Bementem egy másik fatelepre is 21e+4e a fuvar és 2em3-t tud kihozni.... mondom nekem 10m3 kellene azt majd a hétvége felé a főnökkel kell megbeszélni....
erdészetbe tavaly is 21 volt a fa és nem találtam hozzá fuvarost
Jó áron vetted ezt a gyönyörű anyagot,kár hogy nincs 2 éve száradni !:) Próbáld vékonyabba hasogatni(amilyet a kazánod szeret) és akkor nyáron nagyot tud száradni ,még ha nem is lesz 15% nedvességtartalmú!:)
sajnos egy része lesz 2016-ra is :( a tavalyi év végi vásárlás likviditás miatt elmaradt :(
de lehet veszek egy kis lignitet nem tudom .... kötésbe szellősen lesz felrakva és ~2017januárba kerülne felhasználásra idei télen 10m3 ment el 4m3 van a portán ami már 1 éves
Ma eszembe jutott, a végébe böktem csak bele, ott 15 körül vannak. Ha több időm lesz, megmérem a hasogatott felét is, meg a középső sort is. (ennyiből jó is, hogy nem az egész mennyiséget hozatom meg egyszerre, így rétegesen szárad. Most áprilisban meghozatom a még hiányzót.
Ha fűtésre szeretnéd ,akkor minél előbb,ha nem nagyon fontos ,akkor ha vége a vegetációs idejének Én akkor vágnám ,késő ősz ,vagy télen !:) Itt sokan nem emlékezhetnek rá,de régebben téli időszak volt a fakitermelés ideje!:)
Nekem a tárolóm átlag magassága kb 2m,és 2 év múlva min. 0,2 m-t is tud rokkanni ,pedig bepakoláskor a pala alá van beszorítva !:) Ha végzek megosztom a nagyérdeművel !:) Most hogy van mérőm, lehet Én is méricskélek,de %-on túl súlyt is mérek, hogy mennyi lesz a 40% -ról induló fa 2 év múlva !?:)Igaziból azoknak hasznosabb ez a műszer akinek nem 2 éves fája van ,mivel a 2 évesnél már csak konstatálhatod hogy mennyire is jó a fád !:) K-Ny-i fekvésű a fatároló ,így az Északi uralkodó szél folyamatosan szárítja a fám,eddig bogár mentesen,nem úgy mint su5al olvtársunk belinkelt képén látható !:(
Ja,jut eszembe,a több mint 2 éves bükk,tölgy ,akác, (friss hasítás mentén kazán mellett) 10-12% nevesség tartalmúak,nem kamu az új műszer szerint,kinti fatárolóban az 1 éves hárs több mint 15% ,a többi vegyes keményfa(2 éves) 13-15% nedvesség tartalmú a jól szellőző fatárolómban !:) Nálam a gáz egy darabig még nem játszik,emelhetik a rezsi csökkentett gáz haszon kulcsát,mert ezek mindig csak jót akarnak nekünk !:)
Mai napon "beüzemeltem"a Lidlis nedvesség mérőm ,a frissen hasogatott Japánakác (pagodafa) csak kb 2 év múlva lesz/lehet felhasználni a víztartalma miatt!:)Annyit tudok,hogy tavaly 106 ehuf-ért(10 em3 hárs),idén 4 em3 hárs +4 em3 Japánakác 104ehuf-ért vásároltam fát és a nem kicsi fatárolóm dugig van/lesz !:) A mennyiségek mindkét évben bőségesen megvan a városi parkrendezős fából !:)
Ha minden pontot fixe hegeszted akkor nem tud mocorogni és törni fog Valamint ha nincs neki egy keret csinálva akkor bármilyen anyagból kiflit lehet hajtani ;)
Tehát ha párhuzamosan rakod a vasakat és nincs keretbe akkor nem sok tartása van. Pont ezt mondta nekem is apu meg egy fémipari munkás. Én sem akartam keretet elsőre
De ha csinálsz egy keretet a párhuzamos vasaknak akkor sokat fog.
Úgy lgyen! Nekem 50x100-as U van a talpnak 3db, és be van borítva de simán lehajtotta... Én is most intéztem 25-ös lemezt talpnak. A héten valamikor csere...