Persze bocsi, csak tegnap nagyon rossz passzban voltam, más fórumban is összekapások voltak!:( Nagyon magam alatt voltam.
Hát statisztikák vannak Görögországra az biztos, tehát Októberben nyilván nem 5-10fokok lesznek, hanem kellenes 25fok körül. A csapadékos időszak pedig Novembertől kezdődik ott, de az Október is már csapadékosabb az amúgy forró és száraz nyár után. De még jókor mész, mert ugye a tenger sem hűl le, sőt az még Novemberben is kellemes, mert sokkal lassabban hül mint a levegő. Na most néztem neked egy statisztika oldalt, ez előbbi sorok csak az én saját véleményem voltak, itt a link ahol megnézheted mi is van ott átlagosan Októberben: http://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/aktframe?LANG=en&TYP=temperature&ART=bild&JJ=xxxx&KEY=euro na ezt a linket megnyitod ezután arra a városra kattintassz a térképen amelyikre akarsz(nemtudom hova mentek, arra kattanj amelyik a legközelebb van hozzá, mert persze elég gyér a térkép sajna nincs sok város rajta). Na ezután megjelenik az adott város adatai, itt pedig kattansz a Climate fülre és ott a diagram1 és diagram2 rész tartalmazza az elmúlt 30év átlagát!!:)) És itt megnézheted , hogy milyen idő várható, statisztikusan persze. A digarma1 a hőmérsékletet mutatja Tmax és Tmin-t, a diagram2 a csapadékot. Amúgy a cliamte robot-nál pedig visszatudod nézni hogy egy adott évben mennyi csapadélk volt meg sok más időjárási mért értéket.
Tozatu! Az lehetséges, hogy Kenderesen 115mm az Augusztus eddig? Mert sms-ben ezt kaptam, de lehet egy tizedes pontot nem rakott ki és 11.5mm akart lenni, majd holnap felhívom, most nem elérhető, csak szerettem volna tudni hogy melyik az igaz.
Azt hiszem segíthetek mivel notorius Görögország-járó vagyok...:))))
Voltam már szeptember végén és október elején is és elmondhatom, hogy a víz még tök jó a fürdésre, a nappalok kellemesen melegek, az esték viszont hüvösebbek. Többször is előfordulhat azonban egy-két esősebb nap is, viszont ezek az esők sokkal gyorsabban elvonulnak ott mint nálunk.....szóval olyan időre számíthatsz kb. mint nálunk általában májusban szokott lenni....
Azt hiszem kicsit félreértettél.:)) Természetesen nem az időre voltam kiváncsi, hanem egyáltalán arra, hogy mi lehetségés. Pl. meg tudom mondani nagyjából, hogy Magyarországon augusztusban általában 25-30 fok körül mozgunk. Görögország, októberre is csak valami intervallum értéket kerestem volna. A historikus adatoknál pedig természetesen a _tavaly_ októberre lettem volna kiváncsi, azért "nagyjából" ismerem a historikus szó jelentését. :) Igy talan van valami irányadó? Köszi!
Jóhogy nem azt kérdezed, hogy December 3-án 16h-kor milyen idő lesz!:)) Még a holnapi nap is bizonytalan, nemhogy az Októberé! Holnapra is van 2-3fajta variácó ahogy nézem a modelleket. A met.hu historikus adatoknál, meg hiába nézed azt pont az elmúlt napok mérési adatait mutatja, nem előrejelzést. Max 5napra lehet, de ha megnézed a gfs-t 360órára hát jó, de ne vedd kézpénznek, mert 12óra múlva a frissítésnél/újrafuttatásnál már ki is vette , vagy erősen megváltoztatja!:)
Akcios ajanlatot kaptunk görögországi nyaralásra, októberre. Meg lehet tudni valahonnan, hogy olyankor milyen idő lehet ott? Esetleg valami hosszútávú elörejelzés? A met.hu-n a historikus adatok között sajna nincs fent, pedig gondolom ott kellene keresni. Tud valaki segiteni? Elore is Köszi!
Ja és ezzel a tegnapi 16mm-es csapadékkal, a hónap mennyisége 145mm, az éves pedig 460mm!!! Ezzel túlléptem a 2003-as(455mm) eggész éves mennyiséget! Sõt a 2002 is csak 444mm volt. Ha így haladunk akkor szeretnék 700mm körülivel zárni ebben évben! S nem is gondolom lehetetlennek,nem kell sok csak a maradék hónapokban 50mm-es havi átlagot elérni és lehet teljesíteni a 700mm-t Szegeden.
Az elmúlt 14nap lehullott csapadék mennyisége: Lehet látni, hogy milyen kis keskeny sávban húzódik a 100mm-es feletti rész, Szeged a 130-160mm -es részben van. Tozatuhoz is szépen felkanyarodik ez, és tovább a Nyírség, Miskolc és a Hernád térségére. S ha megfigyeljük akkor nagyon érdekes, de Sopron és környékén, Szombathely, Szentgotthárdon szinte csak pár mm volt összesen az elmúlt 14napban, sőt a fekete rész a 0mm-es részt mutatja!! Hihetetlen, micsoda különbség a nyugati és keleti országrész között, most kelet javára!
Na közben én meg most értem haza. Nem várt kellemetlenség miatt 24óra alatt jutottam Bp-ről Szegedig.. Tegnap itt újra nagyobb eső volt 16mm esett, a hónap 145mm-nél tart.
Újabb tömb közelít ék felől, Debrecenben már újra esik. T most 14fok, elég hűvös van.
De most korán fekszem , mert ma reggel nagy útra indulok. Kisebb meteorológioai találkozó/beszélgetés lesz Budapesten ma déltől, és Pártai Lucia is ottlesz! Kb 10-en leszünk. Este érek haza.
Ma éjjel újabb 9mm esett, ezzel eddig 111mm a ciklon, a hónap összege 126mm. Ennyit még nem mértem soha. És a ciklon középpontja itt van a közelben, a műhold szerint folyamatosan forog itt Dk- Mo körül, újra dúrja befele a felhőket most délkeleti áramlással. Orosháza felett van a középpont, tőle ny-ra é-i áramlás, tőle délre ny-i, tőle k-re d-i, tőle északra keleti áramlás, hihetetlen szép!!
Még bármi lehet, estig újabb 5mm-t várok és záporos jelleggel. Még holnap is itt lesz ez a ciklon, sőt megemle modell Kelet Mo-ra a várhatót, 10mm-t ad legalább holnapra. Hihetetlen ez a ciklon. T alig 15fok, tegnap a Tmax 16fok volt!! Miskolcon 14!!
Neem!:)) Azért 2év csapadéka még nem esett le, én úgy értettem, hogy 2002-ben az éves mennyiség 444mm volt, 2003-ban pedig 455mm. Most 2004-ben pedig 432mm-nél vagyok, szóval ha nézem az elmúlt 2év csapadékát akkor mindjárt elérem és épp 7hónap alatt! Szeretnék 600mm felett zárni most 2004-ben. Jól jött ez a 100mm-es löket, szárazság elmúlt, meg jól állunk csapadékilag, mégha várni is kellett rá 1.5hónapot. Ja és a hőmérséklet ma nem ment 17fok fölé!