Hallottam storikat az idei Snowattack rendezvényről ami kint volt most a franciáknál és ugye magyar szervezés. Ott is volt haddel-hadd :D De hát ennek is megvan a hangulata, mondjuk én inkább józanul csúszok, mert szeretek a pályától külön eső területeken csúszni és ott para ha az ember elnéz valamit, vagy túl vállalja magát :D
A franciákra meg jellemző, hogy ha nem a sjaát nyelvükön beszélnek hozzájuk akkor nem állnak szóba másokkal :D elég sokat töltöttem francia társaságokkal régebben és csináltak néha olyat , hogy csak pislogtam. De legalább nem tagadták a dolgot, egyzserüen csak iylen a hozzáálásuk.
Az olaszok meg a németek tényleg elégg nagy "party face-ek" és hát igen gyakran túlzásba is viszik. Bár én a legtöbb esteben csak röhögöm rajtuk mert hihetetlen miket művelnek! :D
Elkéne kezdenem utánna járni hol vannak reptér melleti pályák, mert komolyan elgondolkoztat ,hogy kikéne menni igy a franciákhoz. Autóval vagy busszal nagyon távoli, pár éve voltunk de úgy egy kicsit sok volt. Ellenben ha az ember talál valami okos kis last minut-t akkor egész jól kijöhet a dologból 8)
A magyarokkal nekem még sosem volt problémám külföldön. Általában kevésbé frusztráltak, mint itthon. Inkább a hollandok és németek azok szerintem, akik elég könnyen elengedik magukat, de ezek a történetek is csak az alkohollal függenek össze általában.. :) Hová lehet menni síelni repülővel? Csomó helyre, Svájcba, Ausztriában egy rakat tartományban közel esik a reptér a sípályákhoz. Autóval már egyre kevésbé mozdulok ki külföldre, csak kivételes esetekben, ha több helyre is be kell ugorni.
Ezekrol a "reszegen sielos sztorikrol" en is tudnek meselni :))) Szerintem van, aki direkt ezert jar ki, aztan villanthat vele, hogy sielt :) kozben pedig egesz nap ki sem mozdul a huttebol. No jo, nem azt mondom, nekunk is ott figyel a zsebben a kis lapos, meg le-lecsuszik egy-egy forraltbor, de nem ez teszi ki az ido 3/4 reszet.
Azert most Franciaorszagban lattam am, hogy a britek megint kitettek magukert- a csajok minusz 15 fokban miniszoknyaban, tokreszegen botladoztak a falukozpontban, "elegansan" vegighanyva azt, hogy az artikulalatlan uvoltozesrol ne is beszeljek... Ezekutan csodalkoznak, hogy a helyieknek eleguk van a turistakbol :)) Alairom, nem mindig kedvesek a csigaevok, de azert erezheto volt a kulonbseg, hogy hogy bantak velunk az etteremben ha bementunk fondue-t enni es franciaul rendeltunk, mig a betero, pizzazni akaro angol fiatalokkal kozoltek, hogy csak akkor ulhetnek le, ha eleg gyorsan esznek, mert foglalva van az asztal (nekunk ilyet nem mondott a holgy...)
Szoval nemcsak a magyar tud am viselkedni, ha utazik...
Bar azert az is megvolt, hogy par eve Tauplitzban az egesz magyar bandat kitiltottak este a szaunabol, mert egy magyar pasi nem volt hajlando levenni a furdonadragjat, tobbszori figyelmeztetes ellenere sem (hozzateszem, en sem szeretem levenni, de ha egyszer ez a helyi szokas, plusz azert van a torolkozo, meg plusz: rajta kivul 50 ember le tudta venni); vegul egy holland noci kezdett el sipitozni, minek eredmenyekeppen az uszomester egesz egyszeruen lekapcsolta a szaunat, es kihivta a csendorseget...
Amugy meg a francia sipalyak kozul a nagyresze elerheto repulovel, Chambéryben illetve Grenoble-ban is van nemzetkozi repter, a vonat meg egeszen felmegy Bourg St Maurice-ig, de buszos transzferek is vannak.
A palayaszallas meg amugy azert is jo, mert elkeruli a csoportban a veszekedeseket a "hardcore" reggelenakaroklenniazelsoapalyan" sielok es a "raerunkkimennitizenegyfeleisvegulisszabinvagyunkvagymi" sielok kozott... tegye fel a kezet, akinek ilyenbol autos sieleseknel nem volt meg konfliktusa :)))
Mondjuk szerintem nincs gond a piával, addig a pontig amíg mondjuk egy jókis kaja mellé megiszol egy sört közbe nézed a tájat a panoráma ablakokon.....mi most voltunk bad kleinkrikchenbe és nagyon hangulatos volt. De még az is belefér ha a nagyhidegbe lever az ember egy snapszot....csak sokan túlzásba viszik. Mondjuk ilyen idiótákkal már én is találkoztam, aki dirket arra ment hogy szivassa a másikat....mondjuk álltalába olyan társasággal vagyunk akik nem nagyon hagyják annyiba a dolgokat....volt is már belőle probléma viszont a kliensünk tuti másképp gondokozott utánna világról.
A nagy gáz amúgy abból van, ha az ember ezek után beül a kocsiba aztán megindul a szállás fele félrészegen.... ebből a szempontból isteni a pálya szállás.
Az előző hozzászólásomhoz nem igen vontam nagy hátteret, hol van olyan sípálya ahova repülővel egyáltalán el lehet jutni?
csomószor a hotel is elszállít ingyen a reptérről a szállásra, ha szólsz előtte. De az autózás alatt legalább megismered jobban az útitársakat. Feltéve, ha szeretsz velük 10-15 órát beszélgetni. :))
Na igen, a külföldieknek sem kell szégyenkezniük, ha a parasztkodásról van szó. Engem már nem tudom, hogy milyen nemzetiségű barom lökött ki a csákányos felvonóból egyszer, de eléggé ideges lettem. Történt ugyanis, hogy a zárás előtt 20 perccel indultam felfelé a csákányossal Klipitz-en (így lehet eljutni a parkolóig), amikor kb 1/3 úton látom, hogy egy faszi a másik csákányos nyomvonalán siel vissza. Amikor a közelembe ért, akkor befordult elém és engem gyakorlatilag kilökve be akart szállni mellém. (vagy csak meg akarta szerezni a csákányomat) Mindketten kiestünk, erre ez a barom meg csak röhögött. Kis üldözés után (sajnos nem értem utól, pedig adtam volna neki) szépen visszasieltem a felvonó aljába és újra indultam. Aztán megint észrevettem a faszit, aki megint kilökött valakit. Történetesen egy 10-12 év körüli gyereket. A faszi biztosan ittas volt. Kb. 3 óra után egyébként is veszélyesebb sielni, mert akkor a sok alkesz elindul a hüttéből. Persze az üzemeltetők is hibásak, mert csak egy rendeletet kéne hozni, hogy nem árusítanak szeszes italt a sípályákon. Egyből kevesebb lenne a baleset délutánonként.
De ez is milyen már? Kimegy a sok sportember sielni, aztán isznak meg dohányoznak a hüttékben órákat. Ezért kár síbérletet venniük...
Azért mint mindennek a repülős utazgatásnak is van hátránya bőven, szóval kevés a síterület ahova kocsi nélkül eljuthatsz.
Egy kicsit vissza ugorva az eredeti témához, igy a síeléssel kapcsolatban, kellemesen csalódtam honfitársaimban idén télen, ugyanis ahol voltam most csúszni rengeteg magyar volt és meglepően segítőkész volt mindenki a másikkal. Egy olyasz csoport viszont olyan tajpa*aszt módon közleked a felvonóknál lévó soroban, hogy majdnem kollektívan kidobtuk őket.
pont erről volt szó tegnap a vacsoránál. Próbálom lebeszélni tesómat, hogy autóval menjenek síelni. Szerintem baromi veszélyes. És drágább is, még ha négyen mennének, megérteném, de ketten pláne nem éri meg. 23 kilóba belefér minden.
Bocs, ugy gondoltam, hogy feladott poggyaszkent termeszetesen (de gondolom sielni nem kezipoggyasszal megy amugy sem, tehat ha fapadossal mesz, fizetned alapon is a poggyaszt), a sulyhataron belul kulon nem kell erte fizetni.
Minden legitarsasagnal persze meg kell nezni a felteteleket, mert valtozhat, a MALEV-nal 23 kg-ig nem kell fizetned, akkor sem, ha silec van veled (fejenkent 1 par lehet max).
Sisak es egyeb pedig mehet a csomagba...
Onnan tudom, hogy most telen repcsivel akartam visszahozni a sicuccomat otthonrol (de aztan nem hoztam vegul), tehat utananeztem.
ez a síléces dolog biztos? Mert így baromi jó lenne. Akkor már gondolom a cipő és sisak is mehet, nem? Így egészen olcsón meg tudnám oldani az egészet.
A francia palyak szvsz minosegben, szolgaltatasokban ossze sem hasonlithatoak az osztrak palyakkal. Sok helyen sieltem mar, de Fro es Olaszo utan Ausztria nem feltetlenul versenykepes- arakban sem. Arrol nem is beszelve, hogy Franciaorszagban, Olaszorszagban a legtobb hely palyaszallas, tehat nem kell naponta autoznod a palyaig- Ausztriaban egy palyaszallas sokszor vagyonokba kerul. Tignes-ben pl bizonyos hetekben (amikor itt nincs iskolaszunet) a szallas+6 nap siberlet (Espace Killy, tehat Val d'Isere is sielheto vele)+ingyenes uszoda es korcsolyapalya belepo 285 euro/fo. Persze minden a situdastol fugg, kezdoknek eleg a Gerlitzen is - bar a franciaknal sok a hosszu, elvezetes kek palya is. Repulon meg elvileg a par silec szallitasa szemelyenkent ingyenes. Grenoble-ban es Chambery-ben is van repuloter. Olcso repjegyet itt lehet nezni: www.liligo.fr (Budapestrol is)
Amugy meg, masik temahoz: az elvivos gyros tenyleg jo tud lenni, ha gyorsan akarsz bekapni valamit, vagy nincs sok penzed. De hogy valakinek ez jelentse a gorog konyhat...
Persze, fekete vagy fehér. Világos. Vannak a hülyék és vannak az okosak. Egyébként én csak árnyalni próbáltam ezt a dolgot. Tudom, hogy a topik bizonyos nyaralótípus kibeszélésére jött létre de szerintem ebben a kérdésben ez most pont nem állt meg. A kézben elvivős gyros egyébként mióta junk food?
Sok. Több napra biztosan van kedvezmény is. Ha nem szeretsz autózni külföldön, akkor arra nincs érv. Kárt rendezni viszont egyszerű, csak legyen nemzetközi (zöld) igazolás nálad a biztosítódtól. Németországban pedig bármilyen kicsi koccanáshoz is rendőrt hívnak, lehet, az osztrákok is, azt nem tudom.
Én is hallottam már erről. De szerintem kockázatos így elindulni, mert nem lehetsz biztos a bérlés költségében, hogy mennyi lesz odakint. Szóval picit lutri a dolog. Mondjuk nem szoktam messzire járni síelni, így könnyen megoldható autóval. Mindig itthon bérlek felszerelést, és nagyon olcsón meg lehet úszni.
3-ezerért is lehet már bérelni (3700-at írt szedmák). 29 euro sok. A csekkolás meg még mindig kényelmesebb, mint a dugóban ülni. Alapból nem szeretek külföldre menni autóval. Télen nem nehéz koccanni, külföldi tulajjal meg nem egyszerű rendezni a kárt..
Biztosan társasága válogatja. A Wizzairnél pl. a jegyárban nincs csomagdíj. Egy csomag max. 15 kg lehet és oda-vissza +6000 Ft. Nos, síelésre az ember annyi cuccot visz, hogy egy autó is könnyen megtelik, szerintem nem érdemes ezt választani.
Szia, a repülő a síparadicsomba megy, vagy egy nagyobb városból még meg kell oldani a transzfert is? Ez meggondolandó. Véleményem szerint Ausztriában annyira jók a síelés feltételei, hogy teljesen felesleges messzebb menni, és ha van felszerelés, akkor nyilván spórolni lehet, nem kell bérelni. Ausztriában a múlt hónapban 29 €-ért béreltem cuccot egy napra. A repülős szállítás, főleg a fapados járatokon nagyon drága. Aztán a repülős becsekkolás annyira macerás, hogy biztosan nem választanám egy olyan helyszínre, ami autóval is könnyedén elérhető. Nagyon nagy hóesésben pedig a járatok késnek, nem szállhatnak fel, le, miközben az autópályákat, de még a kisebb utakat is precízen takarítják az osztrákok.
Én erről sajnos semmi nem tudok,pedig érdekelne a dolog hogy sícuccokat mennyibe kerül szállítani repülőn. Mert ha végül azzal megyünk és nem bérelünk akkor nem elhanyagolható tényező.
szerintem 3700 egy napra nem sok. Bár ha a többieket is számítom, akkor nem lesz valami baráti.. De talán repülővel is el lehetne vinni, nem? Valaki tud erről valamit? Lehet ennyi mindent szállítani olcsón?
Repülővel még nem voltam síelni, mindig autó vagy busz. Cuccot sztem itthonról jobb vinni, néztem a gerlitzeni árakat, 1 napra 3700 Ft a bakancs+léc bérlés! (Kisvárosomban 8 napra léc+bukósisak összesen 13.000-Ft)
A Gerlitzen esetében szerintem a hóesés nem annyira tragédia, mivel Pestről szinte egész végig autópálya megy, azt meg azért takarítgatják, főleg az osztrákok. Nem kell hegyi utakon felfelé araszolni, mert Annenheim faluban van a központi kabinos felvonó, ami a hegyre visz fel jó hosszan. (Na persze, ha menet közben lep meg, nem tudsz mit tenni, tavaly végig csúszkáltuk az utat az autópályán 60 km/h sebességgel (haver fullextrás, dögnehéz BMW-jével), miközben tombolt a hóvihar.