Moonshadow! Ma éjféltől készülj, nagy csapadék lesz előreláthatólag!! Egyébként tegnap Szegeden vihar volt apró szemű jéggel, nálam 10mm, de a város másik végén 19mm csapadékkal. Ezzel a Szeptemberi mennyiség 32mm, de a nagyja ma éjféltől jön! Az ény felől közeledő csapadék ahogy egyre jobban halad d-dk irányba úgy erősdöik be, és Dél-Mo-t nagyon megszórja ha minden igaz(Ettől függetlenül az egész országban jó pár mm lesz előreláthatólag). DE pl Szeged-Pécs vonalra holnap 12-15óra között 20-24mm-es sávot rak be 3óra csapadéka ez. Na majd meglátjuk, Sok esőt mindenkinek. Én sietek éppen csak beugrottam, meg azért is, hogy sajnos ezen a hétvégén nem tudok hazamenni. Így ritkán tudok csak jelentkezni.
Tobeler! Igen ismerem ezeket a címeket, nagyon hasznosak!! Nálam a ranglistán a 3. helyen állnak( a kb 20 oldalból)!
Szép estét! Megjöttem az Omega koncertrõl. Mondanom sem kell, hogy nagyon jó buli volt a mai napon, vagyis a tegnapin!:) T most 10fok, hazafele jövet pára és ködfoltokba ütköztünk, érdekes volt.
Én pedig lassan megyek eludni, mert holnap kora délelőtt indulok az Omega koncertre!! 40fővel megyünk innen a környékről. Ha vasárnap éjfél körül vagy hajnalban már beírok, akkor túléltem a koncertet!:)
Éppen hazaértem Szentesről, de máűr írok is. Éppen csötürtököt írtunk már, ugyanis 00:28 perckor kezdődött az eső Szentesen, és egy kis félórás szünettel, de reggel 6h-ig esett, kente neki szépen azon éjjel. Sőt 1h körül több villámlás is volt nemcsak a távolban hanem a város körül is, a legközelebbi villámcsapás 3km-re volt. A kényeg pedig, hogy Szentes aznapi mennyisége 25mm!!! Itthon Szegeden 11.4mm-t találtam a mérőmben.
Demjengi! Mostmár itthon vagyok, de hiába a hurrikánnak vége. A saját szávszélességemmel már annyit netezhetek amennyit akarok, de ez csak itthon lehetséges, ami suli időben csak hétvégén lehetséges!:(
Egyik pajtásom éppen Kubában van mint túrista és az élmény kedvéért felvállalta, hogy Havannában marad. Remélem ha hazajön (remélem) ezen a topicon beszámol majd az élményeiről.
Én emlékszem egyszer, gyerekkoromban volt egy 925hPa légnyomásmérésünk apámmal.Iszonyat hevesen jött egy zivatar Nagytarcsa felől, és diónyi jegek estek akkor.Azóta csak egyszer esett akkora jég - tavaly, ami szétverte a tetőnket.
Hoppá!! Minden 6. órában adnak helyzetjelentést a hurrikánról, 17h-kor és most 23h-kor épp most 2 perce jött meg a jelentés, miszerint az Ivan hurrikán visszaerősödött a Jamaicai 4-es fokozatról 5-ösre!! 23h-kor 270km/h-s a legeelőfurdulóbb szélsebesség( Jamaicanál ez "csak" 230km/h volt). A légnyomás pedig tovább süllyedt benne! 17h-kor 925hPa, most 23h-kor 914hPa a középpontban!! Ez nagyon alacsony, ilyet még nem láttam. Nálunk ha 1000hPa alá megy akkor már eléggé fejlett mediterrán ciklonnak kell lennie. Tehát az Ivan ezzel a hévvel megy Kuba felé, Kuba ny részét fogja telibekapni valószínű, de én akkor már Szentesen leszek. Azután jön Florida. Jelenleg így néz ki a hurrikánunk::
Nos- hát Jamaica és én is túlvagyok a nehezén. Jamaica azért, mert a hurrikán már távolodik, de még jó pár órát érezteti hatását. De a közzépont már a szigettõl távolodik. Szerencsére a közzépont nem haladt át közvetlen a szigeten, mint ahogy azt több modelleredmény mutatta, hanem a szigettõl ddny-i irányba volt, de nagyon közel a parthoz, így is úgy is nagyon nagy károk lehetnek.Szeintem lehulllott le 300-400mm eső az elmúlt 24h-ban akkor egy se.. Ja és a legeslegnagyobb széllökés 302km/h volt a mai nap folyamán! Én pedig azért vagyok túl a nehezén, mert tegnap ilyenkor 0.8fokkal magasabb volt a testhõmérséklet lázcsillapító mellett, ma pedig gyógyszer nélkül márcsak hõemelkedés!:) A sulira már jó is leszek, mert hiányozni nem kéne, így is sokat kell tanulni, hát még ha pótolni kéne.. T most 9.5, cs és ci felhõzet volt jelen sötétedés ellõtt és vélhetõen után is.
Jamaica Kingston városából magyar idő szerint éjfél óta nem jött adat. Megszakadt mindenb kapcsolat, pont akkor kezdődött. Vajon mi lehet most ott? A műhold szerint a lehető legközelebb most van a hurrikán középpontja a szigethez. Az átlag szelet 172km/h-ra rakja, ezekre a percekre. És ma délig magyar idő szerint. Tehát ezekben a percekben/órákban valami borzalom lehet most Jamaica-n, semmi nem jelentkezik.
A weather Watcher programomba beírtam Jamaica fővárosát Kingstont. Óránként küld táviratot az időjárásról. Webcamera nincs sajnos, a szél 25km/h jelenleg ott gyenge eső és a légnyomás erősen süllyed. Közeleg a középpont.. Magyar idő szerint éjféltől/02h-tól kezd durvulni a helyzet ott, de nemtudok fenntmaradni, már délután óta 38fokos lázam van. Magyar idő szerint 6h-kor az átlagszelet 160km/h(!)-ra rakták és a széllökés még hol van ettől.. Csak annyit, hogy egyszer mikor Szegednél 50km/h volt az átlagszél(80km/h-s lökések mellett) akkor már nagy faágak is törtek le.. Szóval ellehet képzelni a 160-as átlagot! Azért azon is elgondolkodtam, hogy nemsemmi kockázatot vállal az aki most a meteorológiai állomáson szolgálatozik Jamaica Kingston városában(ez az egyetlen állomás ami megy a szigeten), az elkövetkező 12 órája nagyon húzós lesz!!! Csak nehogy valami baja essen. Óránként kell kimennie megfigyelni az égképet és elküldeni a táviratot, a WMO-nak. Ráadásul a legnagyobb szél akkor lesz ott mikor már besötétedik, nálunk meg épp világosodni fog..
Ivan-ról írnak:
""Az elmúlt tizennégy év legpusztítóbb hurrikánja még betonházakat is romba döntött és több száz épület tetejét tépte le Grenada fővárosában. Több száz embert evakuáltak a város alacsonyan fekvő területeiről. A hurrikán a közeli Barbadoson, Saint Lucián és Saint Vincenten is megtépázta a házakat. Több ezren maradtak elektromos áram, víz és telefonösszeköttetés nélkül szerdán, alig néhány nappal azután, hogy a térségen átvonult az előző, a Frances nevű hurrikán.""
Mozgó műholdkép, ezt találtam a legjobbnak(1perc alatt betölti, adsl-eseknél):::
Az Ivan hurrikán Grenada 85 %-át semmisítette meg, St George jelenleg úgy néz ki mintha szétbombázták volna. A Hurrikán nyíl egyenesen halad Ény felé és telibe vágja Jamaikát, ahol az elnök úgy nyilatkozott hogy a legrosszabbakra készüljenek. Az utána következő célpont Havanna és Miami. Jamaica a kedvenc szigetem, és egyszerűen nem lehet mit tenni, de márcsak pár órája maradt... Lehet nem fekszem le, ugyanis holnap reggelre nem marad belőle semmi..:( A legnagyobb erősségű azaz 5-ös erősségű a hurrikán, az előzőekben pedig elírtam a szélsebességét ugyanis nem 120-150Km/h hanem 120-150mph( kb 200-250km/h) a szélsebesség!!
Hopsz közben látom beillesztette volna már a szöveget, csak nekem nemn jelent meg így sokszor próbálkoztam. Azthittem nem jelenik meg, csak a szerkeszt módban.
Na márcsak azért is, mert, továbbra is tart a hurrikánszezon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Az óránként 120-150(!) kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belsejébe. Épp most értem haza amúgy Szentesről, de máris követem az eseményeket. Ahogy nézem ez Kubát lefaragja a térképről ismét! Tavaly is volt ilyen hurrikán mikor az összes banánfát és minden egyéb "mozgatható" tárgyat/növényt elsöpört a szigetről. Na most 1 év után újra.. Szóval hihetetlen, és ezért nem tudom megérteni, hogy csinálják. Ha itthon lenne egy ilyen akkor az életem következő 10éve csak a ház újjáépítésére menne el. Tehát értitek? Annyira belemélyültem a témába, hogy felnőtteket is megkérdeztem, mivel én gyerek fejjel még laikus vagyok ehhez, és aztmondták, hogy ez valamilyen szinten egy körfolyamat ugyanis az ácsoknak, kőműveseknek és stb.. mindig lesz munkájuk, az USA állam pedig olyan pazarló életformát folytat, hogyha minden ember így élne a földön akkor 1 milliárd embert nem tudna kiszolgálni a bolygónk.. Na de maradjunk az időjárásnál, és nézem a műholdképet..
Amúgy Szentesen szerda este volt egy kisebb zápor 0.6mm-t adva, így Szentes 2.6mm, Szeged 11mm maradt Szeptemberben.
TovTovábbra is tart a hurrikánszzon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Továbbra is tart a hurrikánszezon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Az óránként 120 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belseAz óránként 120 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belsejébe.ábbra is tart a hurrikánszezon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Az óránként 120 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belsejébe.Továbbra is tart a hurrikánszezon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Az óránként 120 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belsejébTváTovábbra is tart a hurrikánszezon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Az óránként 120 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belsejébe. Továbbra is tart a hurrikánszezon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Az óránként 120 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belsejébe. bTovábbra is tart a hurrikánszezon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Az óránként 120 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belsejébe. bra is tart a hurrikánszezon: Pusztító erővel tombol az Iván hurrikán a Karib-tenger délkeleti térségében. Az óránként 120 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar fákat csavar ki tövestől, házak tetejét tépi le és áramkimaradást okoz. Barbadosban, Grenadában, valamint Trinidad és Tobagóban a tengerparti lakosság fejvesztve menekül a szárazföld belsejébe.