Keresés

Részletes keresés

andris87 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1678

Igen igen Egy Mandarin gácsér. most kezd levedleni.

Futókacsa tojásom nem sok van, jelenleg 2 db, de ha érdekel akkor adok el. Én keltetni nem tudok, a kacsamama meg állítólag nem igazán kotlik, így a tojásokat összeszedem.

Neked milyen kacsáid vannak?

Előzmény: juhosttt (1669)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1677

Bocs, igazad van elirtam.

Előzmény: juhosttt (1673)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1676

Biztos, hogy nem ült, ugyanis keltették ők is a tojásokat, minden nap összeszedték.

Előzmény: madar86 (1675)
madar86 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1675

de lehet már egy hetet ült rajta a tojó :) vannak cseles emberek :)

aha az jó tarka barna vagy egyszínű olyan nincs sok kár,hogy oylan messze vagy ha lenne belőle szép gácsérod vevő lennék rá ;)

az elnne az igazi ha meglehetne gyűrőzni,tudni,hogy mekyik melyik testvére szülők stb......

Előzmény: Ikresjutka (1672)
lehel-ke Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1674

Nem 4 hanem 5 hétre kel ki a némakacsa a tojásból

juhosttt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1673

5 hetet :)

Ikresjutka Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1672

Szia. Tegnap kaptam némakacsatojásokat és azt mondta az illető aki hozta, hogy barna tojója és gácsérja van. Kiváncsi leszek rá. Holnap rakom a gépbe és megint 4 hetet kell várnom rá.

Előzmény: madar86 (1671)
madar86 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1671

:)

Ikresjutka Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1670

Sziasztok! Ingajárat a keltető és a nappali között. Már 14 bráhma és 10 itáliai csibe van kinn illetve szárad a keltetőben.

juhosttt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1669

Jól láttam, hogy ez egy mandarin réce?

A másik pedig: Futókacsatojást nem adsz el?

Előzmény: andris87 (1668)
andris87 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1668

andris87 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1667

Érdekes ez a keltethetőségtéma.nagymamám egy pár éve vett 20 kislibát egy nagyüzemi baromfikeltetőből. Következő évre hagyott meg belőle és nekem is adott egy párat. Azt mondta hogy szedjem össze a tojásokat, mert ezek nem kotlanak.Egy darabig szedegettem is,csak egy kutyatámadás után megsérült a tojóm.Behúzódott egy melléképületbe elég hosszú időre. Én észre sem vettem,hogy letojt oda,csak akkor mikor már ült a tojásokon.6 tojásból 5 kicsit kikeltetett

Mondjuk  nagymamámnál egy szűk udvaron voltak tartva, míg nálunk a szomszéd telken voltak,ahol szabadon járhattak, legelhettek és senki sem zavarta őket.

Mooni Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1666

Képek az apjukról és a kicsikről + anya.

Előzmény: Mooni (1652)
madar86 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1665

nekünk is volt és elkezdték maduk alatt enni a tojás stb pedig mindnenük megvolt.....jobb vanni kicsit megnő és levágni nem bízom már a libákban :)

Előzmény: juhosttt (1664)
juhosttt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1664

Libánál ha van sötét hely, ahova tojhat, és a tojófészek tollpelyhes marad, akkor előjön a kotlás. Ezt nagyüzemben tartástechnológiai hibának nevezik. Az egyszerű ember meg örvendetességnek.

Libánál viszont nem szabad alatta hagyni a tojást, össze kell gyűjteni, és kezelni, hogy keltethető legyen a tojás. Nekem sajnos helyhiány van, és nem engedhettem ki őket, mégis az összes tojóm elkotlott. A lényeg, ha azt akarjuk hogy megkotoljon, olyan tojóhelyiség kell.

Az, hogy kikel-e a liba, attól függ, hogyan volt előkezelve a tojás, és hogy termékeny-e. Nálam személy szerint 5 tojó kotlott egy helyre, sajnos itt is a helyhiány volt és nem tudtam különzárni 4 tojót, hogy csak 1 maradjon. Ez azt eredményezte, hogy a tojás sosem volt hűtve. Nem egyszerre száltak le a tojásról. 16 tojásból volt egy pár, amelyikben elhalt embrió volt, amely a fejlődés középső szakaszában pusztult el. 100% megfulladt, mert nem volt sose olyan hogy minden tojó leszálljon. Ebből megtanultam, hogy leközelebb inkább megoldom az átrakást, minthogy mindegyik 1 helyre üljön. Jah a végeredmény az volt, hogy egy sem kelt ki, mert mind megfulladt és ki sem fejlődött

Előzmény: förike (1663)
förike Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1663

A nagyüzemi tényleg nem kotlik meg!

De a régi kacsa és liba fajtáink meg kotlanak! Én ezt olvastam szakkönyvben hogy amit géppel keltetnek abból hajlamos eltűnik a kotlási hajlam! Hogy miért azt nem tudom!Ja még valami voltak nekünk nagy üzemi libáink, tavaly eladtam őket és most a 6 ból 4 tojó kotlott el! Ha régi mód szerint vannak tartva tehát legel megy össze vissza a réten, akkor el kotlik!kíváncsi leszek arra hogy ki is kelnek-e a tojások!

Előzmény: juhosttt (1662)
juhosttt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1662

Jah azt nem írtam le, hogy nem attól függ hogyan keltetjük a jószágot, hanem a szülőpártól öröklődő tulajdonságok a génekben öröklődnek. Ha olyan a vérvonal, hogy megkotlik, akkor megkotlik a gépi kelés is. Ha olyan hogy nem, akkor nagyon ritka, ha pedig szelekcióval küszöbölik a kotlási hajlam kizárását, akkor szinte 0% az esélye a kotlásnak. Lásd a nagyüzemi csirkét, pulykát, kacsát, stb.

Meg minnél vadabbnak maradt meg egy adott fajta, annál nagyobb a kotlási hajlama. Ezen kívül az apróbb testü madaraknak is nagyobb a kotlási hajlama.

Nekem egy öreg emberke azt mondta tavaly, hogy a fehér némakacsa nem olyan jó kotló, mint a tarka színüek. Ezt persze lehet cáfolni, de nekem 5 fehér tojóból kemény 1 kotlik, pedig nem géppel lettek keltetve. sőőt nem is nagyon akarnak tojni. Az egyik 5 tojást tojt, azóta semmi. Fel is iratkoztak a vágólistára, mert ezek közül egyet sem tartok meg, majd a mostani kelésből válogatok szép színü tojókat.

A magyar kacsára visszatérve, tavaly volt egy cirkás magyar kacsám, (valami tarka magyarkacsa féle lehetett) amelyik az öreg néma gácsérral volt. Pont szeptemberbe kezdett letojni. Eléggé úgy tünt mint aki megakar ülni, de nem hagytam, mert már kései volt. Sajnos a telet nem bírta ki, elpusztult. De a lényeg, hogy csak azt állítom ezek a nagyüzemi fehér kacsák nem kotlanak meg.

Előzmény: juhosttt (1661)
juhosttt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 1661

Ezzel vitába szállnék :)

Lehet-e kapni valahol olyan fehér magyar kacsát, amelyik nem ősmagyar kacsa, hanem a nagyüzemi fehér fajta, és kotlóssal keltették? Vagy arra gondolsz, hogy a tojást kotló alá teszem? Attól még a hajlam nem lesz benne.

Libánál is van géppel ( nagyüzemi keltetésből származó) és van kotló alatt kelt tojóm. Mindegyik mindentől függetlenül megkotlott, met olyan körülményeket biztosítottam, amelyek előidézték a kotlást. (tojáfészeknél nem szedtem össze a pihét, és sötét tojófészek kialakítása)

Én nem az ősmagyarkacsára, és a tarka magyarkacsára gondoltam, hogy hormonkezelni kell, hanem a sima fehér magyarkacsát. Az előbb említetteknél nem volt még tapasztalatom, de barátnőméknek keltettem géppel ilyen tarka kacsát, meglátjuk, hogy lesz-e kotlás, vagy sem, majd valamikor nyáron, vagy jövő tavasszal.

Előzmény: förike (1657)
madar86 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1660

.

förike Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1659
förike Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1658

Ma vettem 400 db Szarvasi K-94 kacsákat! Sajnos ezeket hizlalom, de tudok szerezni majd szülőnek is kicsiket!

förike Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1657

Ami keltető géppel van keltetve az nem kotlik meg!

Amit viszont kotlós keltetett az meg kotlik! Az magyar kacsák ami tarka azt nem hinném hogy hormon kezelni kéne! Azok meg kotlanak! Van egy idős ismerősöm aki őshonos barofi tenyésztéssel foglalkozik és őneki meg kotlik a magyar kacsa!

Előzmény: juhosttt (1651)
Zsófi69 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1656

Szia Jutka!

Igen, jól tudod! A bütykös kisliba csőre és talpacskája fekete! Onnan tudom, hogy nekem az első kelésem most 5 hetesek elmúltak, s most kezd szürkülni a csőrük és lábuk. A másik adag bütykösek még most voltak egy hetesek, s őnekik bizony még fekete.

Üdv.

Előzmény: Ikresjutka (1649)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1655

sziasztok .

keltetésre keresnék brahma , liba , kacsa és pulyka tojást v. húscsírke tojást , lehetőleg Szeged környékén , ha valaki tudna segíteni írjon rám ... előre is köszönöm a segítséget .

Roland

gazda1 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1654

Sziasztok  3 bütykös 1éves liba eladó 2tójó  1gúnár.

Mooni Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1653

Bocsi, lemaradt: Budapesten

Előzmény: Mooni (1652)
Mooni Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1652

Sziasztok!

Elsőként ide írom, hátha érdekel vkit. 14 db kétnapos némakacsám van fölösben. Apa majdnem fekete, anya fekete-fehér. Mintha lenne a kicsik közt szürke-fehér is.

E-mail-em publikus.

juhosttt Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1651

A magyar kacsa nagyon ritka eset, hogy megkotlik. A mostani magyar kacsáknál ( a fehér zsírosoknál) pedig már a tenyésztésnél küszöbölik a kotlási hajlamot, ezzel segítve az egész éves tojástermelést.

Esetleg ősmagyarkacsa lehet megkotlik, bár erről még nem hallottam.

A kotlást a prolaktin hormon megemelkedése idézi elő, ekkor bonyolult biológiai folyamatok mennek végbe. A lényeg, hogy a fehér magyarkacsánál ezen tényezőket szelekcióval küszöbölték ki. Ha netán már létezik, és tudsz szerezni, akkor szerezz be ilyen hormonokat, nyomatsd vele a magyar kacsát, aztán hátha megkotlik... A másik megoldás, hogy némakacsával vagy géppel kelteted a magyar kacsádat.

Előzmény: hettyka (1645)
terania Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1650

A csőre is fekete.

Előzmény: Ikresjutka (1649)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.05.23 0 0 1649

Tudtommal a bütykös liba kicsinek fekete vagy sötétszürke. Ha tévedek javitsatok ki.

Előzmény: laci980723 (1641)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!