Azt azért elárulhatnátok, hogy a libáknál illetve a kacsáknál mikor lehet egyértelmüen eldönteni, hogy milyen nemü. Nagykorában már tudom, na de igy naposan vagy hetesen még nem lehet tudni?
napi ötszöri forgatás, 35 napra kel egyébként a némakacsa. A tojásokat fektetve rakom a gépbe.
1-5 napban nincs hütés, 5-15 napig napi egyszeri hütés permetszerü spriccelés, 16-25 napi 2x, 26-32 napi 3x. utolsó három napban nincs forgatás, ahányszor nyitod a gépet annyiszor lemosás szerü spriccelés. Én igy csinálom, de mindenki másképp csinálja.
Ja és a némakacsa tojásokban csak a 12-14. napon láthatsz bármiféle véreret lámpázáskor.
De majd még valaki biztos elmondja, amit esetleg kifelejtettem.
Üdv minden fórumozónak. Én itt új vagyok, mert eddig kacsát nem keltettem, főleg némakacsát. Az volna a kérdésem ahhoz, aki gépben keltetett némakacsát, hogy:
Hőmérséklet, páratartalom, forgatás és kelési idő ügyben tud valaki felvilágosítást adni?
Persze, hogy teszek fel képeket a kicsikről, de még bőven van időnk, ugyanis junius 7-re van kiirva a nehéz szülés.
Semmi gond, ami maradt tojás a gépben és kikel egyenlőre most az is elég lesz.
Csak arra gondoltam, hogy ha már arrafelé jár a férjem kihagyhattuk volna a postát. De ha nincs, nincs. Keltesd ki nyugodtan. Lesz most ugyis egy pár db, majd vegyitjük a Kingáéval és akkor nálunk sem lesz beltenyészet, csak tudjuk majd, hogy melyik kié volt.
De majd ezt is megoldom.
Egyenlőre most hétvégén kelnek a csirkéim, jövő hét kedden pedig a Kinga brámái meg itáliai.
Aki levágásra tartja, azok jobbszeretik a fehéreket, mert pucolásnál sok előnyt jelent, meg állítólag a fehérek nagyobbak, bár saját tapasztalatom szerint ez egyáltalán nem így van.
Nyírcsaholy, szalka mellett. Te meg n.dobos, tán ópályi mellett.
Nekem kemény 0 kelt a kotló alatt, 16 tojásból. 5-en ültek a 16 tojáson, ( Méghogy a liba nehezen kotlik....) nem szálltak le egyszerre sose, a tojások nem voltak hűtve, az embriók a keltetés közepén sorba pusztultak elfele, majd lökték ki a tojók a halott embriós tojásokat.
Van egy szürke gúnárom, csak a helyet fogja, se kislibát, se csirkét nem tudok tenni oda. Levágni sajnálom, mikor egy tojó párja volt, az megkotlott és jól kelt alatta a liba.
Én is küzdök most a beltenyészet leküzdésével. Nekem van 3 db, a tojó hófehér, a gácsér fekete-fehér. Most vettem tojásokat itt a faluban és ikresjutkától is kapok a Te tojásaidból. Van itt a szomszéd faluban egy srác, akinek nagyon szépek vannak (barna, kék), most ülnek neki, az első két adagot megtartja magának a többiből ad el, szeretnék venni tőle is egy pár db-ot.
Nem akarom megígérni mert addig még bármi lehet de ha augusztusra lesz olyan az enyémeim küzül, ami tetszik neked akkor Monoron cserélhetünk.
Nem értem ezeket az embereket, ha úgyis levágja akkor nem mindegy, hogy milyen színűt vág le?
Erőteljesebb és összehangolt közösségi marketinggel kellene erősíteni a libamájtermelők bel- és külpiaci pozícióit: Magyarországon, és a hagyományos exportpiacainkon is inkább az eladásösztönzésre helyezve a hangsúlyt, mintsem az állatvédők, köztük is a Négy Mancs vádjaira adott cáfolatokra − hangzott el egy, a hazai libatermelés fellendítéséről folytatott háttérbeszélgetésen.
Emellett érdemes lenne az ágazat szereplőinek jó előre felkészülniük a korábbihoz hasonló támadások elhárítására is. Azt azonban az előadók, köztük Dull Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője is elismerte, hogy ennek konkrét pénzügyi háttere még nem tisztázott. Az Agrármarketing Centrum idén egymilliárd forintos költségvetése döntően a belpiaci kampányokra van félretéve.
A libamáj népszerűsítését szolgálja az orosházi libamájfesztivál is, amelyet az idén június 3−5. között, már a harmadik alkalommal rendeznek meg. Magyarországon évente mintegy 2000 tonna libamájat állítanak elő, amelynek 70-80 százalékát alapanyagként exportálják a legnagyobb vágóhidak és feldolgozók − a libahús-értékesítéssel együtt számolva évi mintegy 40 millió euró értékben.
Üdv Minden kedves fórumozónak! Új vagyok itt a fórumon. És olyan adatok után érdeklődnék,hogy mennyi ideig tart egy hízó libát felnevelni kikeléstől számítva? Mennyit és milyen takarmányt eszik? Tesómmal csináltunk keltető gépet és karácsonyra szeretnék pár állatot felnevelni, csak szeretnénk tudni előre kb mibe kerülne ez nekünk. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Farkas Sándor
Ha jó idő van, hamar megszáradnak, meg amúgy is a kacsa szárítja a saját tollait. Ha hideg van, akkor nem tanácsos kiengedni őket. Ha kotlós vagy lámpa van, akkor mindenképpen megszáradnak.
A kiskacsáimat ma hozta le a fészekből és a kicsik mentek úszni! és hogy azok megfáznak! Igaz ez? Mert szerintem az anyjuk alá bebújnak este és ott elég meleg van, hogy megszáradjanak!
Sziasztok érdeklődnék nincs e valaki aki cserélne landeszi szürke gunárt velem beltenyésztés elkerülése végett,minimum 1-éves legyen. Az enyém tavaly juniusi kelésű.Lehetőleg Békésmegyéből,szeptember eleje körüli iddőpontra.