beszerezni, de talán itt:

http://www.antikvarium.hu/ant/find2.php?func=szerzo&ujlekerdezes=yes&szerzoID=22576

Előzmény: gyremete (980)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.24 0 0 981
A könyv egyébként fennt van a gigapedián is.

Nekem régi rossz szokásom, hogy egyetlen könyvet önmagában ritkán olvasok, amit nem értek tökéletesen, annak mindig utánanézek más könyvekben is.

A témában még az alábbi könyveket tudom ajánlni, ugyanúgy elérhetők, mint a Gosson-könyv:

Cannas Da Silva A. - Lectures on Symplectic Geometry (Springer,2001)

McDuff D., Salamon D. - Introduction to symplectic topology (Oxford, 1998)(ISBN
0198504519)

Helmut Hofer, Eduard Zehnder - Symplectic Invariants and Hamiltonian Dynamics (Birkhäuser, 1994)

és persze a jó öreg Arnold-könyv, ami magyarul is megjelent a Műsaki Könyvkiadónál A Mechanka matematikai módszerei címmel1985-ben:

V.I. Arnold - Mathematical Methods of Classical Mechanics  (Springer 1978, 1989)

Előzmény: gyremete (980)
gyremete Creative Commons License 2009.10.24 0 0 980

Köszönöm, nem kell üzenned, megtaláltam (meg is rendeltem):

Maurice De Gosson: The Principles Of Newtonian and Quantum Mechanics

The Need for Planck's constant h

Van egy másik könyve is: Symplectic Geometry and Quantum Mechanics

A tartalomjegyzéke szerint ez is csemege, de az előbbivel kezdeném, annál is inkább, mert ez az utóbbi kétszer olyan drága  :-)

Előzmény: gyremete (979)
gyremete Creative Commons License 2009.10.23 0 0 979

Köszönöm szépen, úgy döntöttem, érdekel. El kéne induljak valahogy.

A már említett Gosson-könyv....

Nem tudom, hol említetted. Csak azt mondtad előtte, hogy 

A kausztikákat egyébként Gosson intenzíven használja  a mechanikában is. 

Sajnos nem tudom, mik azok a kausztikák. :-)

Ebből még nem tudom a könyv címét, csak az alcímét adtad meg a hsz. végén. 

Ha tényleg jó a könyv, add meg már légyszi a címét is, az Amazonon biztos megtalálom, ha még elérhető.

Előzmény: Simply Red (978)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.23 0 0 978

Persze, hogy nem a legbonyolultabb, és a témához legtávolabb eső példával kell kezdeni, hanem a legegyszerűbbel. A legegyszerűbb példa a lineáris harmonikus oszcillátor. Ennek a konfigurációs tere 1-dimenziós, tehát a fázistere 2, tehát ez még a 3-dimeziós világunkban is szemléltethető. Ha valakit érdekel, szívesen leírom, hogy ebben a példban konkrétan hogy néz ki a szimplektikus leírás, bár elvileg a 958. hozzászólás alapján ezt bárki megteheti maga is.

Hogy mire jó a szimplektikus geometria a fizikában? Azon kívül, amit Gálfi Gergő is említett, hogy koordinátafüggetlen leírást tesz lehetővé, máris egy csomó új törvényre derített fényt (pl. a már említett klasszikus határozatlansági reláció, vagy a galaxisok mozgásának törvényszerűségei) és nem csak a mechanikában, hanem az optikában is  (pl. a kausztikák bizonyos törvényei. A kausztikákat egyébként Gosson intenzíven használja  a mechanikában is. ). De engem speciel nem is a haszna érdekel, hanem az az újfajta szemlélet, amit nyújt. A már emllített Gosson-könyv is arra fekteti a hangsúlyt, hogy a szimplektikus leírás segítségével még mélyebb rokonságt mutasson ki a klasszikus mechanika, optika és kvantummechanika között annál, amiről eddig is tudtunk. Persze mindezt egy csomó egzakt tétel segítségével.

A könyvének van egy alcíme is: The need of planck's constant h. Szóval szerintem az ismeretek megértés elmélyítése a legfőbb haszna, ami persze elengedhetetlen ahhoz, hogy új felfedezésekre jussunk.

Előzmény: gyremete (976)
gyremete Creative Commons License 2009.10.23 0 0 976
Hát ha az a cél, hogy az egyszerűbb halandók is értsék, akkor talán ne a csónakos példán, mert én azt sem értem, a szimplektikus geometriával együtt. Ahhoz, hogy kedvem legyen egy kicsit megismerkedni vele, azt kellene látnom, hogy mire jó az egész, pl. mitől más ez a geometria mint pl. a Riemann geometria, aminek alapjait kénytelen voltam úgy-ahogy megtanulni az áltrel megismerése céljából. Tehát a kérdésem az ebben a témában igen magas szinten vitatkozókhoz az lenne, hogy néhány szóban mondják már el, hogy a szimplektikus geometriának hol van szerepe, miben ad hasznosabb információkat a többi geometriánál a fizikai valóság leírásában, és ezt minek révén éri el. Sok ez?

Előzmény: Törölt nick (975)
Galfi Gergo Creative Commons License 2009.10.22 0 0 973
Ha rögtön értettem volna, hogy mit nem értesz, akkor ezt tettem volna. Arra mindenesetre jó volt a dolog, hogy a Darboux-tétel újból átgondoljam... :)
Előzmény: Simply Red (970)
Galfi Gergo Creative Commons License 2009.10.22 0 0 972
Csónakos példádnak se füle, se farka. Tudományos szempontból nem sokkal értelmezhetőbb, mint egy dadaista vers. Egymással nem összefüggésben álló szavak kusza halmaza, mondhatni ez az ideális szógáz. Félek, a szimplektikus sokaságokat és más hasonló bohém dolgokat nem neked találták ki.
Előzmény: Törölt nick (971)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.22 0 0 970
Végülis elég lett volna annyit pontosítanod a 962. hozzászólásodon, hogy ...többek között, az általad említett kanonikus koordinátázás tetszőleges szimplektikus sokaságon való lokális előállíthatósága.
Előzmény: Galfi Gergo (968)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.21 0 0 969
Rendben, értem már mit mondasz. Köszönöm.
Előzmény: Galfi Gergo (968)
Galfi Gergo Creative Commons License 2009.10.21 0 0 968
Elbeszélünk egymás melett. Adott a szimplektikus sokaság definíciója, ami egy párosdimenziós diffható sokaság, felruházva egy nem elfajuló zárt 2formával. Az egy tétel, hogy adott konfigurációs térhez, és a hozzá tartozó Hamilton fg-hez megkonstruálható egy szimplektikus sokaság (fizikusan szólva, koordinátafüggetlen alakban felírjuk a Hamilton-egyenleteket), azzal a konstrukcióval, amit az előző két hozzászólásban te magad is leírtál. Csakhogy nem minden szimplektikus sokaság konstruálható meg ilyen koérintőnyalábként. Annyi mondható csupán, hogy lokálisan megtehető, erről szól a Darboux-tétel, és ennek bizonyításában használjuk ki a zártságot. Viszont akik szimplektikus mechanikát csinálnak - ha nem muszáj - nem teszik fel, hogy egy koérintőnyalábból származik a szimplektikus sokaság. Pl. Liouville-tétel érvényes általában bármilyen szimplektikus sokaságra és a tetszőleges rajta értelmezett Hamilton-fg-re.
Előzmény: Simply Red (967)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.21 0 0 967

De én a Hamilton-mechanika fázisteréről beszéltem, ami koérintőnyaláb.

Ja, és ez a kanonikus 2-forma automatikusan zárt is, hiszen egy 1-forma külső deriváltja.

Előzmény: Galfi Gergo (966)
Galfi Gergo Creative Commons License 2009.10.21 0 0 966
Ott van a baj, hogy a szimplektikus forma nem a koérintőnyalábon éli az életét, hanem az eredeti M 2n dim. sokaságon (ami nem feltétlen egy koérintőnyaláb). Tehát azt kell tudnod olyan (p,q) koordinátákkal becsíkozni, hogy a szimp. forma (lokálisan legalább) kanonikus alakban írható legyen. Amit te írsz az az, amikor az konfigurációs térből indulunk ki ("a q koordináták tere"), és ehhez megkonstruáljuk a szimplektikus sokaságot ("fázisteret"), ill. a hozzátartozó formát. Általában azonban nem ilyen konstrukcióval áll elő a szimplektikus sokaság, sőt nem is állítható elő így, csak lokálisan. De itt van az egzakt állítás meg a bizonyítása is, hátha az segít a megértésben:
http://planetmath.org/encyclopedia/DarbouxsTheoremSymplecticGeometry.html
Előzmény: Simply Red (965)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.21 0 0 965
, nagyon sok minden múlik ezen a feltételen (többek között, az általad említett kanonikus koordinátázás előállíthatósága)

Tudnál erről kicsit többet mondani? Szerintem akárhogy koordinátázzuk M-et, a dxi-k minden pont feletti koérintőtéren bázist alkotnak, tehát a koérintővektorok  ∑i=1n pidxi alakban előállnak, tehát az koérintőnyaláb lokálisan koordinátázható az (x1,...xn, p1,...pn) koordinátákkal. A ∑i=1n dxi ∧ dpi 2-forma pedig mindig anisszimmetrikus és nemdegenrált. Miért kell ide a zártság?

Előzmény: Galfi Gergo (962)
Simply Red Creative Commons License 2009.10.20 0 0 963

Tényleg nem mondtam, hogy zárt, ráadásul  nem is 2-formát,  hanem csak bilineáris formát mondtam, ami ennek a 2-formának csak egyetlen pont feletti értéke, és az e pont feletti érintőtéren (pontosabban a négyzetén) hat, és persze a zártság fogalma nem is értelmezhető rá.

Köszönöm a kiegészítést, a pontos definícióhoz ez tényleg hozzátartozik.

félre:

Lehet, hogy buzzwordösen hangzott amit írtam, én viszont attól kapok frászt, amikor pusztán azért beszél valaki homályosan, nehogy le kelljen írnia egy olyan szót, amivel ugyan egyértelműen lehetne fogalmazni, de esetleg az olvasó nem ismeri.  Aztán kínjában mindenféle jobb/rosszabb hasonlatokat mond, amiből a végén aztán totálisan semmit sem lehet érteni(viszont az illető legalább akkora ámulatot tud kelteni így a hallgatóságban, mintha buzzwordoket halmozna egymásra, ráadásul még utána sem lehet nézni, hogy valójában miről is beszélt). Ha valakit zavarnak az ismeretlen szavak, az vagy szűrje ki a szövegből őket, vagy nézzen utána, mit jelentenek. Aki meg ismeri őket, az eleve pontos információhoz jut.

Buzzword ide, buzzword oda, azért szerintem az lényeges dolog, hogy a fázistér (koérintőnyaláb) eleve egyértelműen magában hordozza a kanonikus szimplektikus formáját, és nem mi aggatjuk rá. Ennyit szerintem akkor is ki lehet hámozni a szövegből, ha valaki sem a koérintőnyaláb, sam annak a projekciója, sem az 1-forma, sem a külső deriválás, sem a a pullback fogalmát nem ismeri (tényleg mennyi fogalom!). Viszont ha valakit érdekel, annak így le van írva rendesen, és csak a szavak jelentésének az ismerete kell hozzá, hogy pontosan megtudja, miről van szó. Amúgy pedig a zártság is csak egy buzzword, ráadásul mégegy buzzword (a 2-forma) kell hozzá, hogy leírhassam (meg persze a differenciálható sokaságé és az összes kellékeié, bár ezek ahhoz is kellenek, amiket én írtam)

Ja, és ez egy fizikus topik, nem mesedélután (ezért volt jogos a Te pontosításod is).

Előzmény: Galfi Gergo (962)
Galfi Gergo Creative Commons License 2009.10.20 0 0 962
Sok buzzword ellenére pontatlanra sikerült a definíció: a szimplektikus formánál azt is kikötjük, hogy zárt legyen. Ez nem szőrszállhasogatás a részemről, nagyon sok minden múlik ezen a feltételen (többek között, az általad említett kanonikus koordinátázás előállíthatósága). Egyébként egyszerűbben is el lehet mondani a fizikusi motivációt a szimplektikus geometriára: a fázistér koordinátázásától független alakban tudjuk írni a Hamilton-egyenleteket. Ehhez kell a szimplektikus forma, ami majdnem úgy viselkedik mint egy skalárszorzat, csak nem szimmetrikus, hanem antiszimmetrikus. Emiatt a hasonlóság miatt a Riemann-geometria bizonyos fogalmai átültethetők szimplektikus geometriára. A szimplektikus transzformáció pl. megfeleltethető a Riemann-geometria skalárszorzatot megtartó trafójának, ami Euklideszi térben nem más, mint az egybevágósági transzformáció (eltolás és forgatás tetszőleges kombinációja).
Előzmény: Simply Red (958)
Aurora11 Creative Commons License 2009.10.20 0 0 960
De az tényleg szépen látszik,hogy itt tényleg egyfajta makroszkopikus határozatlansági relációról van szó.
Előzmény: Simply Red (958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!