Én a zöld hajtások tövéhez szoktam elhelyezni az oltást, az ott már elég erős és szorosan meg lehet húzni a rugalmas kötözőt. Így az légmentesen zár, nem tud kiszáradni az oltott vesző. A képen láthatod, hogy az alany zöld hajtásából nem is látszik ki semmi a rózsaszín és sárga kötözöktől. Egy levelet meghagytam ideiglenesen az alany vesszőjén, azt körbe tekertem a kötözéskor. Mikor a nemes kihajtott, és már volt két levele, akkor azt a meghagyott levelet is leszedtem. Ennek a csonkja látszik a rózsaszín kötöző közepén jobb oldalt. Szerintem kulcsfontosságú a szoros , légmentes kötözés. (Woodruff fórumtárs ezt két kötözéssel és kenéssel oldja meg.)
80 db oltásból csak 20 db fakadt ki. Az oltóvesszők rügyeinek nagy része az oltáskor már megpattant. Ezért megijedtem és gyorsan leoltottam, gyakran zsenge alanyba is. Utólag gondolva már nem siettem volna ennyire. Az alanyok hajtásait nem törtem ki mindegyiket. A megmaradt 60 db kihajtására nincs remény? Meddig lehet reménykedni?
Ha tennél fel egy képet az egész beoltott tőkéről, lehet, hogy tudnék valami tanácsot adni. (Amúgy ha szép zöld volt az oltóvessző megvágáskor és a rügy se volt elfagyva, akkor annak ki kell hajtani. Na jó, esetleg 10 közül 2 bedöglik valamiért, de nem ez a jellemző.)
Lehet héj alá is oltani, korábban valahol részletesen leírtam, keress vissza a hozzászólásaim között, de röviden: rügy felett 2-4 cmre ferdén vágod alanyt, rügyig függőleges, egyenes vágást csinálsz a héjon, szétnyitod, majd a csapot rügy alatt 0,5-1cm-el kezdve 2-4 cm hosszú ferde vágást csinálsz (a rügy mögötti oldalon), és betolod, hogy a felső vágási pont elvágólag legyen.
Szeretnék tanácsot kérni : Zöldbe - fásan szeretnék átoltani néhány tőkét. A tőkeszár alján hagytam 2-3 hajtást erre a célra, viszont az a problémám, hogy "kinőttek a kezeim közül" tehát az oltócsapokhoz viszonyitva túl vastagok lettek. Mit tanácsoltok, milyen oltási módszer a célszerü ilyenkor ?
Majd, ha küldesz valamit, tegyél bele egy ilyet is, hogy kézközelből megvizsgáljam. Még nem ismerem. Nekem az alább emlegetett bevált egyszeres kötözéssel is (lehet, hogy hasonlítanak).
Én 50x20 cm-es lapot vágok belőle aztán összehajtogatom és vagy nagyon éles késsel falapon, vagy nagyon erős ollóval (egyik ágát satuba fogva) vágok belőle 0,5-1-1,5 cm széles csíkokat. Így nagyon szapora a vágás.
Fél órával ezelőtt a szomszéd gyerek a padlásukon motoszkált és rákérdeztem az úszógumira..hát a guta majd megütött amikor előhalászta a sárga úszógumit
amit rögtön tulajdonba is vettem..super jó olyan szinten rugalmas gumis hogy szinte ráhúzza saját magát .. lukas volt és azért kaphattam meg..csak már nincs mit oltogatni
mert elfogyott az oltóvesszőm...Jani71-nek is köszönöm..
Enyhén nyúlik és valamennyire vissza is rugózik ... természetesen csak módjával meghúzva. Nálam az vált be legiobban, hogy kötözéskor a spulniról mindössze egy-két centinyit engedek le folyamatosan (vagyis a spulni a szem körül ekkora távolságban jár körbe...fontos a letekerés iránya is, de az könnyen kitapasztalható). Ebben az esetben érdekes módon jóval erősebben meg lehet húzni a szalagot. Feldarabolni nem szabad, az csak kínlódást eredményez. Tény, hogy eleinte kidobott pénznek tekintettem a vásárlását, de kellő rutin megszerzése után tökéletesen használható a szemzések kötözésére. Nagy előnye, hogy tökéletesen zár!
Gratulálok az oltásaihoz..biztos szépen megindulnak majd, nálam is mozgolódnak én egy hete tudtam csak kezdeni..még ma is oltottam vénuszt és palatinát árnyékoltam is...remélem megindulnak majd.
Ali-bá kötözöje az felülmúlhatatlan..én is próbáltam szerezni de nem sikerült..
Azt a szőlő kötözőt én is használtam évekig. Bevált. Csak azért tértem át ezekre a műanyag szalagokra, mert jobban nyúlnak és vastagabbat, vékonyabbat is vágok belőle, így tudok válogatni. (Egy évig is rajta maradhat - fgelejtődhet - a kötöző, nem vág be, csak nyúlik.)
Erről jut eszembe: emlékszel a Tibinél látott szőlőkötöző kézi herkentyűre? Mert én az abba való szalaggal kötözöm mostanában az oltásokat (nem arra készült, de nagyon bevált és nem utolsó sorban olcsó)