Ismeretlenül kicsit ciki szívességet kérni de költségtérítés fejében kérem írjon aki amúgy is jár postára és vállalkozó szellemmel a következő mulatság alkalmával postázna nékem egy szép adag gombát.
Kedves mindenki ! Kefirgombáim tönkrementek.Úgy bántam vele mint eddig és teljesen apró morzsalék lett belőle.Mi lehet az oka ? Találkozott már valaki ilyen problémával?Kérem segítsetek.
Egyben kérem ,ha van valakinek felesleges kkgombája segítsen ki egy szaporítható mennyiséggel. Üdv.: V.Ferenc
Szegeden élek és szükségem lenne kefírgombára. Ha valakinek van Kiskunmajsán, Hódmezővásárhelyen, Makón, akkor oda is el tudok menni érte. Nagyon szépen köszönöm! Mariann
Ha valakit érdekel kefir kultúra (gomba), 1 liter tej beoltásához szükséges mennyiséget szívesen átadok (ingyen és bérmentve) Budapest XI ker. Kosztolányi Dezső környékére kell érte jönni.
Sziasztok! Segítséget kérnék. Szeretnék én is újra kefírt "gyártani" és ehhez szeretnék gombát kérni attól akinek van felesleges kaukázusi kefírgombája. Szegeden lakom. Előre is köszönöm a segítséget. Betti
Hamar felhizlaltam napi 1 l tejhez, közben adtam a családban másnak is és sikerrel használják.
Hatására azt tudom mondani, hogy rögtön a fogyasztás után már üdébb lesz tőle az ember és nagyon jó alapot ad egy fokozott munkatempójú nap elviselésére.
Részemről eléggé érzékeny vagyok a kajákra, egy délben óvatlanul elfogyasztott mekdonáldszos kaja pl. elálmosít és elnyom egész délutánra, meg a gyomromat is hazavágja, ezzel szemben a kaukázusi kefír éppen ellenkezőleg hat: energikussá teszi az embert, könyebben koncentrálok, többlet erőt érzek, mintha feltöltődne tőle az ember. És az a vicc, hogy mindehhez nem kell mindenféle vitamin bogyókra vagyonokat költeni, hanem itt ez a természetes gomba és magadnak csinálod.
Tulajdonképpen szimbiózisban élhetünk ezzel a gombával, mi adjuk neki a tej táplálékot, ő pedig adja nekünk a kefírt, ebből mindkét fél profitál. :)
Az elején átmenetileg voltak ingadozások amíg hozzá nem szoktam, de mintegy két heti fogyasztás után már teljesen ráálltam.
Az ízét kedvelem, sőt manapság már kívánom is a "kefírem! :)".
Testsúlyt beállítja: aki sovány, optimálisra hízik, mert energiadús, aki túlsúlyos, az meg ledaja, mert a kefír mellett egyre kevésbé kívánjuk az egyébként nassként elfogyasztott hizlaló dolgokat.
Amire ügyelni kell, hogy lehetőleg ne igyunk kávét, kólát, sört vagy egyéb olyat aminek hatása ellentétes a kefírével, mert egyrészt elrontja a hatást, másrészt egy idő után megunjuk, mert azt hisszük, hogy nem működik.
Pedig működik, csak ne igyunk mellé "mérgeket".
Ha valaki nem tud megvállni a kávéjától, inkább időzítse úgy, hogy a kávé után és lehetőleg hosszabb idő elteltével igya meg a kefírt, mondjuk 1 óra múlva.
ezek saját tapasztalatok, lehet, hogy másnál másként működnek.
Erjesztés:
Ma már 1 l tejből erjesztek, és mindig ennyiből.
A kefírgomba kb. 5-7 dl. lehet, de mivel mindig 1 l tejet kap, ezért nem növekszik ettől többre. Nem mindig szűröm le aznap, van amikor kétnapos kefírt készítek, az már elég tömény, nagyon nehéz, különösen, hogy ennyi gombával készítem.
Legjobban nekem az egy-másfél napos kefír vált be, annyi gombával amennyit 1 l tej folyamatosan életben tart. Mert egy idő után nem szaporodik tovább, hanem szintentartódik. Legalábbis eddigi tapasztalataim szerint.
Hi Talán érdekes téma. Kb 4~5 éve lefagyastottam egy diónyi kkgombát. Vizzel lemostam, kis üvegbe tettem és be a mélyhűtőbe. Most ismét szükségem van rá. Nem sok reménnyel megpróbáltam ujra éleszteni és sikerüt. Két napja felöntöttem 2,8-as zacskós tejjel, és a gombák beindultak. Azóta is dolgoznak.
Keves kulináris kostológia ! Amennyiben van felesleges kaukázusi kefirgombád, kérnék egy szaporítható mennyiséget. Már volt kefirgombám, de megváltozott körülmények miatt tönkrement, és ismét szükségem lenne rá. Üdv. varga.ferenc7@chello.hu
Még 17-én este SOS segítséget ajánlottam privátban, amelyre az eltelt közel 48 óra alatt érdemben (találkozási-, és időpont egyeztetésre), nem hívtál, holott Budáról Pestre is vezet út. Sztem az SOS-t komolytalanul gondoltad! Embere válogatja . . .
AZ nem gomba, hanem turo. Nekem is elofordul neha, hogy tul erik, ekkor a turot eleg nehez szetvalasztani a gombatol. Probalok vigyazni arra, hogyha nem vagyok biztos abban, hogy idoben haza erek hogy leszurjem, az egeszet beteszem a hutoszekrenybe, es eloveszem amikor hazaertem. A hutoben lelassul a folyamat, es nem kell felnem, hogy pont akkor lesz kesz, amikor nem vagyok otthon. A kefirt lefedni (nem legmentesen persze) azert erdemes, hogy por, piszok, legy ne essen bele. Egyebkent a kefir szempontjabol nem szamit.
A bolti tejet nem kell felforralni, csak az igazi tehéntejet, mivel abban vannak olyan mikroorganizmusok, amelyek sziintén erjesztik a tejet, és ettől más íze lesz a kefírnek.
Én kb egy evőkanálnyi gombára 4 dl tejet öntök, ezt 24 óráig hagyom rajta, ha nagyon meleg van, kicsivel rövidebb ideig.
Mi így csináljuk az elejétől fogva. Sosem próbáltuk forralt tejjel. A kefír viszont finom. Ha már túl öreg a gomba, akkor volt, hogy kissé savanyúra sikeredett.