Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2018.05.12 0 0 2598
Előzmény: Ali-bá (2597)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.12 0 0 2597

Én a zöld hajtások tövéhez szoktam elhelyezni az oltást, az ott már elég erős és szorosan meg lehet húzni a rugalmas kötözőt. Így az légmentesen zár, nem tud kiszáradni az oltott vesző. A képen láthatod, hogy az alany zöld hajtásából nem is látszik ki semmi a rózsaszín és sárga kötözöktől. Egy levelet meghagytam ideiglenesen az alany vesszőjén, azt körbe tekertem a kötözéskor. Mikor a nemes kihajtott, és már volt két levele, akkor azt a meghagyott levelet is leszedtem. Ennek a csonkja látszik a rózsaszín kötöző közepén jobb oldalt.  Szerintem kulcsfontosságú a szoros , légmentes kötözés.  (Woodruff fórumtárs  ezt két kötözéssel és kenéssel oldja meg.)

Előzmény: per onoszpora (2596)
per onoszpora Creative Commons License 2018.05.12 0 0 2596

80 db oltásból csak 20 db fakadt ki. Az oltóvesszők rügyeinek nagy része az oltáskor már megpattant. Ezért megijedtem és gyorsan leoltottam, gyakran zsenge alanyba is. Utólag gondolva már nem siettem volna ennyire. Az alanyok hajtásait nem törtem ki mindegyiket. A megmaradt 60 db kihajtására nincs remény? Meddig lehet reménykedni?

Előzmény: Ali-bá (2595)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.12 0 0 2595

Leszedted vagy visszavágtad a többi hajtást a tőkéről?

Előzmény: per onoszpora (2592)
Jani71 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 2594

Azért úgy két hét környékén szerintem illene már valaminek látszania.

Legalábbis a 2-i oltásaim szépen megindultak. Van olyan is, aminek már látszanak a levelei.

Előzmény: per onoszpora (2590)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.11 0 0 2593

Ha tennél fel egy képet az egész beoltott tőkéről, lehet, hogy tudnék valami tanácsot adni.  (Amúgy ha szép zöld volt az oltóvessző megvágáskor és a rügy se volt elfagyva, akkor annak ki kell hajtani. Na jó, esetleg 10 közül 2 bedöglik  valamiért, de nem ez a jellemző.)

Előzmény: per onoszpora (2592)
per onoszpora Creative Commons License 2018.05.11 0 0 2592

Elnézést, én is zöldre fás oltásra gondoltam. Amit május 1.-én oltottam, és még nem hajtott ki, meddig lehet még reménykedni, hogy kihajt.

Előzmény: Ali-bá (2591)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.11 0 0 2591

Nekem zöldbe-fás tapasztalatom van, május közepén oltott hajtásai megfelelően beérettek és teleltek.

Előzmény: per onoszpora (2590)
per onoszpora Creative Commons License 2018.05.11 0 0 2590

A fásra zöld oltásnál mennyi a legutolsó időpont, amikor még várható az oltás kihajtása?

Előzmény: mati53 (2589)
mati53 Creative Commons License 2018.05.08 0 0 2589

Köszönöm a tanácsokat, majd referálok!

mati53

Édeske1 Creative Commons License 2018.05.08 0 1 2588

Muszáj volt sietni , szerdától indítsuk a szamócát , másfél hónapig onnan el-se jöhetek . Délelőtt szedés , délután eladás . 

Így is voltak túl vastag hajtások , a szárban oltásnál meg gyönyörűen  adta a héját . 

Előzmény: woodruff (2583)
Jani71 Creative Commons License 2018.05.08 0 1 2587

Esetleg próbáld meg az egyik oldalon illeszteni a kambiumot!

Őszintén megmondom, nincs saját tapasztalatom ezzel a módszerrel kapcsolatban,

de többször is olvastam már róla. Beválhat. (Főleg látva, hogy amikor lehasad egy zöld vessző

ilyentájt, milyen megdöbbentően kevéske illesztési felületen át táplálkozva nő tovább,

mintha mi se történt volna...) Nekem is van ilyen szőlővessző, egyelőre agyalok a mikénten...

Előzmény: mati53 (2584)
Maci_P Creative Commons License 2018.05.08 0 1 2586

Lehet héj alá is oltani, korábban valahol részletesen leírtam, keress vissza a hozzászólásaim között, de röviden: rügy felett 2-4 cmre ferdén vágod alanyt, rügyig függőleges, egyenes vágást csinálsz a héjon, szétnyitod, majd a csapot rügy alatt 0,5-1cm-el kezdve 2-4 cm hosszú ferde vágást csinálsz (a rügy mögötti oldalon), és betolod, hogy a felső vágási pont elvágólag legyen.

Ali-bá Creative Commons License 2018.05.08 0 1 2585

Oltsd feljebb, ahol vékonyabb a hajtás, később neveld kordonra, vagy csinálj tőkedöntést.

mati53 Creative Commons License 2018.05.08 0 0 2584

Üdvözlöm a  Fórumtársakat!

Szeretnék tanácsot kérni : Zöldbe - fásan szeretnék átoltani néhány tőkét. A tőkeszár alján hagytam 2-3 hajtást erre a célra, viszont az a problémám, hogy "kinőttek a kezeim közül" tehát az oltócsapokhoz viszonyitva túl vastagok lettek. Mit tanácsoltok, milyen oltási módszer a célszerü ilyenkor ?

mati53

woodruff Creative Commons License 2018.05.07 0 0 2583

Nagyon elsiettétek,pedig oltásidő végéig ,még annyi szép nap vár.

Én nállam ,több mint a fele még megvan .

Várom,hogy megvastagodjanak a halytások.

woodruff

Előzmény: Édeske1 (2581)
szaru Creative Commons License 2018.05.07 0 0 2582

Az már szép mennyiség! Csak gratulálni tudok..rengeteg munka lehetett.

Előzmény: Édeske1 (2581)
Édeske1 Creative Commons License 2018.05.07 0 1 2581

Mink tegnap fejeztük be az oltásokat .

Január- februárba 80 cm magasan levágót , körű-belű 500 darab 5 és 9 éves szőlők héj alá ( csip ) és zöldbe fás oltását .

Olyan 700 oltást csináltunk , hogy hány fajtát , azt most inkább nem írnám le . 

Elfogyasztottam 500 darab oltó és 5 tekercsbe lévő szalagot + 4 tekercs szigetelő szalagot . 

Amiket előbb csináltunk azok már szépen indulnak . 

Ali-bá Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2580

Majd, ha küldesz valamit, tegyél bele egy ilyet is, hogy kézközelből megvizsgáljam. Még nem ismerem. Nekem az alább emlegetett bevált  egyszeres kötözéssel is (lehet, hogy hasonlítanak).

Előzmény: woodruff (2578)
szaru Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2579

Köszönöm szépen a taktikai tanácsot..még jó hogy nem szabdaltam el a nehezen "kapott" gumit.

Na majd jövőre ki is próbálom..persze ha lesz oltóvesszőm.

Előzmény: Ali-bá (2577)
woodruff Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2578

Oltószalag 100 db a Kerti kések kategóriánkban

Én ilyet használok ! CSAK EZ A JÓ

Úgy meg lehet húzni mint egy csúzligumit,és nem szakad el.

20 centiből 80 centist.

Nagyon lassan kezdi visszanyerni az eredeti állapotát.

Vettem 4 fajtát is ,de atöbbi csak az ostobáknak való.

A zöldet ha meghúzod összezsugorodik a széle felől ,utánna ragad egymáshoz ,nem lehet szétszedni.

Egy másik ha meghúzod ,úgymarad.

Na persze a nambl-van a Japán oltószalag.

Ez viszi a pálmát.

2 centis darabból 10 centis fóliát lehet húzni.

Na de ennek az ára csillagászati.

A hátránya,hogy nem lehet vele feszíteni,pedig az oltás egyik és a legfontosabb feltétele ,a szoros kötözés.

A másik feltétele,csak olyan pengével szabad vágni,amelyik a karodon a szőrt simán viszi.

Addig kell élezni a haszált kést.

Én a siker érdekében ezért 3 szor kötözök.

V alakú vágást a csapon én legalább 3 centist vágok,és a vége pont a zöld ág rügykezdeményéig érjen mikor becsúsztatod.

A csapon lehet variálni ,mivel nem egyforma vastagságú,hogy hogyan vágjam.

A lényeg zöldbe fás oltásnál lehetőleg 2 egyforma vastagságút kell párosítani.

Mivel nem bízom a véletlenre a túl drágán,és nehezen beszerzett fajtákat .

Először Japán oltószalaggal előkötöm pontosan illesztem.

Utána a belinkelt szalaggal megfeszítem.

Végül !(nagyrabecsült ,és tisztelt fórumtársam ajánlatára) !,mindezt szorosan újratekerem JÓFALYTA fekete szigeteló szalaggal.

Ez egyenletesen legalább 5 fokkal ,melegebben tartja az oltást.

Utánna a végét lekenem diszperziós sebkezelővel ,ami 1 óra alatt filmmé szárad ,és nem engedi könnyezni.

Majd végül papírból tekert csövet húzok rá ez védi a tűzö naptól.

Ezt megkötöm a zöld kötöző fóliával ,mert ez a fólia csak erre jó.

woodruff

Ali-bá Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2577

Én 50x20 cm-es lapot vágok belőle aztán összehajtogatom és vagy nagyon éles késsel falapon, vagy nagyon erős ollóval (egyik ágát satuba fogva) vágok belőle 0,5-1-1,5 cm széles csíkokat. Így nagyon szapora a vágás.

Előzmény: szaru (2575)
Jani71 Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2576

Lám... Milyen az élet... ;-) De jó lesz az az oltógumi még jövőre is. Nem kér enni. ;-) Szívesen!

Előzmény: szaru (2575)
szaru Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2575

Fél órával ezelőtt a szomszéd gyerek a padlásukon motoszkált és rákérdeztem az úszógumira..hát a guta majd megütött amikor előhalászta a sárga úszógumit

amit rögtön tulajdonba is vettem..super jó olyan szinten rugalmas gumis hogy szinte ráhúzza saját magát .. lukas volt és azért kaphattam meg..csak már nincs mit oltogatni

mert elfogyott az oltóvesszőm...Jani71-nek is  köszönöm..

Előzmény: szaru (2574)
szaru Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2574

Köszönöm hogy írtál..és majd rendeltetek az 1. unokával..nekem nincs folyószámlám..és nem nagyon értek ilyenekhez.

Előzmény: Jani71 (2572)
délkelet Creative Commons License 2018.05.06 0 1 2573

Enyhén nyúlik és valamennyire vissza is rugózik ... természetesen csak módjával meghúzva. Nálam az vált be legiobban, hogy kötözéskor a spulniról mindössze egy-két centinyit engedek le folyamatosan (vagyis a spulni a szem körül ekkora távolságban jár körbe...fontos a letekerés iránya is, de az könnyen kitapasztalható). Ebben az esetben érdekes módon jóval erősebben meg lehet húzni a szalagot. Feldarabolni nem szabad, az csak kínlódást eredményez. Tény, hogy eleinte kidobott pénznek tekintettem a vásárlását, de kellő rutin megszerzése után tökéletesen használható a szemzések kötözésére. Nagy előnye, hogy tökéletesen zár!

Előzmény: Ali-bá (2570)
Jani71 Creative Commons License 2018.05.06 0 1 2572

Ez jó alternatíva. Én ilyent vettem a télen, felvágás után tökéletesen használható.

Ha keresztben vágod, a 15 cm-es csík optimális hosszúság az oltásnál. Kitűnően nyúlik.

2-án, tegnap és ma is használtam. Néhány nap múlva végzek is (a szalag is elfogy).

Előzmény: szaru (2571)
szaru Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2571

Gratulálok az oltásaihoz..biztos szépen megindulnak majd, nálam is mozgolódnak én egy hete tudtam csak kezdeni..még ma is oltottam vénuszt és palatinát árnyékoltam is...remélem megindulnak majd.

Ali-bá kötözöje az felülmúlhatatlan..én is próbáltam szerezni de nem sikerült..

Előzmény: Ali-bá (2566)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.06 0 0 2570

Azt a szőlő kötözőt én is használtam évekig. Bevált. Csak azért tértem át ezekre a műanyag szalagokra, mert jobban nyúlnak és vastagabbat, vékonyabbat is vágok belőle, így tudok válogatni. (Egy évig is rajta maradhat - fgelejtődhet - a kötöző, nem vág be, csak nyúlik.)

Az a zőld, kínai nyúlik?

Előzmény: délkelet (2569)
délkelet Creative Commons License 2018.05.05 0 0 2569
Előzmény: Ali-bá (2568)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!