Keresés

Részletes keresés

Szomaházy Creative Commons License 2021.09.12 0 0 16472

Elnézést a zavarásért, de itt még mindig sikerült választ kapnom.

Úgy tűnik, hogy a Gugli megharagudott rám,

mert nulla találatot adott erre dalszöveg részre:

"Hónom alá szorítottam kendermagos tyúkom.

A vonatnak ütközőjén ülőhely is jutott."

Ismeri e itt valaki ezt a dalt? Hol találnám meg a teljes szövegét?

Köszönet.

vino-et-veritas Creative Commons License 2021.09.03 0 0 16471

Voltak elég jó receptúrák, meg a FF filmek sok mindent kibírtak. Ilyen hibával szerencsére sohasem találkoztam.

De azért mindig volt egy kis izgalom a negatív-hívás közben....

"Méternyi" régi fotóskönyvem van abból a korból (úgy a '40-es évektől). A család meg kidobná.... A digitálisból alig...

Előzmény: manhattani (16469)
edesviz Creative Commons License 2021.09.03 0 0 16470

Nekem a 70-es években lett ismeretségem filmesekkel,  a tartalék anyagot eladták, szép kodak szines negativ film volt. Ráadásul előhívás után készítettek diát róla. A nagyon jókból pedig papír is lett.

manhattani Creative Commons License 2021.09.03 0 0 16469

Negatív hívásnál mások rémmeséket mondtak a fátyolosodásról. Ezért magam meg sem mertem próbálni.

Papírképeket nagy kedvvel készítettem, ott, ha eltoltam, lehetett ismételni.

Nagyon jó könyv volt erről a Dr. Pister Alfréd, Pilster Ákos: Fotolabor zsebkönyv, kis piros kötet.

Előzmény: vino-et-veritas (16468)
vino-et-veritas Creative Commons License 2021.09.02 0 0 16468

Ó, a "hőskor"...

Kb. gimnazista koromtól magam hívtam-nagyítottam minden FF-anyagot. Klasszikus fürdőszoba-használattal.

Egyetemistaként áttértem a diára, de azok előhívását már "profikra" bíztam...

Aztán a '90-es években mindent elsöpört a "digitália",,,

Csokis Creative Commons License 2021.09.02 0 0 16467

Én a Hild térre jártam 50 méteres filmért. Még normál áron is radikálisan olcsóbb volt, csak a fürdőszobát foglalta el az ember pár órára, amíg ennyit bekazettázott. Meg a Krisztina körúti Ofotértben kellett hozzá kazettát lejmolni. Kihoztak egy dobozzal, az ember meg túrt, mert az ORWO kazetták csavarosak voltak, azokat könnyebb volt tölteni. (Jól emlékszem, hogy a beadtam a negatívot hívásra, meg lehetett jelölni, hogy kérem-e vissza a kazettát?)

Előzmény: manhattani (16465)
manhattani Creative Commons License 2021.09.01 0 1 16466

Az MTI-nek nagyon komoly fotólaborja volt. Egyszer negatívot adtam be előhívásra egy Ofotért üzletben, valaki szólt, hogy beszélni szeretne velem. MTI-s fotó laboráns volt, és vállalta, hogy némi zsebpénzért előhívja a maszek negatívjaim. A papírképeket már magam nagyítottam.

Azt is vállalta, hogy 100 ASÁ-s ff negatívot 1000 ASÁ-sként exponáljam, és ő előhívja, mondta, hogy mérte a kiáramló előhívó folyadék akármilyen vegyszer tartalmát, és addig kavart, amíg a negatív előhívodott. Sok jó éjszakai felvételt csináltam így.

Előzmény: Divrotcé (16461)
manhattani Creative Commons License 2021.09.01 0 0 16465

A 70-es években az Astoria egyik sarkán, a szállodával szemben a diaboltban lehetett olyan Forte, nem kazettázott kisfilm negtívot kapni, aminek a gyártása alatt pl. repülő szállt el a váci Forte gyár fölött, ilyenkor a nagyon pontos vastagságú emulzió nem lett olyan pontos, így a negatívot leértékeltkét eladták, ha jól emléxem, 3 Ft volt egy tekercs. Ezt aztán dupla takaró alatt kazettába töltöttem, hogy a terepen is után tudjam tölteni a gépem. Sok ma már históriai felvételem készült ilyen negatívra. 

Előzmény: vino-et-veritas (16464)
vino-et-veritas Creative Commons License 2021.08.25 0 0 16464

Nagyjából a '70-es évek óta fotózom.

A "takarékoskodás" azóta belémégett, akár "ezüst-", akár "sziliciumalapú" anyagot használok.

"Mocskos proli-tempó."

Lehet, hogy rossz helyen voltam mindig, de valahogy sosem jutottam "ingyenanyaghoz" az elmúlt 40 évben...

Sevket Iyidere Creative Commons License 2021.08.25 0 0 16463

"....előkerülnek néha kilóméter hosszúságú tekercsek, rajta két-három beállítás tucatszor ismételve, csak hogy elveszhessen beenne az a bizonyos egy-két magánjellegű felvétel, ami miatt ellődözték."

Persze ezeket sohasem a saját pénzükön vásárolt filmekre kattogtatták, hanem a társadalmi tulajdon kárára tették. Mert megtehették. Mocskos proli-tempó.

Előzmény: nofRETRO (16460)
Szomaházy Creative Commons License 2021.08.25 0 0 16462

Divrotcé Creative Commons License 2021.07.23 0 0 16461

II. Hogy készült-e extra titkos felvétel- azt nem tudom. Nem hiszem, de az biztos hogy a laborálást fotóüzletben csinálták.

Éppen ezért írtam, hogy a hivatásos vállalati fényképészek kattintgathattak könnyű kézzel. 

Bőr, doboztokja volt. Tényleg nagyon beosztották, hogy mire hány fillér megy. Anyám tökéletesen fejben tartotta a piaci vásárlás tételeit, és otthon leírta. Én csak lestem, de ezt sose tudtam utána csinálni. Talán adottság kérdése? A harmadik kofánál már elfelejtem az elsőt, pedig nem is alkuszom vele, manapság nem is szokás.

Edzés kérdése.

Előzmény: nofRETRO (16460)
nofRETRO Creative Commons License 2021.07.18 0 0 16460

re:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158864581&t=9204653

I.: A link nem működik. :-(

II.: A mi korosztályunk folyamatosan hallgatja a "bezzeg a mi időnkben meg kellett becsülni a nyersanyagot, háromszor meggondoltuk, mit fényképeztünk". Erre aztán előkerülnek néha kilóméter hosszúságú tekercsek, rajta két-három beállítás tucatszor ismételve, csak hogy elveszhessen beenne az a bizonyos egy-két magánjellegű felvétel, ami miatt ellődözték.

I. Elnézést, a link tényleg nem működik, valami extra védett (a szokásos módon másoltam a címét, de most már látom, hogy nem képformátumot jelez). Ezért kicsit rontott képet csináltam róla,
a masina, amihez hasonlít, ilyen dobozforma, volt rajta időzítő, ezért családi fotókat is csinált apám. Az állványa megvan, csuda szép, sárgaréz tüske formájú dugóval a lábak végén, a jó felfekvés miatt .Pöpec. Sajnos az egyik rézdugó elveszett. Ezt a gépet gyakorlatilag csak ő használta, 6x8-as képeket készített. Az nem méterszámra volt, szerintem.
II. Hogy készült-e extra titkos felvétel- azt nem tudom. Nem hiszem, de az biztos hogy a laborálást fotóüzletben csinálták. Bőr, doboztokja volt. Tényleg nagyon beosztották, hogy mire hány fillér megy. Anyám tökéletesen fejben tartotta a piaci vásárlás tételeit, és otthon leírta. Én csak lestem, de ezt sose tudtam utána csinálni. Talán adottság kérdése? A harmadik kofánál már elfelejtem az elsőt, pedig nem is alkuszom vele, manapság nem is szokás.

nofRETRO Creative Commons License 2021.07.10 0 0 16459

A múlt-kor portálon van egy kép, a kecskeméti földrengés pusztításáról. Nem tudok rájönni, hogy melyik lehet, vagyis hol készülhetett a fotó?

(Nincs a cikkhez se dátum, se szerző, se felhasznált irodalom,forrás.)

negyesi_pal Creative Commons License 2021.07.05 0 0 16458

Hát elsőre annyit tudnék mondani az észrevételekre, hogy köszönjük és türelmet kérünk. Kicsit körülményesebb lett a programozói háttérmunka, amely befolyásolja a sebességet. 

nofRETRO Creative Commons License 2021.07.05 0 0 16457

Viszont a keresett évszámot húzhatom jobbra balta, és felette egy kis fekete dobozban látszik, hogy hány kép van az évszámhoz kötve. Ez nekem új, de hasznos.
Azt is észrevettem, hogy a kezdő. és utsó évszám egy tágabb időintervallumot mutat, és az 1959-es 1 db kép után megjelennek a környező év képei is.
Ha ez tényleg így van, a betöltés terhét csökkenti. Ezt a tesztet egy db. évszámra (1959) kereséssel csináltam.

Előzmény: nofRETRO (16456)
nofRETRO Creative Commons License 2021.07.05 0 0 16456

Most kipróbáltam, nekem sem megy. A végdátum meg sem moccan.
Firefox

Előzmény: faki (16455)
faki Creative Commons License 2021.07.05 0 0 16455

Időintervallumot be lehet állítani valahogy a csúszkákkal? Pl.: https://fortepan.hu/hu/photos/?year_from=1950&year_to=1955

A kezdődátum megy, de a címsoba nem kerül be, a végdátum mindig a legutóbbi kép éve marad.

napocza Creative Commons License 2021.07.04 0 0 16454

(nem tudom ez még béta visszajelzés-e)

az angol fortepanon Azerbajdzsánból sem az ország nevét, sem a városneveket nem mutatja a rendszer:

https://fortepan.hu/hu/photos/?q=Azerbajdzs%C3%A1n

vs.

https://fortepan.hu/en/photos/?q=Azerbajdzs%C3%A1n 

--

Üzbegisztán esetén az országnév elég jól bejön, a városnevek azionban hol igen hol nem:

https://fortepan.hu/hu/photos/?q=%C3%9Czbegiszt%C3%A1n

vs.

https://fortepan.hu/en/photos/?q=%C3%9Czbegiszt%C3%A1n

Szt2016 Creative Commons License 2021.06.16 0 0 16453

Köszönöm!

Előzmény: faki (16452)
faki Creative Commons License 2021.06.16 0 0 16452

Öreg-nyílás-völgy

Előzmény: Szt2016 (16451)
Szt2016 Creative Commons License 2021.06.16 0 0 16451

Milyen ...egnyilás-völgy bejárat? (Visegrádi-hegység)

van_Persil Creative Commons License 2021.05.31 -1 0 16450

https://www.nyugat.hu/cikk/csodalatos_szines_fotokat_varazsol_par_regi_a

A cikkírók Fortepan-képeket használtak egy képszínesítö alkalmazáshoz, érdekes eredménnyel

Szt2016 Creative Commons License 2021.05.25 0 0 16449

A héten még tárhelykorlát nélkül lehet tölteni a Photos rendszerébe :)

Fradista Utazó Creative Commons License 2021.05.17 0 0 16448

Hamster friss cikke a Fortepanra nemrég felkerült HÉV-es képekről:

https://hamster.blog.hu/2021/05/17/hev-vel_torokbalintra

manhattani Creative Commons License 2021.05.06 0 0 16447

Étel melegítés radarral az automatában egykor az amerikai vasúton.

tehtube Creative Commons License 2021.04.27 0 2 16446

A Batthyány téri automaták mögött egy komplett konyhaüzem működött. Volt alkalmam megtekinteni, miután sikerült egy kőrözöttes kiflit kipiszkálni a forgótálcáról. Kijött két fazon és betessékeltek az automaták mögé ahol módom volt kifizetni a kiflit :-) Meg körülnézni. Vagy 4-5-en dolgoztak, töltötték fel az automatát belülről. 

Előzmény: Fradista Utazó (16444)
napocza Creative Commons License 2021.04.26 0 0 16445

Már egy ideje van egy ilyen feeling-em, hogy néha nem minden képalá látszik. Most először lett erre bizonyíték. Egy kép képalá nélkül, majd a böngészőt még 1x megnyitva a másik ablakban képalával:

Fradista Utazó Creative Commons License 2021.04.22 0 0 16444
negyesi_pal Creative Commons License 2021.04.17 0 0 16443

A '80-as évekbeli külföldi utazási diák sajnos nem érdekesek. A másik album viszont nagyonis. fortepan kukac gmail.com - ez Tamási Miklós elérhetősége. Köszönjük

Előzmény: Csokis (16441)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!