A Holdat láttam hatalmasnak. A Hold ahol én élek amúgy is nagyobb ,mint Magyarországon. Valamikor az ötszöröse az eredeti méretének. Amit én láttam, az olyan hatalmas volt , hogy elált a lélegzetem, és majdnem megijedtem a jelenségtől.Elöszőr azt gondoltam, hogy egy másik bolygó jött közelebb, utána azt gondoltam, hogy nem is a Holdat látom, hanem a Napot.vagy annak a kivetitett változatát. Tegnapelött volt szupermoon. Kimentem megnézni, semmi külömbséget nem láttam.Meg sem közeliti azt a méretet.
Ez jól hangzik,és örvendek a szerencsének, hogy a gyerekek ilyen okosak.Nekem is feltünt.Sokszor csodálkozom, ha egy egy gyerekeknek szóló könyvet olvasok. Azon csodálkozok, hogy a könyv gyerekeknek iródott.
Azt nem tudod megállapítani, hogy a Holdnak mindig ugyanazt az oldalát látod ?
Hát akkor fotózd le naponta, és nézd meg a képeket.
A kisiskolás labdája meg mindent érthetővé tesz és már kisiskolás szinten. Rajzolnak neki egy nagy kört az udvaron, és középre állítják, ő lesz a "megfigyelő". Egy másik gyerek meg a körvonalra áll, kezében a labdával. Körbe kell járnia a körvonalon, de úgy, hogy a teste közben mindig ugyanabba az irányba helyezkedik - például egy harmadik, a körtől messzebb álló gyerkőc felé, aki még segít is neki ebben, rászól, ha elfordulna.
A körvonalon haladó gyereknek mindig úgy kell tartania a labdát a kezében - a feje fölött, hogy mindig látható lehessen -, hogy a középpontban álló gyerek ugyanazt az oldalát lássa - például a márkajelzést, logót a labdán. Ebben meg a középen álló, megfigyelő gyerek segíti.
Szépen megtesznek egy kört, és utána megkérdezik a körvonalon haladó gyereket, mit csinált a labdával, a válasza:
forgatta
Ugyanezt mondjuk középiskolásokkal: a labda tetejére erősítenek egy ingát, és megkérdezik, hogy mit tapasztalt az ingamozgás és a labda viszonyában, a válasza:
az inga lengési síkja forgott a labdához képest.
te meg ha mulatni akarsz, kérdezgesd a fentiekről a szuperfizikust.
Maradjon otthon az ágyában egy teljes napig. Eközben a Föld egy teljes fordulatot tesz meg a saját tengelye körül. Ön egy nap alatt körbeutazhatja a Földet. (Emlékezetből írtam, nem pontosan szó szerint.)
Ez számomra egy viszonylag új információ. Ha felnézel a holdra , te ezt nem tudod mégállapitani. Azt állitják hogy a holdnak az egyik oldalát sehonnan soha nem látni.
Gépelő ember . Először is nem értem a hozzászólásodat. Amikor a haggyukról beszélsz , én nemtudom kiről , vagy miről beszélsz. Én előszőr azt hittem , hogy ez egy nikknév. Ilyen nikknévvel még nem találkoztam. Ezzel a nikknévvel már egyszer engem ledorongoltak. Már nem tudom ki. Nem értem.
Nem hiszek neked már csak azért sem, mert úgy gondolom , hogy te sem gondolod komolyan. Ezeket blöffnek teszed fel. Ez olyan lehet mint a lapos Föld topik, gondolkodásra késztet.
Nem hiszek neked. Nekem nagyon nehéz elképzelni azt hogy a hold , vagy valamelyik égitest nem forog a tengelye körül. Magamnak még nem bizonyitottam be,de azt állitják, hogy a holdnak csak az egyik oldalát látni. Ezt mondjuk érdemes lenne megérteni , hogy miért nem.
Szerintem meg nem is érdekli őket, vagy nem akarnak gondolkodni.Te azt mondod, hogy bohóc.Te leteszed egy kezdetleges szintre. Amit ha nem ért ,az az ő hibája. Úgy látom te tudod , hogy mit beszélsz.Azt nem tudom,hogy miért teszed le egy bohoc szintjére.
Hát még mekkora a baj azzal a kivénhedt amatőrrel, aki annyira retteg az újdonságoktól, hogy a száz évnél frissebb eredményekre csak károgni tud. Vajon miért épp a százötven évvel ezelőtti könyveket bújja? Fél lábbal a sírban talán érzi már, hogy lejárt az ideje?