Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
"... most jöttem pálinka főzdéből, ahol faggattam a mestert a kajszikról. Azt mondta, szerinte a ceglédi óriás átlagos pálinkát ad, a gönci/magyar kifejezetten jót, a bergeron meg egy külön ízvilág. Ha valakinek a pálesz is szempont :) Persze minden vélemény szubjektív."
A bergeronra egyébként már panaszkodtak, hogy könnyen kipusztul.
Én sem tudom,hogy jó lesz e az a gomba,azérrt kérdezem itt hátha használta már valaki és van tapasztalata. A force nálam eddig bevált,bár sokan nem szeretik,kérdés az,hogy a kettő eggyütt alkalmazható e.
Ma lemosóztam a kajszikat. Sajnos találtam pár gondot is a fákon. Legfőképpen a kéreg repedéseket a törzsön és 2 fán kihajtott hajtást . Ezek mitől lehetnek? Lehet hogy fitoplazma vagy valami más? Esetleg valakinek ötlete van? Hogyan gyógyíthatnám meg a kéreg leválást repedést? Gondoltam levágom az elhalt kérget és sebkezelővel kezelem. Jó lehet ez?
Ez a Force ér valamit? Én jót még nem hallottam róla. Akkor már inkább Nemastar vagy Nematop (nem tudom melyik jó pajorra).
Nem tudom érdemes-e használni hasznos gombát. Nehezen tudom elhinni, hogy még ha 3 hétig nem is gombaölőzől, utána viszont havonta nyomod a kontakt és felszívódó gombaölőket, akkor az majd nem bántja a mikorrhiza gombafajokat. Fura lenne.
Köszönöm a segítséget,igen tőled kb.30km-re Soltvadkert mellett van az ültetvény.Sebkezelést minden fa megkapja,hosszú hétvégére tervezem a metszést.Néztem Mozo videót,főleg a tsunamis videója után döntöttem el hogy kajszis lesz és nem szőlő. :)
Ha kell segítség, keress nyugodtan. Nem vagyok teljesen kiművelve, de néhány fa alakítgatásán már túl vagyok több-kevesebb sikerrel. A talajból és a környezetből ítélve te is a nagy büdös lapályon próbálkozol, nevezzük Alföldnek.😀Én Kecskeméten vagyok.Mozo videóit ajánlom, amelyben bemutatja asszem 2016-ban az ültetvényt. Elmondja a koronaalakítás lépéseit is. Nem lehetünk elég hálásak ezért. Nagyon jó. Egész pofás fákat lehet alakítgatni utána, csak a nyári munkát nem szabad megspórolni.
Sziasztok. Ültetni akarok a héten pár db kajszit,de elég cserebogár pajoros a föld,előtte csak gaz ,és tarack volt benne. Ezért akarok használi talajfertőtlenítőt (force) ,viszont ki szeretném próbálni a symbivit gombát is ültetéskor. Kérdésem,a kettőt lehet-e egyszerre használni,vagy nem? Azt olvastam,hogy gombaölőt nem lehet 3hétig fújni ha symbivitet használunk,de ha ültetés előtt egy héttel lemosóztam vegesol rs-sel,akkor használhatom a gombát? Köszi,a válaszokat.
Metszésbe szeretnék kis segítséget kérni tőletek.Tavaly ősszel lett ültetve Bergeron kajszi,melyen szeretném a törzsmagasságot belőni,de van pár amelyeken bizonytalan vagyok.
Raknék fel róluk képet,50-60cm-es magasságot szeretnék felette elvágva 5-6 rüggyel.Kompakt váza korona a cél,kényelmesen földről lehessen szedni. Van olyan fa, hogy a korona számomra nagyon magasan alakult ki,130 környékén,azt bátran visszavághatom-e?Ez az első kajszi ültetvényem,sok mindent kell még tanulnom,tapasztalnom.Esetleg aki szivesen segítene,felvenném vele szóban vagy emailen a kapcsolatot.
Szeretnék 2-3 héten belül telepíteni 10-15 csemetét, 90% ban pálinka alapanyag lenne belőle, tehát zamatos, ízes fajtát keresek, amik az átlag magyar fajtáknál hidegtűrőbbek, és kevésbé érzékenyek a vírusokra. Többen ajánlották a Bergeron fajtát, de szívesen meghallgatok pár ajánlást még. Továbbá még egy fontos kérdés, hogy honnan érdemes beszerezni őket, mert ilyen téren abszolút nincs tapasztalatom... Köszönöm!
Persze biztos lesz róla kép meg szerintem videó is . Amúgy ma hozták az új zúzót is ...na az is pöpec .... az idén bevásároltunk , már el is költöttük az idei termést
Most azon filózok , hogy lehetne kisöpörni a fák alól a nyesedéket , ezek a gumilapátos forgókerekek nem igazán tetszenek mert legalább 1,4 m szélesen kellene dolgozni azok meg inkább sűrű sorokra vannak kitalálva viszont láttam egy megoldást ami kimondottan tetszik
Van olasz gyári rendsodró is ami kitolható oldalra de kb annyiba jönne mint a Yanmar ami teljesen irreális ... most azon filózok , hogy veszek egy jobb állapotú rendsodrót ami úgy 2 kiló körül van és valahogy áthegesztjük a vázát hogy oldalra álljon így a füves soron maradnánk a traktorral és a fák alól szépen kisöpörné a fűre a nyesedéket ott pedig lezúzzuk .
ha esetleg valakinek van valami jó tapasztalata okos ötlete ez ügyben had halljuk .