Ittvagyok Szentesen, végre kis időt most netezhetek. Vasárnap már nemtudtam bejelentkezni, pedig nem sűrűn szoktam köszönés nélkül elmenni innen mikor Szentesre indulok. A probléma csak annyi volt, hogy megszűnt mindenféle szolgáltatás vasárnap 15-18h-ig Szeged dny-i részében az igen viharos szél miatt. Nagyon furcsa volt, én nem számítottam volna ekkora szélerősségre, az egyes széllökések simán elérték a 80km/h-t!! 15 órakor kezdődött és durván jó 1 órán át keresztül tartott, a front átvonulása után volt ez közvetlenül. Mi egy erdősáv mellett lakunk, (az erdő tőlünk ny-ra kezdődik 10méterre). Így a tomboló ny-i szél gyönyörűen telehordta a kertünket falevéllel és ágakkal. Az erdővel párhuzamos utca úgy nézett ki, mintha gyepszőnyeg lenne, ugyanis vastagon beborította a leesett falevelek, s a letört gyallyak és ágak, amely ujjnyi vastagok és némelyik 40-50cm hosszú volt. De előfordult öklömnyi nagyságú letört ág is, de ezek inkább maga az erdőben voltak és leginkább a nyárfa fajtákról szakadtak ezek le. Kár nem keletkezett(legalábbis nálunk), csak a meglepetés volt számomra nagy. De itt egy cikk erről a viharról::::
Most értem haza a melóból, hogy ez mennyire nem hiányzott most.. Alig vártam, hogy végezzek már. De kell a digit gépre, sőt már a met állomás gyűlik!:) 16h-kor mentem el, és azóta rengeteget változott az időjárás! Csupán annyi, hogy közbe leesett 10mm csapadék, most meg derült az ég! Így a hónap 32mm-el eddig, de most kaptam az infót, hogy Szeged belterület innen 4-5km-re már 38.5mm-nél járnak. S holnap reggeltől újabb nagy adag jön estig!
Hú, jobb reggelt. Én alig állok a lábamon, olyan gyenge vagyok, még "jó" hogy menni kell dolgozni ma délután meg holnap délelőtt.. Csapadék eddig csak csepergés, majd alakul még. Nálunk meg az a helyzet, hogy már nagyon nedves a talaj, nem lehet földmunkát végezni a dagonyába. Most 14fok van és érős, időnként viharos a Dk-i szél, remélen nem fogja szétverni a viharfelhőimet.
A front végól fölülteljesített a maga 23mm-ével, de az újabb adgaf jön most hétvégén. Mikor ma hazaérte,m délutéán a 42éves legjobb haveromnál felállítottuk a csapadékmérőt, innentől ő is méri a csapadékmennyiséget, csdak egy baj van, hogy a billentyűzetet sem látok. Tokaji legjobb minőség árulkodik a címkéről!:) 10fok van, még közepes felhős ég, de holnaptól újabb eső, hónap eddig 23.5mm!
Nálam is kezd fölülteljesíteni a front, minr ahogy azt vártam! Már majdnem 15mm éjfél óta, és még ma éjjel további eső lesz. T itt 8.9fok! Ez azt jelenti, hogy a pénteki beírásom a 10fokos visszaesésről mégcsak tompított volt, mert 14 fokkal van hidegebb!
Első cseppek megjöttek 5 perce, mostmár a gyenge eső fokozatot is eléri. +12.5fok, fújdogál az északi szél. Egyenlőre egy kis csapadéksáv ért el és Szolnok környékét is. Jó éjt!
Eddig még itt sem volt. Az éjszaka második felében viszont befog indulni, nagy mennyiség nem igazán lesz, de egy 5-10mm-re számítok még hétfőig. A java ezután fog jönni a holnapi napon, ha jön.
Hoppá, úgynézem ma volt az utolsó ilyen igazi szép idő, még holnap meglehet 20fok, de márcsak dél Mo-n és sokkal több lesz a felhő, estétől pedig csapadék is várható. Most kivételesen mimdem modell majdnem egyfélét mutat, vagyis 3féle időjárást ígyis kilehet venni, de máskor sokkal nagyobb szórás szokott lenni..!:) ezek szerint hétfő reggelig területi átlagban 5-15mm csapadék várható, foltokban ahol netán zivatar alakulna ki ott nyilván több. Én is 10mm-t céloztam meg hétfőig. A hőmérséklet pedig darsztikusan lefog csökkenni, vasárnap már 10fokkal hidegebb lesz mint ma.
Na hazajöttem egy kicsit, mert holnap hajnalban indulok Budapestre nyílt napra az ELTE TTK meteo szakra!:))
Egész héten prím időnk volt, nagyon kellemes T-vel, ma volt hogy megélénkült a szél, de ez érthető, mert változás előtt állunk... Szombattól borongósabb, csapadékosabb, vasárnaptól pedig már sokkal hidegebb időnk lesz!
Ui.: A Bp-i csapadék tényleg nagyon alacsony Július 1 óta ha a Budapestiek híre igaz akkor nem esett csak 40mm csapadék, amíg itt a dél és közép Alföldön 200mm felett van(!), Szeged pl 230mm!
A virágágyás, amit kitisztítottunk a hétvégén, mert elvirágzott a pillangó és az erdei nenyúljhozzám olyan száraz, hogy porzik.
Pedig az nem jó, mert abban vannak a tulipkák, meg nárciszok és jácintok a többi fene tudja miféle hagymásakkal együtt.Illetve ott van még a legnagyobb krizibokor.
De az astereknek is kéne víz, meg még van vagy húsz tő krizi erre-arra.Ezeket csak meg kéne locsolni, van ami még ki sem nyílt!A füvet hetente egyszer locsolom csak.
Szerintem csak ha muszáj akkor locsolj,pl.az új ültetést,mert nem tudnak majd felkészülni a télre.Hajnalonta elég ködös,párás a levegő,legalábbis felénk.
Nem volt szivem kiszedni, van még rajta egy virág ami most akar kinyílni. Adtam neki még 1 hetet:)) Neked nem kell ilyen hamar, mert neked otthon van a kertedben, nekem viszont hétvégeken van időm csak kertészkedni. Ha jön egy esős időszak akkor Te rögtön kitudod borítani a földből én meg rohanhatnék.....
Én nemigazán szeretném ha esne az eső mert akkor fújhatom a holnapi tulipánhagymaültetést. Majd inkább vasárnap essen:)))Eddig minden ősszel sárban szedtem ki a kannavirágokat is. Azt is kiszedem ha jó idő lesz:)
A Szeptember nálam 56mm-el búcsúzott. Az Október pedig 0.1mm-nél tart eddig, hiszen 2órája vagyok itthon, de azóta szemerkél az eső időnként. Az éjjelre várok is néhány mm-t. A modellek egy nagyobb csapadékot mutatnak elsuhanni az ország alatt, így ha szerencsénk van akkor a Mo déli határszéle még kaphat belőle. Ebben reménykedem.