Keresés

Részletes keresés

Kiskertész Creative Commons License 2007.02.26 0 0 831

Ma megérkezett a mag. Köszönöm szépen! :)))

Mikor vessem el? Edénybe, vagy rögtön ki, a helyére?

Előzmény: alsotekeres (797)
ruborits Creative Commons License 2007.02.26 0 0 830

nagyon jók ezek a lapok:)

ennél többet én se tudok róla mondani. ki kell próbálni nekem nincs tapasztalatom csak ismertem hogy van ilyen és feldobtam mint ötlet.

örülök hogy ennyi érdeklődő volt.

aki teheti készítsen környezetbe illeszthető és nagyon kreatív dolgokat lehet belőle készíteni.

Előzmény: tücsökmadár (828)
alsotekeres Creative Commons License 2007.02.26 0 0 829
Szia! A nevem csak véletlenül lett alsotekeres. Mire észbekaptam, hogy ez zavaró lehet, már késő volt. Egyébként Dorogon lakom.
Előzmény: ruborits (824)
tücsökmadár Creative Commons License 2007.02.26 0 0 828
Előzmény: Flanell (827)
Flanell Creative Commons License 2007.02.26 0 0 827
Kertes házban lakom.
A "látványos" megoldások híve vagyok, ezért normál méretű sziklakertben gondolkodtam, de ahhoz valami(ke)t ki kellene irtani, hogy hely legyen.

Azért én is szívesen olvasnék a tőzegbetonos megoldásról, esetleg képekkel. Mit lehet tudni...
Előzmény: ruborits (822)
tücsökmadár Creative Commons License 2007.02.26 0 0 826
Te már készítettél ilyen hypertufa edényt? Légy szíves írd le  a saját tapasztalataidat! Én már egy éve tervezem, de nem mertem belevágni, de idén szerintem itt az ideje!
iberis Creative Commons License 2007.02.26 0 0 825
Örülnék, ha leírnád a tőzegbetonos megoldást !
ruborits Creative Commons License 2007.02.25 0 0 824

ez gyönyörű. kicst megértem a családtagjaidat:)

már régóta meg akartam kérdezni a nevet miatt. a faiskolába dolgozol?

Előzmény: alsotekeres (823)
alsotekeres Creative Commons License 2007.02.25 0 0 823
Ilyen kőtálas megoldásra mindig fájt a szivem, de a család szerint már így is túl sok sziklakert van a kertben :) (Három oldallal lentebb - 731-ben van két kép a két nagyobb részről.) Ráadásul a kert másik felét a cserepek foglalják el (ez a gyűjtemény)
ruborits Creative Commons License 2007.02.25 0 0 822

hely? hát bizony komoly dilemma. két végletet nehéz megoldani: a nagyon kicsi és anagyon nagy sziklakertet.

kertes házban laksz? van teraszod?

az asztali kert, vagy kővályú a te lehetőségeidnek leginkább megfelelő.

olcsó szép és többet rejt magában mint hinnék.

elkészítése: vagy veszel 1 kőedényt minél szélesebb és laposabb legyen vagy készítesz magadnak úgynevezett tőzegbetonból ezt két kartondoboz között el lehet készíteni ha érdekel részletesen leírom.

az alul lukas kőedények ideális helyet biztosítanak a sziklakerti növényeknek, persze igen arpó leolmó növények közül választhatsz de ez így is gyönyörű tud lenni.

ha a kőedények oldalát trágyával összekevert vízzel leöntöd moha fog az oldalán képződni mintha nagyon öreg kőedényt használtál volna.

a lehetőségeknek csupán a harártalan fantázia szabhat határt:)

Előzmény: Flanell (820)
Island* Creative Commons License 2007.02.25 0 0 821
Az én sziklakertemben kivirultak a hagymarium-os törpe iriszek....:)
Egyik kankalin is nagyon beindult...

Flanell Creative Commons License 2007.02.24 0 0 820
Nagyon okos gyakorlati tanácsok, ilyet még nem is olvastam itt.
Kár, hogy nincs helyem sziklakertnek. (Pedig szeretnék, már csak azért is, mert az ismerőseimnek rettenetesek vannak, és jó lenne bebizonyítani, hogy én ehhez /is/ jobban értek. :)
Előzmény: ruborits (815)
Flanell Creative Commons License 2007.02.24 0 0 819
Hát ez igaz.
De a fehér azért veszélyes, én nem merném.
Előzmény: alsotekeres (814)
bruncsi Creative Commons License 2007.02.24 0 0 818

akkor a jövő héten én is belevágok.majd gondolok rád:)

Nagyon jók a képek ruborits,teljesen lenyűgöz.

A páfrányos-mohás dologhoz én is kedvet kaptam.Jó ötlet.Ha szerzek még követ,megpróbálom:))))))))

Előzmény: iberis (809)
ruborits Creative Commons License 2007.02.24 0 0 817

apám vitt mindig magával túrákra mióta az eszemet tudom ő geológus, földmérő ezért kezdte el.engem a növények fogtak meg.

mikor sziklakertet építek utánzok méghozzá ezeket a nönyénytársulásokat akarom leutánozni a sziklakert alján több víz gűlik össze mint a tetején ahogy a hegyekben is.

perzse ezt a szédítő kilátást nem tudja visszadni a szklakert de én akárhányszor sziklai növényt látok már látom lelki szemeim előtt az előttem tornyusoló hegyeket.

ha szeretnétek tudom képeket felrakni bőven Magas-Tátra, Tirol.

az utolsó képen 1 húsevő nönvény van a Pinguicula alpina, hízóka.

ruborits Creative Commons License 2007.02.24 0 0 816

engedjétek meg hogy kis sétára híjlakak beneteket.

a Helyszín a Dolomitok 3000es csúcsai között van (tavaly 1 hetet tölöttem ott)

ez a fenyők hegin övények vidéke. ahol az ember szabadságérzetének és a szélnek:) semmi se szabhat határt.

fontos tudnunk ha sziklakertet építünk hogy az oda ültetett növényeknek pontosan milyen igénye van.

a hegyi rododendron pédául savas közegben érzi jól magát állandó nedvesség mellett.  a hegyi mák  szárazatt köves helyeket kedvel.

ruborits Creative Commons License 2007.02.24 0 0 815

a kertben 3 igazán nagy kutya van a macskáknak esélyük sincs csomagokat lerakni. Kis kerítéssel vettük körbe a területet a kutyák illemvől nem mennek át rajta:)

de komolyan a macska szerintem (a helyébe) a leglazább A laza földet választja erre a célra az előkertben kialakított rózsás levedulás fenyőkéreggel takart területe ideálos. De ha mégis odakapar.....

a gyomlálás: a terület földjét magam vittem a helyszínre mivel nagyon drága a jó termőföld pláne a sziklakertföld ezért magam készítettem keveréket a felső kb 15cmre.

2 rész kerti föld, 1 rész komposzt, 2 rész apró kavics építkezésből. ezt összekeverem majd 1 vaslapra rakom amit téglákkal emelek meg és alágyújtok.

öntözőkannával vizzel meglocsolom. a víz a meleg hatására gőzzé alakul és sterilizálja a közeget. addig teszem így a vaslapra a földet míg el nem fogy. ezután zsákokba rakom és sziklaketi keverékként (árat nem mondok) beépítem.

így kihagyom a földkészítőket a buliból(haszon az enyém) tudom hogy gyommentes ( ha én tartom fenn a területet előre gondolkodok) erre rámaegy a kavicszúzalék a növényeket persze beültettem előtte kicsit meglapogatom lapátháta cipőtalpa és kész. salggal kis nyomással meglocsolom hogy a kő színe kijöjjön.

ha mégis kikelne valamilyen elszánt gyom (az ilyen megérdemelné hogy élnen:) akkor ilyen mosószerek kispiccelésére alkalmas kézi porlastóba gyomírtót öntök és szélgyendes időbe célzottam gyomokra spiccelem.

a mulcs kb 3 évig betölti funkcióját utánna felülterítés javasolt, de nem veszik kárba hosz a talaj szerkezetét a sziklakerti növények számára kedvezőbbé teszi.

a sziklakerti nönyények a gyökérnyakuknál nagyon érzékenyek ide érdemes kavicsot tölteni föld helyett.

1 nagyon érdekes területe van még a sziklakerteknek amit né szívesen kipróbálnék.

ez a szé szaki fekvésű árnyékos oldalon lehetne megépíteni sziklaszurdok néven páfrányok mohák árnyékiak vízesés kis ülőhely. minha 1 sűrű erdőben patakot találnánk:) majd 1szer

Előzmény: Flanell (813)
alsotekeres Creative Commons License 2007.02.24 0 0 814
Természetesen a múrvát is frissíteni kell időnként, de sokkal jobban bírja, mint a mulcs. A gazolásnál rákerült földet viszont az eső, locsolás ált. visszamossa a kövek közé.
Előzmény: Flanell (813)
Flanell Creative Commons License 2007.02.24 0 0 813
3 cm már tart valamit.
De azért ha ültetnek valamit, vagy kihúznak egy gyomot, vagy a macska odahelyez egy aknát, már vége. Piszkosnak fog tűnni a fehér, csak a baj lesz vele.
Előzmény: ruborits (812)
ruborits Creative Commons License 2007.02.23 0 0 812

3 cm vastag mosott fehér kavics mulcs. véd a gyomoktól nevseséget tart. nem mosódik le mert finoman beledöngötlem a tajalba. tavasszal gyomírtózok a kertben csinálok képet, elvileg ugyanilyennek kell lennie.

Előzmény: Flanell (811)
Flanell Creative Commons License 2007.02.23 0 0 811
Az a fehér macskaalom csak addig tart, amíg a megrendelő fizet, nem? :)
Amúgy az elrendezés tényleg jó, nem a sziklakertek túlnyomó többségénél mexokott építkezésitörmelék-jellegű.
Előzmény: ruborits (810)
ruborits Creative Commons License 2007.02.23 0 0 810

szia!

végra taáltam 1 képet. hozzáteszem diák vagyok úgyhogy csak néha dolgozok, és eddig csupán kb 8 sziklakertet építettem. a legnagyobb korlátozóerőm a legyen kész 3 nap múlva és ahozzd ki ennyiből.

ha jól meg szeretnénk építeni a sziklakertet akkor ősszel talajmunka kövek elhelyezése, tavasszal növények. én eddig ezt még nem tudtam megoldani.

a csöppnyi előkertbe tó és sziklakert kellett. hát ezt tudtam kihozni belőle. a kép jobb szélén túl van 1 csüngő barkás fűz, valamint a 'forrás' amiből kis patakocskán kerül a víz a (hát hogy is nevezzem) a kis tóba, madáritatóba. 

Előzmény: Encsi84 (774)
iberis Creative Commons License 2007.02.23 0 0 809
A kert egyéb részeiről már igen, a sziklakert rendbetételét a jövő héttől tervezem.
Előzmény: bruncsi (806)
Kiskertész Creative Commons License 2007.02.22 0 0 808
Én ma délelőtt kezdtem el, mert annyira kihajtott néhány növény, hogy félek, megsértem őket, ha sokáig várok a szárazak eltakarításával. A rigók már nagyon hajtják egymást. Talán már nem lesz nagy tél. Remélem, ők legalább tudják. Talán kicsit jobban, mint a meteorológusok:)))
Előzmény: alsotekeres (807)
alsotekeres Creative Commons License 2007.02.22 0 0 807
Én még nem.
Előzmény: bruncsi (806)
bruncsi Creative Commons License 2007.02.22 0 0 806

Sziasztok!

Ti már eltávolítottátok a száraz leveleket és elöregedett hajtásokat a sziklakertből?

Nem tudom eldönteni,hogy kell-e még tartanom a fagytól.Alulról már régen előbújtak az új hajtások,és szebben tudnának fejlődni,ha nem lenne felettük semmi....

mitévő legyek?

tücsökmadár Creative Commons License 2007.02.19 0 0 805
Tehetnél fel róla képeket!
Előzmény: kertész Dóri (802)
kert* Creative Commons License 2007.02.18 0 0 804
Köszönöm javaslatod egyedül a cserepes megoldást nem tudom alkalmazni mert már sok növény évekkel ezelőtt került kertembe némelyikből egy egy marékkal ma néhol négyzetméterek vannak. Csak az idő kiszámitattlansága miatt nincs csak itt ott ültetve.
Egyébként látszat az , hogy van hely de valóságban ott is sok évelő bujkál még a föld alatt.
Előzmény: kertész Dóri (802)
Island* Creative Commons License 2007.02.17 0 0 803
Már megtettem! :)
Egyébként már csináltam egyet tavaly is és jól "működik"....a mostani magasabb lett, nemcsak zöldhulladék van benne, hanem föld is rétegesen. Emiatt stabilabb a belseje. A zöldhulladékot nem komposztálási clzattal tettem abelsejébe, hanem azért, hogy "eltüntessem". A kertben már több komposztáló-gödröt ástam, mostanra betelt a szabad helyek lehetősége, így más módot kellett találni a zöldhulladék eltüntetésének. Ha egy kicsit megsüpped, az sem lesz gond....
Előzmény: kertész Dóri (801)
kertész Dóri Creative Commons License 2007.02.17 0 0 802

Szerintem van ott még hely! Szedd le a köveket, /én igy tenném/ és a jobb oldalra huzd el a földet, de ne a kupac egész hossszába, csak kb. a felétől. Legyen kicsit lankás.

A ház felöli rész legyen a legmagasabb, és kicsit lejtetném "magunk" felé. Legyen benne kis vizszintes rész, és mielőtt elülteted a növényeket, cserepestől tedd oda ahova gondolod, és igy könnyebb variálni. Ez tapasztalat! Én is sokat kinlódtam, mire nagyjából normális lett. Még most sem tökéletes!

Előzmény: kert* (765)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!