Halihó! Örömmel jelentem, hogy megkaptam az új terráriumomat, amit Nemozoli készített! Itt (is) szeretném megköszönni neki, nagyon frankó! Khöszike! Majd küldök fotót is :)
Szeva! Api, kezd kissé elegem lenni a flegmázásaidból..! Ez egy rendes, korrekt, segítőkész társaság! Irigyellek, hogy még arra is van időd, hogy itt próbálod zülleszteni a bandát a saját fórumod fényesítése mellett!... Ha ennyire nagy májer vagy gekkó tartásban, akkor segíts normális modorban, ha meg ez nem megy, akkor húzzál bőrt a fogadra de gyorsan! (Jelen esetben inkább kesztyűt a kezedre...) Ellenkező esetben én fogom venni az időt és fáradtságot, hogy megoldjam a te kitiltatásod innen..!
Bocsi, de nem tudtam géphez kerülni egy ideig. Sajnos időközben tönkre mentek a tojások. :( Valószínű, hogy nem volt elég párás a levegő, mert úgy néztek ki mintha összeszáradtak volna. Kicsit szomorúak voltunk, de legközelebb jobban vigyázunk rájuk!
A leonál még nincs, most tervezem a hatalmas terráriumot neki, abban biztosan lesz valami kövirózsa-szerű vagy kaktusz-jellegű növény. A madagaszkáriaknál van egy nem tudom milyen, magasra növő izé, kissé pálma-szerű, a legalsó levelei egy idő után elszáradnak és leesnek, a maradék tőből lesz a növény szára. Alul meg fut valami futónövény, alig győzöm ollózni időnként :-) (hiába, jó a klíma, süt a nap, pára megvan, eső esik, trágyázás is jó, igazi növány-paradicsom :-D )
Lefagyasztva lehet kapni is. Csak az úgy mégse élő. De ahogy látom, elég necces ennek a tartása.. Szal megoldás inkább az lehet, hogy amikor az ember kisállatkereskedésben jár, akkor vesz egy kisebb adag tubit azt egyből beadja halainak, oszt jóvan :) Apropó, a tubit milyen kiszerelésben adják (kell kérni) ?
Ha nem is csukott szemmel, de a pupillája telkesen össze van szűkülve, így kevés infra jut be rajta. Próbáld csak ki, hogy szembenézel a TV távirányítójával, és szorgosan nyomogatod :-) (inkább ne próbáld ki)
Szerintem jó lesz, mert van mindenféle hőmérséklet, aztán az állat majd kiválasztja, hogy mitt szeretne éppen.
Az infra viszont nem annyira létfontosságú éjszaka, a sivatagban is lecsöken a hőmérséklet... igaz, hogy a kövek egy ideig még sugároznak, de ezt egy időzítővel lehet modellezni szépen. Az IR sugárzás nem igazán tesz jót a szemnek, főleg nem egy éjszakai állat kitágult pupiláján bejutva...
Régen a tesóim próbálkoztak a WC tartályból levegőztetőcsövon történő víz levezetéses szisztémával is, de akkor is a mosdókagylóban kellett elhelyezni a befőttesüveget, ami miatt anyám mindig sikítófrászt kapott. :-)
Ha nem csepegtetsz, akkor meg a bűz miatt fognak kivágni :-)
Megoldás lehet a lefagyasztás és etetés előtt kis adag levágása a fagyott kupacból, kieresztés után vízbe hajítás. Bár ekkor nem igazán mozognak a tubifexek, de a halak így is bezabálták mindig őket...
Alpha jól leírta, én is így csináltam akvarista koromban (vagy húsz éve... :-( ) Annyit még hozzátennék, hgy nem árt egy szúnyogháló sűrűségű cuccot ráfeszíteni a (mondjuk) befőttesüvegre, mert különben ha elszabadul egy-egy férgecske a csomóból, az vígan leúszik a lefolyón, és így szép lassan megtizedelődik az állomány.
Odáig még eljutottam, hogy vízben kell tartani, csak erre a cserélődéses rendszerre szeretnék alternatívákat hallani. Mert emiatt a csepegtetős miatt engem itthonról egyből kivágnak :)
És folyamatosan kell cserélődnie a víznek, amit úgy lehet a legkönnyebben megoldani, ha egy rosszul záródó csap alá teszed a tubikat egy befőttesüvegben és így folyamatosan csepeg esetleg folydogál rájuk a friss víz. Csak nem biztos, hogy a család minden tagja fog ennek a rendszernek örülni. :-)
OFF - Halihó! Mivel sok okos ember található itt, ezért remélem nem eszitek meg a fejem, ha kérdezek ismét egy kicsit más témában: ki halott (esetleg tartott) már kúszógébet? És ennek kapcsán aki tart otthon tubifexet, az elárulja nekem, hogy miképp kéne?... Előre is köszi, és bocsi, hogy ilyennel zargatlak titeket!
A szőrös hernyók szintén nem egyszerűek: van, amelyik méregmirigyekkel van ellátva, és van, amelyiknek a szőrei letöredeznek és belefúródnak a bőrbe, iszonyat viszketést okozva (mint az üveggyapot), úgyhogy nem csodálom, hogy nem szerették...