atmegyek a forumba, ahol a hozzaszolasom megirom, majd kijelolom azt a reszt a szovegben amire ra lehessen kattintani. ezutan megnyomom a link beszurasa gombot:
ott a felugro ablakban az internetes cim mezobe bemasolom a korabban a masik oldalon kijelolt url-t (https://kertesz.blog.hu...) egy ctrl-c-vel. ezutan a hivatkozas celja legordulo mezoben kivalasztom, hogy a hivatkozas uj ablakban nyiljon meg amikor valaki rakattint, vagy ugyanabban amiben olvassa majd a forumot. ezón az elozot szoktam valasztani, mert akkor aki olvassa, annak feljon egy uj ablak, ha befejezte, csak be kell zarnia es vissza is tert a forumba, nem kell a visszanyillal es az eltelt idovel pocsolnie. ezutan a BESZURAS gombbal kell beszurni a forum szovegebe. ezt nagyon sokan elfelejtik, es csodalkoznak, hogy csak egy sima szoveg jelenik meg, nem lesz belole link.
Érdekességnek jó, de a levelekben megtermelt tápanyagot a krumpli a gumójában, a paradicsom a termésében halmozza fel. Lehet persze kétfelé is osztani, de attól nem lesz több...
Köszönöm a hozzászólásokat. Első körbem befektettem egy paszírozógépbe.egy kicsit érdekes ez a gép hiszen a magot és a héjját a végénél kéne kinyomja ehelyett dugul meg. Pedig azt a csavart is kicsavartam a végén hogy ne zárja el az utját a cuccnak. Na de nem volt nagy probléma . Két szétszedéssel meg lett egy nagy fazék paradicsom paszírozva.
Csak az a baj, hogy télen sokkal több idő lenne főzőcskézni, mint ilyenkor, olyankor az se baj, ha a konyha melegszik. Most a kertben is van tennivaló, és bámészkodásra is kell hagyni időt. Nincs kedvem végigrobotolni az egész nyarat, aztán télen csak evés és láblógatás...
Persze valamit muszáj a fölösleggel csinálni, de én igyekszem minél gyorsabban és egyszerűbben. Konzervek gyártása helyett inkább minél több áttelelő zöldséget ültetek.
Ez igaz. Csak az embernek nem mindig van energiája, ideje befőzni, mikor egy csomó mást is kell csinálni. Igaz, hogy én nem is vagyok nagy konyhatündér, sajnálom az időt a hosszas főzőcskézésre. Nekem a nyersen ehető dolgok a legfontosabbak, paradicsom is rengeteg elfogy frissen. A tőről is csipegetek, salátának is nagyon sokat meg lehet enni egyszerre. Négy Batyust például akár egyedül vacsorára... Kis hagymával, tökmagolajjal, esetleg bazsalikommal.
Nagyon sokat én se rakok a mélyhűtőbe, de gyakrabban használom ezeket a fagyasztottakat, mint az üvegeseket, egy egész üvegnyire ritkán van szükség. Csak ketten vagyunk.
Mondjuk nálam egyébként is szinte csak zöldség és gyümölcs van a mélyhűtőben, húsféle csak amit a férjem kap valahonnan, és nem tudja egyszerre megenni.
Érdemes időt szánni rá, mert passzírozva fínom alapszósz, darabosra hagyva pizzafeltétnek kiváló. Készen van, csak fel kell bontani, s varriálható. Különböző ízesítéssel lehet az alapot használni.
Fagyasztóba olyasmit szoktam tenni, amit üvegbe nem lehet, vagy nem olyan minőségben. Nagy mennyiségű paradicsomot biztosan nem. Az üvegben elvan a polcon, áram sem kell neki...
Lustábbak javaslata: mélyhűtőbe is be lehet tenni, ha van hely.
Egészben berakod, télen mindenféle ételbe bele lehet főzni. Sokszor praktikusabb, mint az üveges, nem kell kibontani egy egész üveggel (vagy elrakni millió kicsi üveget), ha csak egy kevés kell ízesíteni mondjuk egy krumplilevesbe. És nem kell sok időt eltölteni a befőzéssel, a nyári melegben az se mindegy.
Mikor kiveszed a mélyhűtőből, egyből meleg víz alá tartod, lecsúszik a héja.
Nálam is válogatnak a poloskák. A sárga paradicsomokat szeretik a legjobban. Sárgát csak egyet ültettem, de az tele van, a többin nincs, vagy kevés van és nem látom. A rossz az, hogy azt a fajta sárgát én is szeretem. Versenyben vagyunk, ki eszi meg a sárgát.
Lehet hogy vannak más növények, amiket jobban szeretnek, olyant kellene a paradicsomok közé ültetni. Esetleg egy krumplit (nem tudom), csak példának írtam.
Én se permetezek, és marad paradicsom. Kiválóan repülnek, hamar jönnének úgyis újak.
Ha poloskát látok, megfogom és eltaposom. A még csoportosan lebzselő kicsiket a tenyerembe rázom, és utána taposom el.
Mondjuk nekem segít, hogy mindenféle segédeszköz nélkül is simán megfogom őket, nem zavar, ha összebüdösítenek (elég hamar elmegy a szaguk), a szemem is elég jól rááll a poloskákra. Szerencsére csak a kert napos részén szoktak lenni, a régi, már árnyékos paradicsomágyásban csak nagyon ritkán. Ott a koktélok vannak, azok jobban bírják az árnyékot. Azon a részen nem kell vadászgatni.
A málnán nálunk ritkán van vándorpoloska, az közönséges karimáspoloskákkal van tele. A málnaszemeknek nem nagyon árt a szúrásuk (a szedermálnának viszont igen), szedéskor megrázom az ágat vagy kicsit megpöckölöm a málnát. A poloska leesik anélkül, hogy bűznyomot hagyna. Minden másnap szedem, nem fér bele a több napos várakozási idő. És egyébként sem használok sehol semmilyen rovarirtót, élvezem a kert fajgazdagságát.
Köszönöm a tanácsodat de annyira kicsi a "birtok" hogy itt nem fogok permetezni meg amúgy sem szoktam, idén csak most jelentek meg és csak az egyiken. A legédesebb sárga koktélon. A többin még nem láttam őket. Nem szeretem őket, a pár darab paprikán is már megjelentek. Ami alatta volt.