Keresés

Részletes keresés

phls Creative Commons License 2000.04.11 0 0 418
http: Mivel érdemelte ki a Helyeske a díjat? Pusztán a nevével?

Szabolcs: Jó lenne, ha megbeszélnéd a jogásznôvel pancho javaslatát (414) a közhasznú alapítványról. A pályázás lehetôségét semmiképpen sem lenne szabad elvetnünk!

pancho: A papírok aláírásakor mindenképpen találkoznunk kell. Gyere jelmezben!

vurugya: Szerintem az a legjobb, ha a postafiókunk ua., mint a domain-nevünk: irdjol. Minden másfajta írásmód csak félrevezetô lehet.

Közérdekű: Mégsem jó, ha nincs bevételünk, mert akkor mibôl veszünk retixnek SHIFT gombot?

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.11 0 0 417
Skacok!

Április 19-20. szintén jó. Ma meg holnap sűrű munka ígérkezik, de azután ismét szívvel-lélekkel az egyesületé vagyok.

phls!

Jó, ha tudsz, nézz más után! Várjuk az új tagjelölteket.

Szab

http Creative Commons License 2000.04.11 0 0 416
Nem, nem. Én a www.irtsdjol.hu -nál a helyesírási hibák irtására gondoltam, ugyanis itt szó volt arról, hogy ezeket gyomlálni kellene a neten, ha kell beépített ügynökök siserehadával.

Egyébként most egy kéziratot javítok a lektor útmutatásai alapján mágneslemezen, és az a véleményem, hogy nincs is olyan nagy baj a neten. Nekem nem az a feladatom, hogy javítsam a lektort, de amit kifelejtett, megteszem helyette, amit meg helyesről helytelenre javított, azt hagyom. A szerzők pedig mind tudományos fokozattal rendelkezők, és hát... Már nem fognak megtanulni helyesírni. Ettől még egy-kettő közülük egész színvonalas tanulmányokat ír.

Megjegyzem, hogy sok olyan hibára bukkanok, melyeket magam is elkövetnék, ha nem helyesírásellenőrzővel végezném ezt a szolgai munkát (a lelktor a papíron javított). Pl. a briliáns szót jómagam is 'brilliáns'-nak írtam volna stb.

Szóval:
www.irtsdjól.hu
vagy:
www.usdvagnemapad.hu

Cinizmusmentes javaslatokat nem tudok tenni, mert a Morphologic Helyeske nevezetű szoftvere már elvitte az Infantilitási Oscart.

Előzmény: phls (415)
phls Creative Commons License 2000.04.10 0 0 415
http: Nekem tetszik, csak hosszú, elég a rövidebb alak is. A másikat jegyeztesd be te, s cselekedj annak sugallatára!

vurugya: nekem jó az április 19-20.

http Creative Commons License 2000.04.10 0 0 414
Kedves phls!
Nem rossz a www.irdjol.hu sem, de szerintem, ha már nem tetszik neked - némi joggal - az irdjolegyesulet.hu , akkor javaslom a
www.irtsdjol.hu
domain nevet.
Előzmény: phls (405)
pancho Creative Commons License 2000.04.10 0 0 413
Bár interperszonális kommunikációba nem óhajtok -inkognitómat őrizve - lépni (ez a kibertér - cyber space - lényege), de tagdíjba beszállok. Javasolnám még a pályázatokat, ha valaki tud ilyet, bár ehhez lehet, hogy közhasznú alapítványnak kell lenni, nyílt elszámolással.
Előzmény: phls (412)
phls Creative Commons License 2000.04.10 0 0 412
retix: Az "irdjol" domainnevet megigényeltem (de gyönyörű szó!). Kétheti várólistára kerülünk vele, s ha senki nem jelentkezik érte, a miénk lesz. Az egyszeri regisztrációs díj 6000 Ft, a havi fenntartási 2000 (+sarc, gondolom). Úgyhogy reszkessetek, nyelvtörôk, tagdíjat kell fizetnünk! Tud valaki jobb megoldást?

Az AkH. maga a szabályzat (és szinte csak mutatványként egy kis szószedet), az MHSz pedig a hozzá kapcs. helyesírási szótár; ebben csak szószedet van, jóval bôvebb, mint a szabályzatban (de természetesen annak a szellemében készült).

Szabolcs: Nekem úgy tűnik, hogy Balázs Gézát Grétsy futtatja; én nem lennék boldog tôle. Szerintem maga Grétsy nem vállalná el, mert igen sok közéleti tisztsége, szereplése van. De ne legyek semmi rossznak az elrontója, próbáljuk meg! Nézek mások után is, jó?

Egyébként Bódi Zoltán adjunktus már hálón is nyelvművel, ld. http://emwac.bme.hu/nyelv/levelek.html. Az irányban is tettem lépéseket, hogy a Szabályzat jelenjék meg a hálón. Majd meglátjuk, mi lesz belôle.

Remélhetôleg új taggal bôvülünk, majd jelentkezik.

vurugya Creative Commons License 2000.04.10 0 0 411
Április 19, 20: vurugya Pesten. Nem lehetne akkor?
Jó lesz az irdjol.freemail.hu? Vagy taavirati stiilusban, hogy helyesiirasi hiba se legyen benne az eekezetek miatt:
iirdjool.freemail.hu
Vagy használjuk inkább a nemrég kísérletképpen létrehozott helyesen@freemail.hu -t?
Emlékein szerint Nemecsek a könyv kb. 55%-ában Nemecsek, utána 40%-ban nemecsek, aztán a végén kb. 5%-ban NEMECSEK. Ha már matekozunk, csak pszeudonemecsek lehet valaki emiatt, valamely P>0 valószínűséggel :)
Egyébként vurugya is kisbetűs lenne, de én sose lázongok miatta, mert én is unom néha már.
uRuyGva
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.10 0 0 410
retix!

Akkor Te Ernő kívánságát illetően vagy reciproknemecsek, a tények 1/reciproknemecsekkel egyenlőek...

Megvannak az egyesületi anyagok, egyelőre fájlban, majd kinyomtatom és tanulmányozom. Van tervben valami újabb live találkozó a közeljövőben? A jogász hölgy szívesen segít nekünk úgy általában is.

Szab

Előzmény: retix (409)
retix Creative Commons License 2000.04.10 0 0 409
Azért reciproknemecsek, mert ha jól emlékszem, szegényke éppen azt kifogásolta, hogy miért írták kisbetűvel, én viszont éppen a nagyot fogásolom ki. :-)
Másold többen.
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.10 0 0 408
Kedves retix!

Caps Lock sem volt? Ha nem, újabb megoldási kísérlet: Alt+82. :-) Elfogadom, nem leszel többet nálam nagybetűs, semmilyen körülmények között... Ne is kérd... :-)
Miért reciproknemecsek? Éppen hogy nemecsek, nem?

A könyv most is itt hever a táskámban. Egy példányban elkezdem másolni ma.

Szab

Előzmény: retix (407)
retix Creative Commons License 2000.04.10 0 0 407
Kedveseim! Azért alakult ki a retix, mert Soha Nincs SHIFT a gombkészletemben. :-) Tehát egy reciproknemecsekként (mértékegysége 1 rN) hadd legyek már csupa kicsi.

phls: nem időm nincsen, hanem ismeretem és összeköttetésem abban a kérdésben, hogy hogy lehet azt a címet megszerezni. Segítenél? + utána kell keresni egy szolgáltatót, talán ebben már tudok lépni.

Az alapító ülést nyilttá tehetjük, jöjjenek nagyvadak (pl. Szarvas Hiba vagy Huba, nem emlékszem a névre).

HáEsz: Az a könyv engem is érdekel.

Mind: Valaki nem tudja vurugya kérését teljesíteni? Hogy hogyan lehet a MHSZ (ez nálatok AkH) copirájtját megszerezni, hogy netre rakhassuk?

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.10 0 0 406
Kedves phls! (Remélem, jól írtam a kezdőbetűt...)

Ezek szerint kapitális nagyvadat ejtettem el? Szívesen megosztom bárkivel a gereznát (fénymásolat stb.).

Egy ismerősöm javasolta, hogy valami nagy nevet is be kellene venni, akár már a kialakulás fázisában. Nem vitatva Andrassew Iván nagyságát, esetleg Grétsy László, Balázs Géza??? Van rejtvénykészítő ismerősöm, aki az Édes Anyanyelvünkbe dolgozik, és valószínűleg tud segíteni, ha kapcsolat kell pl. Grétsyvel. Az alapító közgyűlésre viszont mindenképpen kellene hívni egy-két nagyvadat is.

Szab

Előzmény: phls (405)
phls Creative Commons License 2000.04.10 0 0 405
http: GirondE, s akkor girondista vagy; különben csak [girond] megyei. Egyébként: szerintem elég lenne: www.irdjol.hu. Viszont tényleg ne késsünk le róla.

Úgy nézem, végérvényessé vált az Írd Jól Egyesület név. Retix, ha te is így látod, cselekedj gyorsan, le ne foglalják. Ha nincs idôd, szólj, akkor megteszem én.

Az álnevek kisbetűs írásáról folyt már parttalan vita a Magyarulezben. A levél elején megszólításként elmegy, ha ragaszkodik hozzá a tulaj, de a szöveg belsejében nagyon zavaró. retix, ilyenkor is ragaszkodsz hozzá, vagy lehet úgy, mint az elôzô bekezdésben?

Szabolcs: A HTT-re én is vadászom, csak még nem sikerült lônöm. Sajnos, régen megszűnt már a Nyomdaipari Egyesülés.

vurugya: Hajrá!

Beszéltem Andrassew Ivánnal, örömmel támogat minket. E héten is tart elôadást a Független Médiaközpontban, s megemlíti a tevékenységünket. Az Elender-klub honlapjára elhelyez egy logós linket a miénkre, mihelyt meglesz. Egyebekrôl meg még törjük a fejünket. Úgy érzem – errôl nem beszéltünk, szóba se hozta –, hogy illenék egy "Támogatóink" oldalt is létrehoznunk, s ott viszonoznunk minden ilyesmit.

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.10 0 0 404
Kedves retix!

Mondatkezdő szóként nem tehetek mást becses retixségeddel, mint hogy nagy kezdőbetűvel írlak. Ezután mindig kapsz valami jelzőt (viselkedéstől függően :-) ), és akkor kisbetűs leszel, ígérem...

Isteni könyvet vettem pénteken egy antikváriumban: Helyesírási és tipográfiai tanácsadó (Nyomdaipari Egyesülés, Budapest, 1971). A könyv célja az, hogy olyan helyesírási problémákra adjon megoldást, amelyekre sem a helyesírási szabályzat, sem pedig a Helyesírási szótár nem szolgál egyértelmű eligazítással. Található benne szójegyzék, kémiai elnevezések, magyar állatnevek, földrajzi nevek általában, Magyarország természeti földrajzi nevei, országnévjegyzék, idegen földrajzi nevek, továbbá helyesírási szabályokat magyarázó cikkek, szedési, tipográfiai, korrektúrázási tanácsok. Szép magyarul: rulez és cool! :-)

Egyesületi cuccok folyamatban!

Szab

Előzmény: retix (398)
http Creative Commons License 2000.04.08 0 0 403
Most megsértődtem. Duzzogok. Miért nem vagyok építő? Egész éjjel az Egyesületért aggódtam, és csak forgolódtam az ágyban, nehogy egy URL-bróker lefoglalja a
www.irdjolegyesulet.hu nevet.
Különben ez nem egy rossz topic. A Rajk László topicról érkezvén (3 seduxen-nel) egy oázisra leltem.
vurugya Creative Commons License 2000.04.08 0 0 402
A név jó, bár ha a http által javasolt névvel tértek vissza a találkozóról, akkor is rábólintanék, mert az is jó. Én vállalnám az általatok mondott nevű freemail-fiók létrehozását és rendszeres működtetését, jelszavának elküldését mindenkinek. Nem tudom, lehet-e így részt vállalni, ha lehetne, én a szervezet partizánja és előkóstolója lennék leginkább. A partizánság azért, mert a minap kipróbáltam, milyen az, ha néhány hibás honlap webmesterének levelet küldök. E célból létrehoztam a helyesen@freemail.hu címet, és levélküldés után vártam, odaanyáznak-e. Nem! Három udvarias köszönőlevelet kaptam. Előttünk szép jövő.
vurugya

http Creative Commons License 2000.04.07 0 0 401
Bocsássatok meg! Már mondtam, hogy Girond megyei vagyok. Hagyjatok békén. Én félek.
Előzmény: phls (400)
phls Creative Commons License 2000.04.07 0 0 400
http: nem voltál valami építô. Tk. az új névötlettel vagy magukkal az egyesület céljaival nem értesz egyet?

Mindenkinek: nekem tetszik az Írd Jól Egyesület, elfogadom.

Szabolcs: elkövetett hallatlan bűnödet mérsékli, ha a jogásznô csinos. :-)

laczi Creative Commons License 2000.04.07 0 0 399
Hosszú életet kivánok ennek a topicnak. Eddig csak olvasgattam, hozzászólni nem mertem, mert technikai nehézségeim vannak az ékezetes betükkel. Ha akarjátok, igy is megértitek.

Nem helyesirási kérdés, de ti is használtok olyan -- a vizcsapbol is folyo -- divatszavakat, amelyek hibás képzödményei nyelvünknek. Ilyen a

m e g m é r e t t e t t e t é s

helyesebben -- legalábbis nyelvérzékem szerint -- megméretés. A legszivesebben ezt se hallanám egy-két évig, mert már nagyon unalmas.

Jo hetveget mindenkinek.

laczi

retix Creative Commons License 2000.04.07 0 0 398
OffTopic
retix, b+!
OffTopicOff
Előzmény: Hatvani Szabolcs (397)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.07 0 0 397
Retix!

Támogatom az elnevezést (főleg annak tudatában, hogy mit küzdöttünk és távozásom után küzdhettetek...)!
Hátrahagyott kifizetetlen fogyasztásom rendezését pedig köszönöm, mikor rájöttem, hogy mit tettem (illetve nem tettem), süllyedtem is a föld alá (metróhoz menet, a mozgólépcsőn... :-) )...

Szab

Előzmény: retix (396)
retix Creative Commons License 2000.04.07 0 0 396
http:
Tudod, mi az a bullshooting?
A brainstorming által felszínre hozott esetleg jó ötletek fenékbefúrása, szilánkká forgácsolása, a jobbító szándék nélkül! :-) Viszont része kell, hogy legyen minden ötletnek! (A puding próbája az evés...)
Írd Jól Egyesület
A tegnapi 1+ 2 fél spagetti mellett elkövetett első pregyesületi összejövetelnek sarkalatos kérdése volt, hogy mi legyen a nevünk. Alapvető nézeteltérés volt a jelenlévők - és ennek nyomán az általuk képviselt, lélekben megjelenő tagtársak - között abban, hogy 1) minél hivatalosabb nevünk legyen vagy 2.) vihetünk-e ebbe valamilyen játékosságot?
A névválasztás azért volt nehéz döntés, mert úgy éreztük, hogy a "helyesírás" vagy "nyelvhelyesség" kategóriák névben történő viselése egyben korlátozza is céljainkat/szándékainkat. Éppen ezért olyan nevet válastottunk, amelyik átfogóbban jelzi, hogy mit akarunk. Azt, hogy mindenki jól írjon, és jól írja. Ebbe minden belefér. Persze jogos a kérdés, hogy miért a tegező forma? Nos, ebben véltük felfedezni az internetes közegre utalást, mert a névben nem akartunk "internetes", "elektronikus" "net" stb. szavakat használni.

Az egyesületi forma tűnt egyelőre legjobbnak, az alapító okirat és alapszabály mintájának beszerzése HáEsz feladata. A Gyehenna rovatot (gyakori hibák) első összeállítását Mr. Prof. vállalta, phls pedig az udvarias egyenszöveg elkészítését kapta határidős munkájának. (Határidő: húsvét).
Kérem, hogy a t. tagtársak koncentráljanak az Írd Jól Egyesület névre, elfgadható-e, vagy éppen azonnal újat javasolnak, kérem, hogy a névjavaslatoknál egy kis indoklást is feltétlenül adjanak! Na, most ennyi.

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.07 0 0 395
Kedves phls!

Azért nem hívtalak vissza a szakadás után, mert akkor a lényeget megbeszéltük, majd folytatjuk itt meg ott.:-)

OFF
Professzor, retix! Szalasszatok egy levelet a mobilszámotokkal, kérlek!

Szab

Előzmény: phls (393)
http Creative Commons License 2000.04.06 0 0 394
Jézusom! Én félek. Szerintem nem jó a névválasztás. Helyesírási Hírszerző Szolgálat. Ez jobban cseng. Még szerencse, hogy mióta megnyílt ez a topic, megszerveztem a Szabad Helyesírók Földalatti Mozgalmát. Annyit elárulhatok, hogy a részvevők már készítik az alternatív helyesírási szabályzatot. Például a pizzát pidzának is lehet majd 'jól' írni.
Még szerencse, hogy Kámenyev elvtárs javaslatára beépítettünk közétek egy elvtársunkat.
Előzmény: phls (393)
phls Creative Commons License 2000.04.06 0 0 393
Mindenkinek:

Összeröffenésünknek egyik gyümölcse új névjavaslatunk: Írd Jól Egyesület (retix találmánya, ô bôvebben/jól ír majd róla). Mr. Professzorral új tagunk van. Néhány feladatot kiosztottunk (hagytunk még a többieknek is):

Hatvani Szabolcs: jogász megfűzése, hogy minél olcsóbban megússzuk az egyesület alapítását.
retix: a honlap karbantartása, különös tekintettel a névválaszték aktualizálására, s azon belül nagyarányú csökkentésére.
Mr. Professzor: a diákjait uszítja az internetre – több (háló)szem többet lát.
phls: kidolgozza a szabványszövegeket, megkeres néhány potentátot.

OFF Szabolcs: rendes voltál, hogy hívtál, de megszakadt a vonal. ON

http Creative Commons License 2000.04.06 0 0 392
Ne felejtsd szavad! Sor kerülhet rá. Én azon vagyok....
Előzmény: Tova Szilárd (386)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.06 0 0 391
Vurugya!

Vidéki vagyok (Fülöpszállás), de 1991 óta Budapesten élek...

Szab

Előzmény: vurugya (390)
vurugya Creative Commons License 2000.04.06 0 0 390
Jó a Szabolcsnak el tud Szab-adulni egy estére, pedig úgy éreztem eddig, ő is vidéki...
váróvuru
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2000.04.06 0 0 389
Kollégák!

Come hell or high water (van erre valami hasonló hangulatú magyar kifejezés?), én is ott leszek!

Szab

Előzmény: Mr. Professzor (387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!