Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Almával kezdtem a tányérkoronát. Később szilva és őszibaracknál is bevált. Most van folyamatban egy Tsunami kajszi, ami erőteljes növakedésű. Nálam nem csak a metszéssel, de a lekötözéssel is nagyon sikeres a kialakítás.
(Akinek sok fája van az a lekötözést nem tudja megvalósítani, csak metszéssel tud alakítani, de egy-két fánál el lehet babrálni vele!)
Megnéztem a képet és az eddigi metszés a lehető legrosszabb amit csak el lehet követni a fa ellen . Persze lehet javítani rajta ehhez először is az összes " Y " -t meg kell szüntetni amit csak látni lehet a fán csak " I " betűk maradhatnak ...ezek lesznek a vázágak . Ebből 5-6 db legyen körben egyenletesen elosztva mint ha egy tölcsér palástján lennének . Még kicsit korai a kajszi metszése virágzás előtt 1 héttel bőven elég .
Az őszibarack topikba tettem fel videókat metszésről ...igaz az nem kajszi de pontosan úgy viselkedik az is a beavatkozásra ( metszésre ) meg persze minden más fa is , az ott mutatott dolgok kajsziban is ugyan úgy érvényesek .
Tehát : a visszavágás kihajtást eredményez , minél erősebb részt vágunk vissza ( ráteszünk egy mérőszalagot a metszfelületre és minél nagyobb a leolvasott érték ) annál erősebb lesz a kihajtás . Ennek az ellenkezője is igaz minél gyengébb ( vékonyabb ) részt vágunk vissza annál gyengébb lesz a kihajtás , ha nem vágjuk vissza akkor lesz a leggyengébb .
A vázágak alakítására lefordítva , ha a vázág csúcsát visszavágjuk erősen növekedni fog ha nem vágjuk vissza akkor gyengébben . Persze ha vázágról beszélünk akkor annak valóban vázágnak kell lennie nem pedig kosárvessző alapanyagnak . Ezt a ritkítással lehet elérni tehát először ki kell ritkítani a koronát hogy lássuk mik is a vázágak majd utána lehet elgondolkodni a visszavágáson vagy a metszetlenül hagyáson . A vázágak visszametszésével nem csak a növekedésüket befolyásolhatjuk hanem az irányukat is és ez legalább annyira fontos mint a növekedés . Tehát a kihajtás erősségét és várható irányát figyelembe véve kell megtervezni a vázágak visszametszését . Általában külső állású rügyre vágjuk ( kivéve bizonyos csúnya nevű módszert ) tehát kezdő kertész külső rügyre vágjon majd figyelje a kihajtást . Erős növekedés esetén ( az a jó ) a koronaalakítás folyamán ( első 3-4 év ) nyáron is metszeni kell mert különben úgy járunk mint a képen látható kajszifa .
A helyes koronaalakítás természetesen gyakorlatot és tapasztalatot igényel át kell látni a dolgokat ( ezért tanítják a kertész szakmát egyetemen és nem a szakmunkásképzőben ) ...persze amatőr szinten is el lehet sajátítani ...lásd az én példámat : ) . Tehát hajrá !!!!
De jó, most már értem, miért kétszeres nagyságú az Orangeredem, az ugyanakkor ültetett másik kajszihoz képest. Nem tudtam, hogy az van lemaradva, vagy ez siet. Ha nem nagyon akarom/merem visszavágni, akkor mi várható? Azon kívül, hogy létra kell a szedéshez. Nem lehet, hogy amikor teremni kezd, lelassul? Vagy próbál valami normál koronaformát felvenni?
Kuresia kajszim egy éves, közel 2 méteres hajtásai tartanak erősen, felfele, mint a mellékelt kép is mutatja.
Metszésére kérek javaslatot, olyan társtól, akinek volt már ilyen alakú fa metszésében tapasztalata. Milyen mértékű visszavágás, esetleg rügy dörzsölés a jó megoldás.
Az égbemenést csak viszavágással lehet korrigálni,de arra vízhajtás a válasz.Nekem egy bergeron ment át jegenyébe,a csatornából a tető összes vizét megkapta,nőtt mint a gomba.Visszavágásra mint a seprő olyan lett,alulról előtörő hajtásokat nem győztem kivagdosni.
Az orangered is erős növekedésű,visszavágással az egyensúly tartása nem egyszerű feladat.A fontos a megfelelő mérték.Először a felső harmadot visszavágni,aztán ahogy a fa reagál.
Nekem őszinél bevált. (ház körüli felhasználás). Minden ápolási munka könnyű, szedés is könnyű. És ami a legfontosabb lenne a kajsznál: a magasságkorlátozás.
Kezd elmenni az égbe az Orangered fám. Én meg kezdem utálni a létrázást, a permetezés, a metszés nehézségét. Tehát mindenképpen megpróbálom, de ha valakinek van már tapasztalata, kérem ossza meg velem.
Pisztácia esetleg mogyoró ..... persze lehet próbálkozni de a termőreforduláson kívül azért az áru értéke is beleszólhat a jövedelmezőségbe . Viszonyítsunk egy kicsit ... nemrég voltunk Zágrábban és a piacon hatalmas szemű mogyorót árultak kb 3000 ft-os áron . Ez alig 3-4 szer több csak mit a primőr kajszi ára és ha azonos területre jutó mennyiséget vetjük össze akkor szerintem a kajszi előnye 30 - 40 szeres ...legalább .... tehát egységára lefordítva 10 szer jövedelmezőbb .
A hét végi hideg még az áldás kategóriába tartozna . Most a kajszik fagytűrése még valahol -12 -18 körül van ( fajtától függően ) tehát egy -10 inkább konzerválná még ezt a jelenlegi fagytűrést mint kárt okozna .
Ma néztem a rügyeket ( meg általában minden nap : ) ) és a tavalyi január 18 .i állapotnál jóval zártabbak .
...és: "A pisztácia fa első fogyasztható magokat csak hat-nyolc év elteltével terem, de a teljes hozam kapacitásra tizenöt-húsz évet is várni kell. A pisztácia fák kétéves ciklusokban váltogatják hozam mennyiségüket, az egyik évben kevesebbet, míg a másik évben sokkal többet teremnek. [Alternancia! Még fagy sem kell ahhoz, hogy minden második évben keveset teremjen.]
Hááát ez rosszabb mint a kajszi! Nem slágergyanús. Persze a nagy mennyiségben ültetett gyümölcsfák termése idővel olcsó lesz, lásd alma. És ott van még az iráni és kaliforniai "konkurencia" akiknél azért jobb feltételek vannak.
De azért majd írj privátban (pupákdézi) és megbeszéljük! :)
én nem kapom fel a fejem! :) nekem is van, a tavalyi -18 fokban nem lett semmi baja.
írj (adatlapomon lévő honlapomon az e-mail címem) és megbeszéljük. nem akarom a kajszi fórumot teleszemetelni, de röviden annyi, hogy azért van még itt sok bukató, ok, hogy megmarad, de teremni fog-e, lásd tenyészidő, stb.. ill. hogyha igen, mennyit, mekkorát. ami neken van az is fagytűrő "fajta" (bár nem tudták megmondni a nevét se, de legalább fagytűrő lett...) de az anyanövény nem sokat terem olaszországban sem... talaj kérdés, betegségek (gyökérrothadás...)
REMÉLEM! :) Mivel mi termelők vagyunk, nekünk ez csak KEDVEZ(ne)! Végre.
Persze mindent mi sem termelünk... és akkor visszarúgnak a magasabb árak...
Almát kell enni, az olcsó! :) - csak ugye az meg szét van permetezve, mert anélkül nincs bolti alma... de akkor meg olyant kell szedni ami bio... a szomszédban nem szedték le az almát és nem is permetezték természetesen. régi fajta, termett így is jól. én engedéllyel leszedtem magunknak,
nekik is adtam, de nem nagyon igényelték...
én az önellátáson vagyok, ami meg nincs cserélek.
szép "szedd magad" epret szedtünk, 20 kilót, már május végén 480 Ft/kg áron.
Olyan növényt kellene ültetni, amibe pénz van és biztosan terem. Egyik lehet például a pisztácia. Gondolom sokat felkapják a fejüket. Nekem 2001 óra van kiültetve, de sajnos csak porzósom van, és még nem szenvedett fagykárt, pedig az Alföldön van. Nem okoz neki gondot a téli -25 fok és nem tett benne kárt a tavalyi márciusi -20 fok sem.
A hét végére "megint" hideget mondanak, -8 fok körül (rossz fekvésű helyeken sztem -10-12 is lesz) ami még nem vészes, ha -8 marad, bár sok helyen ez is elintézheti a termést. A gond, hogy tavaly is csak 2-3 nappal előtte lett biztos, hogy -18-20 fok is lehet... ennyivel előtte tud csak nagyjából biztosat mondani a meteorológia.
A fajta is fontos. Isemerek valakit akainak van 30 db Ceglédi bíborkajszija, 5 éve ültettte,
de még egy szem sem termett rajta:
"A Ceglédi bíborkajszi a késő téli -korai tavaszi fagyokra a legérzékenyebb fajtánk."
Persze szerintem porzó gond is van ott, de tény, hogy a fagy vitte el a teljes termést.
Így sajnos groteszk a leírás: "a c. bíbor korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos fajta."
Szerintem nem lesz folyamatosan ílyen az időjárás (rosszabb lesz :(
Komolyra fordítva: biztos lezs 2-3 év amikor "normális" lesz a tél és a tavasz, ilyen volt nagyjából a 2014-2015 legalábbis felénk.
Aztán jött a 2016-os tavaszi emlékezetes dió friss hajtás és levél elfagyás ("leforrázva" és elfeketedve a levelek, hajtások) https://www.idokep.hu/hirek/fagykar
2017 áprilisban havazott is, 21-én reggelre -7 fok is volt helyenként, sok minden elfagyott.
Előtte nyár volt... lében voltak a fák, sok fa ki is pusztult, mert szétdurrant a kérge...
FAJTAVÁLASZTÁS - reménység:
azért vannak olyan kajszifajták, amik a tavalyi extrém időben (03.01.) jött extrém fagy ellenére is
(jól) teremtek. Nálam pl.: Harcot, Harogem, Hargrand, Bergarouge, Kuresia... de utóbbi 2 nálam moníliaérzékeny volt... Korai kajsziként a Spring blush bevált, a '16-ban ültetett fán 2017-ben már volt 10 szem körül rajta az áprilisi fagy ellenére, 2018-ban sztem már sok lett volna rajta,
de a 03.01-i fagy kicsit megtépázta, DE így is termett 30 szem körül, így eléggé megbízgató fajtának minősítettem (nem tudom mennyi lett volna fagy nélkül), de persze 2 év nem szignifikáns. A vizsgája még tart.
Nem volt viszont csak 1-2 szem az előző évben roskadozó Kioto-n. 0 teremés a Magyar kajszin, Ceglédi óriáson, Orangered-en, Cognat-on (pedig késői fajta, aug. 20 körül érik) stb.
Énis így gondolom , a tavalyi év volt elsőként amikor durva árakat lehetett tapasztalni a piacokon ! Felénk a szolnoki nagypiacon 1200ft-al indult meg a kajszi , hazai eper , málna 2 ezer ft! Siófok vásárcsarnok dömpingben is őszibarack 600 ft alá nem nagyon ment! És igen ha a kajszi csak 5ből 2x bejön ,már lehet hogy jobban kijön a matek mintha minden évben lenne szilvatermés...
Jól látod a helyzetet almát meggyet szilvát " mindenki " tud termelni viszonylag egyszerű ennek viszont az a hátulütője , hogy a nagy kínálat miatt alacsony az ár . A kajszi ára meg úgy néz ki , hogy beállt arra az értékre amit írtál .... a pálinka alapanyag esetében ... a primőrök lényegesen drágábbak lesznek . Nem tartom kizártnak , hogy lassan megközelíti az eper árát . Szerintem idén szezon elején fogunk látni 1000 ft feletti kajsziárakat a piacokon . Ha a termelői oldalról nézzük akkor ha 5 évből 3 -ban normális termés van akkor már bőven megéri .
Amúgy a brutális módon túlárazott hazai epret senki nem sokallja .... ugye szezon elején jóval 2000 felett kínálják a piacokon amikor az import 800 körül van . ( senki nem mondja hogy azért drága a hazai mert jobb , mert ez nem igaz )
Szóval egyelőre csak az eper van brutál módon túlárazva de lassan a kajszi is felkúszik mellé sőt én azt gondolom , hogy az őszibarack ára is felpattant a tavalyi évben én annak a kezdéskor 600 -800 forintot jósolok ( piac függvényében )
Ha már árakról van szó említsük meg az 1700 ft os petrezselyemgyökeret és a 350 es krumplit is .... szerintem jobb ha hozzászokunk ezekhez az árakhoz .
Félbe hagyott hétvége "ház" akart lenni pincével ez mind meg is van, valami könnyű szerkezetet akarunk ráhuzni idővel. A víz nincs magasan de mélyen sem talán, de erre még nem tettünk alap lépéseket sem
'17 ben nem volt semmi gond, a 2018as brutal hideg meg már betört Észak-Amerikába ,ennek ellenére lehet fagykárunk de bizakodó vagyok.Jelenleg kb 4-5napos lemaradásba vannak a fáim a tavalyi évhez képest.
Igazából arról érdekel vélemény hogy kinek milyen jóslatai vannak az időjárással kapcsolatban az elkövetkező évekre! Vajon mostmár minden évben ezlesz? hogy a februári felmelegedések után márciusban demég április legelején is jönnek a nagy fagyok , aztán lényegében egyszercsak nyár van.... Azt elfelejtettem írni hogy új fajtákkal még nem probálkoztam , bergeron , gönczi magyar , ceglédi arany és bíbor fajtáim vannak , de azt vettem észre hogy tökmindegy, ha jön a hideg akkor fagy mindegyik ugyan úgy...A dilemma itt csak az hogy a szilva , alma , meggy stb hiába terem rendszeresen, ha az áruk lemegy 60-40 de egyes esetekben még 30 ft alá is ( sőt sokszor nemis kell semennyiért se) addig a kajszi 300-350 ft alá sose megy...Valamint csak egy telefon és viszik az összeset frissen demég pálinkaként is... nem könnyű a döntés