Szerintem az italcsomagokat amiben 14 sör, 14 ásványvíz, vagy a koktélos azokból annyit veszel amennyi jól esik. Ha egy csomagot, egy csomagot, ha többet, többet. Szerintem akkor kell megvenni az összes főre a csomagot, ha all inclusive-ot vagy ultra all inclusive-ot választasz. Ez biztos, hogy így van. Mert néha odaadtuk a kupont a barátainknak, és rohadtul nem foglalkoztak vele,hogy nem az ő kabinjukhoz tartozik a koktélcsomag, mégsem fizettek.Nyugodtan vehetsz egy ásványvíz csomagot, és azt a vacsihoz is felhasználhatod.
A koktélcsomagot a 20 bár bármelyikében felhasználhatod, bármelyik koktélra. Vacsinál nem szolgálnak fel koktélt. De valahogy vacsihoz nem is kívántuk.
Hát most berezeltem !!! Esos idot mondanak hétfore, akkor indulnánk a Vezuvra, a jegesesos élményeid után van mit mérlegelnem...De hát kalandért megyunk, hát legyen, aminek jonnie kell...A vonat és buszjáratot mérlegeltem az elején, de aztán úgy dontottunk az ido rovidsége miatt, hogy hivatásos helyi szállítóval vitetjuk magunkat a hajótól egészen a Vesuvius alatti parkolóig és vissza, koltséges, de bízok az olasz srácban, sok recenziót olvastam róla amerikai oldalakon, és dícsérték, csak ezután szólítottam meg.
Mellékesen Nápolyból Palermo felé vesszuk az irányt, úgyhogy az Etnát csak szép ido esetén láthatjuk, reménykedjunk.
A kisvonat tényleg vonzó, nincsenek sajnos jó tapasztalataim a hop&hoff buszokkal, ha lenn kapsz csak helyet, fityiszt sem látsz, ezért a lassúbb vonatka ideális lenne, 24 Celsius fokot jeleznek elore, naposat, ezt ki kellene használni. Úgyhogy irány a dotto, majd remélem elmesélhetem, de annyian csúfolódnak az olasz hajóskapitánnyok alkoholszintjével, hogy már belenyugodtunk, hogy legalább érdekes vesztunk lesz a tenger mélyén, ha így alakul :-)))
Kosz a leírást Marseille-rol, már ment is a nyomdára, hogy magammal vigyem...
Ami az italcsomagokat illeti, csak egy valamit nem értek, az utazási katalógusban és az ut. irodában azt modták és állítják, hogy a csomagokat minden tagnak meg kell venni, ezért is hezitáltam, amikor megvásároltátok a csomagot, nem kototték ki, hogy mindenkinek megy kell venni a kajutben? Mert ha nem, akkor egészen más a helyzet, bevallom ez a rendszer egy kicsit átláthatatlan.
A koktélcsomag jól hangzik, ezt bármelyik bárban el lehetett kolteni, vagy ez is csak a vacsora idejére szól? Furcsa lenne...
A kisvonat kérdésről még mindig az a véleményem, hogy egy nagy kaland. Az emberek kedvesek, megszólítanak, segítenek, segítőkészek. Mindent meg lehet oldani fillérakből, és ha még sem jut valamire idő, akkor jöhet a taxi, de csak 5 euróért. Bennünket már ennyiért elvittek volna végül, de az nem élmény.
Velencéban érdemes online bechekkolni, mert nem kell sorban állnotok. Soron kívül felengednek, és ha nem ismered a hajót, odakísérnek a kabinodhoz. És utána még egyből kiszállhatsz, megnézni Velencét. Igaz mi minden évben előbb megyünk 3 nappal, és így mindig marad elég idő a kedvenc városunkra.
A vacsinál, ha nem mész le az étterembe, akkor van a svédasztalos. Ugyanaz mint ebédnél. NAgyon nagy választék, mindenki megtalálja amit szeret. Külön pizzázó, hamburgeres, sütis, és persze a fő ételes részleg. Napi ajánlatokkal, nemzetiségi ételekkel stb.
Ott csak az ital miatt jönnek talán oda, de nem tolakodóan. Viszont szerintünk egyszer egy nap érdemes lemenni az étterembe. Nem kell túlzottan felöltözni, de annak más a hangulata.
Marseillben a kisvonat a városban az öbölnél indul, de szerintünk jobb program kimenni a kiránduló hajóval az erődhöz. Az is onnan indul, nem lehet eltéveszteni, egyébként pedig végig halpiac van előtte.
A kikötőből a gyalogút végig fel van festve, és 100 méterenként ki van írva, hogy milyen messze a busz megálló. Már az elején el lehet dönteni. Persze mindenkinek a pénztárcája dönti el. Én 15 euróból veszek inkább a gyerekeknek valamit.
Egyébként minden alkalommal, még amikor zuhi volt akkor is sokan mentünk busszal. Talán pár éve, amikor még nem volt meg a kikötő épülete, és nem volt felfestve az út, akkor voltunk talán 6 bátortalan utas, aki kisétált, amiből mi voltunk 4-en, a másik kettő pedig jött utánunk, hogy mit csinálunk. :)
Persze nem azt mondtam, hogy nem kell megnézni a Vezúvot, csak, hogy az önmagában elveszi egész Nápolyról az időt. ( Sőt meg kell nézni még az Etnát, és a Strombolit is. Attól függően merre megy a hajó (nem tudom merre mentek) Nápoly és Szicília között a Sztromboli mellett megy el pár száz méterre!! Szóval a Vezúvra vagy taxi, vagy iránytaxi Ercolánóból, vagy busz a vezuviana állomásról, de húzós, mert amit gyalog kell megtenni, az nagy rohanás lesz, és nagy emelkedő. De ha nem látjátok a Vezúv tetejét, meg se próbáljátok. Mi első alkalommal olyan viharba kerültünk, hogy vízszintesen esett a jégeső, és a 2 méterre előttem lévő túristát sem láttuk. Lent pedig sütött a nap.
Ahogy kijöttök a hajóról jobbra lesz egy puritán fehér/üveg iroda. Ott adtak ingyen várostérképet. Már ezért megérte bemenni. Aztán jót mosolyogtunk, mert azt mondták kövesd a "sárga utat", ami itt zöld. Zöldre van festve a gyalogos sáv. Ez elvezet egyenesen a buszmegállóig. De ki is van táblázva. 35ös busz, ha jól emlékszem. A jegyet a sofőrnél tudod megvenni, és a végállomásig kell menni. Jöttek páran, de nem volt jellemző. Ja és a jegy 1,55 Euró/fő. Onnan térkép alapján könnyen el lehet jutni a vitorláskikötőig.
Erről azt hiszem nem írtam, mi némi tanakodás után vettünk egy sör és egy koktél csomagot. A kettő szervízdíjjal együtt 150Euró volt. 14 korsó sör, és 12 koktél. Ha közvetlenül a felszállásnál megvesszük, még olcsóbb lett volna 10 Euróval. Ez nekünk megérte, 4en voltunk, ezt iszogattuk. Ezenkívül 1-1 ásványvízet vettük, és a vacsihoz 1-1 üveg bort. De én azt javaslom, hogy ásványvízet a városban vegyetek. Ezt soha nem akarták elvenni, se az üditőt. A városban töredéke az ásványvíz is, meg az üditő is. A bor és pezsgő ára elég borsos kb. 20 eur/üveg + ugye a szervízdíj, ami 15%. Ez minden italhoz hozzászámolandó. Az alkoholt amit kint vettünk egyszer elvették, egyszer nem. Amit elvettek, másnap este felhozták a szobába.
Még pár kérdés Marseille-hez, a dotto-kisvonat honnan indult, csak a vitorlás kikotobol? Konnyu volt megtalálni a buszmegállót a kikototol? (írod, hogy 15 perc gyalog...), a shuttle busz 15 € -ros személyenkénti ára családnak pénzkidobás, inkább rákoltom a famíliára a városban. Mentek mások is a buszmegálló irányába (hagynám magam sodorni az árral :-))?
Kosz a választ, azt hiszem okosabb lesz kialkudni egy 8-10 €-os taxit Kartágóból Medinába, ennyit megérne nekunk, mert idot spórolnánk meg, valahol úgyis meg kell tanulnom arab módon alkudozni :-). Ennyi segítokész fórumozóval már én is egész kivitelezhetonek látom az egész tuniszi túrát, hála érte...A család is inkább a Medinai piacot-bazárt szavazta meg Sidi Bou Said helyett, biztos autentikusabb lesz és érdekesebb.
Ad. Italcsomagok - Osszedugtuk a fejunket, és az eredeti terv ellenére mégsem fogunk italpack-ot vásárolni, a terv Allegro csomag volt négyunknek (cca 220 € ossz. 2 felnott-2 gyerek, 14 ital személyenként), de végul a programtervezés után rájottunk, hogy maximálisan 2 vagy 3-szor fogunk csak a hajón ebédelni, így családilag osszesen 16 italt nincs még matematikailag sem mikor elfogyasztanunk. Marad az ásványvíz rendelés étkezéshez, és inkább esténként kedv és igény szerint koktél, bor vagy udito, ígérem, beszámolok róla, nagyon ráfizettunk-e, vagy megérte, mert ezt még most sem tudom én sem eldonteni rengeteg vélemény után sem. (De azt hiszem ez igényektol fuggo is, ki mit vár a hajóúttól...)
hű, ezt el is felejtettem mondani, hogy a banknál persze van automata. Csak nálunk nem volt pont olyan kártya. Visa, Mastercard, és még ha jól emlékszem Maestro-t is elfogadta volna valamelyik.
Ha jól emlékszem a vonat nem megy be Medináig. a végállomástól még jó kis út a Medina. Szerintem minden attól függ mennyi időtök lesz. De itt is számolj egy kis dugóval. Nekünk legalábbis volt.
nagyvillám:
Szerintem baromi drágák a hajós kirándulások, és még a belépőjegyeket sem tartalmazza. Sokkal jobban jársz gyalog, vagy taxival, vagy busszal, vagy bárhogy máshogy.
Hello, osztom mind csaladfo a félelmeket a Nápolyi forgalommal kapcsolatban, de a Vezúv-ot nem hagyhatom ki, van két "mindent túlelo" cserkész tinédzser gyermekem, akik 24 órás túrákhoz vannak szokva, én hamarabb fogok kidolni :-) A lányom mindene a vulkánok, becsuletesen készul minden adattal, ezért nekunk most ez prioritás, még ha Nápoly kornyékén minden mást ki is kell hagynunk.
Az olasz útszervezovel tobbszor konzultáltunk,változtattunk az útiterven, hogy biztos elérjunk vissza idoben, eleget fizetek neki, hogy csipkedje magát, kicsit tele lesz a nadrágom, de majd beszámolok, hogy sikerult...
Ami a Tuniszi TGM vonatot illeti, azt nem szeretném kihagyni, a család minden autentikus kalandban benne van, az eredeti tervem kikoto - Karthago-Hannibal, "rom-nézés", majd tovább vonattal Sidi Bou Said-ba volt, de azt hiszem Medinát és bazárjait hipcat beszámolója és a Te biztatásod után most már nem szeretném kihagyni, egy kis segítséget kérek:
Karthágóból Medinába (Tunisz óvárosa) vonattal vagy taxival?
Medinából a kikotobe taxival vagy máshogy érné meg?
Egészen más kérdés:
Ivott valaki valamilyen finom teát Tuniszban ? A család tea kedvelo, eddig csak a "Mint" teára találtam ajánlást. Koszi elore is.
Ami a bankokat illeti, egy kicsit megnyugtattál, hogy tobb is van a vasútállomás kornyékén, remélem sikerrel járunk, végszukséglet esetére a CruiseCritic oldalon találtam leírást egy ATM automata helyére is.
Nekünk nem érte meg az online check-in, de mi Nápolyból indultunk. Veszíteni nem veszítesz vele, ha megcsinálod, legfeljebb nem veszik figyelembe. Ha meg mégis, csak jól jártok. Pár perc alatt meg lehet csinálni. Hogy mennyi idő alatt jutsz be a hajóra az attól is függ, éppen hányan vannak előtted. Ha már a hajópapírok készen vannak, és a kártya a kezedben van, gyorsan megy a dolog. Belépsz a hajóra és azonnal felkísérnek a kabinba. A bőröndöket később hozzák utánatok. Nekünk kb. 1 órát vett igénybe az egész.
A büfévacsoránál nincsenek felszolgálok, csak olyanok akik leszedegetik a tálcákat. Illetve azok a pultnál folyamatosan töltögetnek. Mindig van pizza,hamburger, tészták, többféle főétel és köret, és desszertek is. Annyiszor szedsz ahányszor akarsz. Illetve bocs, vannak felszolgálók, felveszik az italrendelést és kiviszik neked. Itt nincs "dress code", olyan ruhába mentek amiben jól esik. Az ültetéses vacsinál kell csak kiöltözni.
Milyen a hajó indulása Velencéből? Mennyi idő amíg feljutunk a hajóra, megéri online becsekkolni? Mennyi idővel az indulás előtt érdemes felmenni? Mennyi idő, mire a szobánkba jutunk?
Svédasztalos büfévacsoráról írnátok nekem részletesen? Milyen a választék, jön-e oda ott is pincér, vagy egyáltalán hogyan zajlik?
amikor még a hajón voltunk úgy gondoltunk, hogy szép volt, jó volt, de többet nem feltétlenül megyün hajózni... ehhez képest mióta megjöttünk egyfolytában azt lesem, hova menjünk legközelebb.
Találtam is egyet, szintén MSC-s út: Genova-Róma-tenger-tenger-Marmaris-Limassol-Haifa-tenger-Katakolon-tenger-Genova :)
A Vezúvot felejtsd el. Nagyon fárasztó, és az esetleges dugó miatt, lehet, hogy vissza sem értek. Ercolano épphogy elég, sőt! És oda a vonat pillanatok alatt ott van, gyorsabb, olcsóbb mint a taxi.
A vonat óriási kaland, és a bankoknál balhézni kell!!!! Ezek arabok. Van vagy 15 bank egymás hátán. Egy ember elmegy pénzt váltani, addig a többi nézelődik, hiszen ez egy más világ.
A Tuniszi bazár nem annyira agresszív, mint pl. az isztambuli, direkt kellemes, és különleges.
én a tavalyi MSC all inclusive csomagot raktam fel, de 2010 be voltunk a Costával elég húzósak az italok ilyen hajókon napi 39 Euro
2 személyre talán nem is sok /pl. cola 3,5 EURO volt, koktélok sok mindentől függ 5-6 Euro/ attól függ hogy mit és mennyit fogyasztotok naponta de a Costa honlapján vannak árak is www.costacruise.com elég részletesen le vannak írva a palackos bor árak és a csomag árak is az a baj hogy már csak a hajón fogod megtudni pontossan mit takar azaz all inclusive pl a minibár nincs benne, így írja hogy
All Inclusive beverages*: All Inclusive beverages*: includes a selection of alcoholic and soft drinks by the glass (draught beer and wine) and coffee, with the exception of Mini Bar products ad premium brands. - Adults (18 years and over): € 19.50 per day, including service charges. és szerintem ebben a koktélok nincsenek benne mert arra van külön csomag nézd át a honlapjukat
Ez az italcsomag nem olyan hogy 10 üveg viz vagy bor vagy ilyenek, hanem azt iszol amit akarsz és annyit amennyit akarsz egész nap, tehát nem csak az étkezéseknél. És azt számolgattam hogyha egy cola mondjuk 5 euro, akkor ha ketten 10-et megiszunk egy nap, máris jobban jártunk ezzel a csomaggal, nem?
Meg ha mellé még lecsúszik egy-két koktél, vagy valamilyen alkohol, akkor még jobban megéri.
Számomra ezeknél a csomagoknál a mennyiség van eltúlozva. Mi nem vettünk csomagot, elsősorban emiatt. A vacsorákhoz rendeltünk 1 üveg ásványvizet minden este, az kb 2,40-2,60 volt ha jól emlékszem, viszont a csomagban 14db 1l-es víz lett volna. Ennyit nem iszunk meg ketten sem, nemhogy fejenként egy hét alatt, így nem vettünk. Ezen kívül 1-1 kotélt ittunk a bárban. Úgyhogy igazából a fogyasztási szokásoktól is nagyon függ a dolog. Persze ha mondjuk nagyobb családdal vagy baráti társasággal mentünk volna, akkor már más lett volna ahelyzet.
A legnagyobb baj, a dugón kívül a sztrájk volt. Odafele is, és visszafele is kifogtuk. Odafele a busz előtt sétálgattak fel-le egyfolytában az emberek, visszafele meg a taxisok adták be a kulcsot. volt is félelem, hogy hogyan érjük el a repcsit, de aztán ajánlottak egy olyan taxist aki nem volt szakszervezeti tag.
Itt van a legnagyobb távolság Genova-és Nápoly között. Mi Genovából abszolút pontosan indultunk, de Nápolyba elvileg 11.00kor kellett volna érkezni. Érkeztünk is, de csak 11.45kor engedtek kiszállni.
Genova volt a legdurvább. Ott a reggel 8 helyett, majdnem 11 volt, hogy kiengedtek a hajóról. Barcelonában is volt valamennyi csúszás, ellenben Tunéziában már 1 órával hamarabb érkeztünk.
Fogalmam sincs min múlik, mert az időjárás nem adott rá okot.
Egyébként a személyzetben szerintem az olasz a legkevesebb. Indonéz elképesztő mennyiségben, főleg az éttermekben. Nem voltak bunkók, de az egy hét alatt, nem tudtak ajánlani édes bort... Szerintem az utasok sokkal inkább bunkók. Az angolt mindenki érti és beszéli is, semmi gondotok nem lesz. Az ültetett étteremben az étlap 4 nyelvre van lefordítva.
Szuper ez a fórum információkban, úgyhogy kotelessége az embernek szintén megosztani a tapasztalatait, én is ígérek egy beszámolót. Kulon koszonom a Barcelonai és Marseille-i infokat.
Amit Nápolyi dugókról írtál, ez pont az én félelmem, ha idocsúszásban leszunk, kihagyjuk a Herculaniumot, és marad csak a Vezúv, igazából nem tudom, miért csak 11:30 után érunk ide, egyetlen kikoto, ahol ilyen kevés idonk lesz.
Ami tényleg érdekelne, az az idojárás, írod, hogy Kartágóban nagyon meleg volt, hogyan alakult az idotok az út során? Az angol fórumokon sokan panaszkodtak a szemtelen és udvariatlan olasz legénységre és pincérekre, de hiszem, hogy ezek csak elkényeztetett amerikaiak voltak, milyen volt a tapasztalatotok a személyzettel és a nyelvi babilonnal? Kozepes szinten beszéljuk az angolt, remélem, nem fogunk elvérezni a vacsorai étlapon :-)
Szerintetek megér naponta 11 ezer forintot két embernek a costánál az all inclusive ital, amivel egésznap ihatsz amennyit csak akarsz, koktélokat is? Tudnátok mondani ilyen cola meg koktél árat hogy tudjak számolgatni?
Hát a bazár nekem kellemes csalódás volt. Nem volt annyira durva, mint Egyiptomban. Persze ha megnézel valamit azonnal két eladó is odaterem a semmiből. De nem kell foglalkozni velük. Vagy otthagyod, vagy ne foglalkozz azzal amit mond. :)
szerintem klassz hely, és az különösen tetszett, hogy tele van hangulatos teázókkal és éttermekkel.
Alkudozni keményen kell, de még így is előfordul, hogy simán hülyének nézik az embert.
Nápolyba kalkuláljatok azért a forgalommal, meg dugóval. Majd ha megjöttetek írj pár sort milyen volt!
Koszi a választ, mi Genovábol indulunk, de sajnos a Fantasia csak 11:30- kor kot ki Nápolyban és 19:30 - kor indul, a lányom minden vágya megmászni a Vezúvot, ezért felfogadtam a neten keresztul egy olasz kisfurgonos taxist, aki elvisz minket kulon a Vezúvhoz és Herculaniumba, aztán porolás vissza a hajóra, ígérete és megegyezés szerint 17:30 - ra már vissza kellene lennunk a hajónál, a kérdés csak azért volt, mi lesz ha egy órát késunk, de megválaszoltad, ezért koszonet.
Ami Tunéziát illeti, a válaszod alapján azt hiszem megpróbálom a bankot és a vonatot, azt írták, van elso osztály is, hadd legyen kaland :-), ha meg nem sikerul, akkor marad a taxi, ahogy írtad, egyáltalán nem tunik drágának az európai szinthez képest.
Engedj meg még egy kérdést: Milyen volt a tuniszi bazár? Megvallom tartok tole, nem vagyunk hozzászokva az "agresszív" eladásmódhoz, viszont a szívem húz nézelodni, de nem szeretnék kellemetlen élményeket a gyerekeknek.
Ebédelni délután fél 4ig van lehetőség. Mi akkor kizárólag a büfés étteremben ettünk. Csomó féle kaja van. pizza, hamburger, hot-dog, virslik, sütik stb.
Ital csak víz és talán kávé volt. Szerintem jobban jártok kint egy gyors kajával, aztán este vacsi.
Ezek szerint ti is Nápolyból indultok? Ha az indulás 19.30-ra van tervezve, akkor már 19.00ra a hajón kell lenni minden utasnak. Az első ültetétes vacsi 18.30kor kezdődik, és legkésőbb 19.00ig kell elfoglalni a helyed. utána elvileg "lezárják" az éttermet, azon egyszerű oknál fogva, hogy ha végigeszed a menüt ott ülsz 1 órát legalább. és a második ültetés 21.00kor kezdődik. Addig ki is kell takarítani, újrateríteni stb.
A bank könnyen megtalálható. A vonat állomással pont szemben van egy utca, és annak a végében vannak a bankok. kb. 5 perc alatt elérhető gyalog. Csak nem voltak nyitva. És amikor kinyitottak, még akkor is azt mondták hogy legalább fél óra mire pénzt tudnak váltani. Akkor már kb. 20 percet vártunk, és újabb fél órát nem akartunk. A vonat egyébként nekünk nem volt szimpatikus, mert fürtökben lógtak rajta az emberek, fogalmam sincs lett e volna hely. Így utólag Tunéziában fizettünk a legkevesebbet a taxiért. Az előre kialkudtuk az árat, és onnanól kezdve minden ok volt. Az út végén fizettünk, ők meg oda vittek ahová kértük. Persze próbáltkoztak, hogy később vissza jönnek értünk, és elvisznek ide - oda, de egy határozott " nem, köszönjük" után abbahagyták.
Eloszor is koszi szépen az élménybeszámolót, hálás vagyok érte. Pár nagyon konkrét kérdésem lenne csak:
1. Ebédre érdemes-e visszajonni a hajóra az egésznapos városlátogatásoknál, vagy nem olyan nagy dobás, inkább a városban érdemes valamit bekapni és a vacsorával elég? Mellékesen ebédelni bármelyik vendégloben lehet, vagy tartanod kell magad a vacsorahelyhez?
2. Ha az indulás 19:30 -ra van tervezve, de a vacsoraidonk este hatra, akkor igyekeznunk kell a családdal odaérni hatra, vagy még a hét óra is elfogadható?
3. Tuniszban szintén vonatozni szeretnénk Kartágóba, de egy kicsit elgondolkoztató, hogy nem volt hol dínárt váltani, a leírt bank csak nehezen elérheto?