//"...semmilyen vizsgálat nem indítható érdemi eredmény reményében, mer' úgy 20 féle törvényes úton jáccható ki..."//
Vettük észre!
Tehát egy nagy túró az egész törvényhozás minőségileg. Nem csoda, hogy mindig a mennyiséggel hivalkodnak. Csakhát avval meg az a baj, hogy minél több a parancsolat és minél gyakrabban változik, annál kevesebbet ér az egész belefeccelt meló.
Itten kissé más a jogrend... Kishazánkban Al Capone se bukott vóna meg adócsaláson... mer' van nekünk Alkotmánybíróságunk... és itten nincsen vagyonkataszter a rencerváltás óta, vagyis semmilyen vizsgálat nem indítható érdemi eredmény reményében, mer' úgy 20 féle törvényes úton jáccható ki...
Az EVA akkor sem megoldás. Majd most az lesz, ha nagyobb az adó, mint az ÁFA. Végre rájöttek.
Egyébként meg lehetne őket fogni: az USÁban ez működik. Feltünik, ha valaki többet költ, mint amennyit klegálisan keres. És mehetsz a dutyiba. Ez kéne itt is.
Nem... mostmár októberől eleve nem alkalmas az EVA az adócsalásra, de arra jó vótt, hogy abban körben visszasszoríccsa a zintézményszerűen műxő csalásokat...
Kéretik a zegészrencert egyben obszerválni, egy-egy elemének piszkálásával semmire nem megyünk... nekem még versenyjogi aggályaim is vóttak, vannak az evával kapcsolatban, demég mindig a legkisebbik rossz...
Csak egy tételt mondok idénről, a Siemens egymagában 1,5 milliárdot... egyetlen üzlet alkalmából... aztán Kayák, Hrisztoszok, és egyebek...
Amúgy nyíltan reklámozzák, tessék csak körülnézni az apróhirdetési óddalakon, ójságokban, számtalanollan hirdetés tanáhható, hogy eladósodott cégét átvesszük, rendezzük, megóggyuk... és ezek csak az amatőrök... a félprofi már nem hirdeti magát, a profi még kitüntetést is kap egy nagyobbacska cég trükkös konszolidácijójájér'...
De a vérprofik nem illet biznicelnek, hanem végső stádijumban lévő leukémiában, rákban, miegyébben szenvedő betegek nevin futtassák a cégejiket, őket már nem lehet lecsukni - pontosabban nem érdemes...
Az Istennek se érted... 70 hajléktalancégből átlag egy bukik meg az elévülési időn belül. Mi a több? 70×1,5 millió, vagy 69×400 ezer, + az az egy ami bedőlt?
Nem... 2 guriga után fizettem 4 kilót meg a reszlit - ez legyen összes 6 kiló -, az evás meg másfél gurigát... és a normál adóalany meg így is, úgy is 2 guriga áfát vont le...
Vagyis fehéredett a gazdaság, mer' kevesebbet csaltak a zemberek. Punktum!
A minimálbér után így is úgy is fizetett mindenki - jólius elseje után más asse köll...
Ne kavarj... ha én nyújtottam neked 10 gurigáér' szóggátatást, az hóttbittos, hogy abból legkevesebb nyóccat eltüntettem... vagyis 2 guriga után adóztam. Az EVA bevezetése után meg meg mind a 10 miller után inkább fizettem... ez vótt az evások filozófiája...
De, hogy eccerűbb legyen a képlet: aki egy 10 milleres számlát kiállított, az hóttziher, hogy legalább 8-9 milliónyi kőccséget összerajzótt mögé... Ebből kifolyvást a zállam duplán bukott...
Nem vótt bukta, nézz má' utána... amíg nem gyütt az EVA, addig még annyiccse fizettek a zillető vállalkozók... mindenszarról kértek kőccségszámlát, meg kijáccották a zösszes trükköt, ami csak létezett...
Köze nincs a kettőnek egymáshoz... nézd meg az APEH honlapján az éves bevételi adatokat... nem az evások lopták el, hanem amikó' beléptünk a Junióba, mi is beszálltunk a juniós hintába a háromszög-ügyletekkel... ezek az ügyeletek évente 100 milliárd €-t visznek el - ez naggyából egy magyarországnyi GDP -, és gyakorlatilag semmit nem tunnak ellene tenni, mer' amíg a portugál, finn és magyar adóhatóság összeveti a zadatokat, addigra az elkövetők már fel is szívódtak...
Ez egy propagandafogás vótt, hogy a zevésokat is be lehessen állítani afféle közellenségnek, mint a vállalkozó orvosokat, a nyugdíjasokat, bárkiket... szagember illesmivel nem foglalkoz... Gondójj bele... a zevások tegés éves bruttó bevétele ollan 500 milliárd körül alakútt, ennek legfőjjeb 100 milliárd áfahatása lehetetett, amiből 75 milliárdot befizettek... ez éves adat. Vagyis, ha lenyútták vóna: egy 10 ezer milliárdos kőccségvetésben észre lehetne venni havi 2 - azaz kettő - milliárdot?
Persze, hogy nem fél millát, de bukott. Az említett példánál maradva, az állam nyert a papír áfáján, amire a tanácsadást írták. Hurrá.
Érdemes volna ezt tanulmányozgatni, de a statisztikák azt mutatják, csúnya bukta volt. Természetesen az MSZP-SZDSZ nem fog erre egy fillért sem költeni, mert kiderülne a bukta.
Vicces volt, ahogy az EVA bevezetése után hirtelen elkezdett csökkenni az ÁFA bevétel :) Rendre túlbecsülték, hónapról hónapra...Halálra röhögtem magamat.
Egy része a munkavállalóknak már elment... a traumatológus orvosok anyáznak, hogy köbö 30%-os náluk a szakemberhiány... CNC szagembert lámpással senaon tanássz... nincs asztalos, villanyszerelő, lakatos, főddmunkás... hagy ne sorójjam...
Az EVA meg nem vótt elbaszva... illetve nem úgy... két hülyeséget követtek el: túl magas vótt a plafon, és bennhagyták az ÁFA-körben... amúgy egy pompás modellkísérlet vótt: ésszerű adót önként és dalolva fizetnek a zemberek, nem pöcsőnnek, nem variálnak, nem csalnak... Pusztán egy elenyésző hányaduknak vótt csak komolyabb trükkölése vele, a döntő többség arra hasznátta, amire való.
A címszavaiddal nem tudok mit kezdeni, egy köztehrviselési rencer ennél kissé összetetteb...