nagyon bator vagy, h a fenyezes korbemerese nelkul veszel autot...
Meg a hibatarolo kiolvasása nelkul. Ezek ANNYIRA alap dolgok... Amikor a Nagykorosin korulrajzanak a nepperek, mindegyik ezzel kezdi. Meg sem szolalnak, amig nincsenek kepben az auto seruleseirol.
Na jo, mondjuk a Toyotaban nincs VAG kiolvaso. (A fasze' nem lehet a Skodaba menni, vagy ha ott tenyleg horrordrakulak dolgoznak, akik neppervert szivnak, akkor a Seatba vagy a Fócvágenbe.) De retegvastagsagmero...
Pffff.
Fekhatas- es lengescsillapito-meres, oriasi. Egy fektarcsa 1.6-os Octaviahoz van vagy 10 ezer forint, es ez kb a legdragabb alkatresz, amire egy uj autoban fekjavitaskor szukseg lehet.
A lengescsillapito merese meg tok ertelmetlen, a modern lengescsillapitok tipikusan ugy halnak meg, hogy egyszercsak tonkremegy a tomites, es par nap alatt kifolyik a lotty, utana csá. Ha peches az ember, megmerik a csillapitast, minden szep es jo, aztan egy het mulva mégis lehet cserelni.
Az viszont igaz, hogy a fekpad hasznalatat kulon ki lehet szamlazni. Nyilvan meg is tették :-)
A nepper ellensege a felkeszult maszek szerelo. En eleg sok autot eladtam mar (ismeroseim autojat is arulom, mert engem szorakoztat), es altalaban ezek az emberek ismertek fel az auto valos hibaibol a legtobbet. (Van egy alfajuk, a nagyotmondo bacsi, aki husz hibara is ramutat, ezek azonban nem valos hibak, teljes keptelensegek, mikozben az esetleg valoban letezo problemaknak meg a kozelebe sem jut.)
A markaszervizek lenyegesen impotensebbek, latvanyosan nem ertenek az autohoz. A legdurvabbak persze a mas markak markaszervizei.
Most is egy ilyet lattunk.
En iszonyu atveres-szagot erzek, es ez engem zavar :-(
nagyon bator vagy, h a fenyezes korbemerese nelkul veszel autot... A 90-es szervizre szamolj 100k-t, akkor nagy meglepetes nem erhet. Bocs a hsz. formajaert, tel.-rol irok. Kesobb majd bovebben :)
Nekem a 99-es octavián most cseréltek vezérműszíjat, olajat, olajszűrőt, levegőszűrőt, vízpumpát, meg néhány gumi tömítést. Összesen fizettem 81 ezret. Azt sajnos nem tudom, hogy egyesével mi mennyi volt, és a munkadíjat se, de hátha ez is segít.
Nem. De kereskedőnek van mérője, szal lehet még megejtjük. De az tuti, hogy elől nem volt fényezve, mert kőfelverődései vannak azért.... (de ki tudja) Nem. (ha világított vna vmi pilács a műszerfalon, akkor lehet eszembe jutott volna, de nem) Nem.
Csak gratulalni tudok...
Ha az autoval gond van, lehet perelni a Toyotat.
(De persze vagy ingyen csinaltak*, vagy nem kaptatok szamlat, vagy a szamlan nem "atvizsgalas" szerepel.)
Nem. De kereskedőnek van mérője, szal lehet még megejtjük. De az tuti, hogy elől nem volt fényezve, mert kőfelverődései vannak azért.... (de ki tudja) Nem. (ha világított vna vmi pilács a műszerfalon, akkor lehet eszembe jutott volna, de nem) Nem.
Hááát azt nem tudom, de az enyémen nem találtam (még), annak ellenére hogy pl a bal hátsó ajtó és környéke, a gyermekem miatt erős igénybevételnek van kitéve.
De minden esetre sok sikert és rengeteg balesetmentes kilométert kívánok az új autóval.
van benne első szélvédőfűtés,
??? Leht hogy csak én vagyok lemaradva, de OII még nem tapasztaltam. Hacsak, nem a digit klíma bal gombján lévő párátlanítási funkciójára gondolsz... Minit
//OFF: Kiderült (még a kereskedésben, természetesen), hogy van benne első szélvédőfűtés, meg guminyomás érzékelő is. Ezek a hirdetésben benne sem voltak. De mint kiderült, a kereskedő is nem rég fedezte fel.//
ááh, nagy dolog, enyém 2006os és 152ezer van benne és nem taxi :) Nekem csak a kormány és a váltókar kopott, sehol máshol nem látod, hogy annyi van benne.motorterem nekem sem volt még mosva, de elég trééé a kinézete ennek köszönhetően :)))))
Nah megnéztük ezt a győri gepkocsit! Megvettük! A motorháztetőn vannak kavicsfelverődés-nyomok, ami csak újrafényezéssel tüntethető el, de ezen kívül a kasznin nem találtunk semmi kirívót. A Toyota szervíz, hát igazából csak jókat mondtak, de 15-20 perc volt az egész, szóval nem mondanám állapotfelmérésnek. Fékeket, lengéscsillapítókat hibátlannak találták; Alul is minden jónak tűnt, nem említettek hibát; a kipufogó rozsdás, de azt mondták, még sokáig elmegy, mert a dobok meg ezek épek; mondtam nekik a JE fényszórót, hogy beljebb van az egyik fele egy csöppet, de a csavarok, meg minden más a környékén érintetlen, szal lehet gyárilag ilyen; a hátsó ajtóknál a küszöb részén a festék kopik, de ezt "típushibának" állították be, mivel a gumi szigetelés "kidörzsöli" vagy mi a jó isten.
Az állapotfelmérésnek titulált esemény után úgy döntöttünk, hogy megvesszük. Kifizettük, papírokat irkáltunk, de még nem tudtuk elhozni, mert nem mertük bevállalni, hogy forgalomból kivont kocsival furikázzunk. Így mehetünk megint kedden vagy szerdán, akkor még 1-2 aláírás és hozhatjuk is. Remélem nem futunk bele semmi komoly problémába. Itthonról, ugye megy szervízbe, ahol az olajat, szűrőt stb-t kicserélik, meg lehet, hogy a vezérmű szíjat is.
Nem vagyunk egyformák. Én még nem hivatalos üzletben, vagyis nem szabot árnál, sosem vettem meg annyiért amennyiért kínálták. Ha igaz amit leírtál akkor én biztos nem veszek tőled autót sosem.:-))))
Lehet hogy rossz alap, vagy duma, de én vagyok olyan pofátlan hogy simán bekinálom a felénél kissebb árat is bármiről legyen is szó. Aztán majd valahol megeggyezünk, de azt hogy semmit se engedjen az eladó azt nem tudom elképzelni. Vagyis eltudom, csak azt nem veszem meg. Nálam ez oilyan kényszer. Ha nem enged , akár máshol többé is megveszem , de nála akkor sem.:-))))
Van egy mondás. Nem tudom pontosan de valahogy úgy szól hogy.
Míg veréb van, addig lósz@r is.:-)))
Manapság venni jó használt ,de akár új autót is. Eladni, az művészet. Mint írtam csak azzal lehet alkudni aki partner, és tényleg elakarja adni azt a dolgot, amit éppen árul.
Én volt olyan hogy talán 50 Ft-n alkudoztam vagy 1/2 órát. Gondolhatod nem az 50Ft volt a lényeg. Volt olyan stádium, hogy azt mondtam a hölgynek ,mert azzal érvelt hogy 50 Ft-ért még egy kávét sem lehet kapni, hogy engedje el az 50-est és meghívom egy kávéra.:-))) Ez egy jó buli, vagy inkább játék, és ha még nyer is rajta az ember akkor mértne???
Nem kötözködött igazán "csak" összeveszett az ottani szerelőkkel és ezért.....))
Nem kell neki jóban lenni az ottani szerelőkkel. TE viszed az autót, TE intézed az állapotfelmérést, Neked számolnak be róla, és TE fizeted ki ennek az árát. Ergó TE vagy akivel üzleti kapcsolatban lesz a szerviz. neki csak az autót kell a kapuig prezentálnia.
A végén kapsz egy hivatalos lepecsételt dokumentumot, hogy ez és ez van az autóval.
(na jó a pecsét nem fontos.)
Én ragaszkodnék ahhoz a szervizhez, márcsak azért is. Azért egy márkaszerviz mégiscsak márkaszerviz. Ha mást nem is, de hibát biztos tudnak keresni... Minit
Az egyik saját automat is ugy adtam,hogy a vevő jött ezzel a hülye szöveggel :És mennyit
enged a feléből?....
Semmit sem!
Következő mondatban pedig elkezdte hogy nem kell neki a riasztó,kp zár, rádió,hozzott magával 4 másik kereket,ugyhogy az se kell....És vegyük le az árból ezeket!
Na,itt szakadt el a cérna...Mondtam oké .de leveszem róla a 4 ajtót,tető ablakot,
motorház fedelet,5-dik ajtót.
Na ezek kelletek volna neki.
És akkor mondtam egy,az irányárnál sokkal nagyobb számot árnak hogy ennyi az autó végső ára,és nincs alku!
Kicsit tanakodtak 3m.re tőlem,és vették elö a boritékot,hogy igen kell az autó nekik.
Az irányár felett 200e ft-al többért,és a télikereket sem hozztam szóba,pedig azt is adtam volna vele az eredeti irányáron.
De nem mindenki ilyen balfék, itt van pl. Stevie a topikról. Valamikor év elején benyögtem a gumis topikra hogy kellene téli papucs az autóra. Tudván hogy sokan szakmabeliek ott, kértem ajánlatokat. Stevie írt is azon melegében (késő este vagy éccaka, nem emléxem), és a többieket ár/minőség arányban messze verő biznicet ajánlott. Amikor amegbeszélt időre odamentem azon nyomban fogadtak (téligumi-szezonban!), nagyon korrekt kiszolgálásban volt részem, kezdve a kerékcsavarok nyomatékkulccsal való meghúzásátol a nyári gumik bekotonozásáig, és autóba való berakásáig.
Az alkunál kezd úgy ahogy én szoktam. A feléből mennyit enged? Ez egy jó alap.
Ez egy rossz alap.
Alku abbol lesz, ha a kiindulo ar sem irrealis, es a vevonek sincsenek irrealis elkepzelesei.
En egyebkent mar a sokadik automat adom el ugy, hogy nincs alku az arbol. A legutobbit eppen tegnapelott.
Az a lenyeg, hogy a meghirdetett ar realis legyen, az auto pedig mindenben feleljen meg a (minel reszletesebb) leirasnak.
A "realis ar" megallapitasa sem komplikalt: ird be a keresobe a sajat autod parametereit (felszereltsegben csak a klima szamit; tehat evjarat, motor, szervizkonyv a lenyeg), es a megjeleno talalatok elso negyedeig realis az ar. Ugyanis ezekre az autokra lesz erdeklodes. A tobbit esetleg megnezik, de mar a telefont sem emelik fel. Ergo az nem realis ar :-)
Vannak hálistennek ellenpéldák is, a topiktéma kocsi megvásárlása előtt egy használt Land rovert nézegettem egy kereskedésben, ott ő ajánlotta fel, hogy bárhová elvihetem megnézetni a kocsit, próbaút, sorolta a hibákat, ha valamit én vettem észre azért elnézést kért, stb... Így is lehet.
Végülis új autó mellett döntöttünk, ezért nem vettük meg.
Nagyon is igazad van. Néha kénytelen vagyok a tescoban (kisbetű) vásárolni. Vagyis próbálkozom. A Pécsi tescoban eddig kétszer vágtam oda a kosarat a vevőszolgálati pulthoz, és kértem meg qrva udvariasan a biztonsági őrt hogy most azonnal nyissa ki a kijáratot mert én távozom. Lehet hogy határozot fellépésem, vagy a testtömeg indexem , de mindig hatot. Kijöttem és nem szóltak. A jó büdös qrva annyuk fog 10 perc bevásárlás után 3/4 órát sorba állni, mert csak pár pénztár van nyitva.
De , hasonlót mostanában megjátszottam a digóknál is. Vártam illedelmesen vagy 15-20 percet majd úgy döntöttem hogy biztos nem akarnak eladni. Otthagytam. Vettem máshol.
Annó amikor én hasonló cipőben utaztam, akkor ahogy a kolléga írta a vevőnek volt igaza. Mégha nem is volt igaza, akkor is. Ha ezt nem tudják megszokni akkor előbb vagy utobb remélem éhen halnak.
A hivatalnokok ügyintézök egy külön kaszt. Még ha nem állami alkalmazot ,de ha csak egy maszek cégnél egy senki akkor is azt hiszi hogy ő a hatóság. Legjobb példa a "tőltőállomás kezelő" személyzete. Megtanultam ez a hivatalos titulusuk. Közben meg egy qrvanagy senkik. A VIII.útcát rendszeresen beírják hogy "római nyolcas " útca. 0-lák a javából, csak tudnám érteném mire tartják magukat olyan nagyra. Remélem nem halok meg míg erre a rejtéjre rá nem jövök.:-)))
"Ezt a "Meg kellene szokni..." dolgot nem értem kristály tisztán. Elmagyarázhatná valamelyikőtök, hogy mire értette."
Durván és tömören: Arra, hogy egy köcsög nepper ne siránkozzon hogy mi nem jó neki, örüljön ha ilyen lábszagú mentalitással eladhat valamit :)
Kicsit bővebben:
Én vagyok a vevő, én állok a pult innenső oldalán, tehát akkor is igazam van, ha nincs igazam. Kis hazánkban a 40+ év cucializmus után következó kb. 20 évben sem sikerült mindenkinek felébredni :) Kereskedőknél/hivatalakonál jellemző az, hogy érezd megtisztelve magad, hogy náluk vásárolhatsz/ügyintézhetsz.
Jelen esetben adva van egy nem túl fényes pedigrével megáldott autó, és ahelyett hogy a kerskedő örülne hogy akad rá vevő, még neki nem tetszik valami. Jó reggelt kívánok, az adott példányon kívül van még ~60db. potenciális versenytárs márkán belül. De ha nem is 60, neki ezt nem kell tudni ;) Nem kell neked 400 kilométert autózni hogy vásárolj, érezze megtisztelve magát hogy odafáradsz ;)
De nem mindenki ilyen balfék, itt van pl. Stevie a topikról. Valamikor év elején benyögtem a gumis topikra hogy kellene téli papucs az autóra. Tudván hogy sokan szakmabeliek ott, kértem ajánlatokat. Stevie írt is azon melegében (késő este vagy éccaka, nem emléxem), és a többieket ár/minőség arányban messze verő biznicet ajánlott. Amikor amegbeszélt időre odamentem azon nyomban fogadtak (téligumi-szezonban!), nagyon korrekt kiszolgálásban volt részem, kezdve a kerékcsavarok nyomatékkulccsal való meghúzásátol a nyári gumik bekotonozásáig, és autóba való berakásáig.
Az alkunál kezd úgy ahogy én szoktam. A feléből mennyit enged? Ez egy jó alap. Ha lenne időm isten bizony elmennék csak azért hogy egy jót alkudozzak. Bár ehez kel a partner is.
Vannak az ismeretségi körömben akik már inkább nem alkudnak valem. Mondjak egy árat és hagyjam őket békén.:-))))
Mondjuk volt időm csiszolódni. Egy időben rendszeres vásárló voltam az Isztanbuli bazárban.:-))))
Ezt a "Meg kellene szokni..." dolgot nem értem kristály tisztán. Elmagyarázhatná valamelyikőtök, hogy mire értette.
Egyébként apám van rajta nagyon az autón. "Legalább nézzük meg, ha már ennyit utánajártunk" Egyrészt igaza van, másrészt én is kételkedem.... De, ha nem találnak komoly dolgot, akkor alkudozás és már hozzuk is haza. (Apám)
((Ami pedig az "eladó kötözködik"-et illeti, lehet erős kifejezés volt. Nem kötözködött igazán "csak" összeveszett az ottani szerelőkkel és ezért.....)) Nem védeni akarom, még véletlenül sem, csak nem volt megfelelő a szóhasználat. Ettől a helyzet még ugyan az.
De ezt az első mondatot mindenképpen magyarázzátok már el!
"Meg kellene már szokni ezt a kereskedelem-dolgot... "
Bizony...
sultati: Ráadásul kár közölni vele, hogy hová vinnéd az autót. Ő van helyben, lehet hogy szól a havernak a szervizben, és nem találnak hibát. Vagy én vagyok paranoiás ;)
Viszont az tuti hogy ennyi görcsölést én nem fektetnék egy autóba. Most kukkantottam rá a hasnyálra, 2004-2006-os klímás 1.6-os Octaviából van fent 62db. 3MFt alatt. Igaz, nem válogattam szét hogy O1 vagy O2, de O1-ből van jópár darab 2 misi alatt is. Azt viszont továbbra sem értem hogy miért nem jó neki az a szerviz amit mondtál. Ha nem sumákol, nem tökmind1 hogy hol nézik meg az autótt??? Az ilyen nyaljon sz@rt, és várjon másik balekra szvsz.
Esküszöm az eszem megáll, hogy ő akar eladni egy hátulján sérült, szervizkönyv nélküli, márkaszervizt sosem látott, banki hitelből visszavett autót, és még neki áll feljebb. Hihetetlen....
Számomra az is érthetetlen, hogy ennyit tornázol egy ilyen autóért. Nem baj, a remény hal + utoljára...