Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2019.02.20 0 1 11227

Almával kezdtem a tányérkoronát. Később szilva és őszibaracknál is bevált. Most van folyamatban egy Tsunami kajszi, ami erőteljes növakedésű. Nálam nem csak a metszéssel, de a lekötözéssel is nagyon sikeres a kialakítás.   

(Akinek sok fája van az a lekötözést nem tudja megvalósítani, csak metszéssel tud alakítani, de egy-két fánál el lehet babrálni vele!)

Előzmény: budai2 (11220)
Mozo66 Creative Commons License 2019.02.20 0 0 11226

Megnéztem a képet és az eddigi metszés a lehető legrosszabb amit csak el lehet követni a fa ellen .  Persze lehet javítani rajta ehhez először is az összes "  Y "  -t meg kell szüntetni amit csak látni lehet a fán csak   " I  " betűk maradhatnak ...ezek lesznek a vázágak  .  Ebből 5-6 db legyen körben egyenletesen elosztva mint ha egy tölcsér palástján lennének .  Még kicsit korai a kajszi metszése virágzás előtt 1 héttel bőven elég . 

Előzmény: Yaris15 (11222)
Mozo66 Creative Commons License 2019.02.20 0 0 11225

Az őszibarack topikba tettem fel videókat metszésről ...igaz az nem kajszi de pontosan úgy viselkedik az is a beavatkozásra ( metszésre )  meg persze minden más fa is , az ott mutatott dolgok kajsziban is ugyan úgy érvényesek  .

 

 

  Tehát : a visszavágás kihajtást eredményez , minél erősebb részt vágunk vissza ( ráteszünk egy mérőszalagot a metszfelületre és minél nagyobb a leolvasott érték ) annál erősebb lesz a kihajtás .  Ennek az ellenkezője is igaz minél gyengébb ( vékonyabb ) részt vágunk vissza annál gyengébb lesz a kihajtás , ha nem vágjuk vissza akkor lesz a leggyengébb .

 

 

  A vázágak alakítására lefordítva , ha a vázág csúcsát visszavágjuk erősen növekedni fog ha nem vágjuk vissza akkor gyengébben . Persze ha vázágról beszélünk akkor annak valóban vázágnak kell lennie nem pedig kosárvessző alapanyagnak . Ezt a ritkítással lehet elérni tehát először ki kell ritkítani a koronát hogy lássuk mik is a vázágak majd utána lehet elgondolkodni a visszavágáson vagy a metszetlenül hagyáson . A vázágak visszametszésével nem csak a növekedésüket befolyásolhatjuk hanem az irányukat is és ez legalább annyira fontos mint a növekedés .  Tehát a kihajtás erősségét és várható irányát figyelembe véve kell megtervezni a vázágak visszametszését .  Általában külső állású rügyre vágjuk ( kivéve bizonyos csúnya nevű módszert )  tehát kezdő kertész külső rügyre vágjon majd figyelje a kihajtást .  Erős növekedés esetén ( az a jó )  a koronaalakítás folyamán ( első 3-4 év ) nyáron is metszeni kell mert különben úgy járunk mint a képen látható kajszifa .

 

  A helyes koronaalakítás természetesen gyakorlatot és tapasztalatot igényel át kell látni a dolgokat  ( ezért tanítják a kertész szakmát egyetemen és nem a szakmunkásképzőben ) ...persze amatőr szinten is el lehet sajátítani ...lásd az én példámat   : )  .   Tehát hajrá !!!!  

zsorsz Creative Commons License 2019.02.20 0 0 11224

Ha túl hosszú hajtást nevel akkor lehajlik,ezt kell visszavágással

szabályozni,figyelve a vízhajtásokat és az egyensúlyt a szerint tartani.

Előzmény: Amita13 (11223)
Amita13 Creative Commons License 2019.02.20 0 0 11223

De jó, most már értem, miért kétszeres nagyságú az Orangeredem, az ugyanakkor ültetett másik kajszihoz képest. Nem tudtam, hogy az van lemaradva, vagy ez siet. Ha nem nagyon akarom/merem visszavágni, akkor mi várható? Azon kívül, hogy létra kell a szedéshez. Nem lehet, hogy amikor teremni kezd, lelassul? Vagy próbál valami normál koronaformát felvenni?

Előzmény: zsorsz (11221)
Yaris15 Creative Commons License 2019.02.20 -1 0 11222

Tisztelt Fórumozók!

 

Kuresia kajszim egy éves, közel 2 méteres hajtásai tartanak erősen, felfele, mint a mellékelt kép is mutatja.

Metszésére kérek javaslatot, olyan társtól, akinek volt már ilyen alakú fa metszésében tapasztalata. Milyen mértékű visszavágás, esetleg rügy dörzsölés a jó megoldás.

 

A válaszokat előre is köszönöm!

zsorsz Creative Commons License 2019.02.20 0 0 11221

Az égbemenést csak viszavágással lehet korrigálni,de arra vízhajtás a válasz.Nekem egy bergeron ment át jegenyébe,a csatornából a tető összes vizét megkapta,nőtt mint a gomba.Visszavágásra mint a seprő olyan lett,alulról előtörő hajtásokat nem győztem kivagdosni.

 

Az orangered is erős növekedésű,visszavágással az egyensúly tartása nem egyszerű feladat.A fontos a megfelelő mérték.Először a felső harmadot visszavágni,aztán ahogy a fa reagál.

Előzmény: budai2 (11220)
budai2 Creative Commons License 2019.02.19 0 1 11220

Tányérkorona kajszinál. Csinált ilyet valaki?

 

Nekem őszinél bevált. (ház  körüli felhasználás).  Minden ápolási munka könnyű, szedés is könnyű. És ami a legfontosabb lenne a kajsznál: a magasságkorlátozás.

 

Kezd elmenni az égbe az Orangered fám. Én meg kezdem utálni a létrázást, a permetezés, a metszés nehézségét. Tehát mindenképpen megpróbálom, de ha valakinek van már tapasztalata, kérem ossza meg velem.

Köszönöm.

madpapa2 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 11219

Teljesen jó. Réz gombákra, baktériumokra, kén atka és lisztharmat ellen, olaj pedig rovar kártevőkre.

Előzmény: Laca9876 (11218)
Laca9876 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 11218

Van ithon olajos rézkénem azis megfelelne, vagy  rézkén? A permetezés ideje mikor van a fa mely állapotában?

Előzmény: pupákdézi (11217)
pupákdézi Creative Commons License 2019.02.19 0 0 11217

Én a kajszikat és az ősziket Vegesol-al lemosózom.

Előzmény: Laca9876 (11216)
Laca9876 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 11216

Üdv mindenkinek!

 

Érdeklődnék ki mikor és milyen szerrel szokta lemosózni tavasszal a kajszibarack fákat?

Mozo66 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11215

Pisztácia esetleg mogyoró ..... persze lehet próbálkozni de a termőreforduláson kívül azért az áru értéke is beleszólhat a jövedelmezőségbe .  Viszonyítsunk egy kicsit ... nemrég voltunk Zágrábban és a piacon hatalmas szemű mogyorót árultak kb 3000 ft-os áron .  Ez alig 3-4 szer több csak mit a primőr kajszi ára és ha azonos  területre jutó mennyiséget vetjük össze akkor szerintem a kajszi előnye 30 - 40 szeres ...legalább .... tehát egységára lefordítva 10 szer jövedelmezőbb .

Mozo66 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11214

A hét végi hideg még az áldás kategóriába tartozna . Most a kajszik fagytűrése még valahol -12 -18 körül van ( fajtától függően ) tehát egy -10 inkább konzerválná még ezt a jelenlegi fagytűrést mint kárt okozna .

 

  Ma néztem a rügyeket ( meg általában minden nap  : ) ) és a tavalyi január 18 .i állapotnál jóval zártabbak . 

Előzmény: diospyros (11207)
pintjano Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11213

Szerintem az időjárásnál "ehhez kell hozzászokni" üdv PJ

Előzmény: dr szittyo (11199)
Coldarra Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11212

Félreérthető voltam nem kajszikról írtam hanem a japán szilvákról az első tavaly 02.19 a második idén 02.16. a harmadik a kajszim szombati állapota

és igen lehet hogy több mint 4-5nap most hogy nézem.

Előzmény: Mozo66 (11203)
diospyros Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11211

...és: "A pisztácia fa első fogyasztható magokat csak hat-nyolc év elteltével terem, de a teljes hozam kapacitásra tizenöt-húsz évet is várni kell. A pisztácia fák kétéves ciklusokban váltogatják hozam mennyiségüket, az egyik évben kevesebbet, míg a másik évben sokkal többet teremnek. [Alternancia! Még fagy sem kell ahhoz, hogy minden második évben keveset teremjen.]

"http://ankert.hu/pisztacia-vagy-pisztacia-fa-pistacia-jellemzese-gondozasa-es-felhasznalasa/

 

Hááát ez rosszabb mint a kajszi! Nem slágergyanús. Persze a nagy mennyiségben ültetett gyümölcsfák termése idővel olcsó lesz, lásd alma. És ott van még az iráni és kaliforniai "konkurencia" akiknél azért jobb feltételek vannak.

 

De azért majd írj privátban (pupákdézi) és megbeszéljük! :)

Előzmény: diospyros (11210)
diospyros Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11210

én nem kapom fel a fejem! :) nekem is van, a tavalyi -18 fokban nem lett semmi baja.

írj (adatlapomon lévő honlapomon az e-mail címem) és megbeszéljük. nem akarom a kajszi fórumot teleszemetelni, de röviden annyi, hogy azért van még itt sok bukató, ok, hogy megmarad, de teremni fog-e, lásd tenyészidő, stb.. ill. hogyha igen, mennyit, mekkorát. ami neken van az is fagytűrő "fajta" (bár nem tudták megmondni a nevét se, de legalább fagytűrő lett...) de az anyanövény nem sokat terem olaszországban sem... talaj kérdés, betegségek (gyökérrothadás...)

 

Előzmény: pupákdézi (11208)
diospyros Creative Commons License 2019.02.18 0 1 11209

"jobb ha hozzászokunk ezekhez az árakhoz"

REMÉLEM! :) Mivel mi termelők vagyunk, nekünk ez csak KEDVEZ(ne)! Végre.

Persze mindent mi sem termelünk... és akkor visszarúgnak a magasabb árak...

Almát kell enni, az olcsó! :) - csak ugye az meg szét van permetezve, mert anélkül nincs bolti alma... de akkor meg olyant kell szedni ami bio... a szomszédban nem szedték le az almát és nem is permetezték természetesen. régi fajta, termett így is jól. én engedéllyel leszedtem magunknak,

nekik is adtam, de nem nagyon igényelték...

én az önellátáson vagyok, ami meg nincs cserélek.

szép "szedd magad" epret szedtünk, 20 kilót, már május végén 480 Ft/kg áron.

Sárgabarackot cseréltem érte.

Előzmény: Mozo66 (11202)
pupákdézi Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11208

Olyan növényt kellene ültetni, amibe pénz van és biztosan terem. Egyik lehet például a pisztácia. Gondolom sokat felkapják a fejüket. Nekem 2001 óra van kiültetve, de sajnos csak porzósom van, és még nem szenvedett fagykárt, pedig az Alföldön van. Nem okoz neki gondot a téli -25 fok és nem tett benne kárt a tavalyi márciusi -20 fok sem.

diospyros Creative Commons License 2019.02.18 -1 0 11207

A hét végére "megint" hideget mondanak, -8 fok körül (rossz fekvésű helyeken sztem -10-12 is lesz) ami még nem vészes, ha -8 marad, bár sok helyen ez is elintézheti a termést. A gond, hogy tavaly is csak 2-3 nappal előtte lett biztos, hogy -18-20 fok is lehet... ennyivel előtte tud csak nagyjából biztosat mondani a meteorológia.

A fajta is fontos. Isemerek valakit akainak van 30 db Ceglédi bíborkajszija, 5 éve ültettte,

de még egy szem sem termett rajta:

"A Ceglédi bíborkajszi a késő téli -korai tavaszi fagyokra a legérzékenyebb fajtánk."

Persze szerintem porzó gond is van ott, de tény, hogy a fagy vitte el a teljes termést.

Így sajnos groteszk a leírás: "a c. bíbor korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos fajta."

 

Szerintem nem lesz folyamatosan ílyen az időjárás (rosszabb lesz :(

Komolyra fordítva: biztos lezs 2-3 év amikor "normális" lesz a tél és a tavasz, ilyen volt nagyjából a 2014-2015 legalábbis felénk.

Aztán jött a 2016-os tavaszi emlékezetes dió friss hajtás és levél elfagyás ("leforrázva" és elfeketedve a levelek, hajtások) https://www.idokep.hu/hirek/fagykar

2017 áprilisban havazott is, 21-én reggelre -7 fok is volt helyenként, sok minden elfagyott. 

https://www.idokep.hu/hirek/ez-tortent-2017-ben

2018-ban jó idő volt épr. 20 körül, DE március 1-én hajnalban -24 fok is jött:

https://tenyek.hu/tenyek/256496_tenyek-este-teljes-adas-2018.-marcius-1.-csutortok.html

és

http://magyarmezogazdasag.hu/2018/03/20/marciusi-fagy-nem-kimelte-gyumolcsosoket

Előtte nyár volt... lében voltak a fák, sok fa ki is pusztult, mert szétdurrant a kérge...

 

FAJTAVÁLASZTÁS - reménység:

azért vannak olyan kajszifajták, amik a tavalyi extrém időben (03.01.) jött extrém fagy ellenére is

(jól) teremtek. Nálam pl.: Harcot, Harogem, Hargrand, Bergarouge, Kuresia... de utóbbi 2 nálam moníliaérzékeny volt... Korai kajsziként a Spring blush bevált, a '16-ban ültetett fán 2017-ben már volt 10 szem körül rajta az áprilisi fagy ellenére, 2018-ban sztem már sok lett volna rajta,

de a 03.01-i fagy kicsit megtépázta, DE így is termett 30 szem körül, így eléggé megbízgató fajtának minősítettem (nem tudom mennyi lett volna fagy nélkül), de persze 2 év nem szignifikáns. A vizsgája még tart.

Nem volt viszont csak 1-2 szem az előző évben roskadozó Kioto-n. 0 teremés a Magyar kajszin, Ceglédi óriáson, Orangered-en, Cognat-on (pedig késői fajta, aug. 20 körül érik) stb.

Előzmény: dr szittyo (11199)
dr szittyo Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11206

Énis így gondolom , a tavalyi év volt elsőként amikor durva árakat lehetett tapasztalni a piacokon ! Felénk a szolnoki nagypiacon 1200ft-al indult meg a kajszi , hazai eper , málna 2 ezer ft!  Siófok vásárcsarnok dömpingben is őszibarack 600 ft alá nem nagyon ment! És igen ha a kajszi csak 5ből 2x bejön ,már lehet hogy jobban kijön a matek mintha minden évben lenne szilvatermés...

Előzmény: Mozo66 (11202)
pupákdézi Creative Commons License 2019.02.18 0 0 11205

Talán ezek a reggeli -3 -4 fokos fagyok kicsit lassítják a megindulást a fáknál.

Mozo66 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 11204

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146541862&t=9213987

 

 

Érdemes megnézni az aljnövényzet színét is most nem ilyen .

Előzmény: Mozo66 (11203)
Mozo66 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 11203

A 4-5 napos lemaradáson erősen csodálkozom nálam a kajszik 4-5 hetes " lemaradásban " vannak a tavalyihoz képest ....szerencsére !!! 

 

  Tavaly tettem fel január végén fotót a kajsziról azt az állapotot most meg sem közelítik  ... szerencsére !!!

Előzmény: Coldarra (11200)
Mozo66 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 11202

Jól látod a helyzetet   almát meggyet szilvát " mindenki " tud termelni viszonylag egyszerű ennek viszont az a hátulütője , hogy a nagy kínálat miatt alacsony az ár .  A kajszi ára meg úgy néz ki , hogy beállt arra az értékre amit írtál .... a pálinka alapanyag esetében ... a primőrök lényegesen drágábbak lesznek . Nem tartom kizártnak , hogy lassan megközelíti az eper árát .  Szerintem idén szezon elején fogunk látni 1000 ft feletti kajsziárakat a piacokon .  Ha a termelői oldalról nézzük akkor ha 5 évből 3 -ban normális termés van akkor már bőven megéri .  

 

  Amúgy a brutális módon túlárazott hazai epret senki nem sokallja .... ugye szezon elején jóval 2000 felett kínálják a piacokon amikor az import 800 körül van .   ( senki nem mondja hogy azért drága a hazai mert jobb ,  mert ez nem igaz )

 

  Szóval egyelőre csak az eper van brutál módon túlárazva de lassan a kajszi is felkúszik mellé sőt én azt gondolom , hogy az őszibarack ára is felpattant a tavalyi évben én annak a kezdéskor 600 -800 forintot jósolok ( piac függvényében )

 

 

  Ha már árakról van szó említsük meg az 1700 ft os petrezselyemgyökeret és a 350 es krumplit is .... szerintem jobb ha hozzászokunk ezekhez az árakhoz .

 

 

Előzmény: dr szittyo (11199)
harogem82 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 11201

Félbe hagyott hétvége "ház" akart lenni pincével ez mind meg is van, valami könnyű szerkezetet akarunk ráhuzni idővel. A víz nincs magasan de mélyen sem talán, de erre még nem tettünk alap lépéseket sem

Előzmény: green69 (11193)
Coldarra Creative Commons License 2019.02.17 0 0 11200

'17 ben nem volt semmi gond, a 2018as brutal hideg meg már betört Észak-Amerikába ,ennek ellenére lehet fagykárunk de bizakodó vagyok.Jelenleg kb 4-5napos lemaradásba vannak a fáim a tavalyi évhez képest.

Előzmény: dr szittyo (11194)
dr szittyo Creative Commons License 2019.02.17 0 0 11199

Igazából arról érdekel vélemény hogy kinek milyen jóslatai vannak az időjárással kapcsolatban az elkövetkező évekre! Vajon mostmár minden évben ezlesz? hogy a februári felmelegedések után márciusban demég április legelején is jönnek a nagy fagyok , aztán lényegében egyszercsak nyár van.... Azt elfelejtettem írni hogy új fajtákkal még nem probálkoztam , bergeron , gönczi magyar , ceglédi arany és bíbor fajtáim vannak ,  de azt vettem észre  hogy tökmindegy, ha jön a hideg akkor fagy mindegyik ugyan úgy...A dilemma itt csak az hogy  a szilva , alma , meggy stb  hiába terem rendszeresen, ha az áruk lemegy 60-40 de egyes esetekben még 30 ft alá is ( sőt sokszor nemis kell semennyiért se)  addig a kajszi 300-350 ft alá sose megy...Valamint csak egy telefon és viszik az összeset  frissen demég pálinkaként is... nem könnyű a döntés

Előzmény: green69 (11195)
harogem82 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 11198

Hát ahogy írod.... bizony közel az lesz mint tavaly szerintem😪 Idén nálam is sorsdöntő lesz ez az év! 

Előzmény: dr szittyo (11194)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!