Eloszor is koszi szépen az élménybeszámolót, hálás vagyok érte. Pár nagyon konkrét kérdésem lenne csak:
1. Ebédre érdemes-e visszajonni a hajóra az egésznapos városlátogatásoknál, vagy nem olyan nagy dobás, inkább a városban érdemes valamit bekapni és a vacsorával elég? Mellékesen ebédelni bármelyik vendégloben lehet, vagy tartanod kell magad a vacsorahelyhez?
2. Ha az indulás 19:30 -ra van tervezve, de a vacsoraidonk este hatra, akkor igyekeznunk kell a családdal odaérni hatra, vagy még a hét óra is elfogadható?
3. Tuniszban szintén vonatozni szeretnénk Kartágóba, de egy kicsit elgondolkoztató, hogy nem volt hol dínárt váltani, a leírt bank csak nehezen elérheto?
Genova- itt a város szájában áll meg a hajó, minden mehet gyalogosan is, de ha valakinek nincs kedve, akkor akár metrózhat buszozhat is. Az mindenesetre gyorsan világossá vált, Cruzosék miért imádják. Én is gyorsan beleszerettem. Minden sarkon műemlék, templom van. Saját döntés ki mennyit néz meg belőle. Nekem nagyon tetszett. Már sétálgatni is élmény volt. Persze a kötelezőket mi sem hagytuk ki. Még Kolumbusz háza is nagyon tetszett, pedig elég apró J Megtaláltuk nagy nehezen a siklót is, de ez nekem annyira nem volt nagy élmény. A Porto Antico-ban sétálgattunk és vegyültünk el az olaszok között. Vettünk borokat, bruscettát meg apróságokat. A hajónak Genova a központja, itt száll mindig ki-be a legtöbb utazó. Ennél a városnál van a próbariadó is. A hallottak alapján a beszállás itt megy a legolajzottabban, a kiszállással azért voltak gondok. 8-ra berendelték az utasokat a színházterembe és csak fél 11kor szállhattak le. Ez nem feltétlenül a személyzet hibája, mert ki tudja min múlt, de azért . Összességében nagyon jól éreztük magunkat, sok mindent láttunk és nyilván sok minden ki is maradt. Rengeteg új élménnyel lettünk gazdagabbak, és utólag is köszönet mindenkinek aki a fórumon is segített. Szerintem ami a hajó előnye az a hátránya is, túl nagy. Nagyon nehéz kezelni több ezer embert, de e büfé reggeliket szívesen kihagynám életemből néhány utas borzalmasan bunkó és pofátlan. Ilyen persze a legtöbb nyaralóhelyen is van, csak itt valahogy többnek érzékeltem, de az is lehet, hogy csak én találtam meg őket. J Ha valakinek van kérdése írjon, mert fogalmam sincs kit mi érdekel, igyekszem válaszolni!
Tunisz- tanulva Palermoból és Cruzos leírásának köszönhetően eszünkbe sem jutott taxit fogni. A vonatot könnyen megtaláltuk, de jegyet valóban csak dínárért adtak. Ezután megkerestük a bankot, ami szintén a leírásban volt, de az meg nem volt nyitva J így újabb taxis alku után elvitettük magunkat Karthagoba. (10 Euró / autó). A fürdőnél szálltunk ki és innen gyalogosan jártuk be. Legalábbis egy részét. Voltunk a színháznál, a nagy mecsetnél, és múzeumnál. Addigra el is fáradtunk és baromi meleg is volt, így újabb taxival elmentünk Tuniszba. (15 Euró/autó) A sétáló utcán barangoltunk, meg a Medinában. A bazár tetszett nagyon, meg a mozaikos házak is. Sajnos italt sehol sem találtunk. Még a dutyban sem. Pedig bejártunk jobbról-balra és vissza. Barcelona itt gyalog vettünk nyakunkba a várost. Legalábbis a Kolumbusz szoborig. Onnan pedig metróztunk. Ide két dolgot terveztünk, a La Sagrad Familiát, és a Güell Parkot. Előbbi előtt hihetetlen hosszú sor kígyózott, de meglepően gyorsan haladt. 25 perc alatt már a pénztárnál álltunk. A templom amilyen hatalmas, olyan pazar. Nekem nagyon tetszett. A belépő 13 euró/fő. Ezt egyszerűen látni kell. A Güell Park szintén páratlan, bár én azt hittem több szobor van benne. Legalábbis azon részen ahol mi jártunk nem nagyon volt. De tényleg nagyon-nagy, akár egy teljes napot is vígan el lehet itt tölteni. A parkba nincs belépő. Mindenesetre újabb kedvenc városom lett, Barcelona. A Güell Park után sétálgattunk a La Ramblán, meg megkerestük a Gaudi házakat. Előbbin ittunk sangriát, amit fél literes sörös korsókban hoztak ki, előbb a mérettől, utóbb a számlától lepődtünk meg J Marseilles gyalog mentünk a buszmegállóig, mert a központ kb. 8 km a hajókikötőtől. A busz kb. 15 perc séta. Aztán még 15 perc busszal a vitorlás kikötő. Tipikus mediterrán város, tiszta, és szép. A Notre Dame katedrálishoz dottóval- kisvonattal mentünk fel. 7 euró volt/fő az oda-vissza út. A katedrális megtekintése ingyenes. Egy nagyobb dombon áll, és pazar látkép tárul a szemed elé. Egyébként szerintem kívülről szebb, mint belülről. Aztán a belváros, ahogy a kikötős turista negyedet elhagyja az ember, a város úgy szemetesedik el. Hirtelen egy koszos és büdös metropoliszban találtuk magunkat. Úgy hogy inkább visszamentünk a partra és beültünk borozni az egyik bárba. Kellemes borokat ittunk amihez kérés nélkül hoztak sajtot, piritóst és aprított oliva bogyót. Eliszogattuk az időt, így megint a taxira szorultunk. 15 euró volt/autó.J
Na itt vagyok, ha kicsit megkésve is Szóval MSC Fantasia 2012.04.23-30. Mi Nápoly-Palermo-Tunisz-tenger-Barcelona-Marseilles-Genova-Nápoly útvonalon voltunk, 4en, balkonos kabinban. Nápolyig a Wizzairrel repültünk, semmi gondunk nem volt a repülés előtt, alatt és után. Érkezés után gyorsan megjöttek a bőröndök is. Közvetlenül a kijárat elől indult a 2es számú busz a kikötőig, 3Euró a viteldíj fejenként. A taxi 19.90 Euró/fő. A busz elvileg 20 perc alatt leért volna, ha nem lett volna sztrájk és dugó. 1 óra alatt nem sikerült megtenni 2 megállót. Végül a sofőr kiszállított minket, mondván gyalog hamarabb odaérünk. A nápolyi bechekkolás elég körülményes. Külön szinten kellett a csomagokat feladni, és külön szinten chekkoltunk. Gyakorlatilag tojtak rá, hogy van-e online check-in. A hajóra fél 4 táján jutottunk fel, így esélytelennek láttunk Nápoly megnézését, és inkább a hajóra koncentráltunk. Volt látnivaló ott is bőven. A kabin nagyobb volt, mint amire számítottam, és abszolút kényelmes. Adtak törcsit, fürdőköpenyt, hajszárítót stb. papucsot nem. (nem hiányzott, csak info). Végig az ültetett étteremben vacsiztunk, és sokkal sokkal jobban tetszett, mint a büfé. Fix asztal, fix felszolgáló és finom kaják (bár a paradicsomos tészta-hal kicsit sok volt a végére). Még a férjem is jóllakott, pedig igen jó étvágya van. A hajó hatalmas, és pazar. Látszik, hogy igényesen lett kialakítva. A kabint naponta 2-3szor takarították, friss törcsik stb. a bárok szintén elegánsak, a színház is nagyon szép, és ami pozitív, hogy az egész hajó végig tiszta volt. Talán a büfé éttermet kivéve, de ez inkább a vendégeknek köszönhető. A közönség elég vegyes, sok a kisgyerekes és idős, a közép korosztályból van ill. volt a legkevesebb. A medencék száma talán kevés, ott azért volt tolongás, főleg a tengeren töltött napon, ill. a jacuzzikba gyakorlatilag kihalálos alapon lehetett bejutni. J Palermo- na itt mindjárt a kilépéskor lestoppolt egy taxis cég, akik 2 ill. 3 órás túrakat csináltak. A rövidebb 25 a nagyobb 30 Euróba fájt fejenként. Hagytuk magunkat rábeszélni, ami utólag nem bizonyult jó ötletnek. Elvittek a Santa Rosalia sziklatemplomhoz és Mondelloba is. Utóbbi Palermo riviérája. Ezen két látnivaló kivételével a többi szinte gyalogosan is bejárható akár a hajótól is. A taxis két és fél óra után közölte, hogy akkor itt a túra vége, úgy, hogy még a katakombák és a palota még hátravolt. De ő kötötte az ebet a karóhoz, és némi alku után a piacnál tett ki minket. Miután elgyalogoltunk a katakombákhoz jöttünk rá, hogy nem vészesek a távolságok, bár gyerekkel azért húzós lehet. Palermo összességében tetszett, nem volt félelemérzet (sehol sem).
Az ásványvíz sehol sem ingyenes, nincsenek benne az árban. Csak gépi víz van, reggel higított juice, tea, kávé. Napközben víz, esetleg tea, kávé. A kikötés, ország, kikötő, időjárás függő. Általában idő előtt kikötnek a hajók, és legrosszabb esetben fél óra alatt ki lehet szállni, de ezt nem lehet kiszámítani. Minden nap a hírlevélen rajta van, hogy a kikötés időjárás függő. Minden kikötőben más a helyzet, de 80%-ban a megadott időben már a parton van az ember. Az sem mindegy, hogyan köt ki a hajó, és hányan mennek kirándulásra. Ki tudnak nekik nyitni külön ajtót, vagy egy helyen kell kiszállni. Esetleg kishajókkal visznek ki a partra. Nagy kikötő csápokkal (mint a reptereken) vagy csak egy lépcsőt eresztenek le. Szóval annyi mindentől függ, hogy azt nem lehet megmondani. És mi van ha vihar van.
Tudna valaki infot adni, hogy az MSC Magnifica hajón milyen italok vannak benne az árban? (főleg ásványvízre gondolok napközben és a büfés vacsoránál)
Kb mennyi időt vesz igénybe a kiszállás egy-egy kikötőben? Megpróbálom felállítani a napi programtervet, de ehhez jó lenne tudni, hogy ha pl. reggel 9-re van tervezve a kikötés, akkor mikorra tudjuk elhagyni a hajót.
hát nagyon sajnálom hogy csak ma tudtam írni , ezt csak az utazási irodánál lehetett megrendelni és csak is előre ott a hajón mi se láttuk sehol reklámozni ezt a csomagot, most elküldöm németül és magyarul is más esetleg még hasznát veheti, ha most megy az MSC hajóival gondolom hogy idén is vannak ezek a csomagok
Code Name Restaurant & Buffetrestaurant Minibar Bar
Preis in €
p.P. und Tag
704*
MSC Inklusive
Paket
Erwachsene
Unlimitiert Mineralwasser, Soft Drinks,
Bier und Wein zum Mittag- und Abendessen.
Im Restaurant Wein aus der
Flasche, im Buffetrestaurant Wein glasweise
(je 2 Weiß- und Rotweine zur Wahl); nicht
gültig in A la carte Restaurants
- - 15,00
709*
MSC Inklusive
Paket Kinder
Unlimitiert Mineralwasser und Soft Drinks
zu Mittag- und Abendessen
- - 8,00
412*
MSC Ultra
Inklusive Paket
Erwachsene
alles außer
Champagner
Cocktails, Schnäpse (ausgen. XO
Cognac und 21-jähriger Whisky),
Liköre, Aperitifs, Bitters, Bier, Wein,
Sekt, Coolers, Energy Drinks, Soft
Drinks, Säfte, Kaffee, Eis, heiße
Schokolade
42,00
413*
MSC Ultra
Inklusive Paket
Kinder
Soft Drinks,
Mineralwasser,
Säfte
Alkoholfreie Cocktails, Kaffee (außer
Kaffee mit Alkohol), Energy Drinks,
Soft Drinks, Säfte, Mineralwasser, Eis
21,00
907*
MSC Inklusive
Plus Paket
Erwachsene
-
Mineralwasser, Wein, Soft Drinks,
Säfte, alkoholfreie Cocktails, lokale
Flaschenbiere, gezapftes Bier, Kaffee.
26,00
908*
MSC Inklusive
Plus Paket Kinder
-
Alkoholfreie Cocktails, Soft Drinks,
Säfte, Mineralwasser
16,00
Code Name Beschreibung Preis in €
512 Soft Drink Paket
14 Soft Drinks in Dosen und/oder Säfte.
In allen Bars und Restaurants einlösbar.
32,00
513 Bier Paket
14 lokale Flaschenbiere oder 33 cl-Dosen (Heineken, Becks, Nastro Azzuro).
44,00
514
Mineralwasser
Paket
14 Flaschen Mineralwasser 1,0 Liter.
23,00
544 Peter Pan 10 Gutscheine für Milch-Shakes, Eiscreme-Shakes, alkoholfreie Cocktails, Soft Drinks und Säfte 23,00
520
Wein Paket
Classic
4 Flaschenweine, vom Sommelier vorausgesucht (1x Weiß, 2x Rot, 1x Rosé) und 7 Flaschen
Mineralwasser 1,0 Liter. Im Restaurant und Buffetrestaurant einlösbar (nicht gültig in A la carte /
Themenrestaurants)
69,00
521
Wein Paket
Superior
7 Flaschenweine, vom Sommelier vorausgesucht (3x Weiß, 3x Rot, 1x Rosé) und 7 Flaschen
Mineralwasser 1,0 Liter. Im Restaurant und Buffetrestaurant einlösbar (nicht gültig in A la carte /
Themenrestaurants)
125,00
Érvényes 2011-ben a földközi-tengeri és észak-európai hajóutakon
Kód
Csomag neve
Étterem
Minibár
Bár
Ár/fő/nap
704*
MSC Inclusive Felnőtt
csomag
Korlátlan ásványvíz, üdítőital, sör és bor az ebédhez, vacsorához. Étteremben palackos bor, büfé étteremben pohárbor. 2-2 fajta fehér- és vörösbor választékból. A la carte étteremben nem érvényes
x
15 €
709*
MSC Inclusive Gyermek csomag
Korlátlan ásványvíz, üdítőital az ebédhez, vacsorához.
x
x
8 €
412*
MSC Ultra Inclusive
Felnőtt csomag
Korlátlan ásványvíz, üdítőital, sör és bor az ebédhez, vacsorához. Étteremben palackos bor, büfé étteremben pohárbor. 2-2 fajta fehér- és vörösbor választékból. A la carte étteremben nem érvényes
Pezsgő kivételével minden más
Koktélok, pálinkák (kivéve XO Cognac, 21 éves Whisky); Likőrök, Aperitif-ek, Bitter, Sőr, Bor, Pezsgő, Üditők, Energia italok, gyümölcs-levek, Kávé, Fagylalt, forró csokoládé;
42 €
413*
MSC Ultra Inclusive Gyermek csomag
Korlátlan ásványvíz, üdítőital, gyümölcs-levek;
Alkoholmentes koktélok, kávé, Energia italok,
gyümölcslevek,
Fagylalt, forró
csokoládé;
21 €
907*
MSC Inclusive Plus
Felnőtt csomag
x
Á
sványvíz, üdítőital,
bor, gyümölcslevek,
Säfte, Alkohol
-mentes koktélok, lokál palackos és csapolt sőr
, Kávé;
26 €
908*
MSC Inclusive Plus Gyermek csomag
x
Alkoholmentes koktélok, ásványvíz,
gyümölcslevek;
16 €
Kód
Csomag neve
Csomag tartalma
Ár/csomag
512
Üdítőital csomag
14 üveg/doboz üdítő, gyümölcslé.
Érvényes az éttermekben, bárokban;
34 €
513
Sőr csomag
14 üveg/doboz
(33 cl)
helyi sőr. (Heineken, Becks, Nastro Azzuro).
54 €
514
Ásványvíz csomag
14 üveg (1,0 l) ásványvíz.
26 €
544
Peter Pan
10 x Milch-Shakes, Fagylalt-Shakes, alkoholmentes koktél,
üdítő és
gyümölcslevek;
23 €
520
Bor csomag Classic
4 üveg bor, a Sommelier szelekció (1x fehér, 2x vörös
, 1x rose) és 7 üveg
ásványvíz (1,0 l).
Érvényes az éttermekben, bárokban; (nem érvényes az A la carte
étterm
ekbe
n)
69 €
521
Bor csomag Superior
7
üveg bor, a Sommelier szelekció (3x fehér, 3x vörös
, 1x rose) és 7 üveg
ásványvíz (1,0 l).
Érvényes az éttermekben, bárokban; (nem érvényes az A la carte
étterm
ekben
)
125 €
*
Feltétel: ebben az esetben mind a felnőttek, mindpedig a gyermekek kabinszáma azonos az utazás ideje alatt. A foglalás csak előzetesen az utazási irodákban, közvetlenül a fedélzeten nem kapható! Előzetes megrendelés esetén az ár nem ta
Mi tavaly nyáron voltunk az MSC Splendidával és Ultra all inclusive csomagunk volt befizetve az italokra de ezt a csomagot csak utazás előtt lehetett lefoglalni/ utazási irodánál foglaltam az úttal együtt/, ebben a csomagban minden ital benne volt a szó szoros értelemben a mini bárból a szobában minden ital , sőt még kis üdítőket a kiránduláskor is vittem magammal, minden nap feltöltötték, az összes bárban lehetett inni szinte mindent a pezsgőt pl. csak pohárba kell kikérni mert ha már egy üveggel kérsz akkor fizetni kell, de ha pohárba kéred annyit öntenek ahányszor akarod, kávé, fagyi , campari, koktélok, borok, sör minden étkezésnél reggeli, ebéd, vacsora, napközben bárhol bármelyik bárban igaz hogy drága a csomag de szerintem megéri mert sehol nem volt gond a kártyánkra fel is volt tüntettve az all inclusive
lenne egy kérésem az Aidadiva hajóról van-e valakinek tapasztalata , minden információ érdekel, mi ezzel a hajóval megyünk augusztus 3-án egy körútra Antalyából indul Ciprus, Izrael, Egyiptom,Kréta, Törökország, ha valaki éppen ezen a hajón utazna akkor írjon
Hogy mennyi pénzt viszel, csak magadon múlik. A kikötőkben amire költeni szeretnél, arra kell. Italt nem nagyon fogsz kapni, csak reggel ásványvíz, tea, kávé, híg juice. Napközben, csak ásványvízre számíthatsz. Ha esetleg van tea, és kávé, az már csak pluszz. Este még az sincs az étteremben, és ugye illik valamit inni. A kirándulások árát a Costa honlapján megtalálod kikötőkként. Általában pl. 50 eurónál kezdődik/fő, de ez nagyon változó. Itt egy lista pl. http://www.costacruise.com/usa/excursions/eastern_mediterranean-greece-katakolon_olympia_greece.html
Ha valamire nem fizettek be elegen, vagy pl. az elejeén több kirándulásra befizetsz, akkor olcsóbb is lehet, kedvezményt adnak.
Görögországra jellemző, hogy minden kikötő közel van a városhoz, így könnyen elérhető.
Italról sokszor beszéltünk, hogy műanyag flakonban tudsz becsempészni.
Szia, nem akarlak megbántani, de pont most tárgyaltuk ki újból. 1742hsz, illetve 1616 és környéke fényképekkel. De a lényeg, hogy vagy Tunisz, és a Medina (afrika talán legnagyobb bazára), vagy Karthago, vagy ha nagyon sok pénzed van, akkor jeepes szahara túra. Az utolsó kivételével, most írtam le mindent pár hsz-ben (bocsi arra nem volt, és nem is lesz pénzem) Ha még utána is van kérdésed,szívesen válaszolunk.
Sziasztok. Teljesen új vagyok a témában, szeretnék feleségemmel elmenni egy hajóútra a Costa Fascinosa-n Görögország felé. A kérdésem az lenne, hogy mennyi költőpénzt érdemes vinni, a kötelező borravalón és kikötői illetéken kívül mire kell fizetni és mennyit? Kirándulás milyen árban van, italfogyasztás minden italra vagy csak az étkezések közötti italra értendő-e? Illetve van-e 1-2 aranyszabály amit tudnátok tanácsolni? Előre is köszönök minden infót a tapasztalt világjáróktól :)
Köszi, igazából ez lesz a legelső élmény, szóval kérdés az van ezer...
Ami viszont zavarba ejt, az a borravalóval kapcsolatos policy. Ugyebár napi tizenvalahány dolcsit befizettetnek az emberrek szervízdíjként, de emellett sokan még adnak borravalót a személyzet egyes tagjainak. Viszont azt is olvastam a cruisecritic fórumán, hogy a szervízdíjat vissza lehet iratni a számláról, merthogy nem is kötelező?
Köszi, nekem tetszene a vaporetto, ha rá tudom venni a családot, hogy menjünk azzal (80) percet ír a menetrend. 9-től 12-ig úgyis el kell ütni valamivel az időt....
Sziasztok! Abban szeretnék segítséget kérni, ha La Goulettebe érünk (Tunézia) mit érdemes megnézni? Semmit nem találtok róla! Előre is köszönöm a segítséget.
Az NCL-nél a lényeg a freestyle cruising. Csak lazán, érezd jól magad! Nincs annyi kötöttség, öltözködési előírás mint az msc-nél.
Idén voltunk a Jaden, barátságos hajó. Nincs fix vacsoraidőpont 2 turnussal, van grill party a medencénél, lehet enni-inni a nyugágyakon a fedélzeten, az éttermekbe a bejáratnál kell bejelentkezni, néha kis sorok is összegyűlnek, az érdekesebb fizetős helyekre (pl. teppanyaki) előre lehet asztalt foglalni. Talán fontos még, hogy $-ban számolnak, az egész hajó, a műsorok kicsit amerikai stílusúak. Ha van valami konkrét kérdésed, írj nyugodtan.
Sajnos nem emlékszem a nevére, de azt tudom, hogy értettek hozzá, a boltban ajánlották. Az édes vörös desszert boraik finomak. (Persze nem portói.:) ) Mivel sok a napsütés, nagyon édes, és a hölgyek pláne szeretik. Ha nem találjátok meg ott a duty, ott van likőr, csak ugye az ára. :(
Elég sokat visszaolvastam a fórumon, de van valakinek tapasztalata és tanácsa a Norwegian-nal kapcsolatban? Hamarosan indulok a Jade-n.....
A másik, hogy a velencei Marci Polo reptérről melyik a legkényelmesebb út a kikötőig? Taxi, vizibusz, vagy busz? A vizibusz vagy 80 percig megy Velencét körbejárva, megéri?
Az ital, illetve az elkohol nagyon problémás. A kikötőben vannak duty free-k, de iszonyúan drágák, még nekünk is, pedig az ország nagyon olcsó. Ott nézzétek meg az árát, és ha máshol nam lesz akkor visszafelé vásárolhattok, de csak euroért. A kikötői városban egyetlen alkohol bolt van, de nem tudod megtalálni. kb. 200 méterre van az állomástól, ahol a bankok a fő utcában, de csak egy fehérre meszelt ajtó jelzi. Az alkoholt nem lehet ott reklámozni. Angolul nem beszélnek, nekünk az vált be, hogy Heinekken-t kérdeztünk angolul. Mivel azt lehet kapni csak ezért mindjárt tudták. Az alkohol szót sem ismerték. Karthagoban nem találtunk boltot, ahol italt is árultak. Tuniszban a Medina bjáratánál van egy igaz szupermarket. El sem lehet téveszteni, ha szembe álltok a bejárattal, előtte az utcán balra található. Ott találtunk a sörön és a boron kívül egyedül más alkoholt, de csak túristák vásárolhattak, mert a biztonsági őrök őrizték a piát. :) A boruk viszont isteni édes desszert bor.