szerintem nincs baj, ez egy pozsgás növény és üvegház vagy megfelelő teleltetés nélkül tél végére így néznek ki a növények, száraznak elég száraznak látom a földjét, avval nincs hiba, én elkezdeném viszont a locsolást, kistálkába tenni a cserepet és alulról amennyit felszív és lassan lehetne ablakpárkányra tenni, hogy kezdjen hozzászokni a napocskához, ráadásul ez egy cserjés kövirózsacserje, az alsóbb leveleit mindig eldobálja, így alakítja ki a törzsét, azt kell, hogy mondjam, ez egy nagyon szép példány, alul elég sok levél van rajta, ez azt jelenti, jól érzi magát, ha vizet kap és egy kis fényt, lassan kiegyenesednek és megkeményednek a levelei
Sok szép Calathea, Zebralevél van a gondozásomra bízva, és egymás után pusztulnak el, szerintem öntözési hiba miatt. A földjüket nem engedem kiszáradni, szerintem nem is 'panghat' a víz, tőzeges földben vannak, cserép alján kavicsos drénréteg. A föld felszínén is néhány cm kavics, dísznek. Fűtött helyen, nem radiátor közelében, világosban vannak. A tünetek: A szép egészséges levelek teljesen bepöndörödnek, a tövek oldalirányban lefekszenek, de nem tűnnek rothadtnak.. Túl sok, vagy túl kevés lehet a víz? Minden könyvben mást írnak, találkoztatok már hasonlóval? A fényes levelűeken a tünetek: szintén kidőlés, levél elszáradás és pöndörödés. Ami fura, megöntözve még jobban bepöndörödik a levél. Tetvek, gomba nincsenek!
2 hete ültettük át, kapott egy rudacska tápot is illetve tőzeget a földhöz - a többi föld az ami az edényben volt, csak már kinőtte az előző cserepet. Vízből nem kapott szerintem sokat, de igyekszem mértékkel locsolni. Hmm, a szobalevegő az bajos lehet, mert 17-19 fokban van. Megpróbálom a gombaölőt is, illetve hamarosan kiköltözik a lépcsőházba.
túlöntözés, kevés illetve sok fény, túl meleg( télen 5-8 fok az ideális neki, szobalevegőn szenved) szerintem egy kis gomba is bejátszik, öntözd be valami gombaölő szerrel(gazdaboltban tudsz venni olyat) április közepétől pedig usgyi, ki a szabad levegőre, árnyékos helyre, ott hagyod a fagyokig. mikor is volt az utolsó átültetése??? lehet tápanyaghiány is, akkor is ezt szokta csinálni
Megpróbálkozok itt is, hátha valaki tud segíteni. Szobafenyőm egy ideje nem érzi túl jól magát, kis, majd egészen nagy ágakat is ledobál magáról. Némi barnulás leveleken, illetve egyes ágakon függőleges lógó ágak jelzik a bajt. Kapott nagyobb cserepet, friss földet, tőzeggel. Vizet hasonló adagot kap mint korábban, túl melegen sincs. Tippje valakinek?
(ez egy leesett 60centis ágról készült kép, az ág végén 6-8cm-en friss, zöld hajtás van, felette barnás)
szia, ő egy kövirózsacserje, pozsgás növény, rengeteg napfényt, és kevés vizet igényel. első ránézésre mozaikvírust mondanék. azonnal szedd le a beteg leveleket, és tedd jó napos helyre, nagyon keveset öntözd(kb havonta 1X) imádkozz. ha az egészséges levelein is megjelennek a tünetek, akkor kuka... :(
a huzat és a hirtelen lehűlés a halála. egyébként nagyon sokmindent kibír:) valószínű, túléli, csak most jó kopasz lesz. tavasz végén tedd ki a szabadba, árnyékba, kint is hagyhatod októberig
szia:) hááát, valószínű, hogy le fog hullani. alapból a vásárlás utáni időszak nagyon megterhelő a növények számára(üvegházból kamion - kamionból virágbolt/teszkó-onnan meg hozzád) nehezen tudnak alkalmazkodni az üvegházak tökéletes klímájáról a lakás szerényebb körülményeihez. hát még, ha huzatot is kapott. netán ez a huzat hidegebb volt, mint 0 fok? akkor csavarodnak a levelei, ha fagyhatás éri, nekem sajnos így sikerült tönkretennem egy idős, nagy tövemet :(
Szeretnék elajándékozni egy gyönyörü óriási futó Monsterát ( több folyó m:), mert nálunk reménytelenül kinötte a helyét. Több szálon is fut, akár egy izgalmas mü cselekménye. Középületek, bankok, szállodák stb.-nek viszont csodás dísze lehetne. Elöfordult már vele, hogy virágzott és termett is.
Nem folytatólagos a növekedés,a vágás allati szemek-hajtáskezdemények élednek fel.Ezt hívják bokrosodásnak.-A fagyalt is ezért vágják az első pár évben mindig vissza 3szemig,utána már csak alakítják a sövényt.-Az új ágaknak olan vastagnak kéne lenniük,mint a hajtáscsúcsok alatti részek.Ebből is látszik,hogy evvel az Árnyékaráliával baj van
A Chempion rézhidroxides gomba-,és baktériumírtó.Árban és hatóanyagtartalmával az 1ik legjobb készítmény.Gazdaboltok,kertészetek,Obi
1l vízhez 1 mokkáskanálnyi.Kézi spriccelőbe és hajrá!