Az utóbbi fél évszázadban Magyarországon óriási számú abortuszt hajtottak végre. A meglévő adatok csak a legális művi terhességmegszakításokra vonatkoznak, nem számolva bele a törvénytelen beavatkozásokat és a spirál, valamint gyógyszeres abortív hatást előidéző szereket. 1950 és 1980 között összesen 4 528 240 abortuszt végeztek, azaz átlagosan naponta 325-öt. Az abortusz hirtelen 1956 után hatalmasodott el. Ekkor engedélyezték államilag, miután a Ratkó-törvényt feloldották. 1957-1966 között 1 642 417 abortuszt végeztek, az évenkénti átlagos szám 140-180 ezer közötti volt. Az abortuszok száma ezen a magas szinten állandósult 1973-ig, majd a fogamzásgátlók hatására csökkent és 1977-től a teherbeesés elleni védekezésnek a hormonális fogamzásgátlók szedésével történő gyakorlata terjedt el. 1967-1976 közötti tíz évben az abortusz 1 616 787 volt. Ebben az időszakban voltak évek, amikor az abortuszok száma kétszázezer fölé emelkedett, majd 1974-től 100 000 alá csökkent. 1977-1987 évek közötti abortuszok összes száma egymillió alatt maradt: 902 286, az éves abortuszok száma pedig 78 000-90 000 között ingadozott. Az utóbbi években átlagosan 120 000 abortuszt végeztek Magyarországon.
Ma Magyarorszagon ennek kellene a legnagyobb tarsadalmi kerdesnek lennie. Az abortuszok ilyen nagy mennyisege az, ami melysegesen elszomorit, hiszen valami nagyon nagy lelki zavar van a melyen.
" (...) Mi szerintem a teendő az abortuszok visszaszorítására? Általános felvilágosítás, különleges tekintettel a férfiakra. Szerintem - elnézést a kivételektől - a férfiak nagy részének nincs kellő fogalma arról, hogy mi történik az abortusz alkalmával. Ezért, ahogyan létezik "apás szülés", úgy kellene lennie "apás abortusznak" is.
De ennél sokkal célravezetőbb lenne, ha a szülőpár együtt megnézné magzatuk ultrahangos vizsgálatát. Sokkal kevesebb gyermeket utasítanának el, ha mindkettejükben tudatosodna az ő élő mivolta. Nagyobb részt kellene vállalnia a férfiaknak a megelőzés felelősségéből is.
Végezetül hadd említsem Madách örökérvényű művét, Az ember tragédiáját. Képzeljük el a zárójelenetet a következő variációban: Éva kimondja a nagy szavakat: "Anyának érzem ó Ádám magam! Ekkor Ádámmal megbeszélik, hogy elveteti a gyermeket, majd Ádám mégis leveti magát a mélybe, hisz semmi értelme életének. Nem ez történik. Az anyává válás megfordítja a világot. Minden értelmet nyer. S szólhat az Úr: "Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál."
Még egy sokat tapasztalt nőgyógyász főorvos sem tudja betapintással megállapítan nemhogy 48 óra, de még 4 hét után sem."
Jaj mar, a fenebe a nogyogyaszokkal, azok mind koklerek, inkabb olvasgasd a Kismamat meg kapokat az indexen. Komolyan mondom, ez a sok nogyogyasz csak parazita a nemzet testen...;))))
Annyira imadom, amikor egy ferfi megmondja, mit kell es hogyan ereznunk. Kapoka, ugye a felesegedet mindennap megkerdezed, nyuszikam, megnezted ma a mehszajad? Meg a lanyaidat is, ha vannak, remelem. Esetleg a szomszed neninek is szolhatsz, hogy na, Kovacs neni, a ma esti mehszajvizsgalat megvolt ma mar?:p
Persze. Meg én is körbenéztem már a google-t életemben párszor, hogy lehetek-e terhes. Mert késett 2-3 napot, és izgultam, hogy nincs-e gikszer. De akármit találtam a méhszájról meg a nyákról, semmire sem mentem vele. Úgyhogy vettem szépen egy tesztet, és persze negatív lett. Bosszankodtam, hogy megint kidobtam 1000 forintot az ablakon, pedig ha még egy napot várok, szépen megjött volna. Így volt ez vagy négy-öt alkalommal. Kivéve egyet, de a tünetek akkor is ugyanolyanok voltak, mint a többi téves riadónál.
Nagyon szeretem, amikor egy nagyokos hímnemű mondja meg, hogy mit kell éreznie egy nőnek... (Soha nem venném a bátorságot magamnak, hogy elmondjam egy féfinak, mlyen lehet, ha megrúgják a heréjét.)
Nem lehet megérezni olyan korán. Nem lehet tapintással kimutatni a 48 órás terhességet. (A kémiai tesztek kifejlesztése előtt tapintással a 6-8 hetes terhességet valószínűsítették, ha több jel is együtt volt. Minden terhesség más egy nő esetében is.
KApóka egyetlen dologra meg mindig nem valaszoltal ,hogy hanyszor voltal terhes ha mar ennyire okos vagy, lehet magazinokbol kulonfele kiadvanyokbol okosnak lenni de attol meg ugyanolyan sik hulye vagy, mert azt, hogyan rweagal a szervezeted nem tudhatod foleg ha pl egy stresszes helyzetben vagy amikor eszedbe sem jut az hogy terhes lehetnel, amugy meg lehet ,hogy gyilkossag az abortsuz de ugye nem kell elvarni egy pl 16 eves lanytol aki kiszamolta ,hogy nem lehet terhes es kozben megis ,hogy megtartsa vagy szted igen?
Nem, nem írtad. Butaságokat írtál, pl. azt, hogy 48 óra múlva a terhesség tapintható.
Még egy sokat tapasztalt nőgyógyász főorvos sem tudja betapintással megállapítan nemhogy 48 óra, de még 4 hét után sem.
Az tény, hogy egy terhességnek számtalan, könnyen észrevehető jele van, de ezek egyike sem egyértelmű, bármelyiket okozhatja más is.
Pl. neked még soha nem volt hányingered? És? Terhes voltál? Na ugye...
Egyébként nem világos, hogy mégis mit akarsz elérni.
Tegyük fel, hogy egy nő előbb észreveszi, hogy gyermeket vár.
És akkor mi van? Ha 2 héttel előbb megy abortuszra, mint egyébként tenné, az talán jobb?
Akkor is egy egyedi, egyszeri, és megismételhetetlen emberi lénytől veszi el az életet.
Hiszen már a megtermékenyítés pillanatában eldől, hogyan fog kinézni, milyen magasra fog nőni, milyen lesz a vérmérséklete, milyen gyakran sír, vagy nevet, hogy nagyon kell vigyáznia, el ne hízzon, vagy zabálhat kedvére, milyen könnyen gurul dühbe, sőt, az is eldől az első percekben, hogy nagy valószínűséggel hány éves korában, és milyen betegségben fog meghalni (balesetet kivéve persze).
Nem azt kell eldönteni, mennyi idős korig elfogadható az abortusz, hiszen ez teljesen nézőszempont kérdése.
Inkább a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve az egyéb alternatívákra (örökbeadás) jobban ráirányítani a nők figyelmét.
Az e-mail címed meg a google alapján te férfi vagy. Szóval nem értem, honnan veszed ezeket a dolgokat, hogy minden nőnél beválnak. Még magadon sem tudod kipróbálni, hogy mükszik-e.
Az elöbb írtam, ez egy idő után nem "nézegetés", nem is tudatos mozdulatsor. Hogy mondjam? Talán a szájhoz tudnám hasonlítani, ugye pontosan érzékeled mikor vagy szomjas, vagy nagyon szomjas és már cserepes a szád. Nem gondolkodsz azon, hogy ez mit jelent.
Ha nincs, pl. en kulfoldon elek, akkor mindenki olvasgassa mondjuk a Nok Lapja online kiadasat es azok megmondjak a tutit:)
Ilyen egetrengeto baromsagot, hogy minden no 48 ora utan tudja, hogy terhes-e avagy sem, ritkan olvas az ember. Aki meg nem tudja, az nem is no, vagy hazaarulo vagy kulfoldi akarmilyenberenc. Tuti. Nemzetveszto ribanc az ilyen.
Ez meg a masik, amit imadok, aki-mint Hid-elmagyarazza a korulmenyeit, koliszoba, bankkolcson, akarmi, az rogton egy karrierista, PhD-gyujto promiszkuozus liba lesz. Kedveseim, Hid nem azt mondta, hogy a kora reggeli tai-chi gyakorlataiban zavarja a gyerek vagy a mitingben a boss-szal, na az egy karrier. Sajnos, Hidnak akkor meg nem volt karrierje, remelem, azota mar van. Nem bun az.
Nekem hányingerem lett a cigarettától, és pont akkor együtt dolgoztam egy indiai "tudó emberrel", belenézett a tenyerembe, és azt mondta fiú...
Igazat szólt!
:O)))
(a természetes fg az elején tényleg macerás. de ahogyan jobban ismeri az ember a testét, vannak jelek, és kialakul egy hihetetlen önkontroll. amikor már nem tapasztalod, csak megérzed az eseményeket, és nem tévedsz... :o) én mondjuk tanítanam a gyerekeknek, mint egy alternatív lehetőséget...)
Hamissággal vádolsz, ahogy "írva vagyon" Rólad, csak mert nem szellemi atyád kénes gyűlölettől fortyogó bugyra köpte arcunkba vihogva a halott gyerekek számát?
És még a dohos kampánycsendedet is félted tőlük? Talán úgy érzed, elhúnyt embertársaid szelleme elvtársaid orrát pöcköli?
De lásd milyen nagy az Isten, még a Te rombolásodból is teremt áldást az embernek az ő igazságában:
"...Az első gyermek megszületése előtt végrehajtott művi vetélések különösen veszélyesek, mivel csökkenthetik a későbbi gyermekvállalás esélyét. Ennek ellenére 2004-ben az abortuszon átesett nők több mint negyede úgy kérte terhessége megszakítását, hogy még nem volt gyermeke. A régión belül Bács-Kiskun megyében ugyanez az arány 24, Békésben 25, Csongrádban pedig 31 százalék volt.A Dél-Alföldön a művi abortuszok döntő többségében, 2004-ben 95 százalékában, az állapotos nő válsághelyzetre (családi, szociális problémákra) hivatkozva vetett véget terhességének, s csak a fennmaradó esetekben volt az anya, illetve a magzat egészségi állapota vagy a kriminalitás az ok..."
Szerintem ez nem azt jelenti, hiszen a népesség csökkenése sok fejlett országban (eu-ban is) súlyos gond, inkább azt, hogy a megelőzést más szinten élik meg, vagyis az abortuszig el sem jutnak...
Persze, meg szerintem az a reális, hogy az ember akkor figyeli magát, ha gyanakszik. Én pl. most nem pasizok, hát minek is nézegetném magam. Ha éppen pasiznék, és gyereket szeretnénk, akkor nézném, hogy mi újság. Ha nem szeretnék, de valami gikszer volt, és félek, akkor is nézném.
Mondjuk, eddig amikor csődöt mondott a gumi, és észre is vettem, nem úgy, mint annál a bizonyos végzetes balesetnél, akkor vettem esemény utáni tablettát, és nem is volt gond. Ez kétszer fordult elő, és marha pipa lettem a pasira, hogy nem figyelt oda, mert én nem szedhetek elvileg semmiféle hormonális cuccot. Az esemény utániban meg ugye van egy lórúgásnyi hormon.
nekem mind a három gyerekemnél az első jel a zabálhatnék volt:-)
a harmadiknál is, de mivel egyáltalán nem számitottam rá és egyéb jel nem volt 10 hétig, ezért ezt nem vettem tudomásul. CSak mikor már tudtam, hogy van ő, akkor tünt fel utólag, hogy az utóbbi hetekben kilószámra ettem a nyers sóskát...(mert az emberi szervezet ilyen kis okos. mindig is vashiányom és folsav hiányom volt, hát gondoskodott magáról)
Csaxólok, kedves Kapóka - lehet, a magazinok erre nem térnek ki -, az emberi szervezet működésében nincs két tökéletesen egyformán működő!
Érdekes, mennyire magabiztosan osztod az észt, ezt pedig tudhatnád..., csak statisztikailag lehet igazad, de az nagyon kevés egy konkrét esetben!
Meg van az oka, én egész életemben a természetes fogamzásgátlást alkalmaztam (megbízhatóan, mert a testem megbízhatóan működik...:), de a terhességemet a 2. héten érzékeltem...