A helyzet változott de nem tudom mitől. Persze nem lett jó.
Most nem írja az audio hibát. Probáltam változtatni itt is ott is a beállításokat és már nem tudom mi miért történt. Azt nem említettem hogy telepítettem az ASIO4ALL alkalmazást és lehet hogy ott sem volt jó a beállítás. Kihúztam a midi kábelt a pc-ből utána visszadugtam de akkor már nem ismerte fel a pc . Ezek után vezérlőpultban töröltem . PC újraindítás után felismeri újra a midikábelt. Talán segít ha most leírom hogy állnak a beállítások.
Egy korszerűbb PC-re váltottam és már nem tudom összekötni a PC-ét a billentyűzettel. Az alaplap asus h81m-a integrált hangkártyával usb csatlakozással.
A régi midi kábel helyett vettem egy Kínai violinkulcsos emblémával ellátott usb-midi csatlakozót. Win 7 64bit oprendszer felismeri az usb-midi kábelt.
Resaon5-öt telepítettem a gépre ami szól de billentyűzettel nem kezelhtő.
Reason indításkor hibát ir az audio beállításoknál.
Lehet, hogy már volt hasonló kérdés, de nem találtam semmit azokon a lapokn, amit eddig visszaolvasgattam...
Lecseréltem az XP-t Win7-re és most a Live! kártyát a Win7 nem hajlandó telepíteni. Utánanéztem a neten és ez így egy létező probléma, mivel a Creative nem támogatja már ezt a kártyát. Én a kártyát arra akarom használni, hogy a MIDI-t lejátssza és mellette fel tudjam venni a gitártémákat.
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen kártyát (belső vagy külső) javasoltok az alsó közép kategóriában, ami:
- működik a Win7-tel
- MIDI billentyűzetet rá tudok kötni
- Sonar 8.5 képes használni
- és esetleg hajlandó SoundFont-okat kezelni (mondjuk ez elég jó lenne, mivel van egy csomó SF-em)
Nem szeretnék többet köülteni mint mondjuk 10-25 ezer forintot.
Egy ismerősöm felvetésére beugrott hogy a nevezett problémára volna 2 suszter megoldás. (elegánsabb ötleteket azért még várok!)
1) Cubaseben 0-ssá alakítom az SMF-eket, majd külön sávokra teszem egyenként időben eltolva és egyénileg más-más Sound Font készletet hívok be VSTi-ként nekik. Ez persze erőforrásigényesebb a Cubasezel a nyakában külön is.
2) Merge-lem az SF2 bankokat és azt beállítom egy kompatibilis lejátszónak (pl. Spider Player)
Talán az utóbbi elegánsabb, feltéve ha nem gigásak az SF2 fájlok önmagukban is! :(
Tudtok olyan lejátszó progit pcre mely hasonló mondjuk egy winamphoz tehát van lejátszási lista ablaka amibe midiket be lehet húzni és az okossága az lenne, hogy mivel ezek a midi fájlok egyéni hangminta készletekre hangszereltek SF2 formátum alá, az egyes midik automatikusan hívnák be a saját SF2 bankjukat is hogy helyesen szólalhassanak meg? Tehát semmi GM szabvány meg hasonlók...
Az Integrában ha jól tudom a SuperNatural készlet alatt profi új akusztikus cuccok és Jupiter 80-ból rengeteg szinti hang található, szerintem minden benne van amit keresel. Ha Pesten jársz, tévedj be a Roland Zenegalériába és ott meg is tudod hallgatni, sőt be is mutatják értő kezek. Mellesleg a gépkönyvből is sok minden kiderülhet. http://www.rolandus.com/products/details/1245/support/
A PC-s zenélés a minták valósághűségében messze felülmúlja a mai szintik belső hangmintáit is. Gondold el, csak nagyzenekari vonós, fúvós szekciókra több 10 giga területet áldoznak, az ütősökről nem is szólva. Ugyanígy zongorákra, basszusokra is léteznek gigantikus mintacsomagok, ezek a legapróbb frazírokat is képesek visszaadni bizonyos határokon belül. A dinamikával viszont sok esetben gond van és komoly DAW szükséges, ha csak ezekkel akar valaki dolgozni, viszont kiegészítésnek már lehet egyszerűbb audio interfacekkel is mondjuk úgy a 100 ezres árhatár alatt munkálkodni, attól függ mi a cél. Egyedül talán ma szintik közzül a Yamaha Tyros 5 kezd profibb, artikulációkkal támogatott hangzásokat produkálni, de ára is van jócskán.
Egy ma már olcsóbb használt sampleres workstationnel, mint az M3 vagy esetleg egy Triton Extreme viszont kézreállóbban tud szerintem egy zenész bárhol, külön cuccolás meg sallang nélkül, ami a PC-hez laptophoz kell, megmozdulni. Én nézem mindig a praktikum, kényelem, komplexitás tényét is. A Yamahának is van ide megfizethető, elérhető dolga a Motif ES vagy XS, mely kapacitásban megfelelő napjaink elvárásához sampler téren is. Sajna az Esi samplerek, bár nagyon jó a megszólalásuk, lassúak, kis kapacitásúak. Bár vannak akik megoldják a flash memóriával való feltuningolásukat és az említett Hammondos projektet én is ismerem, meg aki elindította is, oda azt kell mondjam az doszt elég, mert egy dologra be van járatva és nekik nem is kell több. Viszont van Tritonra is ilyen megoldás és szerintem nem marad alul ott sem a zenész hangzásban. Mindennek előnye hogy a billentyűvel kézreállóan helyben van minden vezérlés, nem kell a rackben macerálni a samplert, meg ott a touch display is, úgyhogy ezért preferálom ma már a workstationöket azokkal szemben.
Ilyen vasak itthon is fellelhetők a hirdetésekben, de azt kell mondjam én igen baráti feltételek mellett jutottam most egy M3 61-hez hála Istennek! :) Persze a 73-as plusz egy oktávja nekem is jobban ízlene, de modulként bármihez odarakhatom midivel. A 88-as verzió szerintem itthon nem nagyon pörgött, s a többi sem annyi mint pl. Triton vagy Motif, hamar leálltak a gyártásról. Ebayen lehet azonban külön is látni M3M árverést, ami a modul része, s elvileg ezekhez külön lehetett a billentyűt is rendelni anno Expander címszó alatt, azt azért nehezen hiszem hogy egy 88-as Expandert bárki is árulna önmagában. Az enyém én is másod manuálnak akarom használni egy kalapácsmechanika mellett, ha meg meg kell mozdulni vele olyan kombinációban tudom magammal vinni, amire igény van, vagy zongora vagy szinti, így egyre megy. :)
Hát igen....lehet, még akkor így is az Integra a leggazdaságosabb megoldás.
Ja! Vajon benne van a Groovebox-okból ismerős TB303, TR-808 és 909 vonal is? Esetleg a Juno, Jupiter időszak is? Vagy csak külön bővítőn?
Pótkérdés: ugyanez min van pl. az SR-JV80 kártyáin? Rajta van valamelyiken? Pl. Drums and bass, vagy a Dance, esetleg House-kártyákon?
Az utolsó szakasz ömlengésének meg az a lényege, hogy ugye én befejeztem a hardver-samplerekkel, de lehet, a PC hangkártyával meg pluginekkel sosem lesz ugyanaz a minőség.
Persze, M3-at én is szeretnék (tényleg, mennyiért is lehet most ilyet lőni? Nekem min. a 73-mas verzió kellene, de a 88-kalapácsos lenne az igazi), vagy a rack????
Akai samplerrel jól járhattál, nekem nem volt, csak EMUm - azért megjárta az is.
Szóval a kérdés: van-e ma még bárhogy is létjogosultsága egy jobb hardware (pl. rackes) szemplernek?
Tudom, igen, mondjuk színpadom, de én ott pont nem használnám.
Az én ESI2000-met egy Hammond-os pasi vette meg, csak Hammond-emulátornak (!) használja élőben....hmmm...
A kis Akai pedig nyilván a márka nagy samplereinek örökségeként korrektül mintavett vintage hangokat ad egy dobozban - remélem....
Én vmikor jegyzettömbben írom, vagy itt és CTRL+C, csak van mikor elfelejtkezem erről a bugról.
Az Integra egyáltalán nem drága, ha pl az említett Fantom XR-t nézzük, abba 6 SRX megy. Az meg most hogy 120 körül megy az ára önmagában több a modul nélkül, mint az Integrával 12db SRX, az XV5080 készlete és a SuperNatural rész. Egyetlen hülyeség benne, hogy virtual slotokat használ, tehát nem tudsz egyszerre 4-nél több SRX ROM-ot aktiválni, ráadásul ez is mind ugrik ha a SuperNatural dolgok közül is akarsz vmit használni. :(
Az utolsó bekezdésedből nem tudom kihámozni mit szeretnél kérdezni. A lényeg hogy én is adom el az Akai samplerem, most hogy itt az M3.
Hello djuice, köszi a hozzászólást - igen ez a vacak a timeout-jaival már engem is megszívatott...:o(
Word-ből emelem át a szöveget már 1 ideje, mert nagyon frusztráló, ha a nagynehezen összehozott mondandód elszáll...
OK, Integra, ezen már én is agyaltam, de még borzasztó drága - használtan is, dehát ki a fene adja el, ha már megvan?
Az alját 800 font körül láttam Ebayen (még 3 kiló alatt...), ennyit tutira ér is.
És ha igaz, hogy minden fontosabb elődből tartalmazza a hangok javát....akkor még inkább.
D110 és U220 létjogosultsába a 10 rongy körüli (vagy még annyi se) áruk. Ezért még egy vacak játék-keyboardot se kapsz, szóval itt az olcsón hozzájutni volt az inspiráció.
Rolandból még a D550-re fáj a fogam, és persze JD990-re majd.
XV-ket kihagynám, de a Fantom SR esetleg izgalmas lehet, ha elég olcsó lesz. Már csak az SRX bővítők miatt is dícsérik.
Az Akai azért kellett, mert egy jópofa fél rack-széles kis Vintage-modul bagó áron (48 font volt még 20e se), és én ebben reméltem egyelőre fellelni olyasmi hangokat, amiket a Roland-nál mondjuk a 04-es kártyán, vagy az OB Matrix 1000-ben - kis túlzással. Ugye az Akai nem éppen volt rossz a samplerekben, hát biztosan nem adnak ki szart a kezük közül. A modul már megvan, csak még Londonban figyel, remélem a tavasszal haza tudok mindent küldetni...
Ja még 1 dolog! Azt írod, sampling CDk. Én olyanokat még a '90-es években vadásztam, pl. Keys és hasonló magazinok mellékleteiből lehetett kivadászni jó hangokat...hehe. Nálam megállt itt az idő a samplerezés tekintetében. Most ez mit jelet? Gondolom már nem kell "samplingelni", elég ha be-grabbeled, vagy már egyenesen fájlokban vannak ezek rajtuk? Most adtam túl az E-MU ESI2000-remen, mivel úgy gondoltam, úgyse lesz szükség többet a klasszikus értelemben vett hardver-samplerre...elegem lett az EDO-RAM bővítgetésből, meg a SCSI-vacakolásból...lehet, rosszul tettem?...
Megint csak 20 oldalnyi gépelés után lenyelte ez a szar fórum a szöveget...
A lényeg az volt, ma én inkább Integra 7-ben gondolkodnék, az mindent hoz a Roland történelemből javarészt, a többi meg sampling cd-ken elérhető, mint válogatás. Régi Roland vasakra én már nem gyúrnék, plána ha van egy 2080-ad ha jól értem.
Nem tudom, jó helyen feszegetem-e itt a témát (már bedobom a Vintage szintik topicban is pár napja), de mindenképpen kíváncsi volnék a véleményetekre, tapasztalataitokra.
Nos, az úgy kezdődött, hogy egy (másik, pfúj!:o) hazai zenész-fórumon egy meghirdetett kütyü kapcsán levelezésbe keveredtem egy úriemberrel, akitől érdekes – és számomra elég húsbavágó - dolgokat tudtam meg a Roland JV és JD-szériájú moduljaival (szintijeivel) kapcsolatban.
Ezek nagyjából a következőkben foglalhatók össze:
1.) A JV-2080, amit jómagam is használok és szeretek, szerinte halvány követője csak a 1080-nak, mert „rettentő puha, fátyolos, mosott hangja van. Az egyedüli előnye a nagy kijelző, ezzel be is fejeződött a pozitív tulajdonsága – a 1080-as nyersebb, határozottabb megszólalású cucc”
2.) A JD-széria (itt most főleg a 990-es rack-verzióról beszélek) viszont valahogy kilóg a fejlesztési irányból, és pont ezért sikerült máshogy, jobban.
Én mondjuk nem értem a mindössze 24-hang polifóniáját (a 64-gyel szemben pl.), de rendben – ma a multitrackes programok világában ne legyen már ez baj.
Állítólag a 04-es Vintage kártyát is inkább ehhez csinálták, mint a JV, XV-khez. Ugye 512 patch – kapásból dupla annyi, mint a többiben, meg mondjuk ehhez jönnek a 990 elég jó filterei...
És az árak….én olyan 55e HUF körül szereztem meg a 2080-ast, igaz, az ennyiért még „bennefelejtettek” egy 02-es Orchestra-kártyát…láttam 1080ast már 40 körül is. De a JDk…. 100 alatt elfelejtheted, 120-tól 200-ig minden volt, már ha van egyáltalán eladó. Ebay-en se jobb a helyzet, ott is sok száz fontért mérik. Tényleg EKKORA a különbség, hogy ennyivel drágább a JD? – mert így állítólag nincs versenyben a 2 széria a JD javára.
Sőt, mi több, a JVből is már inkább az előd, mint az utód 2080.
Mike Oldfield nevét látva a Vintagesynth-en azt gondoltam, hogy jó lóra teszek. Igaz, a jó öreg Hans Zimmer meg a 1080-ra esküszik....
Ja, ha már analógos, vintage hangzás, akkor Oberheim Matrix 1000-ről mi a vélemény? Sajna mára már az is kult, úgyhogy jó drága, ha egyáltalán látni. Egyelőre egy kis Akai SG01V-t vettem, majd kíváncsi vagyok mit tud.
Ti hogy látjátok ezt? Mik a tapaszatalataitok? Egyszer nemrégiban itt, azt hiszem RolandFan és/vagy MidiTom is érdekes dolgokat írt ilyen témában – ha van időtök, kedvetek, várnám a visszajelzéseket!
S ha már itt tartunk, gondold meg! Ma már egy desktop PC-t építeni is ódivatú, mikor küszöb alatt a laptopok ára. Mifelénk pl most ingyenes HP laptopokra is lehet uniós támogatással pályázni, ami meg konkrétan 0 pénzbe kerül aki megkapja. Én is idén akartam venni, erre itt a lehetőség derült égből. Utána országosan is ki akarják terjeszteni ezt a pályázati lehetőséget. A gép meg többekközt egy i5-ös cucc 4 giga rammal de állítólag a Celeron verziója sem olyan buta már!
Itt akkor mi a kérdés? Ha zenehallgatás van rajta oda minek a midi egyáltalán??? Mármint szintit stb rádugni akkor nem kell midit lejátszani mint pl kareoke stb meg amúgy is tudnak, egyszerűen csak a game v midi csatit hagyják el 100 éve amióta usb van.
Azt meg megnézném melyek azok az új oprendszerek amelyek nem ismerik a midit! Tudtommal w7-ig megy, egyedül a w8-nál lehet gond, de azt meg értelmes ember nem használja.
Mellesleg talán a Geniusnak v Thrustnak van 2-3 ezerért még game portos Soundblaster-klón PCI kártyája, tavaly egy muki is ilyet vett az M1-es Korgjának hogy tudjon sysex hangszínmentéseket csinálni és állítólag a hangja sem gáz még + a legolcsóbb megoldás! :)
Köszi a választ, viszont közben égetőbb problémám lett, bocs, ha ez nem teljesen ideillő kérdés...
Szóval asztali PC vásárlás előtt állok, és az kezd leesni, h a mostani középkategóriás alaplapokból, hangkártyákból teljesen kimaradt a MIDI lehetőség...? :O Merthogy még erre utaló infót is alig találok. amit most használok, a régebbi alaplapomon és a hangkártyámon is van game-portos MIDI port, ami nekem messze tökéletes, főleg, hogy "ingyen" volt.
20-40 közötti alaplapon és max 15ezres hangkártyában (asus xonar, SB x-fi) gondolkozom, azt is inkább a zenehallgatás minősége miatt. Profi, EMU stb kártyára nincs szükségem, hisz már minden szoftveresen megy (KORE, Cubase, stb) és wav-ot exportálok...
nem tudjátok, h a Xonar, X-fi kártyáknál honnantól megoldott egyszerűen a MIDI? Tehát úgy értem h egy kábelt vásárolok hozzá és kész? most ezt lehet belső kábel is, ilyen tűs, amit a kártyára dugok rá.
vagy aki most vesz gépet, annak már csak az USB-MIDI kábel játszik?
köszi a válaszokat, és bocs, ha rossz helyen teszem fel a kérdést :) K
Djuice köszi, de pont ezeket néztem, mielőtt rákérdeztem nálatok :) ezekre sokat is kell várni, ráadásul az egyik itt van közel, mégsem hajlandó személyes átvételre, amikor kipróbálhatnám, vahj miért :P
A kérdésem alternativ forrásra vonatkozott, pl kis hangszerbolt, ahol kipróbálható, de már lejött h ez nem pálya.
"A UBS MIDI kábel tud játszani dalokat a billentyűzeten, majd keverjük össze, és szerkesztése a PC vagy MAC a kedvenc szekvenálás szoftvert. A USB MIDI billentyűzet összekötő kábel még soha nem volt könnyebb, köszönhetően a MIDI kábel Plug-n-Play képességeit. A MIDI kábel valamivel több, mint 2 m hosszú -, így nem aggódik szüksége szaporítóanyagot!"
Ez így nagyon jó! Végre nem aggódik szüksége szaporítóanyagot! :D