Köszönöm a hozzászólásokat, meg a segítséget, akkor tulajdonképpen jól gondoltam, hogy nagy lehetőségek vannak még a hangszerben.
A Waterfall-t arra írtam, hogy maga az igazi Hammond hiányzik nem pedig a midi billentyűs szoftok.
Amúgy volt egy ismerősöm, aki nem tudom, hogy (elektroműszerész mérnök volt) kicserélt egy T-500-asnak, egy komplett billentyűsorát waterfallosra, illetve próbálkozott ő is a B3-asításon igen jó sikerrel, de sajnos nem tudta teljesen befejezni, mert elhunyt. A hangszere a billentyűktől(nem 5 oktávos volt) tért csak el az eredeti B3-astól. Félelmetes, hogy egy két kisebb nagyobb cserével, meg bütyköléssel mit tudott megcsinálni, dehát nagyon értett hozzá, nagyon jó műszerész volt. Na mindegy ez csak úgy hozzátettem, szóval van még szerintem potenciál a hangszerben. Amúgy a Hammond már nincs meg, mert a hagyatéki tárgyalásnál széthordták a rokonok a hangszert, és potom pénzekért alkatrészenként eladták. :(
Na utólag tényleg szeretnék mindenkinek mindent megköszönni amit írt, segített, körbe kell nagyon nézni és utána rágódni, hogy mit érdemes megvenni.
Mivel free, én biztosan kipróbálom, esetleg össze is vetem az L-100-ammal :-)
A Hammond-est valóban fantasztikus volt; örülök, hogy ott lehettem. A klóntalálkozón pedig megtapasztalhattam, hogy a saját DB5-öm billentése még mindig jobban tetszik, mint a legújabb svéd-japán konstrukcióké; persze mindenkinek más a kényelmes.
Hát nagyon szépen köszönöm a hozzászólást a fajtákat illetően.
Nem véletlenül félve tettem fel a kérdést, tudtam, hogy nagyon szubjektív, de pont ezért próbáltam kicsit objektívebben megközelíteni.
Tudom nagyban számít a műfaj, a kézben mi van, az ár, de úgy gondolom elég jó összehasonlítást sikerült TEHTUBE-nak összehoznia.
Az árat nem véletlenül nem írtam irányadónak, mert amire jelenleg egy magyar embernek pénze van az vagy egy olcsóbb klón vagy egy TG-széria, esetleg T-t ha sikerül kifogni. Nyílván elöszőr csak nagyvonalakban szerettem volna a szériákról vélekedést, mert ha már befolyásolom a Tisztelt Fórumozó Emberiséget! :) , akkor nem kapok reális rálátást.
De ha már a befolyásolásról van szó, igen rock zenéről van szó, olykor progresszív rockig elmenő részekkel. Az árat meg nem tudom, én L szériát néztem volna abból is inkább a 100-ast ha venni akartam volna, én úgy gondolom egy jó állapotút már 200-300 ezer környékén lehet már venni, bár még a leslie nagy kérdés.
Ha már teljesen el akarok rugaszkodni az objektivitástól, akkor annyit mondanék, hogy régóta azon töröm a fejem, hogy a rockzenén belül egy újkori Eddát hozzak létre. Stílusban mindenképp, csak a mai kornak megfelelően(nem a 80-as évek zenéjét majmoló, hanem kicsit a mai keményebb műfaj szerint, nyílván ez terv.). Jó, sőt szinte tökéletes szöveggel, ami szól is valamiről nem úgy mint a legtöbb mai zenekar szövegei (Tisztelet a kivételnek!!!) és nagyon meghangszerelt, már-már néha progresszív, összerakott zenékkel. Számaim már vannak, most az eszközök beszerzésénél tartok, csak hát ugye mint minden más ez is pénz kérdése. Egy masterkeyboard már van(ez megint egy másik topic), jó lenne egy igazi hammondon játszani, mert már a VB3 szoftvert meg a midi billentyűket meguntam, hiányzik a Waterfall az ujjaim alól.
Meg én még mind a mai napig úgy gondolom nincs teljesen kiaknázva ez a remek hangszer, még mindig lehetne kifacsarni belőlle szerintem új hangzást vagy új hangokat. Lehet, hogyha a leslihez odaerősítek egy vödröt és azt mikrofonozom ki egy teljesen új hang jön létre és lehet ezt fogják majd az emberek másolni(persze ez csak egy vicc volt, inkább a lényeget akartam ebből kihozni). Na szóval ezaz amit nem akartam elsőre leírni, mert egyből a hangot behatárolja a stílus és az ár.
A párbaj csak olyan jelképes fogalmazás volt :) Én is érzékeltem a hangosításbeli apró döcögéseket, de összeségében pozitívan tudnám jellemezni a hangtechnika kezelését.
A Hammond orgona, mint népszerű hangszer, oly sok műfajban megfordult már. A kis spinet orgonák a rock és prog rock stílusban is bizonyítottak. Ahogyan írtad is, biztosan lenne igény a HANGszer más oldalát is megmutatni. A jazz orgonálás mellett, játéktechnikai tudás szempontjából talán nem egyenrangú rock zenében is voltak / vannak sikeres zenészek. Miért ne csinálhatnánk egy átfogóbb bemutatót kedvenc hangszerünk képességeiről, hiszen sokoldalúsága vetekszik az elektromos gitárral, vagy talán túl is tesz azon.
Gondolom nem gyerekjáték megszervezni egy ilyen rendezvényt, de én maximálisan támogatom a következő, kicsit más hangvételű találkozót.
A Hammond klónok bemutatását is megpróbálhatnánk más megvilágításba helyezni. A mostanival szöges ellentétben, minden megszólaló klón a saját szimulációit használhatná. Hiszen a gyártók megpróbálják a zenészeknek úgy elkészíteni az adott hangszert, hogy ne legyen szükség nagy Leslie ládákra a megszólaláshoz, mégis hasonlítson hangzásban a klasszikus párosításhoz. Persze ez csak erős kompromisszumokkal valósítható meg. Legalábbis amíg nem találják fel az igazi csöves erősítős B3/ Leslie hangzást max. 6 kg. súly mellett, pöpec billentyűzettel..
1. A100-B3-C3 ELVILEG és műszakilag teljesen egyformák, de nincs két egyforma hangú jószág. Olyan sok függ a generátor kalibrációjától, a benne lévő csövek, kondenzátorok állapotától, hogy nem találni két hasonlót sem. Mindegyik külön egyéniség.
1. Korábbi A-B-C-k. Kicsit szűkebb szolgáltatással de nagyon úgy szólnak. Sőt, gyakran úgyabbul.
2. M3 hangzásban talán a legközelebb áll az ABC-hez. Érdekes módon az ELVILEG azonos M100 már nem annyira.
3. L100 lett sok rockzenében a mértékadó hang. Szintén nem lehet önkényesen rangsorolni.
4. E100 hasonló hangképe van mint az M100-aknak.
5. H100-ról szó sem esik? Az igazából a B3 utáni B4. Több hangkerék, 3 scanner!, sztereó csöves belső hangrendszer, lecsengő basszpedál, 10-11. drawbarok
6. T100 mellett ott a nagytesó az R100 (mint M100-E100 viszonylatban)
7. H100?
8. X66? Ezek is érdekes hangú csúcs mechanikus orgonák.
9. G162-t hagyjuk. A TG-t nézve csak dörzsöli az ember a szemét. Mintha fotosoppal megduplázták volna!
Egyébként sorrendként nehéz besorolni. Mi alapján legyen a rangsor?
Ár? Az sem egyértelmű Az A100 olcsóbb mint a B3 mégis tök ugyanaz.
Hang? Kinek mi tetszik?
Talán lehet kiindulás a hammondos zenei irodalmban használt hanxerek aránya. Ebben az ABC az első.
De utána inkább az L100, majd M3, majd M100, de sok H100, X77-es is van. Attól függ, milyen műfajt veszünk górcső alá?
A blues előnyt élvez a latinnal szemben? Vagy a rockot állítanánk szembe a Tico Ticóval?
Talán leginkább a személyes és szubjektív sorrend a legmegfelelőbb.
A párbajról meg csak annyit, hogy egyetlen vendéglátónak sem lehet célja, hogy lenyomja a vendégét :)
Ezért aztán a basszust is én nyomtam a végén végig, meg a hangmérnök sem lőtte össze a két cuccot :) Viszont a buli elég kerekre sikeredett, és már most meg merem előlegezni, hogy LESZ folytatás, mindenképpen, nagyobb, színesebb, boldogabb, szárazabb módon. Terveim szerint több napon, (fél-)amatőr nappal, rockosabb fellépőkkel (is), komolyabb hangszerbemutatós bázissal.
Nem nagyon írtam még ide, csak figyelemmel kísérem a fórumon szólottakat, igazából egy kérdésem lenne.
Hangban a szériák hogyan következnek egymás után?
Nekem van egy elméleti sorrendem, de nem biztos, hogy jól látom, ha tudtok segíteni, jó lenne...Lehet ha visszalapozok 73 oldalt 1500 hozzászólást, akkor van egy ilyen felsorolás, de a közel pár oldalban nem nagyon találtam, és a neten sem nagyon vannak így elkülönítve hang alapján. Az én sorrendem a következő:
1. A-B-C (sztem nincs nagy különbség)
2. E
3. M
4. L
5. T Szerintem már innentől nem is szabad lefelé sorolni, már nálam nem játszanak.
Lehet, hogy rosszul tudom, de én így állítanám a sorrendet hangjuk alapján. Ártól függetlenül...
A régi lezlik bútorlapból vannak. Fenyők furnérozva. A tied elég új, az már mdf furnérozva. Azonos anyagvastagság esetén (mert az) szerintem az mdf nehezebb, tömörebb. Az új 122-esnél (mdf) is érezni súlytöbbletet egy 21h-hoz képest. Ez is okoz szerintem mélyben többletet.
Amúgy akkor is sokkal hangosabb volt a Leslie-je, még ha ez a hangosításkor ki is lett egyenlítve. Lehet ez már a 122/147 közötti különbség, vagy régebbi, tömörebb fából volt az ő szekrénye, de a generátora is sokkal fényesebbre volt húzva. A kevés mélynél meg ne feldjük, hogy az övé kerekeken állt, az enyém meg a földön.