Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Ha van valakinek kéznél eszköze, nézze meg az Androméda ködöt, ma szabad szemmel is gyönyörű. Én a nagy kapkodásban eltörtem az állványom lábát:( A Hold se rossz, de a Cygnusban a Deneb, és a Lyraban a Vega is gyönyörű fényes.
Mert erős volt a háttérgradiens és baromira nem volt sehol homogén a képek között semmi. Nagyon sokáig tartott, míg minden panelt ki tudtam úgy pucolni, hogy ne legyen intenzitás hullámzás.
Andromeda-galaxis 5 paneles mozaik (hogy a szélén levő, általában a képekről kihagyott objektumok is látszódjanak). Két hónapig készült, nagyon sok ég alatti idővel, ennek ellenére majdnem feladtam, mert elsőre nem tudtam az illesztést megoldani.
4 láb: DTR : ez vezérli az erősítő tápfeszültségét; ha magas szint van rajta,akkor az erősítő tápfesz csökkentett értékű.Ennek akkor van jelentősége,ha perc nagyságú az exp.idő.Ilyenor a chip melegedés már látható zajt okoz a képen.
7 láb: RTS: kép kiolvasás vezérlés; ha magas szinten van,tiltja a CCD olvasást.
Szóval mind a két bemenetet kell vezérelni.
A Guidemestert ennek megfelelően kellene beállítanod.
Egy másik lehetőség,hogy kikötöd a 4-es lábat a csatlakozóból. A vezetéshez nem kell perces long. :-)
Átnéztem az SPC doksikat. Arra ne emlékszem,hogy a Te kamerádban volt-e erősítő fesz kapcsoló beépítve. Szét kellene kapnod a soros csatlakozót és megnézni,hogy hány vezeték van és a csatlakozó melyik lábára van bekötve.
Arra kellene már csak megoldás, hogy az LE is elinduljon. Mert azt csinálja a guidemaster alatt, hogy kamera kép van DTR alatt 0 sec-nél, ennél nagyobbnál már csak fekete kép.
DTR + invert-nél 0 sec-en csak fekete kép van, viszont ettől nagyobb exposure time-nál van kép, de nem változik, világosodik ha emeled az időt, pedig ugye kellene, hogy egyre jobban beégjen.
RTS illetve RTS + invertnél sem o secen sem más expo időnél nincs más csak fekete kép.
Tehát úgy tűnik, DTR-en kommunikál (XP alatt már nem emlékszem, hogy volt, de valszeg itt is a DTR volt a nyerő) csak valamiért vagy nem kap infót a camera, hogy csinálja a >0 secnél képet és csak kiolvassa, hogy nincs kép azaz fekete frame van csak, vagy megcsinálja a képet a hosszabb expóval csak nem tudja kiolvasni ezért bead egy fekete framet, nem tom. Vajon létezik olyan, hogy XP soros emulátor win10-re? :-DDD
Létezik USB - RS232 átalakító. Nézz szét a NET-en.Szerintem menne vele. Kipróbálni nem tudom,mert nálam win 7-nél befejeződött a winfos. Most berátkozok a Linux rendszerrel.