Hát csináljuk úgy hogy webkamerával felveszed amit csinálsz és itt virtuális órákat tartassz!:-)
Ha véletlen fellépsz Pesten én szívesen meghallgatnálak, szóval szólj...
Hát izé... Örülök, hogy van aki olvas archivumot :) Bar ennél lényegesebb dolgok tűnjenek fel :)
Szóval 1. probléma, hogy Veszprémben tanulok, másik, hogy februárig nem nagyon van időm suli miatt.
3. honnan tudod hogy tudok harmonikázni, és nem csak a pofám nagy?:D Meg még van pár :)
De ha lejössz Veszprémbe, egy sör mellett esetleg mutatok egy két dolgot, aminek hasznát veheted, de a full kezdő az elején nagyan lassan is haladhat.
Erről dobok mailt.
Hm. Végülis van közös abban ahogy csinálod, meg amit írtam. Azt hittem a nyelved dugod a lyuk elé, mert így is lehet sumákolni, viszont az nem helyes, és nem is szól szépen. Amugy ahány ház annyi szokás, szal nem hiszem hogy lenne két ember, akkor 100% ugyanúgy csinál dolgokat. Végülis a végeredmény a lényeg, a hang a helyén legyen, ne legyen levegős, meg szépen szóljon :) Ja meg hogy a vízből vegye ki :) Szóval próbálkozz sokat, és rá fogsz érezni ;-)
ZH-k rulez...holnap matek, este 5kor, mindegy ez az én bajom!:-(
Értem szóval akkor nyugodttan nyomhatom a spiccel egyenlőre!
Én eddig úgy hajlítottam, mint ahogy fütyülök. Szóval mint ha a fütyülés hangját hajlítanám, így emelgettem a nyelvem meg hátrahúztam, és úgy ttűnt műkszik. Na majd kipróbálom torokból is a dolgokat!
Amit mondasz érthető vagy nem nem is tudom, szóval érted?!?!?!? :-)))
Hajlitani nem konkrétan a nyelveddel kell, hanem valahogy torokkal, de ezt nehéz elmesélni. A "ji-jó" talán a legjobb közelítés. A szájüreg összeszűkül, és megváltozik a levegő iránya, és megszólaltatja a fújt lamellát is, így lesz köztes hang. Na jó egy kicsit megemelkedik, de szerintem az a torok miatt van. Az, hogy takarva hajlítasz, vagy spiccel, az már tőled függ. Szerintem előbb spiccel próbálkozz, a takarást meg felejtsd el egy ideig. Ha már az alap technikák mennek, gördülékenyen tudsz játszani, akkor jöhet.De ez is csak egy technikai elem, pl Ferenczi sem takar, ez stílustól függ. Bár az igazán öblös hangokhoz elengedhetetlen.
A barátnő meg a pörgetés gyakorlásához, tanulásához hasznos :)
Hát nem tudom hogy érthető-e, amit mondani akarok, de interaktivabb tanácsokra most nincs időm sajna (pl hangfile)
Zenék majd lesznek, csak most elhavaznak a ZH-k, szal alig kapok levegőt :)
Az igazi bluesos dolgokhoz nyelvel kell takarni?
Mer én azt a fütyülős szerű verziót csinálom amit spiccnek hív a blues with the feeling könyv.
Takarással hogyan hajlítsak? Merhogy eddig úgy csináltam, hogy a nyelvem mozgattam, na most ha takarok vele akkor nem nagyon tudom mozgatni...vagy gyakoroljak...a barátnőmmel:-)
Atee ha lesz időd akkor muzsika plíz...persze csak ha megoldható!
"sok jellemzo blues elem (pl. hajlitas) nem, vagy csak korlatozottan jatszhato el rajta"
Mondj még egyet, amit nem lehet (csak mert én nem tudok mást, de hátha te többet olvastál, szal nem lehurrogni akarlak) :) Hajlítani tényleg nem nagyon lehet, de erre is feljesztettek ki harmonikát, ami kromatikus, és lehet rajta hajlítani.(Hohner Slide Harp)
De amúgy ha fél hang kell, benyomod a gomdot. :)
Ennek ellenére nagyon jól használható pl west-coast bluesban, példa erre Rod Piazza, William Clarke, magyarok közül Pribojszki Mátyi (Blues Fools), sőt, egy James Cotton boogie-t is hallottam,rock-bluesban Sugar Blue használja. Nyelvvel való pörgetés, takarásos játék simán használható itt is, szóval ami kimaradt belőle a diatonikus harmonikából, ahelyett van benne más. De jazzben viszont szinte csak ezen lehet igazán durvulni, pl. Larry Adler, Toots Thielemans
Igaz, hogy teljesen más, viszont ennek ellenére szerintem nem ártalmas elötte tudni kezelni egy diatonikust, mert akkor tisztázódik a légzési technika, szívás, fújás, ilyesmi.
No persze mindez szubjektív véleményem :)
Ha valakit érdekel a Madaras Árpád féle "Szájharmonika iskola és album" az szóljon, elküldöm e-mail-ben. Kb 1,4 Mb jpeg-ekben. Nem egy nagy durranás, de érdekesség képpen elmegy.
"Hamarabb vettem az első ..." Ok, nem azért írtam :) "nem baj mert most faszának érzem magam!:-)" Önbizalom mindig jó dolog, és kell is egy kicsi :)))
Az árkülönbség pedig hangszerbolttól is függ, pláne képzeld el mindezt vidéken, bár itt is biztos sok a fővárosi, de vidéken nem úgy megy, hogy bemész a boltba, és azt kapsz, amit előtte elképzeltél otthon...
Kromatikus harmonika: hát nem könnyű, szerintem sokkal nehezebb, mint a diatonikus, mivel kevesebb a kötöttség, ami előny is, csak elsajátítani nehezebb :) Ára 18-20e körül körül mozog, persze ez az alsó határ. Heringet keress ahol Heringeket amúgyis kapni(pl Eldorado), Hohnert meg találsz itt. Képeket kromatikusról találsz itt is, ha jól emléxem. Nálam egy Hohner Chrometta 10-es van, de nem nagyon sikerült még nekiállnom, egy két normálisabb dalt sikerült megtanulni(Take5,Hamvadó Cigarettavég,stb.), de improvizatívan nem nagyon tudom sajna használni. Amúgy jól használható harmadik fekvésben, (C-s harmonika D hangnemben).(Na itt már tudok egy kicsit sumákolni a hiányosságokon) Talán fotosabb az elméleti tudás, hogy átlásd, mint egy diatonikusnál. Ezt is gyártják minden hangnemben. Ha esetleg veszel, minimum 12-est vegyél, mert a 10-es kicsi szerintem...
Amúgy használják West-Coast ban is meg tulajdonképpen mindenhol. Egy két hangzat különösen bikán szól vele :)
Szubjektív összahasonlítást majd írok, de az kicsit hosszú lesz, most nincs annyi időm.
Atee: Hamarabb vettem az első harmonikám mint, hogy bárki írta, hogy c-s kell venni, de nem baj mert most faszának érzem magam!:-)
Összehasonlítás jöhet, bár nem akarok én más hangszert csak meglepődtem a kis árkülönbségen, bár lehet hogy csak rosszul láttam az árat.
Mindenki:
Ki játszott már kromatikuson? Milyen? Mennyiér adnak egy ócsóbbat?
Gondoltam kipróbálom hogy az milyen!
Harp and roll!
Üdv!
"Eddig A-s Heringem volt..."
Ezért mondtam én is, meg ezért szokás az, hogy C-s harmonikával kezd az ember, mert a mélyebb(G,A) fekvések túl pohák, a magasabbak(E,F) túl kemények egy kezdőnek az alap technikák megtanulásához.
Az, hogy Vintage1923, Black/Hering Blues-t vegyél-e, vagy FreeBluest, arra csak annyit tudok mondani, hogy ez mindig pénztárcafüggő. Mivel idővel tönkremegy, ezért nem nyersz annyit az elején a minőségibb hangszerrel. Mivel a technikája az embernek az elején még nem kiforrott, ezért amúgyis gyorsabban eszi meg a hangszert.Velem legalábbis így volt. Amúgy van ahol Vintage 8ezerért van kirakva, szóval akkor már nem kicsi az árkülönbség.
Ha egy kevésbé jó hangszeren tanulod meg az alap technikákat, bámilyen hangszert veszel a kezedbe, mindet tudod remekül használni, és utána keresheted meg a te ízlésednek megfelelőt. Mellesleg Freeblues kiváló folkblues-os témákhoz, mert amúgyis vékony hangja van, szóval szerintem nem rossz hangszer.
Esetleg összehasonlítsam neked a Hering Vintage1923, Black Blues, Hering Blues, FreeBlues, MasterBlues,Super20, illetve Hohner MarineBand, BluesHarp,ProHarp harmonikákat?(persze szubjektíven:))
Egy másik érdekes harmonika: Suzuki Overdrive
Rájöttem! A vintage blues, és a black blues a HEringtől ötezer péz, mivel ennyire kicsi az árkülönbség, és szerintem a minőségi nagyobb, bár nem próbáltam őket, így valószínűbb, hogy az ember azokaaaaaaaaaaat veszi meg! Vagy ez csak az én üldözési mániám?
Ma vettem egy C-s freeblues-t Heringet! Felment az ára, mostmár 3000. Ráadásul, már nem adnak hozzá műanyag kemény tokot, csak egy szar kis bőr zacskót. Ja és a tetejét sem díszítik mint régen, csak az van ráírva, hogy freeblues, Meglepődtem!
Eddig A-s Heringem volt, az újon könnyebb hajlítani, ráadásul nincs olyan gondom sem, hogy rosszul szívom és nem szól rendesen a 4es lyuk.
A westendben az első emeleti hangszerboltban (nagyon sok féle hangszer kottája megtalálható), ha jól emlékszem Little II. Waltertől a diatonikus harp, és egy (a királynak nevezett) váltós kromatikus harmónika könyvről beszélek, (sajnos angol és ahogy belenéztem, a tanuláshoz a fél könyv is elég lenne a többi mindenféle felsorolás)! Viszont a boltban láttam még a magyar harmónikások Cd-jét és Dr Valter legutóbbi Cd-jét.
A sokszorosítást egymás közt (igény szerint kazettára is - a srácok nem sok pénzűek) oldjuk meg, az érdekes részek (gyakorlatok)kifénymásolásával.
Szevasztok!
Már jó pár éve szerettem volna elkezdeni megtanulni herflizni, de ott/sem/ tartok ahol Ti! Ám nagyon kedvelem, amikor megszólal /a rádióban, vagy bárhol/ egyből felvillanyozódom!
Talán már későn kezdem el, /benne vagyok a 4edik x-ben, de a lelkem még kölök! Most hogy megjelent Pr. Matyi Herfli Sulija, újra belelkesültem, s a körülöttem levő fiatalokat is fertőzöm... Sajnos a füzetke nagyon kezdő, mint a címlapon is szereplő gyermek ábrázolja(bár az alapokat mindig jól kell elsajátítani, különben meg nem árt állandóan visszatérni a kályhához), ám a hozzákapott CD (nekem ez újdonság volt) melléleten a legegyszerűbb dallamok is olyan könnyedén, kívánatosan szólnak, hogy az ember azonnal ki is szeretné próbálni (s aztán rájön, hogy nem is olyan egyszerű)! Sajnálom, hogy nincs egy két kifejezetten blues-os gyakorlati leírás, gyakorlat benne. Az átmenetet hiányolom a gyerekdalok (amiben apró hibák is -talán a nyomda ördöge- előfordulnak), és az utolsó két improvizációs bemutató közt.
Amúgy kedvenceim Dr Valterék és a Oláh Andor játéka. Annak idején tőlük vettem pár kazettát, majd a Cd-jüket is, s aztán csak jóval később sikerült személyesen is megismerkednem velük. Sajnos, lassan egy éve nem hallottam róluk. Azóta Benkő Zsoltiék (és a Bluesrivers) akiknél vigasztalódóm, bár Tánczos Steve áttért a herfriről a saxira, előfordul náluk pár vendég harmónikás. (Így ismertem meg a nyáron Pribojszki Matyi játékát, akitől a könyv is ered), s nagyon tettszett! Most a Nyugatinál megláttam pár új herflis könyvet Cd melléklettel, ám sajnos angolul van, és nagyon drágállom (együtt 13 000 Ft körül van, inkább harmónikákat vennék ezen az összegen!) Úgyhogy most társakat keresek akikkel közösen vennénk meg az anyagot (6-an már vagyunk, fejenként kb 2 rongy már talán megéri a próbát)
Hajrá, Ne lustuljatok! (a heti negyed-fél órát, napi 1-2 órára kéne turbózni, azzal már lehet fejlődni!)
Mekkora az az igen szép? 30-40 megáig tudnám 1-2 napig hostolni. Esetleg kicsit többig is, de akkor mar szét kellene szedni és több szerverre rakni, ami kicsit macerás.