Több piaci szereplő is abban reménykedik, hogy az új kormány lazít a hatályos kormányrendelet már márciustól hatályos szigorán; elsősorban a forinthitelekre érvényes korlátot tartják túl keménynek. Bizakodásra adhat okot, hogy a Fidesz-KDNP hisz a belső fogyasztás ösztönzésének kedvező hatásában.
Ingatlan lízing kiváltásával kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben megoldható a kiváltás, akkor a bank mi alapján fogja kiszámítani a hitelfedezeti értéket? Az ingatlan értékbecslő által meghatározott jelenlegi értékből, vagy a lízingszerződés megkötésekor az előző eladó és a lízingcég közt megkötött adásvételi szerződésen szereplő vételárból.
Na ebben viszont tényleg fontos körbenézni. Példa: Volt olyan ügyfelem,aki 25 millás hitelét 200.000 Ft csinálta meg az egyik közjegyző majd összejöttünk egy végtelen korrekt közjegyzővel,aki leszerződött a cégünkkel.
Ugyanezt a 25 millás hitelt 50.000 Ft csinálja meg. (Tehát ekkora különbségek vannak)
Igen,akkor jól gondoltam. Megközelítőleg olyan 80 ezres törlesztőben lehet gondolkodni a továbbiakban,ez per pillanat ,erre az összegre a piacon található legjobb törlesztő. Amivel még csökkentheted,persze ez áldozat,ha feltoljuk 25 évre,
Ha van rá módod és lehetőséged és úgy véled,10-15 éven belül visszacsöngeted,akkor szvsz lényeegtelen,hogy most megnyújtod,de addig is levegőhöz jutsz.
"vagy a telefonos kisasszony az ügyfélszolgálaton? :)" Arra gondoltam, vagyok én a mezei, meg egész biztosan vannak prémium és még prémiumabb stb. ügyfelek, és valami protokoll, ami alapján ha nem is legalsó szinten levő, de még hlandó számára elérhető magasságban levő alkalmazott áttehet. Naív lennék? :) Egyébként máris jól hangzik. Írd már le légyszíves a saccolt egyszeri költségeket is. Azt a közjegyzős értékbecslős kört, meg amibe került, a hátam közepére kívánom...
Köszönöm a gyors reagálást! A tőketartozás az amit írtam, egész pontosan 62875 CHF Igen, 98e a törlesztő. Ingatlan rég volt becsültetve, 20M felett kell hogy legyen.
Kellene egy pontos jelenlegi tőketartozás,ma mennyi!
-530 CHF a havi törlesztőd,ha jól értettem? (Tehát kb 100.000 Ft)/hó
-Kellene még egy viszonylag pontos ház vagy lakás forgalmi érték.
Csökkentenek-e kamatot? Szerintem nem. :)
Érdemes-e őket megkeresni,hogy csináljanak valamit vagy különben elmégy? Szerinted az ügyintéző csökkenthet kamatot vagy a telefonos kisasszony az ügyfélszolgálaton? :)
Ha jön egy központi döntés és csökkentenek akkor változik,ha nem akkor marad a törlesztőd.
Végül a kérdésedre a válasz,szerintem megéri,úgy számolok,hogy kb 20.000 FT-al lehet majd csökkenteni a törlesztőd. De előtte légyszi írd meg a válaszokat.
Sziasztok! Még 17 év és 63000 CHF-re fizetek 530-as törlesztőt. Axa, HB 60%, törlesztés pontos. Érdemes kiváltani? Annuitásos, forduló májusban, várjak, vajon csökkentenek-e kamatot? Ha az első kérdésre pozitív a válasz, van értelme bankot megkeresni még a forduló előtt azzal, hogy alakítsanak valamit, vagy megyek? Üdv, mákostészta
Neked nem Ft hiteled van,ha jól emlékszem. Pl az Erste most csökkentette le a válság előtti szintre a meglévő CHF alapú hiteleinek kamatát. Tehát várható,hogy másik is meglépik,de erre biztosat csak akkor lehet tudni,ha megtörtént.
Axa egyenlo Ella (Elso Lakashitel, meg korabbi neven Eurodirekt Tak.szov.) - csak felvette az anyabank nevet itthon is (igaz mar azert annak is van 1-2 eve).
Szia! Köszi a tájékoztatást, és az észrevételt a hat millára. Igen, így ijesztően is hangozhat ekkora jövedelemnél. De ennek a felét (úgy tervezem) a munkáltatóm adja majd, és nála nincs semmilyen kamat (max az 1%-os éves kezelési ktg.; amit 25 évre ajánlanak fel. ez kevesebb is lehet, az én döntésem). Illetve lehet, hogy ma még egyedül vagyok, de megpróbálok nem erre berendezkedni egy egész életen át. És ne feledd, ott a fundamentám is (a tartalék), amiből szintén majd be tudok törleszteni. Csak az elején lesz nehéz, illetve furcsa, hogy a saját otthonomba törlesztek, és nem egy idegennek tolom a szekerét. De gondolom ez az érzés majd valamelyes kárpótol a nélkülözésekért! a.
Röviden összefoglalva annyit látok,hogy Ft alapon,a legjobb árazású és kamatú terméket kínálta,ami a piacon jelenleg elérhető. Tehát ebből a szempontból kétség sem férhető ahhoz,hogy a lehetőségek között a pillanatnyi legjobbat ajánlotta neked.
Az egy picit furcsa,hogy az erste és unicredit jött a sorban,hisz Ft alapon az axa után a K&H adja a következő legjobb árat,majd talán 3.helyen van az Unicredit és az Erste legjobb esetben is az 5-6.hely körül tanyázik árazásban. Tehát az előző tanácsadód ajánlatát ez alapján rábízom a fantáziádra.:)
Az,hogy "ilyen kis összeggel" nem érdemes csak Ft alapon foglalkozni,picit érdekes okfejtésnek tartom. (Sőt...teljesen érthetetlennek) hisz pont egy nagyobb 15-20 millió Ft-os hitelnél okozhat problémát az árfolyamkockázat.
Tehát befolyásolni nem szeretnélek,de tudnod kell mindenképpen arról,hogy ugyanez a hitelösszeg CHF alapon az axánál,azonos futamidő mellett 25 ezer Ft/hó.
Ha a legrosszabb forgatókönyv jön be és bármikor a válság csúcsán lévő Ft gyengülés bekövetkezne,akkor talán elérné a Ft alapon kínált törlesztődet. (de valószínűleg,akkor az is menne feljebb).
Most röviden ennyi,de az elmondottak alapján egyébként szerintem rendben van a tanácsadód.
Te aztán alapos vagy! Megpróbálok a kérdéseidre, összefoglalódra válaszolni, és akkor lássuk, hol is tartok...
"Mit jelent az,hogy 12,5-osat? Ennyibe fog kerülni a lakás és 4 milliós banki finanszírozásra lenne szükséged?"
Mivel sajnos elég válogatós vagyok (de ki nem az, ha az első lakásáról van szó, meg gondolom egyébként sem mindegy), és csak bizonyos időközönként foglalkoztam a lakás kereséssel (munkahelyi elfoglaltság miatt), ezt már 2008. október óta intézgetem... Szóval ekkor tájt kértem be tanácsokat, és az akkori helyzetnek megfelelően alakítottak ki nekem egy felső határt, amin belül nézelődhetek. Most viszont konkretizálódott, azáltal hogy végre valahára találtam egyet!
Így a lakás teljes vételára 12 500 000,- Ft; Amihez megvan a 6MFt önerő, ill. 3MFt-ra nyújtok be munkáltatói kölcsönigényt. Tehát, ha a teljes 3M,-Ft-ot jóváhagyják akkor csak 3,5MFt-ra lesz szükségem Banktól. (egyedül vásárolok; nettó jövedelem 130eFt)
Mivel az adásvételi szerződés még nem került aláírásra (Tul.lap körüli zűrök, most van folyamatban a rendezése), ezért még semmi kézzelfoghatót nem tudtam intézni sehol:( Nem vagyok hajlandó úgy szerződést aláírni, hogy már akkor tudom, hogy valami sántít. De rendben lesz, az eladó nagyon azon van!
Pénteken voltam egy tanácsadáson, pontosabban annál a hölgynél, aki az első érdeklődéseim alkalmával is tanácsot adott. De mivel ehhez a szakmához nem értek, és nem is nagyon szeretnék (nem kenyerem ez banki huzavona, amit művelnek a hitelre szorulókkal), csak annyit akarok tudni az egészből, ami feltétlenül kell a döntéshez, de ehhez tudnom kell, hogy kiben bízhatok.
"- Ügyfelek irányába teljesen díjmentesen dolgozzon,tehát ohne,sikerdíj,közvetítési díj."
Ez rendben volt. Nem kért semmit sem (korábban és most sem).
"- Járj utána,hogy vagy stabil megbízható cég közvetítője vagy ha egyéni vállalkozó,akkor szerepeljen a PSZAF listáján. (van-e honlapja,telefonszáma nyílvános, stb) legjobb ha ajánlásból kaptad az illetőt,mert más már megvolt elégedve velük."
Nem egyéni (panaszkodott is, hogy szeretne egyéni lenni, de nem tud). A listán majd akkor ellenőrzöm (jó tipp!). "OC"-és, és baromira nem volt megnyugtató a munkakörnyezet (zsúfolt pici, egymás nyakán, net gond az erste-vel). Egy OS-s ingatlanos ajánlotta, akit szintén nem ismertem (szóval referencia nincs).
"- Abszolut a te érdekeidet tartsa szem előtt. Te mit szeretnél és neked mi a fontos. Ha ezt nem kérdezi meg vagy nem kérdezte meg a beszélgetés alatt,akkor biztos lehetsz benne,hogy a legegyszerűbb ajánlatot(és nagy valószínűséggel a legmagasabb jutalékú terméket) válaszotta ki neked. Erről könnyen meggyőzödhetsz. Amit kaptál tőle ajánlatot,azt írd le ide nekünk(pontos kalkuláció,termékfajta stb..hitelösszeg,futamidő) és lefogom írni,volt vagy van-e ennél jobb."
Végtelenül kedves volt, mosolygós, türelmes, érdeklődő, figyelmes és rögtön a hívásom után tudott fogadni! Sőt az irodában dolgozott egy volt fundamentás is, aki úgy tűnt nagyon képben van. Rögtön vázolt is három alternatívát ezzel kapcsolatban. Ajánlatában az AXA szerepelt első helyen, a többire csak azért ment rá mert megkértem, hogy lássuk, az összehasonlítás érdekében. AXA ajánlat a 3,5MFt-ra a fenti vételár alapján (itt van előttem nyomtatva, úh most puskázom): 240 hónapos futamidő; 1 éves kamatperiódus; annuitás alapú; havi törlesztőrészlet 29 506; kamat 7,65%; THM 8,22; induló havi törlesztőrészlet 29 333; folyósítási jutalék 70eFt; kamatkedvezmény P1 (állandó munkaviszony már 3év felett; államigazgatás). Ezt követte az ERSTE, UniCredit; MKB. Persze az AXA mindegyiket ütötte (még ha 1-2 ezerrel is). Sajna nem ismerem az AXA-t (csak a híres-neves nagy bankokat, én még az OTP-vel is elégedett vagyok, még ha ezért meg is köveztek. Arra amire nekem kellett az OTP, arra kiváló volt). Nincsenek nagy igényeim, és ha szükséges bankot váltok, mert mint hallom, ha az AXA-t válaszom, akkor át kell csoportosítanom a "dolgaimat" hozzájuk. De teszek rá, csak jó legyen.
Ja igen azt is mondta, hogy felesleges ilyen "kis" összeggel a deviza hitellel bajlódni, főleg, hogy a fundamenta is forint alapú (a betörlesztésnél majd ez még jól is jön, ha forint alapú a hitel). Engem sok mindenről meg lehet győzni (vagy is nem, mert akkor nem nyomoznék utána:)).
Á, tiszta dzsungel nekem ez az egész! Én csak élvezni szeretném már végre valahára a lakásomat (7éve albérletezem)
"- Mennyire volt képben a különböző kockázatok tekintetében? Voltak-e aggályaid,kérdéseid,ezeket mennyire tudta kielégítően megválaszolni?"
Á, aggályaim mindig vannak. Mert a kérdésemre adott válaszait, amik ugyan logikusak, és mondjuk alá is támasztotta egy frappáns magyarázattal, de honnan tudjam, hogy igaz-e. Most is volt olyan, hogy pontatlanságokat véltem felfedezni egy másik tanácsadóéhoz képest. Most akkor hol a pont?? Amíg nem hallottam a tegnapit nem is tudtam, hogy pontatlan az infó! Annak, hogy minden egyes mondatot lecsekkoljak a neten, vagy bárhol, semmi értelme, se időm, se türelmem. meg akkor minek a tanácsadó?
- Mennyi és hányfajta ajánlatot kaptál tőle? Kiveséztétek-e,hogy melyiknek milyen előnye és hátránya lehet? Mennyire volt képben, a különböző bankok viselkedési szokásaikban,melyik banknak milyen hosszútávú morális berendezkedése van,erről tudott valamit az illető?
Ó istenkém, eszembe nem jutott volna, erre rákérdezni. Hosszútávú morális berendezkedés?! Még ha mond is valami klasszat róla, megint csekkoljam le, hogy igaz-e? Gondolom most mindenki azt hiszi rólam, hogy valami üldözési mániám van. Mindenben kételkedek, vagy mi:)) Igen, így én is viccesnek látom magamat!
"- Hány bankkal áll kapcsolatban?" (megint csak) elmondásai szerint sokkal...
"-Mit sugallt az irodája,(ha volt neki) precíz,szolgálatkész,kedves ember vagy prasnya megbízhatatlan jószág benyomását keltette? Megjelenése,öltözködése,mit árult el?"
Korábban kitértem rá. A megjelenése teljesen rendben volt (kényelmes elegáns).
"-Végül, összességében,amikor felálltál az asztaltól,milyen érzések voltak benned?"
Szerintem a fentiek alapján tudod:)
Február közepén is voltam egy másik tanácsadónál, aki csak az ERSTE-re esküdött (emiatt mást már meg sem nézett), hogy most ők a legjobbak a piacon. Na ekkor hátra is dőltem, hogy sima ügy... De azért csak ott motoszkál bennem a kétség, elvégre egy 20 éves elkötelezettségről van itt szó!
Tömören ennyi történt velem ezidáig, és az Eladóm szerint a tul.lap rendben lesz április 7-re, akkor megyünk is az ügyvédhez szerződni. Utána viszont rá kell harapnom valamelyik bank horgára!
Előre is köszönöm a válaszodat, csak remélem, hogy volt türelmed végig olvasni!:)
"A keresgélés idejében már kaptam megközelítő hiteltanácsot, ennek alapján választottam is egy 12,5-osat. Már "csak" egy 3,5MFt-os (max. 4) banki hitelre lenne szükségem."
Mit jelent az,hogy 12,5-osat? Ennyibe fog kerülni a lakás és 4 milliós banki finanszírozásra lenne szükséged?
"igazi tanácadó" fogalma. Regényt lehetne erről írni,plussz nehéz erről nekem objektíven írni bármit is,hisz magamat is ebbe a kategóriába sorolom. Évek óta próbálok több kevesebb sikerrel,ezen a fórumon,jószándékú tanácsokat javasolni,ha megkérdeznek. Ha egy pár tömör,velős ismérvet fel kellene sorolni,akkor a következőket mondom.
- Ügyfelek irányába teljesen díjmentesen dolgozzon,tehát ohne,sikerdíj,közvetítési díj.
- Járj utána,hogy vagy stabil megbízható cég közvetítője vagy ha egyéni vállalkozó,akkor szerepeljen a PSZAF listáján. (van-e honlapja,telefonszáma nyílvános, stb) legjobb ha ajánlásból kaptad az illetőt,mert más már megvolt elégedve velük.
- Abszolut a te érdekeidet tartsa szem előtt. Te mit szeretnél és neked mi a fontos. Ha ezt nem kérdezi meg vagy nem kérdezte meg a beszélgetés alatt,akkor biztos lehetsz benne,hogy a legegyszerűbb ajánlatot(és nagy valószínűséggel a legmagasabb jutalékú terméket) válaszotta ki neked. Erről könnyen meggyőzödhetsz. Amit kaptál tőle ajánlatot,azt írd le ide nekünk(pontos kalkuláció,termékfajta stb..hitelösszeg,futamidő) és lefogom írni,volt vagy van-e ennél jobb.
- Mennyire volt képben a különböző kockázatok tekintetében? Voltak-e aggályaid,kérdéseid,ezeket mennyire tudta kielégítően megválaszolni?
- Mennyi és hányfajta ajánlatot kaptál tőle? Kiveséztétek-e,hogy melyiknek milyen előnye és hátránya lehet? Mennyire volt képben, a különböző bankok viselkedési szokásaikban,melyik banknak milyen hosszútávú morális berendezkedése van,erről tudott valamit az illető?
- Hány bankal áll kapcsolatban?
-Mit sugallt az irodája,(ha volt neki) precíz,szolgálatkész,kedves ember vagy prasnya megbízhatatlan jószág benyomását keltette? Megjelenése,öltözködése,mit árult el?
-Végül,összeségében,amikor felálltál az asztaltól,milyen érzések voltak benned?
(van még pár dolog,hirtelen ennyi jutott eszembe.)
A segítségeteket szeretném kérni. Lakáshitel felvétele előtt vagyok. Már kiválasztottam a megfelelő otthont, összeállt az önerő, illetve a munkáltatóm is beszállna a céljaim elérésébe:) A keresgélés idejében már kaptam megközelítő hiteltanácsot, ennek alapján választottam is egy 12,5-osat. Már "csak" egy 3,5MFt-os (max. 4) banki hitelre lenne szükségem. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha megbízható hitel tanácsadót szeretnék találni, akkor hova forduljak segítségért, ki az, akiben megbízhatok, aki tényleg nem fog átvágni, és az én érdekeimet képviseli? Miből ismertetik meg az "igazi" tanácsadó?
Azért is mondtam,teljesen megértelek hidd el. Nehogy azt gondolja bárki is,hogy a lakosság 80% nem ebben a cipőben jár....sajna. Viszont azt is látni lehet,hogy specifikus bírálat nemigen van a bankok palettáján. Gondolok itt arra,hogy egyedileg vizsgálja az ügyletet és ne szemellenzővel,mit mond a szabálykönyv.
Összefoglalva volna sokkal jobb lehetőség és hosszútávú törlesztő de 6 hónapos egybefüggő makulátlan törlesztést kellene produkálni.
Valahogy át kellene csoportosítani a kiadásokat,olyan irányba,hogy első legyen a bank és olyanokat csúsztass,amiből nem lehet akkora "gondod".
Van a jó banki adós és a rossz banki adós kategória. Jelen pillanatban te az utóbbiba kerülnél,ami alapján esélytelen a kiváltás. 30 nap felett mindenképp. Illetve aki kiváltaná,annál hasonló szart lehetne intézni,versus pénz az ablakban. :)
Tehát a lényeg:6hónap pontos fizetés és akkor van jobb megoldás.Majd igyekszem előre venni a sok fizetnivaló között. A probléma gyökere:fuvaros vagyok,és 60-80napra fizetnek a megbízók.Ha fizetnek.
Emlékszem,tavaly is beszélgettünk erről az ügyről elég sokat. Akkor is javasoltuk,nem is véletlen,tehát pont azért mert evvel foglalkozunk egész nap.
Evvel a fizetési morállal nem fog egyik bank sem bevenni. Tudom és megértelek,tisztában vagyok vele,hogy nem vagy rossz adós. Nem erről szól a történet. Egy dolog az,hogy te és én mit tudunk és egy másik,hogy egy bank,hogy gondolkozik. Elképzelhető,hogy te teljesen rendben vagy,bár ha 2 hónapot fizetsz egyben,az azt jelenti egy bank számára,hogy nagyon hektikus és kiszámíthatatlan a készpénz áramlásod. Tehát azért nem fizeted be csak egy hónapos csúszással,mert egyszerűen nem bírtad befizetni. Nem volt pénzed magyarul,kvázi ezért nem akar mindenáron magához édesgetni. Ha ezt eltudod játszani 5 vagy 6 hónapon keresztül,akkor semmi gond,de ennyi ideig normálisan kell a hiteledet fizetni,mert befogják kérni.
Ha 30 napot meghaladta bármelyik befizetésed,nem leszel jó sehova. Mégegyszer mondom,6 hónap,ennyit kellene kibírnod. Ezt egy évvel ezelőtt is elmondtam,kár,hogy nem fogadtad meg,. Így pusztába kiálltott szó lett a dologból. :)
Nem egyedüli adós vagyok, van 2 adóstársam.Mindig csúszok egy kicsit a törlesztővel,van úgy hogy 2havit fizetek ki egyszerre.Türelmi idő nem volt,fizetem 2006 december óta folyamatosan.Ltp-vel kombinált.
Tavaly már érdeklődtem itt.Van kb 12,5 milla chf-alapú szabadfelhasználású hitelem az otp-nél.(17év lenne még vissza) Szeretném kiváltani.Milyen lehetőségek vannak?
SZerintem nem uzsora, hanem szimpla átverés. Befizeted a hitelbírálati díjat, majd: "Bocsi, nem kaptad meg" - díj ugrott. Vagy simán lelép vele szó nélkül.