Keresés

Részletes keresés

DDAVID Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1540
köszönöm nektek! már sokkal okosabb vagyok mint két napja, és mostmár értem is a dolgot.

elkell még a segítség de most indulok a terembe!:)
lzleo Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1539
"a 125kg elég jól hangzik:) " - Nem olyan nagy szám, ugyanis ez nem szériasúly, és én 100 kiló vagyok. Egyszer véletlenül 115kg helyett 125kg-ot pakoltam fel, onnan tudom, hogy kétszer ki tudom nyomni. Ha ki tudnám nyomni mondjuk 6-szor 8-szor, az már jobb lenne. Többen vannak a teremben, akik 80 kiló körüli testsúllyal felmennek szériába 110-ig is, ők tömegarányosan jóval erősebbek nálam. 
Előzmény: DDAVID (1532)
lzleo Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1538
"én egyébként fekve 55-60al nyomok 4x10et" - Szerintem jobb lenne sorozatonként emelni a súlyt. Nyomjál mondjuk 40-nel és 50-nel 10-et, 10-et, aztán tedd fel mondjuk 65-re, és nyomjál annyit, amennyi megy kétszer (valakinek szóljál, hogy segítsen).
Előzmény: DDAVID (1534)
lzleo Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1537
"mióta csinálod?" - Ha jól számolom 12 évvel ezelőtt mentem le először terembe, de nem edzek azóta folyamatosan, tanulás, meló, egyéb családi és anyagi okok miatt sokszor voltak többhónapos kihagyásaim. 
athos777 Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1536
Szerintem az intenzív edzés a fejlődés alapja. De hát már csak én egy ilyen elbaszott kis HIT-buzi vagyok. Heti 3x viszont nem lehet intenzíven edzeni. a te fekvenyomásod sem intenzív, ha 3x meg tudod csinálni egy héten. de ez nem baj, viszonylag sok tapasztalat kell az intenzitás növeléséhez. Én 8-10 sorozatot (3 gyak) csinálok összesen mellre, és utána 8-9 napot pihentetem. ebből 4-5 nap izomláz, szóval eszembe sem jut újra edzeni a testrészre. Hidd el , beválik...
Előzmény: DDAVID (1523)
lzleo Creative Commons License 2007.01.13 0 0 1535
"mondjuk van 2-3 órám" -  3 órás edzésből nem izomépítés, hanem izomvesztés lesz. Egyszerre nem szabad olyan sokáig csinálni, mert teljesen kiürülnek az energiaraktárak és a szervezet elkezdi lebontani a fehérjét. Az edzés max. 90perc legyen! Van egy alapszabály, mégpedig hogy az izom nem az edzésen, hanem az edzések közötti pihenőidőben fejlődik. Az edzésnek csupán az a célja, hogy megkapja a test azt a megfelelő ingert, aminek hatására (megfelelő táplálkozás mellett) az izomzat erősítésével, növelésével reagál.
Előzmény: DDAVID (1533)
DDAVID Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1534
én egyébként fekve 55-60al nyomok 4x10et, van még hova fejlődnöm de ez majdnem a duplája mint amivel kezdtem:D egyébként eddig felszedtem 7-8 kilót(ebből pici zsír azt hiszem)
DDAVID Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1533
tegyük fel(elméletileg:)) hogy van időm több testrészt is végigdolgozni(pl mell hát kar), mondjuk van 2-3 órám. ez esetben sem értemes? vagy úgy kell csinálni hogy két rész az kikészítsen? a kérdés lényege végülis az hogy csak gyakorlati akadálya van e a dolognak, vagy elméletben is megbukik?
DDAVID Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1532
huh igazán köszönöm! igyekszem felfogni ezt a sok infót, meg a linkeket aztán sztem még lesz elég kérdésem:) az a tömegnövelő program elég jól néz ki! remélem jó lesz kiindulási alapnak.

a 125kg elég jól hangzik:) mióta csinálod?

Dávid
lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1531
Sokat pofázok. Most már más is írjon!  :)
lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1530

"igyekszem sok fehérjét enni" - Még annyit, hogy a hús az, ami húsnak is néz ki, tehát nem virslit, párizsit, meg szalámis kenyeret értek alatta.  :)

Ha kicsit utánaszámolsz, akkor majd kiderül, hogy ez a sport nem olcsó mulatság. Sajnos...

lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1529

"használati utasítás nem egyértelmű" - Biztosan írja valahol, hogy egy adagban mennyi a protein. Na az számít. Lényeg, hogy ahány kiló vagy annak arányában kell fehérjét bevinni. Kilónként kell valamennyi grammot számolni. Ebben eléggé eltérő vélemények vannak, van aki másfél, két, három, vagy mégtöbb grammot eszik kilónként. (ebben a hús, tojás, stb. is benne van!!!!) 

Ezzel kapcsolatosan a www.body.builder.hu -ról bemásolok egy részt:

"Dr. Peter Lemon és kutatócsoportja egy hónapon keresztül végeztek nitrogén-egyensúly vizsgálatokat testépítők körében, melynek során 0,99-2,62 g / testsúly kg fehérjét jutattak az alanyok szervezetébe. A kutatás végeredménye az volt, hogy 1,7 g / testsúly kg az ideális fehérjebevitel, ami meggátolja a szervezet nitrogénvesztését.(9)

Más felmérések arra az eredményre jutottak, hogy az ideális fehérjebevitel 1,4g-2,4 g / testsúlykilogramm. A súllyal edző testépítők számára az RDA mennyiség kétszeresét, 1,76 g / testsúlykilogramm adagot ajánlották. A kutatás vezetője, Dr. M. Tarnopolsky arra is rájött, hogy a nagyobb, 2,4 g/ kg fehérjebevitel növelte a fehérje anyagcserét és kiválasztást, de nem fokozta a fehérje szintézist, ez a mennyiség valószínűleg fehérje túlterhelést jelent a szervezet számára.(10)"

A húsnak durván 20-25%-a fehérje, tehát mondjuk 20dkg husiban 40-50g fehérje van. (a bodybuilderen van kalóriatáblázat, úgyhogy ott megnézheted a húsokat) 

lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1528
http://www.proformworld.hu/hun/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=12 - Ezt már régebben is beszúrtam, alul a tömegnövelő program némi támpontot nyújt. Nézd át!
lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1527
"voltam már nyílvános teremben is, az ottani edző javasolt egy kezdő tervet" - Ez az edzésterv egy általános erőnléti edzésterv, mindenből egy kicsit. Szerintem térj át egy valódi osztottra, amikor a testrészeket alaposabban több gyakorlattal megedzed.
lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1526
"az étrenddel kapcsolatban megteszem amit tudok" - A fehérje tápkiegészítés az étrendeddel szorosan összefügg, tehát a napi össz fehérjebevitelt kell megtervezni. És mint már említettem a kiegészítő csak kiegészítő, tehát a fehérjének csak a kisebbik része legyen porból.
lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1525
"az osztott edzéssel vannak fenntartásaim, vagyis valahogy nehéz elhinni hogy jobb ha heti egyszer nyomok mondjuk 4x10et fekve, mintha kétszer:) előfordul hogy kétszer-háromszor is fekvenyomok vagy hátazok/karozok. ez baj?" - Egy testrész edzése nem egy gyakorlatból áll, a mellet kb. 4 gyakorlattal lehet megedzeni, gyakorlatonként kb. 4 sorozattal. Ha minden testrészedet hasonló alapossággal edzed, akkor legalább 3 edzésnap alatt tudod a teljes testedet végigcsinálni. Kezdő és szabadidősportoló szinten heti 3-4 edzésnél többre nincsen szükség, tehát ha mondjuk 4-szer edzel egy héten egy három napos osztott edzésterv szerint, akkor is egy testrészt egy héten csupán 1,333-szor tudsz megedzeni (Szóval kb. 5 napra rövidíted a "kört"). Szóval hacsak nem egyből versenyzői szintre akarsz lépni heti 5-6 edzéssel, akkor ezen egyszerű matekozással beláthatod, hogy mindent heti kétszer leedzeni szinte képtelenség. Egyébként én heti egy alapos mellezéssel el tudtam érni, hogy most a 125kg-ot kinyomom, úgyhogy szerintem kezdő szinten is bőven elég a heti egy. Meg aztán a BB.T.V.-ben a XII. adásában megnézheted Kupcsik Lacit is, aki versenyzőként is csak heti kétszer mellezik.   
Mirrmurr Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1524

Vagy még: www.tesztoszteron.hu

Előzmény: DDAVID (1519)
DDAVID Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1523
gaby2, Izleo, köszi szépen!

az étrenddel kapcsolatban megteszem amit tudok, de persze az egész család nem igazodhat hozzám:) igyekszem sok fehérjét enni és hasonlók(mindenképp sokkal jobban eszem ilyen szempontból mint pár hónapja). testvérem is használ táplálékkiegészítőt, azt amit említettem, azt hiszem kipróbálom. azért gondoltam táplálékkiegészítőre mert a kezdeti rohamos javulás után kicsit belassultam a fejlődésben(azt hiszem ez természetes). most számolom, összvissz 4-5 hónapja csinálom, de ebből az első 1-2 hónap nem volt túlságosan jó(összevisszaság, kevesebb edzés), az csak bemelegítés volt:)

az edzéstervvel kapcsolatban.. általában az iskola termében edzek(nem túl jól felszerelt de azért megfelelő), de voltam már nyílvános teremben is, az ottani edző javasolt egy kezdő tervet, abban a fő izomcsoportok mozgatása szerepelt, félig osztott rendszer szerint (van amit minden edzésre javasolt van amit nem), fekvenyomás, oldalemelés, gugolás, kétkezes bicepsz, tricepszre az amikor a fejem mögé engedem a karom egykedes súlyzóval:), aztán felülés, és lehúzás csigán. ezzel el is értem fejlődést, 1-2 hónap után utánajártam pár dolognak mert már képben voltam valamennyire és kiegészítettem ezt pár tecnikával(45fokos padon is nyomok fekve mostmár, illetve döntött törzsű evezést és állva súlyzózást amit nemtom hogy hívak de a lényege hogy a fejed fölé nyomsz fekvenyomó rúddal), továbbra is oszottan.

az osztott edzéssel vannak fenntartásaim, vagyis valahogy nehéz elhinni hogy jobb ha heti egyszer nyomok mondjuk 4x10et fekve, mintha kétszer:) előfordul hogy kétszer-háromszor is fekvenyomok vagy hátazok/karozok. ez baj? azonban egy edzésen belül nincs összeviszaság, szép sorban haladok. vagy ha egyszer dolgozok meg egy részt akkor azt sokkal intenzívebben kell, több technikával és hosszabb ideig? vagy hogy van ez?
a másik problémám még az hogy a legtöbb gyakorlat sok részét megdolgozza az embernek, tehát nem csak a specifikus izom dolgozik. baj ez?

a táplálékkiegészítőt hogy adagoljam? mekkora mennyiség kell? az említett típsból. a használati utasítás nem egyértelmű, azt írja hogy naponta kétszer két edagolókanálnyi. ez kétszer kettőt vagy kétszer egyet jelent(összesen kettő)? mennyit érdemes? és mikor, ha az edzések általában délután vannak?

olvasgatom a bb.hu-t, nagyon jó.

Dávid

lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1522
"azok a csajok, akik "gyúrnak", sokkal jobban néznek ki" - Én egyébként nem is értem, hogy a nők a céltudatos izomcsoportokra koncentráló edzés helyett miért választják az ugribugrit, aminek az egyik legjelentősebb hátránya, hogy jelentősen leépíti a mell zsírszöveteit.
Előzmény: athos777 (1516)
lzleo Creative Commons License 2007.01.12 0 0 1521

Tápkiegészítőkről annyit, hogy a fehérjétől nem kell félni, azt nyugodtan vehetsz, nem lesz semmi bajod. Viszont arra ügyelj, hogy ezek csak kiegészítők, tehát a megfelelő mennyiségű rendszeres húsfogyasztást egészítik ki, nem helyettesítik azt.

Vegyél még valami komolyabb vitaminkészítményt, az nem árt.

"a kérdésem az lenne hogy milyen technikáktól óvakodjak?" - Elsősorban ne össze-vissza gyúrjál, a www.body.builder.hu oldalon az edzés résznél megtalálod a különböző izomcsoportokat erősítő gyakorlatokat. Érdemes osztott edzéstervet készíteni, tehát általában csak 2 izomcsoportot egy napon. (egy példa: mell-bicepsz, hát-tricepsz, láb-váll) (hasazást nem szoktam külön említeni, azt én minden edzés végén csinálok egy kicsit) Ha valami nem tiszta, akkor majd még kérdezz!

"azt hallottam hogy ha megerőltetem a gerincem akkor kevésbé fogok nőni. ez valós veszély?" - Arról én is hallottam, hogy növésben lévő gyerekeknek nem ajánlott olyan gyakorlatokat végezni, amik a gerincet összenyomják, például a súlyemelés nem a legjobb sport egy tizenegynéhány éves gyereknek, mert a csontozata nem nyúlni, hanem a terhelés irányába erősödni fog, tehát a gerince tömörebb, erősebb lesz, de rövidebb is maradhat. Viszont szerintem ezek a korodból és magasságodból kifolyólag rád már nem vonatkoznak. Nyugodtan edzhetsz, nem vagy veszélyeztetett.  :) 

"milyen technikákkal tudom helyettesíteni azokat amik veszélyesek?" - Általában a legtöbb gyakorlat szarul végrehajtva veszélyes lehet, tehát ügyelj a szabályos végrehajtásra. Ne rángatsd, cibáld a súlyt, inkább kisebb súllyal lassan, szabályosan, mint nagyobbal "hősködve". 

"táplálékkiegészítőkről is hallottam rémhíreket (tönkreteszik a vesét, pattanásokat okoznak, impotencia)" - Ez onnan ered, hogy komoly versenyzői szinteken előfordul, hogy olyan szerekhez is hozzányúlnak a csúcsteljesítmény érdekében, amik jelentős kockázattal járnak (ez elég sok sportágra jellemző). Ezek általában már inkább gyógyszerek, mint táplálékkiegészítők. Na ezeket a szereket kerüld el messziről, a féhérjekészítményektől meg ne parázz! Illetve a mai élelmiszerbiztonsági helyzetben csak annyira parázz, mint bármi más kaja minőségét illetően, amit a boltokban lehet kapni.  :)

gaby2 Creative Commons License 2007.01.11 0 0 1520

Na, itt most lehetne írni egy könyvet!:))

Először is kell neked egy edzésterv, meg kell egy étrend. Aztán rengeteg alap-

ismeret, amit majd itt vagy a bb.hu-n megszerezhetsz.

Ha kész az étrend, el lehet dönteni, van-e szükséged kiegészítőkre.

Edzés után mindenképp kell! De ez csak egy fogaskerék a gépezetben, nem ezen

múlik.

A kiegészítők élelmiszerek, koncentrált formában, semmiféle káros hatásuk nincs!!

Ezt felesleges tovább ragozni!

DDAVID Creative Commons License 2007.01.11 0 0 1519
üdv!

17 vagyok, mostanában elkeztem súlyzóval edzeni. 76 kiló vagyok 178 centihez, vékony-átlagos testalkattal rendelkezem, nem vagyok hajlamos a hízásra. célom egyelőre a tömegnövelés, lehetőleg az izmaim formájának megtartásával. egyelőre nem célom kiemelkedő eredményeket elérni, csupán kiegészítés ez, de szeretném ha erősebb lennék illetve szeretném ha tekintélyesebb lenne a megjelenésem:) a kérdésem az lenne hogy milyen technikáktól óvakodjak? azt hallottam hogy ha megerőltetem a gerincem akkor kevésbé fogok nőni. ez valós veszély? milyen technikákkal tudom helyettesíteni azokat amik veszélyesek? lehetőségem lenne "power whey whey protein concentrate"-ot szedni, vajon megéri? annak ellenére hogy papíron nem tartalmaz káros anyagokat és általában ezt is hallani az ilyen táplálékkiegészítőkről, nincs valami veszélye? mert táplálékkiegészítőkről is hallottam rémhíreket(tönkreteszik a vesét, pattanásokat okoznak, impotencia-bár nemtom ennek mi köze a fehérjékhez)

köszönöm előre is:
Dávid
Mirrmurr Creative Commons License 2007.01.11 0 0 1518
Szerintem a csajoknak nagyon számít az, hogy puccos legyen a terem, vagy legalább legyen rendben és ne omladozzon a vakolat. De ami a leginkább alap náluk, hogy ne legyen mokány izzadságszag. Akikkel beszélgettem, ezt szokták kiemelni. Tény, hogy én sem szeretem a csípős szagot. Lehet tenni ellene.
Előzmény: lzleo (1515)
Dorien Creative Commons License 2007.01.10 0 0 1517
Megint tele volt aggatva cuccal? :)
Tavaly majdnem behaltam amikor megláttam. :)
Előzmény: athos777 (1512)
athos777 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 1516
persze. igazad van.

csak az a gáz, hogy azok a csajok, akik "gyúrnak", sokkal jobban néznek ki, mint azok, akik az ugribugri órákra járnak. ez persze az én naiv megfigyelésem.

persze ha termet nyitnék, ott tutira lenne aerobic terem. ha az hozza a pénzt... simán.
Előzmény: lzleo (1515)
lzleo Creative Commons License 2007.01.10 0 0 1515
"pedig demográfiailag 1:1 arányt várna el az ember" - Természetes hogy nem 1:1 az arány, a nőknek más céljaik vannak a sporttal, és más testfelépítésre vágynak. Ők kevésbé akarnak izmot építeni, tömeget meg egyáltalán nem, úgyhogy a többség inkább valami csoportos ugri-bugri órára jár. Azokon az órákon meg épp fordított az arány, és még a 3:1-nél is jóval nagyobb a különbség. Szóval a nők nem feltétlenül a termek lepukkantsága miatt járnak máshová, ők szeretnek kipróbálni mindenféle trendi tinci-tánci újdonságokat. (step aerobic, fitbox, dance step, slide aerobik, Capoeira aerobik, Pilates, Spinning, stb., stb.)
Előzmény: athos777 (1510)
athos777 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 1514
hát, lifetime naturálságom ellenére ha választani kéne talán én is a propit szúrnám inkább, mint azt a csajt ott a fényképen... :D
Előzmény: gaby2 (1513)
gaby2 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 1513

Láttam hát! Be is akartam szúrni a propit.:))

Ez nem a hasazós móka volt, hanem az esti móka, Bunnyékkal meg Csuriékkal.

Előzmény: athos777 (1512)
athos777 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 1512
Én sajna nem... akkor már eligérkeztem szilveszterre.ez volt az a hasazós évbúcsúztatás, ugye?

de akkor a karácsonyfát gondolom láttad.
:D hamár a teremdekoráció is szóba került...

Előzmény: gaby2 (1511)
gaby2 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 1511

Szilveszterkor az Infernoban voltam! Buliztunk!

Előzmény: athos777 (1510)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!