Sajnos ez a magam veszem dolog nálam nem járható, mivel céges és ráadásul német rendszámú, de épp itthon voltam, és Mo-on kapta az első (30 helyett 24 ezres) szervízt.
Esedékes egy szélvédőcsere, ami a biztosítás miatt Németországban lesz, de ezért megkérdezem, hogy ott mennyibe fáj a sima szerviz (bár, nem hiszem, hogy ott olcsóbb lenne).
Előzőleg egy Lagunám (Initiale 1.9 dCi) volt, 195e km-nél hibamentesen adtam el.
Most voltam az első olajcserén, 24500 km-nél kellett mennem.
Nem nagyon értem a dolgot, mert nem hiszem, hogy extrém körülmények között használom az autót, az útjaim nagyobb része magyar vidéki út, kényelmes tempóval.
Hat ez sajnos ilyen. Szerintem teljesen normalis. Talan belekalkulalta a "bejaratast" is...
Sima olajcsere, olajszűrő, pollenszűrő, átvizsgálás kb. 70.000 Ft, plusz én hülye, kicseréltettem velük a két kiégett helyzetjező izzót. (ezt le sem írom mennyi volt).
Valszeg az olaj a draga, szerintem kb 5 x 8 = 40 ezer forintot szamoltak fel csak az olajert. Az 5 helyett persze a valos feltoltesi mennyiseg szerepelhet, ami egy par decivel talan kevesebb az 5 liternel.
Adott egy Octi 2003-as 1.4-es az a probléma hogy teljesen elsötétedett a műszerfalon lévő rádió kijelzője. A gyerekek nyomkodták a rádiót és egyszercsak elsötétedett. A fogyasztásmérő rész működik de felső 1/3-ad az tök sötét. A rádió is működik. Van esetleg valami kombináció a rádión amivel ki lehet kapcsolni azt a kijelzőt, vagy végleg meghalhatott a kijelző?
Örülj, hogy nem a Tiéd a kocsi, persze akkor biztos megnéznéd, melyik szervízbe viszed a kocsit...
De még nem tudsz mindent...A vezérműszíjas szerviz -amit 90e km-nél rád erőszakolnak majd, -a könyv szerint 120e km-nél kell alapesetben, - ne lepődj meg a 200000,-os összegen.
Magánemberként nem viszem márkaszervízbe, magam megveszem amit kell, s cserélem...így kb. fele a szervíz ktg.
A long life pedig jó dolog...csak nem a szervízben kell venni hozzá az olajat !!
Csak biztonsági dolgokat és más műszeres beállításokat hagyok a Márkaszervíz részére..
Most voltam az első olajcserén, 24500 km-nél kellett mennem.
Nem nagyon értem a dolgot, mert nem hiszem, hogy extrém körülmények között használom az autót, az útjaim nagyobb része magyar vidéki út, kényelmes tempóval.
A szervízközltség viszont mellbevágó (nem akartam csúnyább szót írni).
Sima olajcsere, olajszűrő, pollenszűrő, átvizsgálás kb. 70.000 Ft, plusz én hülye, kicseréltettem velük a két kiégett helyzetjező izzót. (ezt le sem írom mennyi volt).
Volt egypár hasonló kategórájú kocsim, szintén 30e km-es intervallummal, de azt kevesebb mint a feléből meg lehetett úszni.
Szóval ez a loglife cucc jó átcseszés.
Jó ez a Skodának, hogy a "drága a szerviz" címkét magára ragasztja?
Nem nekem fáj igazából, mert céges a kocsi, de akkor is nagyon magasnak tartom ezeket ar árakat.
joemaster, nagyon hasznosnak talalom az olajcserere vonatkozo irasod. Most nincs kozelben az auto, de kivancsi vagyok, hogy vajon 2008-as gyartasu O1 kepes-e kimutatni az olajcsereig hatramaradt ido&km intervallumot.
Hamarosan , legkésőbb ősszel ugyis leveszem a kerekeket. Meg skubizom, mert ez érdekel.:-))) A fékbetét visszajelzőről beszélek.
Amásik ami érdekes, hogy a olaj nívószintjét is melegitéssel állapítja meg.:-)))
Annó, amikor a németeknél dolgoztam , találtam olyan nívó pálcát amit méretre lehetet vágni, és "hangolni" ,vagyis meg kellet karcolni a minimum szintnél, és belehetet kötni hogy vissza jelezzen ha lecsökken az olajszint. Akkor egy NDK/NSZK sárkánnyal jártam és az nem kajólta az olajat.:-)))) Így nem vettem.:-)))
Van már vagy 1 vagy 2 éve is hogy felkerült a gépre a kartervédő.:-)))) Amúgy éppen ezzel sikerült megtalálnom a 320 Gb-közt. Idő határokat adtam meg és így leltem meg a képeket.:-)))
"vezetőszálig lekopott a betét és egy fékezésnél maga a vezetőszál is lekopik és ezzel megszakad egy áramkör."
Ilyetmég nemláttam. Ehez két szálkel!Amivel eddig nekem dolgom volt az ugy működöt hogy csak egy szegecs volt a betétben és ha elkopot a betét anyaga, hozzáért a szegecs a tárcsához és ezzel testre zárta az áramkört. Ez egy egyszerű megoldás, létezik hogy a kodánál kicsit megbonyolitották???
Lehet hogy igazad van, de én azzal a jeladóval csak QG1-es autón találkoztam. Egyszer régebben megkérdeztem a szervízben, hogy mi az, és azt mondta a szerelő hogy az egy olajminőség jeladó.
Az a jeladó (G266) az olajszintet és az olajhőmérsékletet figyeli. Az olajszintet is hőmérséklet méréssel állapítja meg: felfűti elektromos árammal az érzékelőt és a visszahűléshez szükséges időt megfigyelve (az olaj hőmérsékletére hűl vissza) megállapítja az olajszintet. Ezekből az adatokból kalkulálja ki az olaj elhasználódásának mértékét a műszertábla. Diesel motoroknál egy előre beégetett táblázatból veszi hozzá azt a tényezőt, hogy mennyi koromrészecske lebeghet az olajban már.
Felhasználja még a sebesség jeladót és az üzemanyag fogyasztás mértékét, valamint a megtett távolságot.
A meghosszabbított szerviz intervallum egyébként egy rendszer. Ahhoz, hogy a szerviz átvizsgálás idejét ki lehessen tolni, nem csak az olajat kell figyelni, mert az akku és a fék vizsgálata is kitolódik.
Ezért a meghosszabbított szerviz intervallumnak feltétele az ólom-kalcium akku, amelynek gondozásmentesnek és varázsszemmel ellátottnak kell lennie, valamint a fékbetétnek kopásjelző szállal kell rendelkeznie. A bal első kerék belső betétjén figyeli a kopást. Akkor jelez, ha a vezetőszálig lekopott a betét és egy fékezésnél maga a vezetőszál is lekopik és ezzel megszakad egy áramkör.
Ezen három tényező megléte esetén lehetséges a szervizelés idejét kitolni.
Én úgy tudom, hogy a VW féle meghosszabbított szerviz intervallum pont abban különbözik egyéb gyártókétól (pl. BMW), hogy nem figyeli az olajminőséget. Pont azért kell addot VW minősítésű olajat betölteni, mert a computer csak a hidegindítások számát és egyéb paramétereket figyel, az olaj minőségét meg nem, azt fix, adott értéknek veszi.
Egyébkétn az összes OII QG1 szerviz intervallumra van beállítva, amit Mo.-ra gyártottak. Persze a kereskedők ezt az első években nem tudták vagy akarták tudni és simán belőtték 1 év/15e km-re...
Valami olyan lett a vége , hogy állitolag időnként felmelegiti magát ez a szenzor, és méri a visszahűlés sebességét és ebből számolja ki az olaj minőségét.
Na most lehet hogy qrva nagy hülyeséget írtam. Aki tudja a frankot , kivele!!!!
A rugalmas szervízintervallumú gépeknél van ez a jeladó, és még sok minden más függvényében, pl hidegindítások száma kalkulálja ki számítógép, hogy mikor kell szervízelni a kocsit. Az lehet akár 6000km vagy 30000km is és max 2 év. Az anyósom tesco járatos autójában 6500km és kb 1 évesen bejelzett a szervízfigyelmeztető.