Viszont egyre javul a helyzet és az a nagyhelyzet, hogy úgy tűnik az élesztő volt kevés. Kevés alatt értsd, hogy jelenleg kétszer annyi, meg egy pici megy mindenbe, mint amennyit bármely recept ír. Próbáltam többfélével, szóval nem egy márka sara a dolog. Igazából én már nem értek semmit, nem is agyalok rajta, de legalább úgy tűnik jó lesz. :)
Ó, hogy ez milyen jó ötlet, a pestot szeretjük, de kenyérbe még sosem tettem, pedig pl. paradicsompürés-fűszeres (bazsalikom, oregano stb.) olasz kenyeret már többször csináltunk és nagyon szeretjük.
Lehetett érezni a pestot .. a színén látszott vagy nem?
Még sosem sütöttem előre bekevert bolti liszttel, de lehet, hogy kipróbálom! Köszi a receptet, lementettem a gépemre...
Imádom a fekete, barna kenyeret, Németországban mindig ilyet vásárolok magamnak (a férjem max. a félbarnára "vevő"), ott nagy a választék és alig van különbség az árban! Géppel ritkán sütök ilyen kenyeret, általában keverem a fehér búza és a teljes kiőrlésű lisztet.
A boltban kapható barna kenyérnél mindig olvasd el, hogy miket tartalmaz, néha iszonyat mennyiségű adalékanyag van benne, ettől még a fehér lisztes, kevert otthon sütött is jobb:-) Az Intersparban van egy-két olyan rozskenyér (amúgy horror áron), amelyik valóban csak egészséges hozzávalókat tartalmaz.
Sajnos a francia gyorsélesztő (SAF) már nem kapható Magyarországon:-( Régen a Corában vagy a Metroban vettem, de amikor rákérdeztem a Metroban, azt mondták, már kiírták ... vagyis nem rendelik, nem tudom, hogy miért. Azóta nem láttam sehol, pedig ez volt a "csúcs" !! De bármikor vevő lennék rá, ha valaki lát ilyet valahol:-) Talán legközelebb hozok Párizsból, de a férjem valószínűleg kiakadna, ha azt mondanám: menjünk már ki megint Párizsba, mert élesztőt akarok venni:-))
Amióta a saf nem kapható, már változó, általában három élesztő közül választok, attól függően, hogy melyik boltban vásárolok, vagy éppen melyik kapható: Haas Natural élesztő, Dr.Oetker, illetve a bella "Instant Trockenhefe" élesztője ... ez utóbbi a Lidl-ben, vagy Aldiban kapható.
A gépem a bekészítés után, a kenyér súlyától függően 17, illetve 20 percig "előmelegít", vagyis azonos hőmérsékletűre melegíti fel az összes hozzávalót, ennyi idő alatt úgy egymásra tudna "találni" az élesztő és a só, hogy a só megölné az élesztőt:-)
Megcsináltam a teljes kiőrlésű receptet pontosan, de egyebet nem mondanék...
Kb. teljesen elvesztettem a fonalat. :) Vettem közbe boltba is teljes kiőrlésű kenyeret, előtte időtlen-idők óta nem. Semmivel se néz ki jobban és nem is jobb ízű, mint az itthoniak. (Persze volt közte 1-2 nagyon elbaszott.) Teljesen másra emlékeztem. Szóval simán rámondanám a boltira is, hogy vizes-nedves-ragadós-inkább kalács, mint kenyér, de még mindig lehet az is, hogy ezeket is rossz helyen vettem. Hát ez van, persze ha vannak kéznél receptjeid idemásolhatod, de órákig gépelni tényleg nem kell. (csak nem sima búzalisztes érdekel.) Köszi.
Itt az van írva, hogy sima lisztes kenyérnél előbb víz, aztán liszt. Teljes kiőrlésű liszttartalomnál fordítva. Próbáltam szintén pont kukorica liszttel, hogy először víz, így össze se keverte rendesen. :) Azóta fordítva van.
A só ne érjen az élesztőhöz is le van írva, be is tartom, de ezt nem igazán értem, keverésnél így is, úgy is találkoznak nem?
Nekem régóta az a gyanúm, ezt inkább csak azért írják elő, mert időzített sütésnél van jelentősége, amikor órákig áll, csökkenhet az élesztő hatékonysága. Azonnali sütésnél nem vettem észre jelentőségét, de azért én is általában csak a tetejére szórom az élesztőt.
Próbáltam a másik módszert is, amit Panasonic gépeknél írnak elő: először a liszt, utána a víz. Az instant élesztőt annál a gép adja be, a tetőn lévő üregből, a kavarás megkezdése után (ezt én manuálisan utánoztam). Eredmény ugyanaz.
Mindamellett az élesztő működését rontja a hűvösebb hőmérséklet is (szoktam langyosítani a vizet) vagy a víz meszessége (reverz-ozmózis tisztított vizet használok, ami vízkőmentes, majdnem a desztillált vízhez hasonló). Így nincs gond az instant élesztővel.
Nyuszifül: ez nem "természetes" nedvesség és hasonló, egyszerűen rossz a recepted! Anno én Hausmeistert kaptam, az öcsém Hausert (ajándékba), mindkét gép vadi új volt, használatival, a használatiban receptekkel. Az én kenyérsütőmben az első pillanattól kezdve jó volt a kenyér (később a porélesztőkkel való kísérletezés során volt egy-két laposka, de amikor rátaláltunk a megfelelő élesztőre, onnantól már nem volt gond - SOHA), az öcsém is a gépe használatijában lévő receptek szerint készítette a kenyeret és egyszer sem sikerült. Aztán lemásoltam neki a Hausmeister receptjeit és azóta neki is jó:-) A gépem használatija KIMONDOTTAN kihangsúlyozza, hogy alul van a víz, erre megy a liszt, a lisztbe négy kis mélyedés (só és élesztő ellentétes oldalon, mert "kiütik" egymást), ebbe a hozzávalók.
"Fehér" kenyér (kb. 1 kg - nem muszáj, de mehet bele 2 ek tejpor - én sosem teszek bele)sima, vagy gyors programon sütve:
2 fontos
310 ml víz + 560 g liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű rozs) + 2 kisk.só + 2 evőkanál cukor + 3 evőkanál vaj/olaj (nem margarin!!) + 2 kiskanál zacskós élesztő (vagy 1/4-ed friss)
1,5 fontos kenyér
260 ml víz + 460 g liszt (330+130 g)+2 kk só + 2 evők cukor + 3 evők.vaj/olaj + 2 kk élesztő
Teljes kiőrlésű kenyér TELJES KIŐRLÉSŰ programon sütve, tejpor (aminél szerepel, hogy "nem muszáj") mindkét kenyérnél 2 evőkanál:
2 fontos
320 víz 400 teljes+160 fehér liszt + 2 kk só + 3 ev cukor (barna cukor) + 3 ek vaj/olaj + 2 kk zacskós
1,5 fontos
260 víz + 340 teljes+120 g fehér (kenyérliszt a legjobb, mert erősebb) + 2 kk só + 2 ek cukor + 2 ev olaj/vaj + 2 kk zacskós élesztő.
Próbáld ki valamelyik receptet, hátha bejön. Ha valamelyik beválik - és szükséged van rá - írhatok más (tejes, tojásos, mézes stb. kenyérreceptet is.
de nem gondolnám, hogy a gép a ludas, próbáltam egy valami Hauserrel is (nem tudom a pontos típust, már visszaadtam). Kb. ugyanez volt az eredmény. Az utolsó rozslisztes kenyér 300 grammból csinálva, de a 700 grammos programon, meg 1 kanál tejporral már nagyon közel van a jóhoz. A porélesztőt még mindenképpen próbálom.
Én legfeljebb 20 % "nem kelő" lisztet teszek a kenyerembe. Pl. kukoricáshoz az összes 400 grammból 80 g kukoricaliszt, a többi BL55 vagy BL80. E mellé 260 ml víz, 1 ek cukor, 1 tk só, 2 ek tejpor, 2 ek olaj, 1 3/4 tk száraz (Oetker) élesztő. A kukorica, zab, stb. csak "lebeg" a búzakenyérben, ha túl sok van benne, "zárványokat" képez.
Nekem jobban bevált az instant élesztő (Lidl, ALDI, TESCO) tárolás szempontjából is praktikusabb. Ez a legegyszerűbb alaprecept, ami az én gépemen legalábbis elronthatatlan (grammra pontosan kimérve):
200 g kukorica liszt, 100 g kenyérliszt, 180 ml víz, 1 teáskanál só, nyolcad friss élesztő. Bármit csináltam eddig ugyanígy nézett ki, az elvileg sokak által dicsért és kipróbált receptek is. Elhiszem, hogy talán soha nem lesz bolti kinézete, de ez szerintem nem normális. :)
Én már teljesen leszoktam a kenyér letakarásáról, akár házi, akár bolti. Van egy elektromos vágógép (körfűrész-szerű szerkezet), annak padján áll mindig, szabadon. Ez teljesen kizárja a penészedést is.
Mire nagyon kiszáradna, addig úgyis elfogy. Amúgy meg nekem nincs gondom a félszáraz kenyérrel, sőt inkább legyen ropogós.
Sokszor a sütés utáni sípolásnál már lekapcsolom a gépet (vagyis nem várom ki a 60 perces utómelegítést), majd némi hűlés után kiveszem száradni.
A gépben sült kenyér soha nem lesz olyan, mint a sütőben készített. A zárt sütőforma miatt itt van egy természetes vizesség, ami később szikkad ki, ha szabadon tárolom, lefedetlenül.
De ez nem egy ragacsos dolog szerintem, simán csak vizes.
Ebben lehet szerepe a gép programjának, nem véletlenül van sütés után az 1 órás melegen tartási idő (az enyémnél legalábbis), ami hozzájárul a szikkadáshoz. A víz bekeverésének módján viszont nem múlik.
Pár hete játszadozunk már egy kenyérsütővel, szóval lement bőven 10+ kenyér, de mindnek ugyanaz a "hibája". A belseje vizes, ragadós szerű. Héj, elkeveredés, alak szerintem jó. Próbáltuk úgy, hogy kézzel keverve a liszthez lassanként a vizet, hogy a lehető legkevesebb kerüljön bele. Ettől javul, de nem az igazi. Próbáltuk direkt kevés vízzel, de hiába volt már nem normálisan tömör és nehéz, a helyzet változatlan.
Teljes kiőrlés lenne a lényeg, így ilyen búza, zab, rozs, tönköly lisztet próbáltunk 1/2-3/4 arányban, a maradék pedig kimondottan kenyérliszt volt. Próbáltunk dicsért recepteket, próbáltuk simán csak liszt, víz, só, élesztő négyest, de az említett jelenség kivétel nélkül mindig fennállt.
Maradok a kockásnál, visszavettem az adagot az 1/4 kockára és így a kenyér nem morzsállik, egészen jó, meg is kel rendesen. A régi liddis gépemnél ez nem így volt, azért mentem feljebb az élesztő-adaggal, amire most az új Moulinex gépnél nincs szükség, kiváló masina.
Friss/szárított élesztő arányt nem fogsz találni, mert melyik milyen. De a legtöbb szárítottra (legalábbis ami nálam járt) rá van írva, mennyi frissnek felel meg. A 7 g-os Oetker 25 g frissnek, a felénk kapható 11 g-is Privát 40 g-nak fele meg. Ez a kettő még nagyjából egyforma arány, de volt olyan, ami azért eléggé eltért. Jut eszembe, neten túrtam egyszer egy táblázatot, abban többféle szerepelt és ott jól látszott a különbség.
Igen ,azért kérdeztem,hogy valakinek van-e valami ötlete esetleg,mert én is úgy gondoltam,hogy nem érdemes üstöt venni,mert használom már pár éve,és néztem ugyanez a 2 lapátos, talán 2000-el drágább most....de most nem akarom elkiabálni...de meggyógyult!
Úgy gondolom én is, hogy Mislandnak van igaza, én sosem áztatom, viszont még frissen, azonnal kitörölöm, a tengelyt is, a lapátokat szoktam áztatni (s aztán fültisztítóval kitörölni). Egy kicsit már az én gépemen is nehezen mozdul az egyik lapát, főleg, ha két kenyér sütése között, több idő telik el.
Ha a barkácsolás nem vezet eredményre és alkatrészre lesz szükséged, itt egy link, persze, pl. egy üst olyan drága, hogy kicsivel kipótolva, akár már egy új, olcsóbb gépet is vehetsz:-)