Olyan, mintha még ki is fakulna a whiskyd. Vagy szűrés előtt fullon van szénporral?
A tükrösítő hatás a karragéntől lehet, összesűríti a szmötyit.
K.M csak színezni akart. Ahhoz viszont jobb jár, ha a 4250Ft/kg-os Gréta helyett, elkészíti magának a karamellt 200 forintból. Úgyis meg kell tanulni, ehhez a hobbihoz hozzá tartozik.
Ennek örülök, akkor már nem volt hiába. Most is azt az abszintot kortyolgatom, Még mindig van belőle, nagyon kiadós. Az a három hónap állás nagyon jót tett neki.
És ha már a Popcorn-cefrét említetted, a szeszalap Porpcornos volt, csak árpából. Cloaked sem köpte ki, szerinte jobb lett, mint a borpárlatos verzió.
Ebből a ragacsos trutymóból egy borsószemnyit rakok 3 literhez. 1 percig keverem mire feloldódik. Az ízhez nem ad hozzá semmit (szerintem). A csipszezés után a szenes piszkot nagyon jól összeszedi. Még a legalját is vissza tudom tisztítani a whiskeynek. Lásd a fotón a "zsebpiszkot" is megtisztítja. Nem is a színezésre használom, hanem inkább a tükörfény létrehozására. Nem tudom tisztaságában megkülömböztetni a gyáritól ezt a házit. Először 4x durvább papírt használok (DM), aztán 2x fehéret. A Gréta karamell pasztából több féle van. Süteményekhez használják.
(Közel) ízetlen szeszhez kezdetben a szupermarket cefrét hassználtam, majd a "Ted's fast fermenting vodka" receptjét élesztő tápsóval.Igy cc. 83 %.os viszonylag ízetlen "vodkát" sikerül készítenem. Ginhez, ízesített vodkához, és legujabban abszinthoz (Barbárállat hozta meg hozzá a kedvemet https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158220225&t=9206163) jól bevált. Lényegesen kevesebb macera.
Szerintem whiskeyhez mindenképp kell valami gabona, min. Poppcorn receptje szerinti.
Igazából, ha íztelen szeszt akarok, van értelme a gabona cefrével való pancsolásnak, mondjuk a cukorcefréhez képest? Sört főzök már egy ideje, nem gond a cefrézés. Udvar, kút van. De azért van vele pacsálás, hűtés, mosogatás, stb. A cukorral meg csak beleöntöm a langyos vízbe a dolgokat és kb ennyi.
Ha a búzáért nem kell pénzt adni, meg sütőélesztő sem drága, talán ez a módszer olcsóbb kicsit, mint a cukros? igaz a malátát megveszem, sörhöz mindig van.
Nem számoltam össze egyiket sem.
A whiskey esetén esetleg kellenek a gabona jellegzetességből maradó ízek is, gondolom.
Akkoriban komolyan gondolta az orvostársadalom egy része, hogy az alkoholizmus, alkoholmérgezés, alkoholmegvonás legsúlyosabb tüneteit nem okozhatja maga az alkohol, és ezeket mindenáron a töményszeszek egyéb összetevőire akarták ráfogni. (Persze ezt akkor sem mindenki vette komolyan, főleg olyan országokból, ahol az ilyen töményszesz-katasztrófák már korábban lefutottak, pl. Anglia.) Ezért hitték, hogy az abszint illóolajai, vagy a gabona-, krumpli vagy répaszesz kozmaolajai krónikus mérgezést okoznak, és ezért találtak ki olyan "megoldásokat" az össznépi alkoholizmusra, mint hogy mindenkinek finomszesztől, bortól, vagy éppen borpárlattól kellene részegedni (attól függően, hogy hol mi volt a gazdaságilag reális). De a cári vodkamonopólium pl. a privát szeszipar leépítésével hozzájárult ahhoz is, hogy később zökkenőmentesen tudták bevezetni a szesztilalmat.
Voltak érdekek is mögötte (pl. a filoxéra miatt csődközelbe került borosgazdáké is), de akkoriban tényleg annyit ittak az emberek (sok országban kb. a mai magyar fogyasztás négyszeresét), hogy ezt mindenki igazi problémának látta, mármint ugye ha mindenki munkaképtelenre vagy halottra issza magát, akkor ki fog dolgozni a gyárakban.
A cári vodka minősége engem is érdekelne, majd próbálok felkutatni analitikai adatokat, mert a cári vodkát laborokban ellenőrizték, abból lehetne tippelni. Nem tudom, hogy a mai szintű szeszfinomítás mióta létezik, de már a századfordulón sem zárnám ki egészen. Szerintem minimum Coffey-rendszert használtak, de EP irányban lehet, hogy nem volt olyan szépen finomítva, a hangsúly a kozmaolaj-mentességen volt.
Igen, ez rémlik valahonnan. Hát igen, az alkoholista egészsége az első:) Mert ha hamar megmurdel, kevesebbet iszik, csökken a bevétel. Ez kísértetiesen emlékeztet az abszint betiltására, nyugaton is nagyon aggódtak a szeszkazánokért. Persze emögött midig valami érdek lapul.
Én azért kíváncsi lennék egy akkori vodkára, hogy milyen minőséget tudtak. A 19. század végén, már simán használhattak Coffey-lepárlókat, nem? Meg kitudja, talán még aktív szenet is.
Amikor a "vodka" sima gabonapárlatokat takart, akkor még kb. minden ország "vodkafőző" ország volt... :) A tisztaság csak akkor lett a vodka jellegzetessége, amikor a cári szeszmonopóliumban úgy döntöttek (1895), hogy az lesz a legjobb az alkoholisták egészségének, ha finomszeszt isznak. Persze, igényesebb szeszfőzők a 19. században is igyekeztek minél ihatóbbra tisztítani a gabonapárlatokat, de ez mindenhol igaz volt, és általánosságban pont az oroszoknál nem volt jellemző. Ha van összefüggése a hideg időjárásnak a vodkaivással, az az, hogy nem kedvez a gyümölcstermesztésnek.
A thumperes vodkára még visszatérve, talán nem véletlen, hogy a hagyományosan vodkafőző országokban elég hideg van. A hideg segítheti a vodkafőzést, azzal, hogy a sisak és a páracső deflegmációját erősíti. Még a télen whiskyt akartam főzni egy thumperrel, már alszeszből kiindulva. Mikor megindult, meglepve vettem észre, hogy a várt 87 fok helyett, a párlat 93 fokos. A főzőhelyemen -7 fok volt. Ez alapján el tudom képzelni, hogy 3 thumperrel, -20 fokban meglehet a 95-96%-os is. Úgyhogy azt vissza is vonnám, hogy nem lehet, valószínüleg tudnánk vodkát készíteni, de csak extrém körülmények között.
Agyon főzni, csak energiapocsékolás, és ettől szűkebbre vágni sem érdemes. Helyette inkább, egy eleve semleges ízű cefréből kéne kiindulni. Három főzésnél többet nem érdemes rászánni.
Én így szoktam:
1. főzés sima üsttel
2. főzés egy vagy két thuperrel finomítva
3. ginfőzés egy thumperrel, már nincs elválasztás, de 50 foknál vége a főzésnek. Így gyakorlatilag kétszer veszek el utópárlatot.
Ez így 6X-os lepárlásnak felel meg. Bőven elég.
Üsttel, thumperrel ne is álmodj vodkáról. Amit eltudunk érni, az egy semleges szesz, ami fűszeres italokhoz teljesen megfelel. Ugyan a házi ukrán-orosz vodkafőzők 3 thumperrel működnek, de azzal is távol lennénk az általunk ismert vodkától.
Egyszerű a kérdés, és mégsem. Főző függő. Nem szeszfok szerint, kell vágni, mert ha 75-ön, vagy 88-on indul, a szíve vége sem ugyanott lesz a kettőnek. Általánosságban azért elmondható, hogy ami 60 fok után jön, az aligha való a középpárlatba.
A vágásokat illetően a gyakorlatban három lehetőség közül választhatsz:
1. Szeszfok szerint vágsz, Ö.M. útmutatásai szerint, ami jól tud működni, de az előírthoz képest, ha kicsit is más szeszfokon indul, vagy a főződ nem úgy viselkedik, már borul a szisztéma. Ha alacsonyabban indul, a fejnehéz lesz, és a szíve vége a farkába kerülhet. ha meg magasabban, a fejébe kerülhet a szíve első fele, és masszívan utópárlatos is lehet, vagyis faroknehéz lesz.
2. ízlelésre hagyatkozol, ami, ha ügyes vagy, jobb megoldás lehet, de ez sem teljesen biztos, mert nem mindig érezzük ugyanúgy az ízeket. Az ízlelés azon is múlhat, hogy az elmúlt napokba mit ettél, vagy ittál, miket szagoltál, mennyire vagy fókuszált, vagy éppen milyen hangulatban vagy. Az biztos, még ha a cefre ugyanaz, csak a kóstolásra hagyatkozva, akkor sem tudsz két ugyanolyat főzni.
3. Arányok szerint vágsz. A szeszfok nem érdekes, nagyjából mindegy, hogy hány fokon indul a főzés, ha meg épp nem tudsz megbízhatóan kóstolni, mert szétkávéztad, és szétdohányoztad magad, és még egy krémest is megettél, az se gond. Ha az arányokat betartod, mindig ugyanazt a minőséget tudod főzni. Hogy hogyan, azt korábban már leírtam, de itt van mégegyszer:
Rézeleje után, a célodtól függően veszel el fejét. Ha készre akarod finomítani, az alszesz 8%át veszed el, fejének, a szíve ennek a mennyiségnek a háromszorosa legyen. A farkát kb. 20 fokig gyűjtsd. Pl: 10 L alszeszed van, 0,5dl rézeleje után 8dl előpárlatot veszel el. A szíve 2,4L, a farka pedig kb 1,5 liter lesz.
Ha úgy döntesz, hogy hosszabb ideig érleled ballonban, vagy hordózod, célszerű több fejet hagyni az italban, ez estben elég elvenni 6-4%-ot. Így viszont változnak az arányok, 6% fejéhez kb. 4,5X-ös szíve aránylik jól. 4%-hoz nagyjából a 7x-ese.
Ez egy kicsi, 17 literes főző, 3,5 literes kuktákkal, így ennek megfelelően 18-as csövezéssel készült. Forrasztottam a fedőket kívül-belül. és mivel az ón, és az acél nem jóbarát, idővel a forrasztás egy kicsit engedett, de tartani, tart. Hogy ne legyen szivárgás a csövek körül szilikonnal kihúztam, azóta vagy kétszáz főzést nyomtam vele és még mindig tökéletesen működik.
Igen, el tudom képzelni, hogy 22-es csővel már nagyon merev lenne a fedő. De szerintem kuktája is válogatja. Egy nagyobb kukta szerintem működne 22-essel is.
Szerintem, ha csak a kihozatal miatt főznénk ki a gabonát is, ilyen kis mennyiségeknél nem sokat lehet nyerni. Inkább ne égjen le. Kapartam már én is főző alját, igaz gyümölcsnél.
Kizárólag saját módszer a leégés megelőzésére, mivel pár évvel ezelőt nagyon megkinlódtam az üst kitakarításával (bár az szőlő volt). 2014-ben találtam meg ezt a fórumot, meg a kipróbált recepteket és kezdtem kisérletezni "whiskey" készítésével, Öreg Muslica útmutatásai szerint. Az első próbálkozás a savanyú cefrés malátázás nélküliben csak levet főzünk, így valahogy megmaradt bennem hogy a malátázottat is főzés előtt szürtem. (kicsi, szimplafalú főző, tényleg csak hobby szint.)
Nézegettem kuktáidat, milyen vastagok a csövek? Forrasztottad, vagy ragasztottad a fedőbe? Én, amikor kifúrtam a kuktafedőt 22mm vastaggal és beleforrasztottam a csövet olyan merev lett, hogy nem hajlott meg a záráshoz. Más megoldást kellett kitalálnom. Csak a későbbiek okulására.
Tulajdonképpen a sörfőzésnél alkalmazott máslást itt is lehetne alkalmazni. Ez kioldja a még benn maradt cukrok nagy részét. Így már nincs szükség a későbbiekben a malátára. Viszont a söröknél nagy általánosságban az 5-6% körüli alkohol a végleges cél és ezt a máslás pont ennyire hígítja. A gabona párlatoknál meg gondolom direkt a 10%-os cefre környéke a cél. Ezt egy mosással már nem lehetne tartani. Persze ez egy általános gabona-víz keverési arányt feltételezve.
A malátawhiskyknél a skótok sörlét szűrnek erjesztés előtt. Gondolom az írek is (malt/potstill whiskyknél).
Kb. minden más whiskyfajtánál hagyományosan (mármint az elmúlt 100 év szakmai hagyományában) cefreoszloppal megy az első lepárlás, azokba pedig a teljes cefre megy, már amennyire bírja a sűrűt az adott oszlop.
Hol szokás cefrét erjeszteni és levet főzni? (Háznál vagy újhullámos főzdékben nem tudom, mi megy, ott bármit el tudok képzelni :)