Már éppen 0fok alatt vagyunk, így ma éjjel is fagyni fog. Ma reggelre -6fok volt a T min. Most pedig pakolok valami kis cuccot , mert hajnalban indulok Bakonyba!! Vasárnap este jövök, csinálok sok jó képet!:) Bakonybél a városka neve ahol megszállunk, illetve innen kezdjük a túrákat majd.
Dehogy! létezni ugyan létezik, mert a jég a hőfok hűlésével tágul, de ugye nem erről van szó :)
Ebben egy kis trükk van.
A higyan nem a hőmérő anyag!
A hőmérsékletet alkohol méri benne, amit lezárnak egy réteg higannyal. Az U alakú csőnek az alkoholtartálya a bal felső szárvég, és a higany az U aljának kanyarulatát foglalja el.
AZ alkohol tágul, és eltolja a bal száron lefelé, a jobbon meg felfelé a higanyt.Ezzel együtt a max mutatót.
Mikor hűl, akkor a higany a bal száron felfelé a jobbon meg lefelé mozog és feltolja a min mutatót.
Egy olyat keress, aminek két hőmérőoszlopa van egymás mellett, az egyik akkor megy fel, mikor a hőmérséklet le, az méri a mint, a másik akkor megy fel, mikor a hő is, az méri a maxot.Középen egy nyomógomb,azzal engedi el a mágnes a két fémpöcköt acsövekben, és azok lecsúszva nullázzák a kütyüt.
A miénken 2 beosztás van,fekete házikóra hasonlít,az egyik a min,a másik a maxot mutatja.-3 volt rajta,nem biztos,hogy a mai,mert nem tudom a párom nullázta-e.
Igen, megvan!:)) Péntek délután óta. Sőt már a meteorológiai állomásra ism egvan a keret, az is meglesz hamarosan, csak még egy akciót várok, rá, kinnt az osztrákoknál, mert azért spóroljunk amennyit lehet, nem kapkodom el.
Megyek vissza Szentesre, majd csinálok Szentes mappát is a honlapon!:)
Minden jót Nektek! T egyenlő 2.6fokkal, csökken ütemesen. Ma reggelre is -1.1fok volt. Fügével még csinálok valamit.
Az első képek!:)) Hózápor volt kora délután, tehát az első igazi hópelyhek megérkezdtek idénre, ja s a minimum T -1.4fok volt! Veszpremi! Ja igen persze, csak erre még nem gondoltam akkor vasárnap!:( De majd innentől írni fogom és akkor megállapítható lesz a megtett út.
Az ODO-t írd fel, abból vissza tudsz számolni. Mi fehér lepelre ébredtünk (1-2 cm), de már olvadozik, csak a közlekedőket bosszantja, Bakonyban és itt körben balesetek sora.
Aztamindenit emberek micsoda változékony időjárásunk van. 1 héten belül 2x olyan szélvihar ami ritkán fordul elő. Ma délutén 14:47-kor érkezett meg a hidegfront, villámlással+dörgéssel, fagyott esővel, erős esővel, viharos széllel, s néhány kidőlt fa és cserépelvitel jellemezte a mai napot! Az össz csapadék 5.2mm lett, így a November 91mm-el hasít. A legnagyobb széllökés elmaradt a vártnál, itt "csak" 80km/h volt. S az eseménysorozat még mindig nem áll meg, ugyanis most hogy elhagyott minket a hidegfront, hideg levegő árasztott el minket s az idei szezon első 2 méteres fagyása lehet meg holnap reggelre! Ugyanis Szegeden eddig hivatalosan csak 0.3°C volt a legalacsonyabb T nyár óta, s többször volt 0.4 ás 0.6fok, de fagy még nem volt. NA és akkor jönnek az adatok Veszpremi:: Mikor hazaértem akkor vasárnap délutántól, ma délutánig a műszer 609km-t mutatott, na most ez lehet nem hiteles, mert a DST tudod, hogy 999km-nél fordul át, így szerintem nagy valószínűséggel már egyszer átfordult és 1609km lesz az, már csak abból is kiindulva, hogy ma 17-kor nulláztam és és ezidáig 260km-t "tekert" le éjfélig(igaz nagyon szeles idő volt most az elmúlt jónéhány órában s ény-i volt, így az erdő még fel is fogott jónéhány km-t szerintem. Meg abból is kiindulva, hogy az ODO 3420km-nél tart, ez az az összeg amióta felállítottam a mérőt, tehát 3 hete kb? Ez az összes km amióta méri a szelet, s ez majd "csak" 99999km-nél fog megfurdulni, de lassan el jön az is..
Itt Pécsett, 15 perc alatt, közel 10 fokot esett a hőmérséklet. Az apukám nem akart hinni a hőmérőnek. Hazafelé jövet, mikor a buszra szálltam, még viszonylag kellemes idő volt, mire leszálltam róla, már szakadt a jég, hódarával és esővel vegyítve. Az úton tocsogni lehetett a latyakban, a szél kiforgatta az esernyőt. Ja és úgy dörgött, meg villámlott, mintha nyár dereka lenne.
Okker, várom majd az adatot. Azért ez a viharos szeles Szeged nekem meglepő (anno én is oda jártam iskolába), mert a szél inkább Veszprémre, Sopronra jellemző. Nálunk gyakori, míg Szegeden igencsak ritka jelenség (szokták mondani: fúj a kecskeméti szél).
Szentesről jelentkezem.. Még tegnap is esett az eső egészen estig, de ma már a napot is láttuk, s pár nap nyugodtabb idő jön, de péntektől itt a cudar, újabb hidegfront de csapadék (még) nem lűátszik benne olyan sok. Bár nem is lehetne ennél több, ugyanis mikor vasárnap elindultam otthonról, kis híján ítélet idő volt, hiszen gyakori 70km/h lölések voltak és közben szakadt az eső, de szó szerint! Hétfő este mikor telefonáltam haza, a vasárnap indulásomkor kiöntőtt mérőmben 20mm-t találtak, azaz a ciklon termése hősies 53mm lett végül, ezzel a Novemberi szumma 86mm! Ha így alakul tovább akkor 100mm fölé is mehetünk, s az éves mennyiség pedig már 680mm körüli! Veszpremi! Most így visszagondolva már nem emlékszem a pontos értékre, hogy mennyit "tekert" le a szél, de 400km körüli értéket láttam benne 24h alatt(volt mikor 1 hét alatt lett csak ennyi). Most vasárnap lennuláztam mielőtt elindultam otthonról, így egy 5 napos eredményt tudok majd mondani, mikor pénteken hazaértem!