Buddha keze citrusom nem volt soha, ezért nem is tudok tanácsot adni róla.Úgy hallottam, hogy elég kényes növény, lehet hogy a teleltetése is macerásabb.A banánfa-citromfa topikban kérdezz rá, ott biztosan van valakinek.Nekem csak könnyen tartható citrusaim maradtak:citrom,óriáscitrom, kumkvat, narancs
Köszönöm,még ma oda viszem!Tudom nem ide való,de a Gádorosi üvegházról rájöttem hogy nagy citrusos is vagy!:)Szerinted ez az 5 fokos telelő jó a Buddha keze citromnak is?Közvetlen az ablak előtt van,világosban(amennyire ezt a ködös albioni időt lehet annak nevezni):)).Bocsánat az off-ért!
Az 5 fokos, ahol a leanderek és a kaktuszok vannak, az ideális lenne a cikász számára. A 12 fok meleg neki egy kissé, félő, hogy elkezd hajtani, s az új levélkoszorú kineveléséhez télen nincs elég fény, megnyúlt, csúnya leveleket fejlesztene.Nekem Gádoroson, a trópusi üvegházban is volt kiültetve egy cikász.Ott télen 12-15 fok volt, sőt napsütésben 20 fok felé is ment a hőmérséklet.Ott nem hajtott télen a cikász, mert az évközbenihez képest ez is alapos lehülésnek számított.Persze egy üvegházban télen is kedvezőbb fényviszonyok vannak, mint a legvilágosabb lakásban.
Nálunk van több lehtőség a teleltésre,van ez a 12 fokos világos,van pince,itt vannak a leanderek és az agavék,van egy kis ház itt vannak a leanderek és a kaktuszok ott 5 fok van és világos és van a terasz aminek ez az első tele hogy milyen is a hőmérséklet 10 fok körül van és világos ,itt van a citrusok nagy része és leanderek.Lehet hogy ez jobb lenne a cikásznak?
Fűtetlen, nagyon világos helyen telel 10 fok alatt. Most is ki van nyitva az ajtó, mert rendkívül jó az idő odakint. Ez egy előszoba, s ha fagypont alá süllyedne a hőmérséklet, akkor a lakás fűtött része felé nyíló ajtót hagyjuk éjszakára egy résnyire nyitva.Itt telel a kaktuszaink egy kis része és a citrusok is.
Na gyorsan lőttem néhány képet a cikászomról.Most nyugalomban van, de a közepén így is látszik a barnás-sárgás molyhos bevonat.Amikor az új levélkoszorú fejlődik, akkor ez a molyhosság világosabb és kiterjedtebb, sőt a fiatal leveleket is bevonja.
Valószínű hogy az lesz!:))Én balga meg neki álltam fültísztítóval leszedegetni,és lefújtam Compo Axorissal.:)))Képet eddig ide a fórumra nem sikerült feltenni,de megpróbálom...
Üdv a topikban! Tegyél fel képet a cikász törzséről, lehetőleg jó közelit, s akkor meg tudjuk szakérteni:-))Könnyen lehet, hogy csak a levélnyelek tövében lévő sárga molyhos bevonatról van szó, ami teljesen természetes jelenség.
Kár lenne a pálmákért, de szerintem elég edzettek már ahhoz, hogy egy átlagosan hideg telet átvészeljenek takarás nélkül is.Nálad nem szokott extrém hideg lenni.
Szívmelengető képek ilyenkor télvíz idején.Én csak a telelőben tudom nézegetni a pálmáimat, s azokból is csak azokat , amelyek itt telelnek Fábiánsebestyénben. A dézsások , kaktuszok, leanderek 90 %-a Gádoroson telel,ahol a fűtetlen lakás és az üvegház optimális elhelyezést biztosít nekik. A pampafüveket téliesítettem, az egyszem kiültetett wagneriánus viszont még nem kapott takarást, hiszen az eddigi mínuszok meg sem kottyannak neki. szerintem majd csak januárban fogom betakarni, így a gombásodás veszélye is kisebb.Szépen érnek a citrusaim a telelőben, sőt az óriáscitrom még virágzik is, egy levélkaktusz pedig eltévedt, most bontja a virágját.Egy fügebokrot is részlegesen téliesítettem kísérletképpen, kíváncsi leszek az eredményességére.
Ja és ezen a télen még bent a lakásban egy napfényes ablakban tartsd utánna tavasszal vidd ki teljes napra (szoktatással) és a következő télen hűvös 5-10 fokos helyen teleltetsd.
Az első képen lévő az tényleg Archontophoenix Alexandrae. Viszont a második képen lévő viszont Syagrus Romanzoffiana. A gyenge -2, -3 fokos fagyot bírja, tűző napon kell tartani. Kinézetre is teljesen máshogyan néznek ki.
Archontophoenix alexandrae-alexandra pálma. Ausztráliából származó nagyon szép pálma, de csak lakásban nevelhető, kiültetni itthon nem lehet. Nyári időszakban ki lehet vinni a szabadba, de nagyon kényes napégésre, hidegre.
Sziasztok! Valaki esetleg tudna segíteni, hogy milyen pálma látható az alábbi képen? Törökországi nyaralásunk alkalmával begyűjtöttem róla magotat, melyekből néhány ki is kelt.