Keresés

Részletes keresés

Construkt Creative Commons License 2024.11.22 0 0 5632

Nem veszti eszét, hanem tudja, hogy a különböző utat megtett ikrek korkülönbségének oka csak abban az esetben magyarázható egyszerűen a specrellel, ha a gravitáció nem befolyásolja a pályáikat.

Ha befolyásolja, akkor természetesen az áltrellel kell számolni, ami jóval bonyolultabb, s az jön ki belőle, hogy az egy helyről induló ikrek közül az újra találkozásnál az lesz a fiatalabb, akinek mozgását eközben nem csak a gravitáció befolyásolta, hanem néha letért a tisztán gravitációs pályákról, valami hajtómű, vagy bármi egyéb kölcsönhatás következtében.

Előzmény: destrukt (5630)
pk1 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 5631

Földet említettem volna?

(Persze kell legalább egy kapszula az életben maradáshoz, de abba is bele lehet kötni: "a kapszulának nincs tömege? nem gravitál?")

Előzmény: destrukt (5630)
destrukt Creative Commons License 2024.11.22 -1 0 5630

"Az egy másik dolog, hogy a B öcsi vonatkoztatási rendszere nem inerciarendszer, hanem az útnak legalább egy részében gravitációt tapasztal B..."

Az A tesó, aki a Földön maradt, az nem gyorsul és nem hat rá gravitáció?

A Föld nem ellipszispályán kering? Dehogynem. 

Akkor az A rendszer mitől lenne ez inerciarendszer?

Semmitől, hiszen a Föld mozgása sem nem egyenesvonalú sem nem egyenletes.  

Már te is össze-vissza karattyolsz.

Megfigyeltem, hogy ha egy relativista elkezd beszélni a relativitáselméletről, akkor azonnal ezét veszti.  

Előzmény: pk1 (5628)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.22 0 0 5629

Érted, hogy mi a két kérdés között a különbség, öcsike?

Ugye nem?

Előzmény: destrukt (5627)
pk1 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 5628

"speciálisan inerciális vonatkoztatási rendszerekre fogalmaz meg állításokat."

Úgy is van. Speciálisan inerciális vonatkoztatási rendszerben - konkrétan az A tesó inerciarendszerében - tesz meg egy pályát a B tesó. Tehát a speciális relativitáselmélet illetékes. Az egy másik dolog, hogy a B öcsi vonatkoztatási rendszere nem inerciarendszer, hanem az útnak legalább egy részében gravitációt tapasztal B, ezért az általános relativitás is alkalmazható.

Előzmény: Timmer László (5615)
destrukt Creative Commons License 2024.11.22 -2 1 5627

"Én annak idején még úgy tanultam hogy sebességről beszélni csak akkor értelmes dolog, ha konkrétan megadjuk, hogy melyik vonatkoztatési rendszerben értelmezzük." - mondtad nemrégen.

De ebben az esetben nem kifogásolod, hogy nincs megadva semmiféle konkrét vonatkoztatási rendszer.

"Az két különböző kérdés, hogy

1. Hogyan értelmezzük a  sebességet?"

Nyilván azért nem mersz belemenni, mert azonnal megbuknál vele.

Kezdesz össze-vissza beszélni. 

(Nem mintha eddig nem ezt tetted volna, de most már nagyon feltűnő.)

Előzmény: Run like hell (5626)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.22 -1 1 5626

Öcsike:

Az két különböző kérdés, hogy

1. Hogyan értelmezzük a  sebességet?

2. Mennyi a sebesség konkrét értéke?

Nem baj, ha nem érted, mi a különbség a kettő között, a hamarosan megjelenő könyveidhez úgysincsen ilyesmire szükség. Baromságokat anélkül is össze tudsz hordani, hogy a fizika alapjaival tisztában lennél.

Előzmény: destrukt (5625)
destrukt Creative Commons License 2024.11.22 0 0 5625

Úgy látom, hogy azóta is kóvályogsz tőle. 

Előzmény: Run like hell (5624)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.21 -1 1 5624

Jól van, öcsike. Valami ütőset akartál mondani, ugye?

Hát ennyi sikerült. Tőled ez is szép.

Előzmény: destrukt (5620)
Construkt Creative Commons License 2024.11.21 0 1 5623

"Azért nem alkalmas, mert a gyorsulásra hivatkozik. A speciális relativitás elmélet . . . inerciális vonatkoztatási rendszerekre fogalmaz meg állításokat."

Az ikerparadoxon egyik magyarázata se hivatkozik gyorsuló vonatkoztatási rendszerre.

Hanem csak valamelyik iker gyorsulására.

"ez a példa nem alkalmas az idődilatáció értelmezésére a spec rel keretein belül."

Itt azt akarod mondani, hogy az ikerparadoxon nem alkalmas az idődilatáció értelmezésére.

De hát az ikerparadoxon egyáltalán nem az idődilatáció egy esete. Ezt csak a tájékozatlan laikusok hiszik, s pont ez volt az első olyan mondatod, amiből azonnal tudtam, hogy nem vagy te se matematikus, se fizikához értő ember.

A következő zavaros mondatban ezt a félreértést azzal fejeled meg, hogy szembeállítod egymással az ikerparadoxon aszimmetriáját az inerciarendszerek szimmetriájával, s megállapítod az ellentmondást:

" Nézzük a klasszikus "iker paradoxont". Az idődilatáció létrejöttéhez nyilvánvalóan szükséges asszimmetriát feltételezni, amikor is mindig a "visszafordulás" során fellépő gyorsulásra hivatkoznak. Csak hogy épp a spec rel inerciarendszerekre állítja az idődilatációt, tehát ez a példa nem alkalmas az idődilatáció értelmezésére a spec rel keretein belül. Az inerciarendszerek a spec relben is szimmetrikusak, így konzekvenciaként ellentmondás minden axiómájából következtett állítás (távolság kontrakció, tömegnövekedés)."

Közben nem veszed észre, hogy az ellentmondás csak a te tévképzetedől keletkezik. Abból, hogy azt hiszed, az ikrek korkülönbsége meg az idődilatáció egykutya.

destrukt Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5622

"Bármelyikben."

"mit vonsz kétségbe te szerencsétlen bohóc."

Ez aztán nagyon konkrét,  te "te szerencsétlen bohóc."

Előzmény: overdog (5621)
overdog Creative Commons License 2024.11.21 -1 0 5621

Bármelyikben.

Egy dolog kétségbe vonni tételeket, de ahhoz előbb fel kell fogni, mit vonsz kétségbe te szerencsétlen bohóc.

Előzmény: destrukt (5620)
destrukt Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5620

"Én annak idején még úgy tanultam hogy sebességről beszélni csak akkor értelmes dolog, ha konkrétan megadjuk, hogy melyik vonatkoztatési rendszerben értelmezzük."

És ugye el is hitted ezt a baromságot? 

A fénysebességet melyik konkrét vonatkoztatási rendszerben értelmezed?

Már itt megbuktál, öcsike. 

Előzmény: Run like hell (5619)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.21 -1 1 5619

Én annak idején még úgy tanultam hogy sebességről beszélni csak akkor értelmes dolog, ha konkrétan megadjuk, hogy melyik vonatkoztatési rendszerben értelmezzük.

A trimmerfizikában ezek szerint úgy is meg lehet adni a kérdéses vonatkoztatási rendszert, hogy "a Földhöz viszonyított rendszerben v lenne a sebessége, de most nincs ott a Föld".

Ez valóban újdonság, ilyen marhaságot eddig még a szuperfizikus kollégád sem volt képes összehozni, pedig hülyeségekért ő sem szokott a szomszédba menni.

Szóval ha az alapfogalmakkal kapcsolatban is ekkora káosz van az agyadban, akkor nem biztos, hogy a relativitáselméletet kellene azonnal kritizálnod, bár természetesen jogod van nyilvánosan hülyét csinálnod magadból.

Előzmény: Timmer László (5616)
overdog Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5618

:DDDDDDDDDDDDDDD

Előzmény: Timmer László (5616)
overdog Creative Commons License 2024.11.21 0 1 5617

Az inerciarendszer definíciója közvetetten gyorsulásról szól halandzsafizikus.

Gőzöd sincs a newtoni fizikáról se.

Timmer László Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5616

OK. Ha azon kötözködsz, hogy a rövidség kedvéért szemléletesen írtam le a mozgásukat, a kedvedért pontosítottam ezt az 5609. hsz-ben.

Amúgy, ha a Földön halad v sebességgel a talajhoz képest és kiveszed alóla a Földet, változik a sebessége?

Előzmény: Run like hell (5613)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5615

Akkor idézem magamat: "...ez a példa nem alkalmas az idődilatáció értelmezésére a spec rel keretein belül."

Azért nem alkalmas, mert a gyorsulásra hivatkozik. A speciális relativitás elmélet elnevezésben pedig a speciális jelző jelentése az, hogy speciálisan inerciális vonatkoztatási rendszerekre fogalmaz meg állításokat.

Tehát ezzel még nem a specrelt nyílvánítottam érvénytelennek, hanem az ún. "ikerparadoxon" gyorsulásra hivatkozó magyarázatát. Talán mégse én értettem félre...

Előzmény: Construkt (5611)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5614

Einstein Destrukt irja Einsteinről, hogy értekezéseiben 1c+1c = 1c  Ez is elég tudományos.

Előzmény: Timmer László (5612)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.21 -1 0 5613

Gondolom azt el tudod képzelni, hogy a

Én nagyon sok mindent el tudok képzelni, de a feltett kérdésre továbbra sem adtál választ.

Ez volt a kérdés: Mihez képest v a sebességük?

Előzmény: Timmer László (5609)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5612

Ez komoly tudományos ellenérv volt.

Előzmény: gyongyom bokretam (5607)
Construkt Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5611

Eredetileg te hoztad fel az ikerparadoxon létezésével szemben, hogy azt csak az egyik iker gyorsulására hivatkozva tudják magyarázni. És szerinted nem szabadna ezt tenniük, mert a specrel csak inerciális mozgásokra érvényes.

Felhívtam rá a figyelmedet, hogy ez téves, a specrel alkalmazható gyorsuló testekre is.

Most hirtelen azt mondod:

"Nem én érvelek a gyorsulással, hanem pont fordítva."

De hát nem is mondtam, hogy te érvelnél a gyorsulással.

Hanem éppen azt mondtam, hogy te kifogásolod a gyorsulásra hivatkozó érvelést.

S ezzel nyilvánítod érvénytelennek a specrel magyarázatát.

Most nem tudom, hogy te valóban ennyire félre tudod érteni még az egyszerű mondatokat is,

vagy ez a szókavargatás csak egy olcsó trükk.

Előzmény: Timmer László (5591)
overdog Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5610

Majd szépen veszed a fáradságot, és el is olvasod azt, amit itt lazán csak fölemlegettek, de a tartalmát még soha nem is láttátok.

Utána kérdezz, hogy itt és itt a szövegben, és miért.

Előzmény: Timmer László (5608)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5609

Konkrétan megválaszoltam, de részletezem:

Az A-hoz rögzített inerciarendszerben B sebessége 2v, a B-hez rögzített inerciarendszerben A sebessége ugyancsak 2v.

Gondolom azt el tudod képzelni, hogy a Földön v sbességgel közelednek egymáshoz. Csak vedd ki alóluk a Földet.

Előzmény: Run like hell (5606)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5608

De itt mi a releváns különbség közöttük?

Előzmény: overdog (5605)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5607

Nem tudom mire akarsz kilyukadni, de amit te ideirkálsz még ahhoz is hülyeség, hogy ne értsem.

Előzmény: Timmer László (5604)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5606

Ez volt a konkrét kérdés:

A szöveged alapján v a sebességük. Mihez képest?

Mi rá a válasz?

Előzmény: Timmer László (5604)
overdog Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5605

Vagyis a botfülű mondja valakinek, hogy "próbálja úgy eljátszani", hogy zene legyen.

halandzsafizikus, van az egyik rendszer, és van a másik.

egyik - másik

és ez neked nem különbség, te szerencsétlen ?

Előzmény: Timmer László (5603)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5604

Te beszélsz általánosságban. Melyik választ nem találtad elég konkrétnak? Ha tényleg nem csak minősítgetel, akkor részletezem.

Mottó:

Buta az, aki nem tudja, hogy 3x3=9

Tudatlan az, aki nem tudja, hogy 3x3=10

Ostoba pedig az, aki nem tudja, hogy 3x3=11  :)

Előzmény: Run like hell (5602)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.21 0 0 5603

Na, még teszek egy próbát, hogy értelmesen szólhass hozzám.

Milyen releváns különbségtételt hiányolsz?

Előzmény: overdog (5601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!