Már 25 éve málnázok tudom ,hogy a kismálnabogár a legnagyobb kártevője a málnának már termésképződmény idején berakja a petéit és utána azok lárvaként szépen kikelnek a termésben ezért kell a leirt szerekkel védekezni mer tez a bogár is egy poloska fajta
Mert nálunk van közte itt-ott, és a közelében is tele van a kert fokhagymával, és a pettyesszárnyúak teljesen ellepték a termést, késő őszig nem lehetett teljesen érettet szedni. Málnabogárral nincs gond, az igaz, de amúgy tele van a málnás rovarokkal. Mondjuk engem a pettyesszárnyú muslicát leszámítva nem zavar.
Nagy híre van a fokhagymának, de nem csodaszer, messze nincs olyan mindent távol tartó hatása, mint terjesztik róla.
Ilyenkor már nem vennék szabadgyökerest. Növényár + postaköltségért luxus, ha tönkremegy.
Egyébként meg azt tervezem, hogy egy ismerősömnek pénteken ások ki pár földlabdás tövet. Max. hármat, és igyekszem úgy ásni, hogy minél szebb földlabda legyen, de egy kosárba, de legfeljebb egy hajléktalan szatyorba bele kell férnie az egésznek, mert tömegközlekedéssel szállítom. Nincs kockázat, mert útban vannak a tövek, és ha nem marad meg, ősszel kap másikat.
Egyébként szerintem a málnát kiirtani nehezebb, mint megtartani, ha le is kókad, jó eséllyel magához tér és megmarad.
Lehet csak az én véleményem és persze függ a fajtától a környezettől, de szintem a szabadgyökerest már késő átültetni. Nekem a sorok között szokott előbukkani pár tő, amit tavasszal ahogy megindul 2-3 cm-es korában kiások egy ásóméretű földkockával és beültetem a sorba. Idén nem voltam itthon amikor megindult, múlthéten kb 20 cm hajtásokat ültettem át földkockával, vizet is kapnak minden nap, de úgy tűnik nem fognak megmaradni.
Hát a neten láttam hirdetést, aki frissen ásná ki és nedvesen tartva a gyökereket küldené. Szóval szabadgyökeres. A konténeres nagyon drága. Ha most megrendelem és mondjuk péntekig megjön, akkor nedves földben elvan vasárnapig szerintetek?
Nálunk a sugana nagyon finom. 4 féle kétszer termő málnám van, ez a legédesebb, és szép nagy szemű. Mindből csak pár szál van még, de idén döntöm el a bőségesebb kóstolás mellett hogy melyik fajta maradjon meg. Van 2 féle egyszer termő is, azok egyértelműen mennek. Ja, és a lila málna is marad, színesíti a palettát a sárgával együtt.
Minél kisebb egyedeket ültetsz, annál sikeresebben megered. A nagyobb sarjak már 50 cm-esek, azokat én már nem ültetném át.
A napokban telepítettem arrébb a sárga málna egy részét. Észre sem vette. Most a hűvös idő alkalmasabb az ültetésre mint a 20 fokok, próbáld meg.
De ettől függetlenül, ha tudsz szerezni földlabdás szaporítóanyagot, akkor érdemes. ha csak szabadgyökerű... akkor is, de benne van a pakliban, hogy meg fogja viselni a késői ültetgetés. Bár most simán hiheti, hogy tél van.... :(
Az őszi telepítéssel szemben lesz egy fél év előnye, még ha az elején helyre is kell jönnie.
A málna van annyira életrevaló, hogy majd mindent túléljen.
Iďén én is újítok egy kicsit málnaügyben, nem vagyok megelégedve az eddigi fajtával. Nyári, egyszertermő, de keveset terem. Ismerőstől kaptuk, nem tudom a fajtáját.
Rendeltem polkát, eddig az 5 tőből 2 mutat eletjeleket. És rendeltem egy másik helyről 2 tő őszi málnát, talán Hilltop a neve (majd megkeresem a papirokat, szörnyű milyen feledékeny vagyok). No az lehet, hogy kuka. Már amikor elültettem akkor is gyanús volt.
Van a málnasoron csepegtető, de úgy látom el van dugulva. Vagy ki kell cserélni, vagy szúrni kell a csőbe bokoröntöző fejeket.
Az egyik kerítésünk mentén évek óta Autumn Bliss van, szeretjük.
Pár éve a másik kerítés felőli szomszédasszony is ültetett őszi málnát. Először azt hittem, ugyanaz, mint a miénk. Pár szál természetesen hozzánk is átnőtt (pedig nem közvetlenül a kerítés mellett van), és tavaly termett is. Más íze van, mint a miénknek, szóval mégsem ugyanaz. Csak azzal tudnám jellemezni, hogy teljes érés előtt van benne egy kis fanyar beütés, de ez nem zavaró, inkább aromásabbá teszi. Mit érdemes még megfigyelni rajta, hogy a fajtát ki lehessen deríteni? A szomszédasszonyt hiába is kérdezem, neki fogalma sincs semmiről, pontosabban mit ültet vagy mivel permetez.
Nem lehet vegyszerezni, akkor rakja a gyümölcsbe a tojásait, mikor már kezd érni. Egyelőre csak imádsággal lehet védekezni ellene. Lehet reménykedni, hogy az időjárás nem kedvez neki, ennyi. Folynak országszerte a csapdázások, intenzíven kutatják az életmódját, hátha ki lehet majd találni valamit ellene.
Ez elszomorító, most hogy ímondod, rémlik, mintha tavaly már írtad volna, ... ezek szerint a málnát is vegyszerezni kell? egyáltalán lehet ellene védekezni? megyek rákeresek....
imádom a mánát, nem szeretném, ha rovarok ennék meg helyettem....
Azért a málna igen kézimunka igényes gyümölcs! Az a 100-200 kg málna nem ugrik le a szárról magától, a kánukulában poloskák között lehet böngészni eleget. Nekem van sima, egyszer érő és polka málna. Volt, hogy valamennyit adtam is el róla. Mára lecsökkentettem akkorára az ültetvényt, hogy csak saját szükségletre legyen.
Javaslom a csepegtető rendszer lehetőségek szerinti mielőbbi kialakítását, mert igen vízigényes fajta a polka. Ha nem kap elég vizet, kemény, kevésbé zamatos termése lesz. A nagy kánikulában képes rásülni a bogyó a szárra. Minden elismerésem a terveidhez, drukkolok neked!
Tavaly az őszi málnának és a szedernek betett a pettyesszárnyú muslica. Helyenként 80-100%-os kár volt. Sajnos most már erre is kell számítani. Azt még nem tudjuk, lesz-e idén hatása a hideg télnek, száraz vagy esős lesz-e a nyár (az esős kedvez a muslicának), de mindenképpen bizonytalanabb lett emiatt a termelés.
az én szülőfalumban és a környéken is elég sokan foglalkoztak málnával anno 80-s 90-es években, de egyrészt kiöregedtek az ültetvények, kiöregedtek a termelők, megszűnt a felvásárlás, .... és ugye itt az izetlen spanyol.....
Szerintem nem lesz ott gond az értékesítéssel.... hajrá :)